Sušené houby jsou nepostradatelnou ingrediencí. Hodí se do polévek, omáček, zapečených a dalších pokrmů, kterým dodají úžasně houbovou chuť. Jak ale předejít tomu, aby po pár týdnech ztratily své aroma? Základem je správně je usušit a také vhodně skladovat. Prozradíme vám, jak na to.
Na výběr máte hned z několika způsobů sušení. Buď můžete využít sušičku, troubu, anebo je sušit klasicky na sluníčku. Jednou z hlavních zásad, která platí pro všechny způsoby je to, že by se houby neměly umývat. Můžete je lehce otřít a nožem odkrojit červivé části. Poté je nakrájejte na plátky silné zhruba 0,3 cm.
Jestliže chcete mít houby usušené co nejrychleji a bez práce, pořiďte si sušičku. Prodávají se v různých velikostech, plátky hub do ní jednoduše vyskládáte a ony se rovnoměrně ze všech stran vysuší při teplotě 40 – 50 °C.
Už jste ochutnali karbanátky z hub? Recept na tradiční severočeskou specialitu najdete ZDE.
Pokud sušičku nevlastníte, můžete využít troubu. Houby naskládejte na pečicí papír a vložte do trouby vyhřáté na 20 – 30 °C. Po nějaké době můžete teplotu zvýšit na 50 – 70 °C, nezapomínejte je pravidelně obracet.
Pokud na sušení nespěcháte a chcete využít přírodní variantu, rozmístěte je na plech nebo síto na pečicí papír a nechte je na středně slunném místě pár dní, dokud se neusuší.
Správně usušené houby poznáte tak, že jsou křehké a snadno se lámou. Takové houby uložte do hermeticky uzavíratelných skleněných dóz. V nich vám vydrží i dva roky.
Polévky s houbami: Poctivé české recepty na hovězí, liškajdu i falešnou dršťkovou najdete ZDE.
Troubu zapněte na nejvyšší teplotu. Formu vymažte máslem. Rozpuštěné máslo míchejte s cukrem – musí se rozpustit. Přidejte vejce a vanilku, pak... více o Třešňové blondies
Jednoduchost tohoto salátu spočívá už v samotném krájení. Vejce nakrájejte na kostky a každou zeleninu nasekejte trošku jinak, abyste získali... více o Lehký vajíčkový salát s jogurtem
V kastrolu na rozehřátém oleji zprudka orestujte maso. Přidejte jemně nasekanou cibuli s česnekem a pokrájenými chilli papričkami zbavenými semen. Asi... více o Krůtí chilli con carne
Žloutky vyšleháme s cukry do pěny, přidáme vlažné máslo, promícháme a zalijeme smetanou. Přisypeme mouku s kypřidlem a kůrou, dobře promícháme a... více o Jednoduchý jahodový koláč II.
Tyčovým mixérem udělejte pyré z vody a manga. Vmíchejte chia semínka a kokosové mléko/jogurt. Nechte v lednici semínka nabobtnat a po chvíli... více o Chia dezert s mangem
Kuřecí maso si nakrájíme na kostičky a osmahneme na tuku. Přidáme k tomu sterilovanou zeleninovou směs, Láďa Hruška doporučil přímo směs s názvem... více o Svíčková dle Ládi Hrušky
Tip na rychlý a zdravý oběd. Nejprve si dáme vařit pohanku (5-10 minut). Vody dáme jen o malinko víc než obilniny. Když bude téměr hotová, přidáme... více o Zeleninové pohankové "rizoto"
Očištěné batáty nastrouháme, lze strouhat najemno i nahrubo. Brambory vzhledem k nasládlé chuti kořeníme více než klasické brambory na bramboráky, ale... více o Batátové bramboráky
Smetanu vyšleháme do tuha. Margotku nastrouháme do mísy, přidáme vanilkový cukr, zakysanou smetanu a vše dobře promícháme. Poté vmícháme šlehačku,... více o Banánový krém - poháry, dezerty, dorty...
Všechny ingredience nasypeme a nalejeme do misky a dobře prohněteme. Vody přidáváme tolik, aby se vzniklá hmota nelepila na váleček a byla vhodná k... více o Psí keksy
Na trošce oleje necháme v pánvi zesklovatět pokrájenou cibuli, přidáme osmažit dozlatova na nudličky pokrájené špekáčky, přidáme zpěnit nasekaný... více o Cuketové špekáčky
Těsto: Oddělíme bílky od žloutků. Žloutky šleháme s vodou do pěny a pak s cukrem do husté pěny. Z bílků ušleháme tuhý sníh a malou část opatrně... více o Bezlepkový dort
Změklé máslo utřeme s cukry do pěny, pak vmícháme tvaroh a dobře promícháme. Nakonec vmícháme jogurt (smetanu). Jahody nebo jiné ovoce dle vlastního... více o (nejen) Jahodovo-tvarohový dezert z máslových sušenek
Vše smícháme a dáme do cedníku s plátnem. Necháme do druhého dne okapat. Poté dochutíme dle chuti. Z tohoto množství vznikne cca 1/2 kg lučiny.... více o Domácí lučina
Z ingrediencí vypracujeme hladké těsto, které necháme 30 minut v chladu odpočinout. Pak z něj oddělíme cca 300 gramů, které si necháme na mřížku.... více o Křehký kokosový koláč s jablky - mřížkový
Nejdříve dáme uvvařit nudle do vroucí vody. Poté si na oleji osmažíme cibulku a přidáme na kostičky nakrájené kuř.maso a nakrájené žampiony. Lehce... více o Smažené čínské nudle s kuřecím masem a zeleninou
Žloutky vyšleháme s cukry do pěny, přidáme olej, vodu, polohrubou mouku s práškem do pečiva a promícháme. Nakonec vmícháme i sníh z bílků, těstem... více o Broskvový želé řez
Takto využívám knedle co zbudou od oběda. Knedle nakrájíme na 0,5 cm plátky a potřeme taveným smetanovým sýrem. Mezi dvě potřené knedle dáme kolečko... více o Plněné knedle ve vajíčku
V hrnci rozehřejte polovinu oleje a osmažte na něm papriku, cibuli, česnek a mrkev. Vlijte víno, nechte asi pět minut odvařit, pak vlijte vývar.... více o Ostrá papriková krémová polévka
Naložíme vepřové maso do marinády.Vezmeme menší mísu,do ní dáme olej a koření,rozmícháme aby bylo bez hrudek.Poté do směsi naložíme maso a necháme v... více o Vepřový steak s hranolkami
Promíchejte spolu 200 g tvarohu, sůl, 2 lžíce cukru, mouku a 50 ml studené vody na hladké těsto. Vyložte jím tukem vymazanou koláčovou formu o průměru... více o Tvarohový koláč s třešněmi II.
1. Začněte přípravou karamelu. Na pánvi s nepřilnavým povrchem nebo zesíleným dnem smíchejte cukr se šesti lžícemi vody. Na mírném plameni nechte cukr... více o Karamelový krém
Listové těsto rozválíme na pomoučněném válu (stole). Rádýlkem (nožem) nařežeme na obdélníky velké cca 15 x 5 cm. Na každý obdélník dáme lžičku povidel... více o Povidlové kapsičky
Porce králíka osolíme, opepříme, potřeme hořčicí a položíme do pekáče na pokrájené houby. Přidáme nahrubo nasekanou cibuli, hrst petrželky, česnek dle... více o Králík na houbách a hořčici
Panenku očistíme, nasolíme(trošku více než jste zvyklí), opepříme a ze všech stran opečeme na rozpáleném oleji. Panenku vyndáme a do výpeku přidáme 3 ... více o Panenka v česnekovo-sýrové krustě
Boloňská omáčka: na oleji osmažíme cibulku, když vůně zesládne, přidáme mleté maso, prudce opečeme a mícháme, pak přidáme koření, nakrájená rajčata,... více o Cannelloni s boloňskou omáčkou a bešamelem
V mouce uděláme důlek nalijem trochu mléka přidáme cukr a kasnice.Necháme vzejít kvásek,pak přidáme zbytek mléka a olej a vypracujem těsto které... více o Vdolky paní Slávky
Bramboru nastrouháme na jemno, přidáme ostatní suroviny (mimo ŠKVARKŮ) a zpracujeme těsto, které necháme pod utěrkou na teplém místě kynout, třeba dvě... více o Škvarkové placičky
Na trošce oleje osmahneme zlehka cibulku. Když mírně zezlátne, zalijeme vodou a osolíme. Když se začne voda vařit, přisypeme kuskus, v kterém jsme... více o Můj vlastní kuskus
V pekárně Siesta program Sprint. Slunečnice, ovesné vločky a dýně předem nasucho opražit na pánvi. Na začátku hnětení pomůžu pekárně těsto promíchat... více o Celozrnný chléb z domácí pekárny
Brambory oškrábeme a nastrouháme na okurkovém struhadle s většími otvory. Pečlivě vymačkáme vodu a slijeme ji. Do brambor vmícháme 1 lžíci škrobu a... více o Rösti - smažená nebo pečená příloha
Na oleji zpěníme cibulku, přidáme osolené a opepřené maso, orestujeme, přidáme na kostičky pokrájený česnek i okurky a zalijeme dle potřeby vodou.... více o Námořnické kotlety
V uvedeném pořadí vložíme ingredience do pečící nádoby v pekárně. Mouky promícháme i se solí, než je vsypeme dovnitř. Peču v pekárně VEGA na program... více o Ořechový chléb II.
Máslo ušleháme se žloutky a cukrem, přidáme tvaroh, pak mouku, nastrouhanou kůru a šťávu z pomeranče, rum, prášek a nakonec sníh. Dáme do větší... více o Pomerančová bábovka II.
Postupně smíchat všechny suroviny, mléko přidávat až nakonec. Nalít do vymazané a vysypané větší bábovkové formy. Péct v mírně vyhřáté troubě (160 °C... více o Oříšková bábovka
Vejce vaříme 8 minut a oloupeme je. Bůček nakrájíme na kostky (asi 2x2x2 cm). Do kastrůlku dáme sójovou omáčku, víno, vodu, cukr, sůl a chilli (pokud... více o Bůček na čínský způsob
Ve vlažném mléce rozpustíme 2 lžičky cukru, přidáme rozdrobené droždí, trochu mouky a dáme vykynout, po vykynutí přidáme žloutek, olej, sůl a mouku -... více o Výborné koláčky
Do listového těsta, které si připravíme stejně jako na klasický štrůdl nastrouháme balkánský sýr a posypeme bohatě pórkem. Zabalíme a vrch pomažeme... více o Balkánský listový závin slaný
Ingredience vložíme do pekárny v uvedeném pořadí a zapneme program základní, velikost chleba II. Po upečení chleba vyklopíme z nádoby a necháme na... více o Úplně obyčejný hrnkový chleba
Na oleji osmažíme nakrájenou cibuli, přidáme na proužky nakrájenou hlívu, posypeme mletou sladkou paprikou, pokmínujeme, zalejeme vodou, přidáme... více o Polévka z hlívy ústřičné
Uvaříme těstoviny (nepříliš do měkka), propláchneme studenou vodou a přidáme do základu: majolku (jogurt) rozmícháme s hořčicí, kečupem, kořením,... více o Těstovinový salát Moravanka
Syrové brambory nastrouháme na kaši, vybereme co nejvíc vody a toto množství nahradíme mlékem, přidáme vejce, koření, anglickou slaninu nakrájenou na... více o Cmunda na pekáči
Listové těsto rozválíme na dva pláty a každý zvlášť upečeme. Po upečení okraje zarovnáme nožem, odřezky rozdrtíme. Salko vyšleháme s máslem, polovinu... více o Napoleon řezy II.
Med, cukr, máslo a žloutky dobře promíchat, pak přidat mléko a všechno koření. Znova promíchat, přidat mouku a sníh z bílků. Vše dobře zpracovat,... více o Hned měkké vánoční perníčky
Na pánvi opečeme na nudličky nakrájenou anglickou slaninu, přidáme pokrájené a okořeněné kuřecí maso. Když je maso z poloviny hotové, přidáme... více o Široké nudle s kuřecím masem a nivou
Mouku oříšky a cukr promícháme v míse a tukem a bílkem zaděláme těsto, pěchujeme do formiček košíčků a pečeme při 180 °C. Krém tmavý: Ingredience... více o Ohavečské košíčky
Také Vám na zahradě padají jablka a už nevíte co s nimi? Zkuste tento jednoduchý koláč. Nejprve si uvařte povidla: vykrájejte spoustu jablek, rozvařte... více o Jednoduchý koláč s jablkovými povidly a tvarohem
Listy máty nakrájíme nadrobno, vložíme do láhve a zalijeme vodkou. Dáme dobře zazátkované asi na čtyři dny na slunce. Pak alkohol slijeme, doplníme... více o Likér z máty peprné
Maso omyjeme a velmi lehce naklepeme. Cibuli nakrájíme na kostičky. Žampiony očistíme a nastrouháme je. Cibuli osmahneme na másle, přidáme žampiony a... více o Plněné krůtí stehno
Telecí maso nakrájíme na menší filátka, naklepeme, osolíme a opepříme. Maso opečeme na rozpáleném oleji a necháme stranou. Do výpeku dáme drobně... více o Telecí kýta na hříbkách