Asi to moc dobře znáte. Chcete namazat chléb máslem, jenže to je z lednice tvrdé tak, že se nedá ani ukrojit, natož rozmazat. Rozhodně si ho ale nemusíte odpírat nebo ho nahrazovat rostlinným tukem. Využijte některý z praktických triků, díky nimž si i tuhé máslo namažete v cuku letu.
Pokud nestihnete máslo z lednice vyndat dřív, než když už držíte krajíc chleba v ruce, je nejjednodušší vzít klasickou škrabku na brambory a s ní ho jednoduše naškrábat na tenké plátky, které rozložíte na chléb a kulatým příborovým nožem rozetřete.
Dalším trikem je nahřívání nože, kterým máslo budete krájet. Není nic rychlejšího, než ho chvíli přidržet pod tekoucí teplou vodou nebo ho namočit do hrnečku s horkou vodou, nahřátým nožem pak ztuhlé máslo ukrojíte jedna dvě a na chlebu se krásně rozplyne.
Došlo vám máslo? Stačí smetana a trocha trpělivosti, abyste si vyrobili domácí. Návod najdete ZDE.
Na pomoc si můžete vzít i obyčejnou skleněnou misku. Máslo vyndejte na talířek, do misky nalijte horkou vodu, nechte sklo prohřát, pak ji vylijte a rychle s ní máslo přikryjte. Díky teplu, které z ní bude sálat, máslo povolí a za chvíli ho budete moci normálně namazat.
Pokud doma máte starší pečivo a chtěli byste ho mít zase křupavé, vložte ho na pár minut na topinkovač nebo do rozehřáté trouby. Chutnat bude jako právě upečené a tvrdé máslo z lednice se na něm navíc krásně rozteče.
Jsou margaríny z plastu a je ghí zdravé? Nejčastější mýty o tucích najdete ZDE.
Blumy zbavte pecek a nakrájejte. Troubu předehřejte na 160 °C, formu vymažte máslem a vysypte kokosem. Připravte si drobenku. Smíchejte všechny... více o Čokoládový koláč s blumami
Brambory uvaříme v osolené vodě a dobře zcedíme. Na másle orestujeme jarní cibulku. Přidáme brambory, které lehce rozmačkáme. Přidáme dle chuti máslo... více o Filet z candáta se šťouchaným bramborem a petrželovou omáčkou
Nejlépe v zapékací míse (můžeme jí pak dát rovnou do trouby) smícháme ingredience na marinádu - jogut, koření, worcetrovo omáčku a rajský protlak. Do... více o Naložená kuřecí křídla
Chřest můžeme použít jak zelený, tak i bílý, ten ale musíme nejprve oloupat. Chřest dáme na cca 5 minut povařit do osolené vody, poté slijeme a... více o Chřest smažený v trojobalu
Řízky připravíme klasicky jak jsme zvyklí. Pokrájíme na plátky, naklepeme a po stranách nakrojíme, aby se nám při smažení nekroutily. Následně řízky... více o Máslové řízky - sváteční
Brambory a pastinák očistěte a nakrájejte na kostičky. Uvařte v osolené vodě do poloměkka a sceďte. V hrnci rozpusťte máslo a zpěňte na něm krupici.... více o Pórková polévka se slaninou I.
Okapaného tuňáka v misce vidličkou rozmělníme, přidáme na drobno nasekané černé olivy, jemně pokrájenou cibuli, protlak nebo jemně pokrájená sušená... více o Tuňáková pomazánka s olivami na chlebíčky nebo jednohubky
Máslo s oběma druhy cukru rozpustíme ve vodní lázni a za občasného míchání necháme vychladnout. Pak do směsi přidáme salko a kokos, důkladně... více o Rafaelo se salkem
Dejte vařit vodu na těstoviny. Uvařte je dle návodu. Mezitím dejte na pánev máslo, nechte zesklovatět cibuli, přidejte česnek a po 20 vteřinách... více o Špagety s baby špenátem, rajčátky a mozzarellou
Bramborákové těsto si můžeme připravit podle svého osvědčeného receptu a nemusíme se striktně držet uvedeného receptu. Někdo zahušťuje strouhankou,... více o Kuře pečené na bramboráku
Zelí nakrájíme, krájíme pokud možno jen listy a bílý košťál vyhazujeme nebo schroupeme. Ananas nakrájíme na malinkaté kousíčky a smícháme se zelím.... více o Salát z čínského nebo pekingského zelí s ananasem
Žloutky vyšleháme s cukry do pěny, přidáme smetanu s vlažným rozpuštěným tukem a dobře promícháme. Přisypeme kokos, mouku s kypřidlem a opět dobře... více o Jablkovo-kokosová bábovka ze zakysané smetany
Do misky dáme pomazánkové máslo, sýr, majonézu a utřeme do pěny. Nakrájíme cibuli a přidáme ji do pěny a opatrně vmícháme. Přidáme hořčici. Uvařená... více o Vajíčková pomazánka se sýrem
Mouku smícháme v míse s cukrem, kakaem a kypřidlem. Přidáme vejce, olej a mléko. Vymícháme hladké těsto, které nalijeme do připraveného vyššího plechu... více o Banánové Margot řezy
Odměříme si sypké ingredience a nasypeme je do mísy, smícháme, přidáme tekuté ingredience a dobře promícháme. Pokud nemáme rádi moc sladké koláče či... více o Americký Coca-Cola koláč (buchta) s polevou
Tradiční francouzská bageta je náročná na přípravu, co se času týká. Ovšem pokud chcete dosáhnout perfektního výsledku, nelze čas nijak ošidit.... více o Francouzská bageta
1. Očistíme žampiony a nakrájíme na plátky silné asi 3 mm. Rozpálíme pánev s olejem, naskládáme na ni žampiony a lehce posypeme grilovacím kořením.... více o Úterní salát s rukolou
Rýži uvaříme dle návodu na obalu. Po uvaření jí smícháme s dušenou hlívou, kterou si připravíme následně: Na oleji nebo másle a jemně pokrájeném špeku... více o Hlíva s rýží
Do hrnce nalijeme vodu, přidáme bujón, dva pokrájené starší krajíce chleba a kmín, přivedeme k varu, povaříme, pak polévku pro lepší konzistenci... více o Chlebová polévka podle Ládi Hrušky
Cibuli pokrájíme na drobno a dáme do misky, přidáme rozmačkaného tuňáka i se šťávou, cottage, hořčici, sůl, pepř a citronovou šťávu dle chuti. Vše... více o Tuňákový salát s cottage sýrem
1. Smíchat vejce, cukr, mouku a prášek do pečiva a ručně vmíchat jablka. 2. Nalít těsto na plech a vložit do rozehřáté trouby (160°C). 3. Péct těsto... více o Jablkový koláč s čokoládovou polevou
Nastrouhanou dýni, celer a mrkev dáme do kastrolu na kousku rozehřátého másla nebo na olivovém oleji krátce orestovat, pak přilijeme trochu vývaru... více o Dýňová polévka s česnekem a krutony
Čočku propláchneme a dáme namočit do studené vody (stačí 1-2 hodiny). Pak ji v téže vodě uvaříme doměkka. Ponecháme v čočce jen malé množství tekutiny... více o Pikantní čočka s kuřecím masem
Troubu předehřejte na 245 °C. Maso očistěte od případných blan a šlach. Dobře potřete solí a kořením. Položte ho přímo na mřížku v troubě, umístěnou... více o Pepřový rostbíf
Zelí (bez košťálu) nakrájíme na jemné nudličky, dáme do mísy, posypeme lžící cukru a v prstech jemně promneme, aby pustilo šťávu. Mrkev oloupeme,... více o Zelný salát s jablkem a mrkví
**Krok 1**: Z přísad připravíme hladké těsto, ze kterého usmažíme na oleji klasické palačinky. Necháme je vychladnout. **Krok 2**: Zatímco palačinky... více o Palačinkový Dort s ovocem
Spodní část citronely rozdrťte paličkou na maso. Ve velké pánvi s nepřilnavým povrchem smíchejte a přiveďte k varu kokosové mléko a vývar. Přidejte... více o Thajská polévka
Cibuli a slaninu pokrájíme na kostičky a orestujeme na oleji dozlatova. Přidáme pokrájené hovězí maso na kostky a také orestujeme. K masu nasypeme... více o Sedlácký guláš
Vychladlé těstoviny (spirálky, mašličky...) dáme do misky spolu s pokrájenou paprikou, vejcem a šunkou, jemně osolíme a opepříme, zamícháme. V hrníčku... více o Těstovinový salát se šunkou a paprikou
Očištěný celer nahrubo nastrouháme, cibuli drobně nakrájíme, přidáme kmín a na oleji opékáme. Jakmile celer změkne osolíme, zalijeme smetanou a... více o Celerové placičky
Na pečícím papíře si rozválíme listové těsto a vložíme do dortové formy nebo pekáče. Po celé ploše naukládáme podélně rozpůlené banány (řeznou stranou... více o Skrytý banánový koláč
Těsto si rozválíme na plát, který si nařežeme rádýlkem na delší proužky (1,5 - 2 cm). Připravené proužky namotáváme na trubičky tak, že proužek těsta... více o Kremrole s vanilkovo-nugátovým krémem
Cibulku a petrželku osmažíme na másle. Pomeleme nebo uškrábeme játra. Housku namočíme do vody. Osmaženou cibulku, petrželku, játra a rozmočenou housku... více o Játrové knedlíčky od Bohdalky
Těsto připravíme z polohrubé mouky, kvásku (droždí, vlažné mléko, trošku cukru, mléko se může mírně zahřát, aby kvásek vzešel a pak to celé přidáme do... více o Tvarohové koláče
Syrové brambory oloupu, protlačím přes mřížku na lisu na hranolky. Nechám je 20 minut louhovat ve vodě, aby se vyplavil škrob. Osuším je v utěrce.... více o Domácí hranolky bez tuku
Tuk utřeme s cukrem a s vejci. Poté přidáme mléko a vzešlý kvásek a cit. kůru. Nakonec přidáme mouku se solí. Mouky dáváme tolik, až je těsto tužší... více o Kynuté těsto na Buchty, Záviny, Koláče, Rohlíky...
Vše zpracujeme na pomoučeném vále a dáme na vymazaný a moukou vysypaný plech. Do tvarohové směsi přidáme ještě teplý pudink a nakonec lehce vmícháme... více o Trojbarevné tvarohové řezy "mňamka"
Z rebarbory sloupneme vrchní slupku, pak rebarboru pokrájíme asi na 3-5 milimetrové plátky, které namočíme asi do 70 °C teplé vody. Mezitím připravíme... více o Rebarborová buchta
Mouku smísíme s jednou lžičkou jedlé sody, přidáme olej (já osobně používám rostlinný tuk a to spíše až tu polovinu hrníčku a plech pak už nevymazávám... více o Hrníčková rychlo - pizza - těsto
Nejdříve namočíme chléb do vývaru, necháme pořádně nasáknout, pak přebytečnou tekutinu slijeme, přidáme ostatní ingredience a spojíme v těsto jako na... více o Bramborák z chleba
Vepřovou kýtu protkněte klínky šunky nebo slaniny a opečte jí na troše tuku. Vydejte a na zbylém tuku opečte nakrájenou zeleninu. Vraťe maso, podlijte... více o Hamburská vepřová kýta
Na desce smícháme keksy, Salko, kakao, kokosovou moučku a rum. Vypracujeme těsto, které se nelepí. Rozválíme ho na mastném papíře na sílu asi 3 mm. Na... více o Kokosová roláda II.
Smícháme těsto a na masovém strojku (dělá se i kokosové) na dýlku ukazováčku děláme banánky (nejširší zubatý-hřeben). Upečeme při 160-180 °C. Pak... více o Banánky I
Vše smícháme a používáme na vše, k čemu si myslíme, že by to mohlo být dobré. Např. Smažený sýr, řízek, smažená cuketa, na brambory apod.... více o Pikantní dresing 1 2 3 4 5
Všechny indegrience smícháme v misce. Třeme malou vařečkou asi 15 minut.... více o Citronová poleva
Na rozpáleném oleji osmahneme zprudka cibulku dozlatova. Vsypeme na kostky pokrájené kuřecí maso a orestujeme. Podlijeme trochou vody, přidáme... více o Bazalkové kuře s ořechy
Do hrnce vlijeme víno, zvolna vaříme, až se vyvaří polovina obsahu. Pak přidáme smetanu a pečlivě promícháme. Na mírném ohni opět vyvaříme na polovinu... více o Šafránová omáčka
Kostku mraženého špenátu vložíme do hrnce, přikryjeme pokličkou a při mírné teplotě rozmrazíme. Na másle zasklovatíme na kostičky nakrájenou cibuli... více o Dušený špenát
Sýr nakrájíme na kostičky, kapii a petrželku jemně nasekáme. Promícháme se sýrem a přidáme jemně nakrájenou cibuli a vmícháme olej. Necháme v... více o Kavak
Kotlety opláchneme a osušíme. Na okrajích je nařízneme a maso částečně uvolníme od kosti. Mírně naklepeme paličkou, osolíme, opepříme a na rozpáleném... více o Zbojnické kotlety