Sušené houby jsou nepostradatelnou ingrediencí. Hodí se do polévek, omáček, zapečených a dalších pokrmů, kterým dodají úžasně houbovou chuť. Jak ale předejít tomu, aby po pár týdnech ztratily své aroma? Základem je správně je usušit a také vhodně skladovat. Prozradíme vám, jak na to.
Na výběr máte hned z několika způsobů sušení. Buď můžete využít sušičku, troubu, anebo je sušit klasicky na sluníčku. Jednou z hlavních zásad, která platí pro všechny způsoby je to, že by se houby neměly umývat. Můžete je lehce otřít a nožem odkrojit červivé části. Poté je nakrájejte na plátky silné zhruba 0,3 cm.
Jestliže chcete mít houby usušené co nejrychleji a bez práce, pořiďte si sušičku. Prodávají se v různých velikostech, plátky hub do ní jednoduše vyskládáte a ony se rovnoměrně ze všech stran vysuší při teplotě 40 – 50 °C.
Už jste ochutnali karbanátky z hub? Recept na tradiční severočeskou specialitu najdete ZDE.
Pokud sušičku nevlastníte, můžete využít troubu. Houby naskládejte na pečicí papír a vložte do trouby vyhřáté na 20 – 30 °C. Po nějaké době můžete teplotu zvýšit na 50 – 70 °C, nezapomínejte je pravidelně obracet.
Pokud na sušení nespěcháte a chcete využít přírodní variantu, rozmístěte je na plech nebo síto na pečicí papír a nechte je na středně slunném místě pár dní, dokud se neusuší.
Správně usušené houby poznáte tak, že jsou křehké a snadno se lámou. Takové houby uložte do hermeticky uzavíratelných skleněných dóz. V nich vám vydrží i dva roky.
Polévky s houbami: Poctivé české recepty na hovězí, liškajdu i falešnou dršťkovou najdete ZDE.
BeBe sušenky naskládáme vedle sebe na dno vyššího pekáčku nebo plastové dózy (misky), které jsme vyložili fólií. BeBe použijeme dle chuti, světlé či... více o Nepečené BeBe řezy
Žloutky vyšleháme s cukry do pěny, poté vmícháme olej, vodu, mouku s kypřidlem a na závěr i tuhý sníh z bílků. Těsto nalijeme do máslem vymazané a... více o Smetanový dort s ovocem
Uvaříme rýži, vsypeme do mísy, kde ji necháme vychladnout. Na pánvi opražíme nakrájenou cibuli a přidáme do mísy k rýži. Poté přidáme třený česnek.... více o Vegetariánské karbanátky (rýžovo-zeleninové)
Vejce vyšleháme s cukry do pěny, přidáme rum, mléko, rozpuštěné máslo a vše dobře promícháme. Pak přisypeme polohrubou mouku s práškem do pečiva, vše... více o Borůvkové muffiny - rumové
Z mouky, cukru, van. cukru, prášku do pečiva a vajec ušleháme těsto, přidáme mléko. Do těsta vmícháme omyté borůvky, těsto vlijeme do moukou vysypané... více o Borůvkový koláč s pudinkem a jahodami
Žloutky vyšleháme s cukry do pěny, přidáme olej s vodou a prošleháme. Vmícháme mouku s kypřidlem a opět prošleháme. Nakonec zlehka vmícháme sníh z... více o Piškotový korpus - dvoupatrový dort
Očištěnou, omytou zeleninu pokrájíme. Ve větší pánvi nebo kastrolu rozpálíme trochu oleje a zeleninu do něj nasypeme. Zeleninu okořeníme Adžika... více o Adžika zeleninová směs
Maso (kuřecí, krůtí, vepřové) si pokrájíme na kostičky, okořeníme, osolíme a na trošce rozpáleného oleje osmažíme dozlatova. Pak maso smícháme v míse... více o Batáty s masem a zeleninou - zapečené
Začneme těstem: Nejprve oddělíme žloutky od bílků. Z bílků vyšleháme pevný sníh a žloutky utřeme s cukrem. K utřeným žloutkům přisypeme mouku a prášek... více o Pudingovo-ovocný koláč
Do mísy dáme mouky, cukry a sůl, promícháme, uděláme do středu důlek, do kterého rozdrobíme droždí, zalijeme vlažným mlékem (jen částí), trochu... více o Vdolky s jablečným rozvarem
Maso pokrájíme na plátky, nudličky nebo kostky, které osolíme, jemně opepříme a na rozpáleném oleji zprudka smažíme dozlatova za občasného promíchání.... více o Maso s paprikovou omáčkou
Necháme vzejít kvásek : vlažné mléko, droždí, cukr. Kvásek smícháme s ostatními ingrediencemi a vypracujeme hladké těsto. Necháme cca 90 minut kynout... více o Vdolky - rozpeky
Na oleji si osmažíme dosklovata cibuli, ke které dáme osmažit pokrájenou slaninu, kostičky osoleného a opepřeného kuřete, přidáme nastrouhaný česnek,... více o Kuřecí směs v bramborové kaši
Žloutky vyšleháme s cukry do pěny. Vmícháme vodu, olej, mouku s kypřidlem a případně i kakao. Vše dobře promícháme a nakonec vmícháme i tuhý sníh z... více o Piškotové řezy s marmeládou a krémem
Rybičky v oleji a v tomaťe vykostíme (nemusíme) a rozmačkáme vidličkou. Olej z rybiček přilijeme, tomatu nedáváme. Přidáme na kostky nakrájená vejce a... více o Rybí pomazánka od babičky
Kuřecí srdíčka očistíme a opláchneme. Na pánev si dáme slaninu a děláme ji do té doby než pustí tuk. Poté přidáme cibuli a také i česnek, osmahneme... více o kuřecí srdíčka
Vejce: oddělíme žloutky od bílků. Bílky sůl a 3 lžíce vody ušleháme na tuhý sníh. jakmile nám začne tzv. špičkovatět opatrně přidáváme 100g cukru a 1... více o Narozeninový sváteční dort
Vývar z ovaru necháme vychladnout a přebytečný tuk odebereme. Pak vývar opět přivedeme k varu, přidáme pokrájenou zeleninu na nudličky (hranolky),... více o Ovarová polévka se zeleninou
Špenát připravíme přesně podle návodu, osolíme a opepříme. Brambory uvařené v šupce oloupeme a nastrouháme. Špenát, brambory, vejce a strouhanku... více o Bramborové placičky se špenátem
Do vymazané zapékací mísy (pekáčku) nasypeme vrstvu pokrájené cibule - 600 g. Na cibuli položíme silnější plátky masa (nejméně 2 cm), které dobře... více o Cibulové hovězí
Vejce vyšleháme s cukrem, přidáme vlahé máslo a ostatní suroviny. Vše řádně promícháme a nalijeme do kulaté formy (vymazané). Dáme péct cca 20 - 30... více o Hrnková kávová buchta
Hladkou, lesklou, kávovou polevu si připravíme tak, že do cca 20 dkg moučkového cukru přidáme lžičku oleje, po lžičkách přidáváme silnou kávu i s... více o Kávová poleva
**Nádivka:** Rohlíky si pokrájíme na kostičky, dáme do mísy a zalijeme mlékem. Pokrájené houby osolíme, opepříme, okmínujeme (nebo použijeme jiné... více o Kuřecí roláda s houbovou nádivkou
Meruňky omyjeme, rozpůlíme, zasypeme cukrem a dáme vařit do hrnce na cca 30 - 45 minut. Během varu přidáme jadýrka. Ke konci je vyndáme a ponorným... více o Meruňková marmeláda
Očištěnou a oloupanou rebarboru nakrájíme na malé kousky a prolijeme vařící vodou, necháme vychladnout. V míse s mícháme všechny přísady a pečlivě... více o Dia jogurtové řezy s rebarborou
Plechovky ponoříme do hrnce s vodou a 2 hodiny vaříme. AŽ PO ÚPLNÉM VYCHLADNUTÍ OTEVŘEME. Zkaramelizované mléko smícháme s neoslazeným pudinkem... více o Výborný karamelový likér
Uvaříme brambory a nakrájíme na kostičky, osmahneme cibulku, vložíme brambory a necháme opéct. Nakrájíme salám nebo uzeninu a přidáme spolu se sýrem a... více o Jídlo z jednoho hrnce aneb co dům dal
Z mouky, změklého másla (ne rozpuštěného), cukru, vajec, prášku do pečiva a skořice vypracujeme těsto. Přidáme nastrouhanou čokoládu, třeště a dvě... více o Třešňovo-čokoládové muffiny
Smetany ušleháme spolu s moučkovým cukrem, přidáme mascarpone, pomazánkové máslo a zakysanou smetanu a vyšleháme krém. Do vychladlého silného pressa... více o Banánovo-broskvové tiramisu
Rebarboru oloupeme, omyjeme a nakrájíme na malinké kostičky. Nejprve smícháme všechno sypké, poté přidáme ostatní tekuté suroviny a vše řádně... více o Rebarborové muffiny
Rozšleháme mléko se žloutkem, osolíme, přidáme housky nakrájené na kostičky, mouku, tuhý sníh z bílků a kostičky uzeniny. Směsí naplníme máslem... více o Hrnečkové knedlíky
Vše dáváme do pekárny na program těsto. Až je hotové, pleteme z něho housky. Pečeme na 170 °C 20 minut. Jsou vynikající, děti je jí holé bez ničeho.... více o Majolkové houstičky
Do 4 lžic vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a lžíci mouky, zamícháme a necháme vykynout. Do mísy dáme prosátou mouku, cukr, celá... více o Velikonoční jidáše
Těsto vypracovat, rozválet (není potřeba nechat kynout), tak asi na 1,5-2 cm. Nastrouhat na něj jednu třetinu Palmarínu a jednu bramboru. Poskládat a... více o Bramborové pagáče
Ořechy: vše zpracujeme na vále v těsto. Plníme do suchých ořechových formiček. Pečeme ve středně teplé troubě (cca na 150 °C) a po upečení je ihned... více o Plněné ořechy IV.
V pekáči orestujeme cibuli nakrájenou na proužky a na chvíli odložíme. Maso naklepeme, okořeníme (sůl, pepř, mletá paprika) a zaprášíme moukou. Na... více o Máslové řízky
Oddělíme bílky, ze kterých vyšleháme sníh a ostatní suroviny smícháme - nakonec přidáme sníh a asi 2-3 lžíce kakaa. Do dobře vymazané formy na bábovku... více o Bábovka v mikrovlnce za 10 minut
Vo vodě namočené žemle vymačkáme a spolu s játry na jemno umeleme. Máslo dobře vymícháme s vejci a dobře promícháme s játry. Dochutíme mletou červenou... více o Hrnečková paštika
Vložíme do pekárničky v uvedeném pořadí, zapneme program základní, velikost II, kůrka tmavá. Tento chlebík je opravdu výborný.... více o Podmáslový chléb - moc dobrý
Špagety uvaříme ve slané vodě (ne moc rozvařené). Na sádle osmahneme nakrájenou slaninu a cibulku a poté vlijeme na plech. Uvařené špagety smícháme s... více o Zapečené špagety II.
Na olej dáme pokrájenou cibuli a nahrubo nastrouhanou mrkev a necháme smažit. Potom přidáme na kostičky nakrájené maso a na proužky nakrájený salám a... více o Selská směs
Koupené plátky list. těsta (pokud jsou tam 2 pláty) rozřízneme ještě na dvě půlky. Vezmeme 1. půlku a rozválíme na čtverec. Rozřízneme na čtvrtky,... více o Listové rychlé sladké tajemství
Dobře zpracujeme mouku, máslo, cukr, vajíčko a vanilkový cukr. Těsto necháme 1-2 hodiny v chladu. Náplň: ořechy umeleme, smícháme je s citronovou... více o Oříškové rohlíčky
Do větší mísy vsypeme mouku a do mouky rozdrobíme kvasnice, přidáme žloutek, olej, sůl a vodu podle potřeby! Těsto nesmí být husté ani řídké. Necháme... více o Pizza na plech
Zpěníme cibulku, přidáme mletou papriku, osmahneme, až se rozpustí přidáme nakrájené párky, osmahneme, zalijeme vodou a přidáme brambor a bujón ... více o Frankfurtská polévka
Mléka, mouku a cukr zahříváme ve vodní lázni nebo v teflonovém kastrole na mírném ohni do zhoustnutí, přidáme máslo. Do husté hmoty zamícháme směs... více o Marokánky
Na rozehřátém másle zpěníme mouku, sejmeme z plotny, přidáme vejce, polovinu jemně nastrouhaného sýra a za stálého míchání zvolna zahříváme, až se... více o Cibulová polévka se sýrem
Dobře vyzrálý angeršt zbavíme stopek a okvětí, dobře propereme a rozvaříme s trochou vody. Horký prolisujeme, odvážíme a smícháme s přečištěným medem.... více o Angreštová marmeláda s medem
Housku namočíme do studené vody. Naťové cibulky očistíme, opereme a nakrájíme na kolečka. Spolu s lžící hořčice je vmícháme do 150 g tvarohu. Pak... více o Plněná sekaná pečeně
Drobně nasekanou cibuli zpěníme na sádle, přidáme nakrájené brambory, osolíme a zaprášíme oběma druhy papriky. Chvíli restujeme, zalijeme vroucí vodou... více o Oravská kulaša