• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Pomocníci
  • Rady a tipy
  • Jak na tuhé máslo

Jak na tuhé máslo

Jak na tuhé máslo

Asi to moc dobře znáte. Chcete namazat chléb máslem, jenže to je z lednice tvrdé tak, že se nedá ani ukrojit, natož rozmazat. Rozhodně si ho ale nemusíte odpírat nebo ho nahrazovat rostlinným tukem. Využijte některý z praktických triků, díky nimž si i tuhé máslo namažete v cuku letu.

Sáhněte po škrabce

Pokud nestihnete máslo z lednice vyndat dřív, než když už držíte krajíc chleba v ruce, je nejjednodušší vzít klasickou škrabku na brambory a s ní ho jednoduše naškrábat na tenké plátky, které rozložíte na chléb a kulatým příborovým nožem rozetřete.

Rozehřejte si nůž

Dalším trikem je nahřívání nože, kterým máslo budete krájet. Není nic rychlejšího, než ho chvíli přidržet pod tekoucí teplou vodou nebo ho namočit do hrnečku s horkou vodou, nahřátým nožem pak ztuhlé máslo ukrojíte jedna dvě a na chlebu se krásně rozplyne.

Došlo vám máslo? Stačí smetana a trocha trpělivosti, abyste si vyrobili domácí. Návod najdete ZDE.

Nahřejte si misku

Na pomoc si můžete vzít i obyčejnou skleněnou misku. Máslo vyndejte na talířek, do misky nalijte horkou vodu, nechte sklo prohřát, pak ji vylijte a rychle s ní máslo přikryjte. Díky teplu, které z ní bude sálat, máslo povolí a za chvíli ho budete moci normálně namazat.

Udělejte si topinky

Pokud doma máte starší pečivo a chtěli byste ho mít zase křupavé, vložte ho na pár minut na topinkovač nebo do rozehřáté trouby. Chutnat bude jako právě upečené a tvrdé máslo z lednice se na něm navíc krásně rozteče.

Jsou margaríny z plastu a je ghí zdravé? Nejčastější mýty o tucích najdete ZDE.

Mohlo by vám zachutnat

135 minut
Pečený bůček

Pečený bůček

Kůži vepřového boku nařízněte do mřížky. Hřebíček spolu se solí smíchejte a nadrťte v hmoždíři a vetřete do kůže. V troubě rozehřáté na 185 °C pečte v... více o Pečený bůček

20 minut
Pomazánka se sušenými rajčaty

Pomazánka se sušenými rajčaty

Mascarpone dáme do misky a dle potřeby přidáme tolik smetany, abychom vymíchali krémovou konzistenci (hustotu), která nám vyhovuje. Do mascarpone... více o Pomazánka se sušenými rajčaty

30 minut
Grilovaný řapíkatý celer

Grilovaný řapíkatý celer

Řapíkatý celer používáme zásadně čerstvý, křehký a křupavý. Pro starší, který je gumový a povadlý tu není prostor, protože bychom ho po tepelné úpravě... více o Grilovaný řapíkatý celer

50 minut
Sněhové pusinky II.

Sněhové pusinky II.

Z bílků vyšleháme tuhý sníh a následně přidáme cukr a opět mixujeme. Podle chuti můžeme také přidat strouhaný kokos. Směsí naplníme cukrářský sáček a... více o Sněhové pusinky II.

90 minut
Svíčková na smetaně podle Richarda Nováka

Svíčková na smetaně podle Richarda…

Základem skvělé svíčkové omáčky je čerstvá zelenina, kterou použijeme ve značném množství, protože nám svíčkovou omáčku zároveň zahustí, chuť zůstane... více o Svíčková na smetaně podle Richarda Nováka

60 minut
Bábovka (buchta, dort) z červené řepy s čokoládou - vláčná

Bábovka (buchta, dort) z červené řepy…

Uvařenou oloupanou a nastrouhanou řepu dáme do mísy, dobře promícháme se žloutky, cukry a vlažným máslem. Pak přisypeme mouku s kypřidlem, opět dobře... více o Bábovka (buchta, dort) z červené řepy s čokoládou - vláčná

90 minut
Lembas (Elfí chléb)

Lembas (Elfí chléb)

- Smíchejte všechny přísady dohromady a udělejte kouli. - Celé to dejte do ledničky a cca 1 hodinu to nechte odležet. - Mezitím si připravte plech s... více o Lembas (Elfí chléb)

Nakládané papriky, kozí rohy, feferony - nejen na gril

Nakládané papriky, kozí rohy,…

Papriky omyjeme, rozpůlíme nebo rozčtvrtíme, feferony nebo kozí (beraní) rohy necháme celé, se stopkou. Zhruba 250 gramů paprik, feferon... dáme do... více o Nakládané papriky, kozí rohy, feferony - nejen na gril

Jednoduché kávové řezy s ořechy

Jednoduché kávové řezy s ořechy

Těsto: žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme olej, kávu a dobře promícháme. Přisypeme ořechy, mouku s kypřidlem a opět dobře promícháme. Nakonec... více o Jednoduché kávové řezy s ořechy

20 minut
Cuketové nudle se sýrovou omáčkou

Cuketové nudle se sýrovou omáčkou

Cuketu důkladně omyjeme a rozřízneme podélně na polovinu nebo na čtvrtiny (podle toho jak je velká) a pak obyčejnou škrabkou na brambory z cukety... více o Cuketové nudle se sýrovou omáčkou

Guláš s majoránkou a žampiony (hlívou)

Guláš s majoránkou a žampiony (hlívou)

Maso na guláš dle vlastního výběru pokrájíme na kostky, osolíme, opepříme, posypeme majoránkou, zaprášíme moukou. V hrnci s rozpáleným olejem osmažíme... více o Guláš s majoránkou a žampiony (hlívou)

40 minut
Steak Chateaubriand

Steak Chateaubriand

Název si steak vysloužil podle francouzského spisovatele Françoise-Reného Chateaubrianda, který jím odstartoval éru krvavých steaků. Brambory uvařte... více o Steak Chateaubriand

35 minut
Kuskus s krůtím masem a pikantní mrkví

Kuskus s krůtím masem a pikantní mrkví

Začněte s mrkví - její příprava trvá nejdéle. (http://www.recepty.cz/recept/pikantni-korenena-mrkev-157207?_fid=9db3) Na pánev nalijte olivový olej.... více o Kuskus s krůtím masem a pikantní mrkví

20 minut
Čerstvé těstoviny s chřestem

Čerstvé těstoviny s chřestem

Pánev zakápneme olivovým olejem, orestujeme si nakrájený česnek, brokolici a chřest. Trochu osolíme. Přidáme pancettu a chvíli restujeme. Mezitím si... více o Čerstvé těstoviny s chřestem

45 minut
Bramborové nočky s medvědím česnekem

Bramborové nočky s medvědím česnekem

Medvědí česnek dejte do mixéru, přilijte olivový olej, sůl a rozmixujte dohladka na pesto. Přendejte do skleničky a dejte vychladit do ledničky.... více o Bramborové nočky s medvědím česnekem

Jahodové řezy se zakysanou smetanou

Jahodové řezy se zakysanou smetanou

Nejdřív si připravíme piškot. Oddělíme si bílky, vyšleháme je dotuha a při šlehání přidáváme postupně 4 lžíce cukru a žloutky. Mouku do těsta už jen... více o Jahodové řezy se zakysanou smetanou

60 minut
Citronový koláč dle časopisu F.O.O.D.

Citronový koláč dle časopisu F.O.O.D.

Cukr, pudink a prášek do pečiva důkladně promíchejte v míse. Přidejte rozpuštěné máslo a šťávu vymačkanou z citronů (máte-li chemicky neošetřené,... více o Citronový koláč dle časopisu F.O.O.D.

25 minut
Brambory (těstoviny) s fazolkami

Brambory (těstoviny) s fazolkami

Drobně pokrájenou cibuli osmažíme dosklovata, přidáme drobně pokrájenou slaninu a nastrouhaný česnek, vše ještě krátce osmažíme, vmícháme fazolky,... více o Brambory (těstoviny) s fazolkami

Banánový krém - poháry, dezerty, dorty...

Banánový krém - poháry, dezerty,…

Smetanu vyšleháme do tuha. Margotku nastrouháme do mísy, přidáme vanilkový cukr, zakysanou smetanu a vše dobře promícháme. Poté vmícháme šlehačku,... více o Banánový krém - poháry, dezerty, dorty...

Hlávkové zelí na pivu

Hlávkové zelí na pivu

Zelí pokrájíme a dáme do větší mísy. Přidáme pokrájené vepřové i uzené maso, cibuli, koření, sojovou omáčku, protlak a hořčici. Vše v míse smícháme a... více o Hlávkové zelí na pivu

60 minut
Krkovička po cigánsku

Krkovička po cigánsku

Plátky masa osolíme, opepříme a posypeme mletou paprikou, pak ponecháme v chladu. Nakrájíme si najemno kyselou okurku, cibuli a anglickou slaninu,... více o Krkovička po cigánsku

75 minut
Karamelový koláč

Karamelový koláč

Z mouky, 30 g cukru, soli, 1 žloutku a 80 g studeného másla uhněťte hladké těsto a dejte na 30 minut do chladu. Bílou čokoládu rozpusťte, zbylý cukr... více o Karamelový koláč

Banánový koláč se smetanou

Banánový koláč se smetanou

Formu vyložíme pečícím papírem, který zlehka vymažeme máslem. Tři (nebo čtyři) banány podélně rozkrojíme a naskládáme na dno. Máslo s cukry a vejci... více o Banánový koláč se smetanou

30 minut
Kuřecí maso s pórkem a žampiony ve smetanové omáčce

Kuřecí maso s pórkem a žampiony ve…

Na pánvi orestujeme na nudličky nakrájená kuřecí prsa, přídáme pórek a žampiony a chvilku porestujeme. Zalijeme vývarem a chvilku povaříme, přidáme... více o Kuřecí maso s pórkem a žampiony ve smetanové omáčce

35 minut
Svíčková Stroganoff

Svíčková Stroganoff

Maso omyjte, zbavte blan a nakrájejte na nudličky. Osolte a opepřete. Nechte odležet. Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenká kolečka, žampiony... více o Svíčková Stroganoff

30 minut
Moravská kapsička

Moravská kapsička

Kotlety nařízneme ke kosti, tak aby vznikla kapsa. Maso osolíme a opepříme na povrchu i v kapse. Pak do kapsy vkládáme tenké plátky moravské klobásy,... více o Moravská kapsička

30 minut
Bruselské hovězí - minutka

Bruselské hovězí - minutka

Nudličky z hovězího masa obalíme v Solamylu.V pánvi rozpálíme olej a maso orestujeme zprudka ze všech stran, pak vyjmeme stranou a ve výpeku... více o Bruselské hovězí - minutka

30 minut
Kuřecí v kokosovo-arašídové omáčce

Kuřecí v kokosovo-arašídové omáčce

Na suché pánvi opečeme arašídy a sušenou chilli papričku do hněda, uvolní se krásná vůně. Potom oheň vypneme a na horkou pánev přidáme mletý koriandr,... více o Kuřecí v kokosovo-arašídové omáčce

Žampionová játra

Žampionová játra

Do hrnce s vroucí vodou vhodíme drobně pokrájená játra, která ihned vyndáme, necháme okapat a zchladnout. Pak je zaprášíme Solamylem, opečeme v... více o Žampionová játra

20 minut
Jarní vývar s nudlemi a zeleninou

Jarní vývar s nudlemi a zeleninou

Vývar uveďte do varu, vsypte pokrájenou karotku a zlehka asi 20 minut povařte. Ke konci varu vložte maso. Nudle si uvařte zvlášť ve vroucí osolené... více o Jarní vývar s nudlemi a zeleninou

120 minut
Vepřové koleno na černém pivě

Vepřové koleno na černém pivě

Vykoštěné koleno pokrájíme mřížkou, do které vetřeme česnek, hořčici, sůl, pepř, kmín a papriku. Koleno srolujeme a převážeme provázkem, vložíme do... více o Vepřové koleno na černém pivě

Jednoduché lečo po našem

Jednoduché lečo po našem

Nejprve podusíme rajčata, která pak propasírujeme přes cedník. Na trošce oleje necháme zpěnit nakrájenou cibuli, ke které přidáme propasírovaná... více o Jednoduché lečo po našem

30 minut
Plněné linecké košíčky

Plněné linecké košíčky

Všechny ingredience na těsto smícháme dohromady, dáme na 1 hod. odpočinout. Těsto vmáčkneme do košíčku o průměru 5 cm. Nenaplníme celé, musíme tam... více o Plněné linecké košíčky

Brokolice se žampiony

Brokolice se žampiony

Brokolici rozeberu na růžičky a vložím do mikrotenového sáčku, který mírným pootočením uzavřu. Vložím do mikrovlnky asi na 2 minuty. Brokolice změkne,... více o Brokolice se žampiony

Cheesecake jednoduše podle Alberta - též DIA

Cheesecake jednoduše podle Alberta -…

Sušenky rozdrtíme válečkem ještě zabalené (drť nemusí být úplně jemná), pak vysypeme do mísy a smícháme s rozpuštěným máslem. Ochutíme skořicí,... více o Cheesecake jednoduše podle Alberta - též DIA

40 minut
Sněhové rohlíčky

Sněhové rohlíčky

Nad parou ušleháme bílky s cukrem jako na pusinky. Nachystáme si ořechy, které smícháme pomleté a nasekané dohromady, nejlépe do nižší misky. Hotový,... více o Sněhové rohlíčky

Bůček pro správné chlapy

Bůček pro správné chlapy

Česnek utřeme se solí, přidáme zázvor, chilli a olej. Oloupanou hrušku rozmixujeme, přidáme sojovku a česnekovou směs. Nalejeme víno, přidáme cukr a... více o Bůček pro správné chlapy

Valašská zelňačka s houbami

Valašská zelňačka s houbami

Houby nakrájíme na plátky a povaříme se špetkou mletého kmínu v trošce osolené vody. Na másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme povařené... více o Valašská zelňačka s houbami

Zelené fazolky s vejci

Zelené fazolky s vejci

Fazolkám odštípneme konce a vaříme ve slané vodě asi 5 minut a scedíme. Mezitím si nakrájíme cibuli na kostičky a osmažíme na oleji, přidáme okapané... více o Zelené fazolky s vejci

Rybízová pěna

Rybízová pěna

Rybíz, bílek a cukr šleháme do husté pěny. Pěnu naložíme do mističek, ozdobíme několika bobulkami rybízu a podáváme samotné nebo se sušenkami, piškoty... více o Rybízová pěna

30 minut
Pikantní fazole

Pikantní fazole

Anglickou slaninu a cibuli nakrájíme na kostky, osmahneme na tuku, přidáme lečo, kečup a fazole. Dochutíme solí pepřem, česnekem a dle chuti chilli.... více o Pikantní fazole

15 minut
Mrkvová pomazánka

Mrkvová pomazánka

Uvařenou mrkev nastrouháme (lépe na jemno). Nejdříve si umícháme sýry, přidáme mrkev, salám a cibuli. Zvlášť si umícháme majonézu, sůl, hořčici a... více o Mrkvová pomazánka

Bramborák z chleba

Bramborák z chleba

Nejdříve namočíme chléb do vývaru, necháme pořádně nasáknout, pak přebytečnou tekutinu slijeme, přidáme ostatní ingredience a spojíme v těsto jako na... více o Bramborák z chleba

Vepřové koleno marinované

Vepřové koleno marinované

Koleno vykostíme, trochu rozklepeme, potřeme česnekem utřeným se solí, opepřime, potřeme ostrou hořčicí a necháme v chladu 1-2 dny odležet. Pak koleno... více o Vepřové koleno marinované

15 minut
Šopský salát jinak

Šopský salát jinak

Všechno nakrájíme na kostičky a zamícháme majonézu. Dle chuti lze dosolit či dokořenit. Rychlé, jednoduché, chutné.... více o Šopský salát jinak

Myslivecké knoflíky

Myslivecké knoflíky

Vypracujeme těsto, vyválíme ho a vykrajujeme z něj menší kolečka, která klademe na plech. Zpracujeme nádivku - z bílků ušleháme sníh nad parou (2... více o Myslivecké knoflíky

Hermelínové brambory

Hermelínové brambory

Oloupané brambory nakrájíme na menší kousky stejně jako hermelín, nivu, šunkový salám. Cibuli nakrájíme na půlkolečka. Vše smícháme opepříme mírně... více o Hermelínové brambory

60 minut
Tradiční tažený štrůdl

Tradiční tažený štrůdl

Z hladké mouky, cukru, rozpuštěného másla, špetky soli a teplé vody (tolik, aby se těsto nelepilo, ale bylo krásně vláčné!) zaděláme těsto, které... více o Tradiční tažený štrůdl

40 minut
Pórková polévka III.

Pórková polévka III.

Na másle se rozpustí kvasnice a přidá se na kolečka nakrájená část pórku, pak se přidá hladká mouka a udělá se jíška. Zalije se vývarem, přidá se... více o Pórková polévka III.

Chobotnice po athénsku

Chobotnice po athénsku

Chobotnice opečeme na polovině oleje, podlijeme vínem a dusíme asi 1/2 hodiny doměkka. Rajčata spaříme sloupneme slupky, zbavíme je jádřinců a... více o Chobotnice po athénsku

Doporučujeme

35 minut
Kuřecí na medu s kuskusem

Kuřecí na medu s kuskusem

20 minut
Chřest s křupavou posýpkou a ztraceným vejcem

Chřest s křupavou posýpkou a…

35 minut
Nudle s hovězím masem a hoisin omáčkou

Nudle s hovězím masem a hoisin omáčkou

Poslední sledované recepty

30
Velikonoční nádivka
Velikonoční nádivka
28
Jahodovorebarborový sypaný koláč
Jahodovorebarborový…
27
Risotto s chřestem
Risotto s chřestem
27
Rajčatový salát III.
Rajčatový salát III.
26
Koprová omáčka se ztraceným vejcem
Koprová omáčka se…

Zajímavé články

Nestíháte v týdnu vařit? Vyzkoušejte populární pečené špagety z jednoho hrnce
Nestíháte v týdnu vařit? Vyzkoušejte populární…
Rýže v troubě se nelepí a nerozvaří: Jak ji správně připravit?
Rýže v troubě se nelepí a nerozvaří: Jak ji…
Přírodní spalovače tuků: Víte, jak zhubnout za pomoci jídla?
Přírodní spalovače tuků: Víte, jak zhubnout za…
Od pondělí do pátku: 5 jarních večeří, které zvládnete do 30 minut
Od pondělí do pátku: 5 jarních večeří, které…
Iva Janžurová slaví narozeniny! Oslavte je s ní a jejím nadýchaným dortem bez mouky
Iva Janžurová slaví narozeniny! Oslavte je s ní a…
AHA.cz Fotbalový trenér Chovanec má novou lásku: Dědictví po Lukáši Vaculíkovi

Fotbalový trenér Chovanec má novou lásku: Dědictví po Lukáši Vaculíkovi

Mimibazar Jak vybrat ten nejvhodnější běžecký pás na doma a proč je výhodné si ho pořídit

Jak vybrat ten nejvhodnější běžecký pás na doma a proč je výhodné si ho pořídit

Dáma.cz Moudra našich babiček fungují dodnes: Jak na šťastný vztah podle zralých žen?

Moudra našich babiček fungují dodnes: Jak na šťastný vztah podle zralých žen?

Blesk pro ženy Denní horoskop na úterý 20. 5. 2025: Koho dnes potrápí únava a na koho čekají výzvy?

Denní horoskop na úterý 20. 5. 2025: Koho dnes potrápí únava a na koho čekají výzvy?

Ženy.cz Chcete zeštíhlit obličej nebo zmenšit nos? Stačí oprášit štětce a oblíbenou beauty techniku

Chcete zeštíhlit obličej nebo zmenšit nos? Stačí oprášit štětce a oblíbenou beauty techniku

Blesk.cz Česko se loučí s Jiřím Bartoškou (†78): 7hodinová tryzna a rázný čin Trojana!

Česko se loučí s Jiřím Bartoškou (†78): 7hodinová tryzna a rázný čin Trojana!

SportRevue.cz 16 nejdražších přestupů českých fotbalistů v historii. Králem je (stále) Pavel Nedvěd

16 nejdražších přestupů českých fotbalistů v historii. Králem je (stále) Pavel Nedvěd

Maminka.cz „Můj muž u porodu prohlásil, že…“ Ženy se podělily o porodní hlášky svých partnerů. A jsou to perly!

„Můj muž u porodu prohlásil, že…“ Ženy se podělily o porodní hlášky svých partnerů. A jsou to perly!

Blesk Horoskopy Sex podle horoskopu: Beran je živel, který vás strhne do víru vášně. A jaký je ve vztahu?

Sex podle horoskopu: Beran je živel, který vás strhne do víru vášně. A jaký je ve vztahu?

  • Recepty.cz
  • Pomocníci
  • Rady a tipy
  • Jak na tuhé máslo
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact