Sušené houby jsou nepostradatelnou ingrediencí. Hodí se do polévek, omáček, zapečených a dalších pokrmů, kterým dodají úžasně houbovou chuť. Jak ale předejít tomu, aby po pár týdnech ztratily své aroma? Základem je správně je usušit a také vhodně skladovat. Prozradíme vám, jak na to.
Na výběr máte hned z několika způsobů sušení. Buď můžete využít sušičku, troubu, anebo je sušit klasicky na sluníčku. Jednou z hlavních zásad, která platí pro všechny způsoby je to, že by se houby neměly umývat. Můžete je lehce otřít a nožem odkrojit červivé části. Poté je nakrájejte na plátky silné zhruba 0,3 cm.
Jestliže chcete mít houby usušené co nejrychleji a bez práce, pořiďte si sušičku. Prodávají se v různých velikostech, plátky hub do ní jednoduše vyskládáte a ony se rovnoměrně ze všech stran vysuší při teplotě 40 – 50 °C.
Už jste ochutnali karbanátky z hub? Recept na tradiční severočeskou specialitu najdete ZDE.
Pokud sušičku nevlastníte, můžete využít troubu. Houby naskládejte na pečicí papír a vložte do trouby vyhřáté na 20 – 30 °C. Po nějaké době můžete teplotu zvýšit na 50 – 70 °C, nezapomínejte je pravidelně obracet.
Pokud na sušení nespěcháte a chcete využít přírodní variantu, rozmístěte je na plech nebo síto na pečicí papír a nechte je na středně slunném místě pár dní, dokud se neusuší.
Správně usušené houby poznáte tak, že jsou křehké a snadno se lámou. Takové houby uložte do hermeticky uzavíratelných skleněných dóz. V nich vám vydrží i dva roky.
Polévky s houbami: Poctivé české recepty na hovězí, liškajdu i falešnou dršťkovou najdete ZDE.
Troubu předehřejte na 190°C, na dno formy dejte kruh pečicího papíru a formu vytřete máslem. Vejce umíchejte s cukrem a máslem do pěny. Přidejte... více o Mandlový dort s jogurtem a ovocem
Stehenní nebo prsní řízky pokrájíme na nudličky či kostičky, osolíme a okořeníme dle chuti necháme cca 30 minut odležet. Pak je zaprášíme cca lžičkou... více o Kuřecí směs se zeleninou
Očištěné krevety naložte s nasekaným koriandrem, mátou, šťávou z limetky a citronu, chilli papričkou, solí, pepřem a 100 ml olivového oleje. Mezitím... více o Krevety na grilu
Řepu si omyjeme (neokrajujeme) a dáme vařit. Vaříme přibližně 15-20 minut. Bulvy necháme vychladnout, okrájíme slupku a nastrouháme najemno. Vymačkáme... více o Pomazánka z červené řepy I.
Česnek, zázvor, chili, med a sojovou omáčku smícháme v misce a vložíme do ní paličky (stehýnka, křidélka...). Necháme 4-6 hodin odpočinout (můžeme... více o chili-medové paličky
Maso pokrájíme na plátky, naklepeme, po stranách nakrojíme, aby se při pečení nekroutilo, osolíme, poprášíme paprikou a obalíme ve smetanové směsi.... více o Pečené smetanové řízky
Korpus: žloutky vyšleháme s cukry do pěny, přidáme olej, vodu a prošleháme. Přisypeme mouku s kypřidlem, dobře promícháme a nakonec vmícháme tuhý sníh... více o Třešňový dort / řez
Květák rozebereme na růžičky a v osolené vodě krátce povaříme, pak scedíme, necháme okapat a vychladnout. Část růžiček (asi čtvrtinu) ponecháme na... více o Květákový salát nebo pomazánka
Masa i slaninu nakrájíme na plátky. Na dno pekáčku rozložíme na proužky nakrájenou cibuli a česnek. Postupně klademe osolené a opepřené plátky masa,... více o Babiččina zbojnická pečeně
1. Ušleháme žloutky s cukrem a pak přidáme Heru/máslo, mouku, kokos, kakao a vanilkový cukr. 2. Vznikne nám hmota, ze které uděláme menší kuličky.... více o Fantastické sušenky KOKA
Rýži důkladně propláchněte a uvařte se dvěma hrnky vody na skus. Ihned promíchejte s octem a rozestřete na talíř. Okurku a mrkev nakrájejte na... více o Suši s rybou a zeleninou
Vše smícháme a dáme do cedníku s plátnem. Necháme do druhého dne okapat. Poté dochutíme dle chuti. Z tohoto množství vznikne cca 1/2 kg lučiny.... více o Domácí lučina
Uvařenou kapustu pokrájíme na nudličky, vymačkáme přebytečnou vodu a přidáme do mísy k rozšťouchaným bramborám. Přidáme nastrouhaný česnek, drobně... více o Bramborovo-kapustové placičky
Ze sypkých surovin, másla a vejce vytvoříme drobenku, polovinu vyrovnáme na plech vyložený pečícím papírem. Na ni poklademe nastrouhaná jablka, ze... více o Jednoduchý drobenkový jablečný koláč - výborný
Ovesné vločky umeleme nebo rozsekáme v robotu či ručním strojku. Tuk, cukr a žloutky utřeme do pěny, přidáme kakao, ovesné vločky a nakonec lehce... více o Kakaové sušenky z ovesných vloček
Okurku a ředkev omyjte a nakrájejte na tenké plátky. Lístky špenátu dobře opláchněte a vytřepejte z nich vodu. Chřestu odlomte nebo odřízněte spodní... více o Křupavý jarní salát
Na trošce oleje osmažíme cibulku, kostičky slaniny a ke konci i nasekaný česnek. Přidáme fazolky, osolíme a opepříme a směs dáme do připravené... více o Fazolky se slaninou a sýrem - zapékané
Všechnu zeleninu očistíme a nakrájíme na kostky, osolíme, pokapeme olejem, posypeme tymiánem, promícháme a dáme péct do trouby na 30 - 40 minut při... více o Batáty pečené v troubě
Brambory oloupeme, nastrouháme na jemném struhadle, přidáme do nich vejce, dle chuti majoránku, sůl, pepř a rozetřený česnek. Vše dobře promícháme a... více o Bramboráčky se zelím a slaninou
Cibulku nakrájíme najemno a necháme zesklovatět na másle. Po té přídáme na plátky nakrájené očištěné žampiony a na kostičky nakrájenou papriku.... více o Zapečené těstoviny s brokolicí
Všechny ingredience na těsto smícháme v tužší těsto (mléko nebo vodu do těsta přilíváme opatrně a nemusí být přesně 10 lžic, těsto by mělo mít tužší... více o Slané cukroví
Cibuli a špek orestujeme dozlatova, přidáme krátce orestovat i protlak, vmícháme předvařené houby, pokrájenou papriku, česnek, cukr a zalijeme částí... více o Houbový guláš na špeku s paprikou
Dvě housky nakrájíme na kostičky a opečeme je na kousku másla dozlatova. Další dvě housky také pokrájíme, zalijeme mlékem a necháme nasáknout. Žloutky... více o Kopřivová velikonoční nádivka s vejci
Maso nakrájíme na malé kousky, osolíme a na trošce tuku opečeme. Po vychladnutí dáme do mísy, přidáme nakrájený pórek, papriku, nivu a smetanu. A... více o Výborný kuřecí salát II.
Z očištěných žampionů odstraníme nožičky, které nasekáme na jemné kousky. Rozehřejeme máslo a orestujeme na něm cibuli, žampiony a česnek. Pak přidáme... více o Plněné žampiony špenátem
Meruňky omyjeme, rozpůlíme, zasypeme cukrem a dáme vařit do hrnce na cca 30 - 45 minut. Během varu přidáme jadýrka. Ke konci je vyndáme a ponorným... více o Meruňková marmeláda
Kuřecí stehenní řízky nakrájíme na malé kousky a zprudka je opečeme na malém množství oleje. Až chytnou barvu, přidáme sůl (ne moc, budeme přidávat... více o Kuřecí kari s rýží
Změklé máslo rozšleháme s krupicovým cukrem a vanilkovým cukrem, vešleháme celá vejce, mouku smíchanou s práškem do pečiva, citronovou šťávu. Pokud je... více o Mramorová bábovka II.
Naklepané kotlety potřeme česnekem rozetřeným se solí a citronovou šťávou,opepříme a necháme uležet. Potom maso opečeme. V jiné pánvi rozehřejeme... více o Kotlety s houbovou omáčkou
Do pekáče dáme zelí, na to pokrájené maso, osolíme, okmínujeme, zasypeme asi 2 kávové lžičky sladké papriky a 2 kávové lžičky pálivé papriky. Do vody... více o Troubový segedinský guláš
Jogurt rozmícháme s vejci, cukrem, olejem, citr. kůrou a smícháme s moukou s kypřícím práškem (popřípadě s trochou mléka). Hladké těsto vylijeme na... více o Kyprý jablkový koláč
V míse promícháme mouku, kypřící prášek, třtinový cukr, smetanu a olej. Pomocí ručního šlehače vypracujeme těsto. Z těsta vytvarujeme plochý váleček,... více o Meruňkový koláč s müsli
Listové těsto vyválíme do formy jako na pizzu, přičemž nadzvedneme okraje. Posypeme polovinou strouhaného sýra. Na půlkolečka nakrájený pórek,... více o Slaný koláč s pórkem
Uvaříme 4 vejce natvrdo. Na tuku zpěníme cibulku, přidáme kostku špenátu, podlijeme trochu vodou a necháme rozpustit až k varu. Osolíme, opepříme. Do... více o Špenátová polévka slavnostní
Celer oloupeme, očiistíme a nastrouháme nahrubo, zakapeme citronovou šťávou, přidáme na malé tenké proužky nakrájené tyčinky (tyčinku překrojím na 3... více o Celerová pomazánka III.
Na odpalované těsto dáme do hrnce 125 ml vody, 30 g másla a špetku soli a krátce povaříme, pak přidáme najednou 75 g mouky a mícháme tak dlouho, dokud... více o Lahodné profiteroles
Kapra očistíme a rozpůlíme, případně nakrájíme na porce. Do pekáče nalijeme olivový olej a rozpálíme. Kapra okořeníme, vložíme do pekáče a z obou... více o Pečený kapr
Celer, vysočinu najemno nastrouhat, cibuli nadrobno nakrájet a smíchat s majolkou. Nakonec dle chuti osolit.... více o Celerová pomazánka II.
Zpracovat těsto a nechat asi 2 hodiny odstát. Potom rozdělit na 8 bochníků. Každý rozválet na kruh a potřít rozpuštěným máslem. Kruh rozdělit rádýlkem... více o Slaní šneci II.
Těstoviny uvaříme v osolené vodě. Brokolici nakrájíme na malé kousky a uvaříme v osolené vodě. Na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli a na... více o Zapečená brokolice s těstovinami
1. placka: 4 žloutky ušleháme se 3 lžícemi cukru do pěny, pak přidáme 4 lžíce mouky a ze 4 bílků ušlehaný sníh. Dáme na vymazaný a vysypaný vyšší... více o Piškotové řezy po padesáté
Stehenní řízky osolíme, opepříme a orestujeme na pánvi. Potom je vložíme do vymaštěného pekáčku, na každý řízek naneseme vrchovatou lžíci jemně... více o Kuřecí lahůdka
Vykuchaného a očištěného kapra (POZOR! Kůži ponechat! Pokud ponecháváte i hlavu, je dobré odstranit žábra!) omyjeme, kůži několikrát příčně (na obou... více o Kapr na česneku - Balkán
Orestované mleté maso zamícháme se sýrem, nastrouhaným vejcem, okurkou, nadrobno nasekanou cibulkou a prolisovaným česnekem. Dle chuti přidáme kečup,... více o Pomazánka na topinky a toasty
Vše smícháme v míse, nalijeme na vymazaný, nejlépe kokosem vysypaný pekáč a upečeme. Můžeme polít čokoládovou polevou.... více o Americký koláč
Na rozehřátou pánev nalijte trochu oleje a opečte kousky slaniny. Dejte stranou. Na pánvi hned nechte zatáhnout kousky masa a až bude ze všech stran... více o Burgundská hovězí pečeně
Papriky omyjeme, očistíme, zbavíme semeníků a nakrájíme na nudličky. Na rozehřátém oleji nudličky paprik za častého míchání asi 4 minut dusíme doměkka... více o Paprikový salát
Brambory oloupeme a prolisujeme. Z brambor, špetky soli, žloutků a mouky vypracujeme vláčné těsto. Meruňky oloupeme a zbavíme pecek. Místo pecky... více o Meruňkové knedlíky po lechtalsku
Do mouky zamícháme sůl, do dolíčku vlijeme vlažné mléko, olej a rozdrobíme droždí. Necháme vykynout kvásek, vymícháme vláčné těsto a přikryté... více o Chlebové placky
V mléce rozšleháme krupici, cukr, sůl, žloutky a přidáme citronovou kůru. Vyšleháme sníh z bílků a přidáme do těsta spolu s vypranými rozinkami.... více o Trhanec