Asi to moc dobře znáte. Chcete namazat chléb máslem, jenže to je z lednice tvrdé tak, že se nedá ani ukrojit, natož rozmazat. Rozhodně si ho ale nemusíte odpírat nebo ho nahrazovat rostlinným tukem. Využijte některý z praktických triků, díky nimž si i tuhé máslo namažete v cuku letu.
Pokud nestihnete máslo z lednice vyndat dřív, než když už držíte krajíc chleba v ruce, je nejjednodušší vzít klasickou škrabku na brambory a s ní ho jednoduše naškrábat na tenké plátky, které rozložíte na chléb a kulatým příborovým nožem rozetřete.
Dalším trikem je nahřívání nože, kterým máslo budete krájet. Není nic rychlejšího, než ho chvíli přidržet pod tekoucí teplou vodou nebo ho namočit do hrnečku s horkou vodou, nahřátým nožem pak ztuhlé máslo ukrojíte jedna dvě a na chlebu se krásně rozplyne.
Došlo vám máslo? Stačí smetana a trocha trpělivosti, abyste si vyrobili domácí. Návod najdete ZDE.
Na pomoc si můžete vzít i obyčejnou skleněnou misku. Máslo vyndejte na talířek, do misky nalijte horkou vodu, nechte sklo prohřát, pak ji vylijte a rychle s ní máslo přikryjte. Díky teplu, které z ní bude sálat, máslo povolí a za chvíli ho budete moci normálně namazat.
Pokud doma máte starší pečivo a chtěli byste ho mít zase křupavé, vložte ho na pár minut na topinkovač nebo do rozehřáté trouby. Chutnat bude jako právě upečené a tvrdé máslo z lednice se na něm navíc krásně rozteče.
Jsou margaríny z plastu a je ghí zdravé? Nejčastější mýty o tucích najdete ZDE.
Maso osolte, opepřete a zprudka orestujte na másle. Pak ho vložte do vakuových sáčků, každou porci zvlášť. Do každého sáčku dejte část výpeku... více o Krůtí prsa s karotkou a fazolkami
Sůl, cukr a kypřící prášek spolu pořádně promícháme. Přidáme jogurt, jeden hrnek strouhaného sýra a mouku, které postupně zamícháme. Vypracujeme... více o Rychlé langoše plněné sýrem
Nakrájíme si cibuli na malinko větší kousky. Na pánev dáme olej a necháme rozehřát. Poté přidáme cibulku a necháme ji zlehka osmahnout. Když nám... více o Kuřecí se smetanou a špenátem
Kořenovou zeleninu nastrouhejte nahrubo, osolte a opepřete, zakápněte olejem a dejte péct do předem rozehřáté trouby na 180 aC, asi 30 minut. V hrnci... více o Zeleninový vývar
Z oleje, citronové šťávy i kousků citronové kůry (postačí pár hoblinek žluté kůry) nasekaného česneku a bylinek vymícháme v hlubokém talíři marinádu,... více o Losos (nejen) v bylinkách
Nejdříve si připravte náplně. Propláchněte Perfect Dish Spaghetti a nechte na sítku důkladně okapat. Nakrájejte okurku na dlouhé jemné proužky, omyjte... více o Jarní závitky s krevetami, bylinkami a zeleninovými nudlemi
Mouku v míse smícháme se solí, vanilkovým cukrem, citronovou kůrou a uprostřed uděláme důlek. Do důlku rozdrobíme droždí, přidáme moučkový cukr a... více o Kynutá skořicová bábovka
Z mouky, cukru a másla uděláme drobenku. Odebereme jeden hrnek drobenky na posyp a do zbytku zašleháme mléko, vejce a prášek do pečiva. Těsto... více o Tvarohový koláč z drobenky - hrnkový
Mouku nasypeme do mísy a promícháme se špetkou soli. Uprostřed uděláme důlek, do kterého nasypeme vanilkový cukr, rozdrobíme droždí a přilijeme část... více o Jednoduché švestkové knedlíky - kynuté, bez vajec
Nejdříve si nakrájejte limetky. Jako první odkrojte jeden plátek na ozdobu. Zbytek nakrájejte na měsíčky a dužinu vykrojte. Sklenici naplňte alespoň z... více o (Ne)alkoholické Mojito / Koktejly
Očištěnou makrelu bez kůže a kostiček rozmělníme na malé části, smícháme ji s tvarohem a česnekem, který jsme předtím jednoduše vložili na 30 minut do... více o Pomazánka z uzené makrely a pečeného česneku
Na oleji necháme zesklovatět cibuli, přidáme nastrouhanou dýni, kterou s cibulí ještě krátce orestujeme. Vmícháme nastrouhaný česnek, protlak a koření... více o Bezmasá dýňová směs nejen na topinky
Natrháme bezinkové květy v plném květu, pěkně velké, bez mšic a broučků, daleko od silnice. Dáme je do hrnce, přilijeme 2,5 litru vody, přidáme kůru... více o Bezinkový džem (rosol) - květový
Celer a brambory nakrájíme na kostky, cibuli nakrájíme najemno. Citron omyjeme a okrájíme z něj proužky kůry, z poloviny citronu vymačkáme šťávu. V... více o Celerová krémová polévka
Do mísy jsem si oddělila žloutky, které jsem si vymíchala se skleničkou cukru do pěny. Poté jsem přimíchala skleničku oleje a skleničku mléka. Poté... více o Rychlý koláč s broskvemi a tvarohem
Připravíme si 4 šálky nebo kelímky na jednotlivé porce (cca 200 ml). 2 lžičky instantní Melty smícháme s 50 ml vody (stačí vlažné). Vyšleháme šlehačku... více o Dětské tiramisu
Žloutky vyšleháme s umělým sladidlem, přidáme vodu, aroma, mouku s kypřidlem, nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto rovnoměrně rozetřeme na plech... více o Dia roláda
Jako první krok dáme vařit vodu 300 až 350 ml, kterou trochu osolíme. Až nám voda začne vřít, přidáme předem odváženou pohanku lámanku. Poté zamícháme... více o Pohanka na sladko
Na pánvi rozpálíme olej, vložíme cibuli nakrájenou na kostičky a necháme zesklovatět. Na cibuli rozdrobíme kvasnice a mícháme, dokud se nerozpustí.... více o Vynikající kvasnicové knedlíčky do polévky od babičky
Nejdříve si připravíme mexickou směs (Mexická chuť), kterou podusíme na pánvičce a dáme bokem, dokud nebude připravené maso. Potom si zvlášť podusíme... více o Mexické maso
Troubu předehřejte na 200 °C. V kastrolu svařte 250 ml vody s máslem a solí. Přisypte mouku a vařečkou míchejte na středním plameni těsto tak dlouho,... více o Malinové profiterolky
1. Droždí nechte vzejít v mléce s lžící cukru. Mouku se špetkou soli prosijte do mísy. Přidejte citronovou kůru, žloutky, zbylý cukr a vlijte vzešlé... více o Jidáše dle časopisu F.O.O.D.
Do kastrolu dáme osmažit pokrájenou cibuli a slaninu, na kterou vložíme osmažit ze všech stran dozlatova nasolené a opepřené hovězí maso. Podlijeme ho... více o Cikánská pečeně na víně s kořenovou zeleninou
Uvařené špagety (nebo jiné těstoviny) dáme do větší mísy, přidáme pokrájená rajčata, ochutíme tymiánem. Na pánvi s troškou oleje osmažíme dosklovata... více o Těstoviny se žampiony ala pizza
Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, vmícháme olej, vodu, mouku s kypřidlem a nakonec zlehka i tuhý sníh z bílků. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané... více o Dvoubarevný smetanový piškotový dort
Rýži uvaříme v osolené vodě dle návodu. Na oleji osmažíme pokrájenou cibuli dozlatova, přidáme vejce, osolíme, opepříme(není nutné) a umícháme řídkou... více o Prominentní rýže
Jahodový pudink uvaříme podle návodu na obalu. Za častého míchání ho necháme zchladnout. Mezitím si na dno pohárků rozdělíme jahodový jogurt. ... více o Jahodový pohár
Z prvních pěti surovin ušlehejte těstíčko (můžete přidat trochu vody, je-li husté), do kterého zatřete sníh ze 2 bílků. Oloupaná jablka nakrájejte na... více o Jablíčka v županu II.
Brambory uvaříme doměkka ve slané vodě,scedíme a rozmačkáme je (rozmixujeme) s trochou horkého mléka a kouskem másla (nemusí být). Do takto připravené... více o Nastavovaná kaše
Plátky masa naklepeme, kraje nařízneme, osolíme, okořeníme dle vlastní chuti (česnekem, kari kořením, grilovacím kořením...), zakápneme olejem a... více o Řízky v ovesných vločkách
Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni s máslem a cukrem. Přidáme žloutky a vše vyšleháme v hustou pěnu. Z bílků a cukru krupice (160 g) vyšleháme tuhý... více o Čokoládový dort z jablek
Rýži opláchneme a dáme vařit s máslem a solí. K měkké rýži přidáme cukr, mléko a vaříme ještě 5 minut. Odstavíme a promícháme se skořicí. Servírujeme... více o Mléčná rýže se skořicí
Ušleháme cukr a žloutky do pěny, přidáme máslo, mléko, mouku, prášek do pečiva. Těsto rozetřeme na plech (vymazat, vysypat). Na těsto rozetřeme... více o Rybízový koláč s kokosem
Na másle osmažíme do růžová na drobno nakrájenou cibulku, zalijeme cca 2. litry vody nebo vývarem, přidáme na kostičky nakrájené brambory, necháme... více o Hustá bramboračka
Všechny přísady na těsto vymícháme a necháme 1 hodinu odstát. Potom ho vtláčíme do formiček - košíčků a upečeme. Vyklopíme a necháme vychladnout. Na... více o Košíčky s ořechovou náplní
Z uvedených surovin připravíme těstíčko ve kterém obalíme naklepané a naříznuté (aby se nekroutily) plátky krkovičky. Pomalu smažíme v oleji na pánvi.... více o Krkovička jako bramboráková
Z výše uvedených ingrediencí uhněteme tmavé těsto, vyválíme a položíme na hodně vymazaný nevysypaný plech. Na tmavé těsto nalijeme tvaroh smíchaný s... více o Tříbarevný tvarohový koláč
Žloutky ušleháme s cukrem, bílky s práškem do pečiva a solí, až se lesknou, přidáme 100 g cukru. Smícháme ostatní přísady a přidáme bílky. Naplníme... více o Mrkvový dort s mandlemi
Mrkev nastrouháme na slzičkovém struhadle, přidáme utřený česnek a majonézu. Promícháme a dáme na 1 hodinu odstát do chladničky Uvedené množství je... více o Mrkvový salát trochu jinak
Z cukru, Hery a žloutků vyšleháme krém, přidáme mouku, prášek do pečiva, vanilkový cukr a nakonec sníh z bílků. Upečeme. Během pečení si připravíme... více o Nebeské řezy
Kuřecí prsa omyjeme, osolíme a nakrájíme na menší kostičky. Na půl hodinky naložíme ve worchestrové omáčce. Brambory oloupeme a nakrájíme na kolečka.... více o Zapečené brambory s kuřecím masem a slaninou
Z uvedených přísad smícháme těsto (třeba ve šlehači nebo hnětači). Z těsta vyválíme rohlíčky a zploštíme je - lepší ale je těsto rozválet a vykrájet... více o Pařížské rohlíčky II.
Syrové brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky. Do pekáčku nalijeme olej (asi 2-3 mm) přidáme brambory, salám nakrájený na kostičky, sůl, pepř,... více o Babiččiny "Francky"
Kotlety naklepeme, osolíme, potřeme hořčicí a vydatně opepříme. Položíme na dno vymazaného pekáče. Poté na kotlety navrstvíme cibuli, tvrdý a měkký... více o Babiččiny kotlety
Květák rozdělíme na malé růžičky, zbylé košťály pokrájíme na stejně malé kousky. Vložíme do kastrolu na rozpuštěné máslo (na jeden květák minimálně... více o Dušený květák babičky Schwarzové
Řízky naklepeme, osolíme, opepříme, smícháme s cibulí nakrájenou na kostičky a česnekem (4 stroužky česneku nakrájíme na plátky, 2 stroužky česneku... více o Kuřecí prsíčka ala iNDY
Rajčata nakrájíme na kolečka, sýr na plátky. Talíř obložíme tak, že střídáme kolečka rajčat a plátky sýra. Posypeme lístky bazalky, zalijeme olejem a... více o Salát z mozzarelly a rajčat
Avokádo oloupeme a rozmačkáme, přidáme tvaroh, sardinky a společně vyšleháme nebo vymícháme. Ochutíme solí a citronovu šťávou, vmícháme krájenou... více o Rybí pomazánka s avokádem
Chobotnice opečeme na polovině oleje, podlijeme vínem a dusíme asi 1/2 hodiny doměkka. Rajčata spaříme sloupneme slupky, zbavíme je jádřinců a... více o Chobotnice po athénsku
Žlutý nebo zelený hrách namočíme před použitím na dvě hodiny do vody. Potom jej v té samé vodě uvaříme doměkka, prolisujeme a rozředíme zvlášť... více o Hrachová polévka