Pečené kuře je klasika, kterou má každá rád. Navíc je úžasně variabilní. Vynikající je s bramborami, rýží, ale i s knedlíkem a zelím. Jak ale docílit toho, aby po upečení nebylo maso vysušené a kůžička byla vypečená do křupava? Prozradíme vám osvědčené triky šéfkuchařů.
Kuře vyndejte z lednice alespoň dvě hodiny předem, aby se ohřálo, důkladně ho omyjte pod vlažnou tekoucí vodou. Pak ho osušte kuchyňskou papírovou utěrkou a osolte zvenku i zevnitř. Můžete použít také grilovací či jiné koření nebo třeba směs bylinek. Vybrané koření i nebo bylinky vmíchejte i do kousku povoleného másla a to pak nejlépe rukou vetřete pod kůži na prsou, nebudou po upečení tak suchá a budou chutnější, protože chuť koření či bylinek maso během pečení prostoupí.
Do pekáčku rozprostřete trochu másla, kuře na něj položte a podlijte ho vodou. Přiklopte poklicí a dejte péct do předehřáté trouby na 230 stupňů Celsia. Zhruba po 25 minutách teplotu snižte na 180 stupňů Celsia (u horkovzdušných trub na 165), kuře otočte, přelijte vypečenou šťávou, zpátky přiklopte a pečte dalších 25 minut. Poté kuře znovu otočte a vraťte do trouby. Po deseti minutách pokličku odklopte, opět přelijte výpekem a nechte vytvořit křupavou kůrčičku. Vyplatí se v troubě zapnout funkci gril či teplotu opět zvýšit nad 200 stupňů Celsia. Po dopečení dopřejete kuřeti alespoň 15 minut klidu, dojde k rovnoměrnému rozprostření šťávy směrem od středu k povrchu, takže budou šťavnaté všechny partie.
- Před vložením do pekáčku můžete také kuře stáhnout provázkem, aby bylo kompaktnější. Díky tomu se prsíčka i stehýnka upečou rovnoměrněji. K tělu přiáhnutá stehýnka navíc nepustí do dutiny kuřete tolik horkého vzduchu. Zpomalí tak ve výsledku tepelnou úpravu prsíček a ta po upečení zůstanou šťavnatá.
- Připravte nádivku a vnitřek kuřete s ní vyplňte, zabráníte tak vysušení. Fantazii se meze nekladou, ochuťte si ji podle svého.
Kuře na grilu: 5 způsobů, jak ho připravit, aby byl výsledek perfektní!
- Do pekáčku rovnoměrně rozprostřete 1 - 2 kila soli, vrstva byla měla být aspoň 1,5 centimetru vysoká. Omyté, osušené a okořeněné kuře položte do pekáčku prsíčky dolů. Mezitím si předehřejte troubu na 210 °C. Kůžičku propíchejte, aby měl všechen přebytečný tuk možnost vytéct. Připravené kuře vložte do rozpálené trouby a pečte ho asi 70 až 90 minut. Nebojte, přesolené nebude!
- Pokud máte doma sádlo, osušené kuře rovnoměrně celé potřete asi dvěma lžícemi, jednu lžíci použijte i do břišní dutiny, a dejte ho péci. Před finálním dopečením ho pak potřete máslem a na chvilku ještě vraťte do trouby, vytvoří vám nádherně křupavou kůžičku.
Recept na smažené kuře jako z fast foodu najdete ZDE.
Na rozpuštěném másle osmažíme drobně pokrájenou zeleninu a nasekanou celerovou nať, ke které přidáme osmažit nadrobno pokrájené uzené maso a nasekaný... více o Čočková polévka ze zbylé čočky II.
V míse vyšleháme vejce s cukry do pěny, přidáme olej, přisypeme mouku s kypřidlem, skořicí a solí, promícháme a nakonec přisypeme nastrouhanou mrkev s... více o Šťavnatý mrkvový koláč (buchta) s ořechy - hrnková buchta podle Lidky
Krkovici potřeme trochou oleje, posypeme gyros kořenící směsí a pokud máme koření bez obsahu soli, tak krkovici před kořeněním ještě nasolíme. Takto... více o Gyros krkovice na cibuli
Králíka rozporcujte, osolte, opepřete a spolu s česnekem a olejem naložte nejlépe přes noc. Uzený bok nakrájejte na kousky, nadrobno nasekejte cibuli... více o Beskydský králík
Maso omyjte a osušte kuchyňskou papírovou utěrkou. Nakrájete na asi 1 cm silné plátky. Zelí nakrouhejte. Šalotku nakrájejte na tenké kroužky. Bazalku... více o Lososové sashimi
Hlívu si očistíme, odkrojíme nožičky, které můžeme použít do polévky, guláše, pod maso... a kloboučky ochutíme směsí, umíchané ze soli, pepře, papriky... více o Řízky z hlívy
Cuketu (mladou cuketu není nutné loupat) a uzené maso (150 - 200 gramů) nastrouháme na hrubém struhadle do mísy. Na jemném struhadle nastrouháme do... více o Cuketová nádivka (nákyp) s uzeným masem
Z tuku a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme skutečným vývarem, rozšleháme a povaříme. Já osobně přidávám i hrst sušených hub (předem namočené).... více o Koprová omáčka s hříbky
Těsto: Do hrnce nalijeme vodu, olej, přidáme sůl a přivedeme k varu. Pak ztlumíme plamen, a za stálého míchání přisypáváme mouku. Mouka se nesrazí,... více o Větrníky na plech - karamelové řezy
Květy z divizny velkokvěté sbíráme průběžně, jelikož každý den nakvétá i opadá. Květy sbíráme suché, bez kalichu, od června do září. Sirup bez... více o 2 x Diviznový sirup + macerát (nejen) proti kašli
Králíka si očistíme, omyjeme, rozporcujeme na menší díly, které naložíme alespoň na hodinu do marinády umíchané ze lžíce oleje, 3 lžic sojové omáčky a... více o Asijský králík - jednoduše a chutně
Nasolené kuře okmínujeme a položíme do pekáče s pokrájenou cibulí a sádlem (lze použít máslo). Podlijeme trochou vody (lze i pivem) a pečeme v... více o Bramborové šišky se zelím a kuřetem - "Sedlácké kuře"
Uvaříme rýži, umyté a od jádřinců očištěné papriky nakrájíme na kostičky a promícháme s rýží spolu s petrželkou, cibulkou a fazolí bez nálevu. V malé... více o Italský rýžový salát
Měkký tvaroh nebo hustou zakysanou smetanu dáme do misky, přidáme strouhanou Nivu a křen dle jeho chuti (síly), osolíme, opepříme a dáme vychladit.... více o Jednoduchá nivová pomazánka s křenem
Nejprve si připravíme marinádu: v kastrolku si smícháme všechny ingredience na marinádu a za stálého míchání přivedeme k varu, necháme krátce... více o Salát z jemných párků
Listové těsto rozválíme na pomoučněném stole, pak přeneseme na plech a posypeme nastrouhaným (drobně natrhaným) rohlíkem, který pokapeme rozšlehaným... více o Slaný koláč z listového těsta
Větší mrkev očistíme, nastrouháme, smícháme se smetanou, mlékem, rumem, cukrem, solí, žloutky, moukou (dle hustoty těstíčka) a kypřidlem. Nakonec... více o Mrkvové lívanečky
Rohlík rozdrobíme nebo nastrouháme, zakapeme mlékem, přidáme vejce, strouhaný sýr a pokud nechceme mít papriky bezmasé přidáme i šunku nebo salám.... více o Papriky plněné sýrovou nádivkou
Na oleji si osmažíme dosklovata cibuli, ke které dáme osmažit pokrájenou slaninu, kostičky osoleného a opepřeného kuřete, přidáme nastrouhaný česnek,... více o Kuřecí směs v bramborové kaši
Oloupanou a drobně nakrájenou cibuli osmažte na oleji dozlatova. Přidejte na maso, osolte, opepřete a pod pokličkou poduste doměkka. Maso nakrájejte... více o Koláč s kuřecím masem a olivami
Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme tvaroh, vlažné máslo, kakao, mouku s kypřidlem a dobře promícháme. Nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků.... více o Tvarohový dort se strouhanou čokoládou
Žloutky si vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme vodu, olej, mouku s kypřidlem a kakao. Vše řádně promícháme a nakonec vmícháme i tuhý sníh z bílků.... více o Kokosový dort - výborný a snadný
Cibuli i česnek nakrájíme najemno, kuřecí maso a cuketu na nudličky. Na pánvi rozpálíme 1-2 lžíce olivového oleje, přidáme cibuli a mícháme, než... více o Gnocchi s rajčatovo-smetanovou omáčkou a cuketou
Žloutky vyšleháme do husté pěny s cukrem, pak vmícháme mouku a na závěr i tuhý sníh z bílků.Těsto rozetřeme na plech s pečícím papírem a v předehřáté... více o "Tiramisu" roláda
Maso pokrájíme na plátky. Po krajích plátky nařežeme, aby se nezkroutily při smažení. Naklepeme je a nasolíme, pak je potřeme rozetřeným (nastrouhaným... více o Sedlácké karé (kotleta) - minutka
Oloupaná jablka nastrouháme, přidáme vše ostatní, pokud se nám zdá těsto husté můžeme zředit troškou mléka. Přilijeme na vymazaný a vysypaný malý... více o Perník s jablky 2
Listové těsto si rozdělíme na polovinu. Každou vyválíme na obdélníkový plát,který přeneseme na plech. Každý plát propícháme vidličkou,aby nám nedělal... více o Listové řezy s vanilkovo-nugátovým krémem
Těsto si rozválíme na plát, který si nařežeme rádýlkem na delší proužky (1,5 - 2 cm). Připravené proužky namotáváme na trubičky tak, že proužek těsta... více o Kremrole s vanilkovo-nugátovým krémem
Kotlety osolíme, opepříme. Obalíme ve strouhance, ve vejci a dáme smažit na pánev do růžova. Do pekáčku nebo zapékací misky kápneme trošku oleje,... více o Obrácené řízky na zelenině
Drobně nakrájenou cibuli osmažíme dorůžova a zaprášíme troškou papriky. Přidáme maso nakrájené na kousky velikosti hrášku a zalijeme šťávou ze dvou... více o Pikantní masová směs na topinky - PÁLIVKA
Housky rozpůlíme, jednotlivé půlky namočíme v rozšlehaném osoleném vajíčku a smažíme rychle z obou stran v rozpáleném oleji (příprava je opravdu... více o Studentské rychlolangoše
Králíka osolíme, opepříme a na másle v troubě pečeme asi půl hodiny - podléváme. Pak maso potřeme hořčicí obložíme ho očištěnou a pokrájenou zeleninou... více o Králík v zelenině s hořčicí
Žloutky s vodou vymícháme, přidáme práškový cukr a olej, postupně kakao a mouku + prášek do pečiva. Hrst ořechů, rozinky a tuhý sníh ze 6-ti bílků.... více o Jednoduchá ovocná bublanina
Žloutky utřeme s pískovým a vanilkovým cukrem. Čokoládu rozlámeme do poloviny smetany a rozvaříme ji. Doplníme zbylou smetanou, přilijeme k žloutkové... více o Čokoládový Baileys
Kysané zelí vysypeme ze sáčku, slejeme, necháme odkapat, ale neproplachujeme. Dáme do mísy a přidáme nadrobno pokrájenou syrovou kapii, nahrubo... více o Salát z kysaného zelí III.
Šunkový salám nakrájíme nadrobno, tvrdý sýr nastrouháme na jemném struhadle, přidáme 2 vejce, hořčici, prolisovaný česnek, koření a strouhanku podle... více o Klatovský řízek
Cukr a žloutky ušleháme, postupně přidáme vše ostatní a zamícháme. Opatrně přidáme sníh. Do vymazaného a vysypaného plechu dáme těsto a pečeme asi 30... více o Rybízová buchta s čokoládou
Vše "zhňácáme", necháme hodinu odležet a pak strojkem děláme na suchý plech tvary. Pokud nemáme strojek, jde to i lisem na česnek.. Necháme v chladu... více o Skvělé kakaové věnečky
Prsíčka nakrájíme na podlouhlé nudličky, osolíme, opepříme a poprášíme paprikou. Anglickou slaninu nakrájíme na drobné kousky. Na oleji osmažíme obě... více o Kuřecí nudličky na smetaně se slaninou
Okurky pořádně a hustě propíchat vidličkou, naskládat do sklenice spolu s listy a kořením. Zamíchat vodu s octem a solí, nalít na okurky, přikrýt a... více o Rychlokvašky mého manžela
Osmažíme cibulku, přidáme špenát a uvaříme. Pak přidáme prolisovaný česnek, osolíme. Kuřecí maso nakrájíme na nudličky, osmažíme, osolíme, opepříme a... více o Těstoviny s kuřetem a špenátem
Zpracujeme na vále v těsto, necháme asi 30 minut odpočinout. Potom vytlačujeme nástavcem na masovém strojku rohlíčky. Upečeme asi při 180 °C do růžova... více o Vídeňské ořechové rohlíčky
Máslo našleháme s cukrem a postupně přidáváme vejce. Poté přimícháme mouku s práškem do pečiva, solamylem a skořicí. Těsto dáme do vymazané a vysypané... více o Rebarborový koláč
Všechny ingredience smícháme dohromady a upečeme.... více o Bábovka bez vajec
Čekankové puky (syrové) podélně rozpůlíme, mezi půlky čekanky vložíme plátky nakrájeného sýra (nešetříme!!), zabalíme do plátku šunky a propíchneme... více o Zapékaná čekanka po francouzsku
Sledě zalijeme studenou vodou a 12 hodin máčíme, mezitím vodu 2x vyměníme. Poté ryby vyjmeme, odřízneme hlavy, vykucháme, zbavíme kostí, zalijeme... více o Zavináče
Maso omyjeme a osušíme. Zeleninu očistíme a nakrájíme na větší kousky. Rozložíme ji na hovězí plátky společně s bobkovým listem, zrnky pepře, nového... více o Hovězí pečeně na divoko
Zeleninu omyjeme a nakrájíme na malé kousky. Cibuli a česnek na větší kostičky. Nakrájenou zeleninu rozmixujeme, dochutíme solí, pepřem a cukrem.... více o Mexická omáčka
Máslo utřeme do pěny, přidáme vidličkou rozmělněné sardinky, dobře rozmícháme za postupného přikapávání oleje ze sardinek. Nakonec přidáme drobně... více o Pomazánka ze sardinek
Máslo utřeme s uzeným sýrem do pěny, přidáme postupně krémové sýry a za pozvolného přilévání mléka nebo smetany vyšleháme hladkou pomazánku, kterou... více o Sýrová pomazánka s česnekem