Možná si myslíte, že uvařit chutný slepičí vývar není žádná věda. Opak je ale pravdou. Pokud nechcete ve výsledku získat jen mírně obarvenou vodu bez chuti, využijte triky našich babiček, které dobře věděly, jak na to.
Poctivý vývar se nedá ošidit. Počítejte s tím, že ideální doba varu pro dosažení prvotřídních výsledků je minimálně šest hodin, stačit ale budou i dvě. Jeho příprava vám ale nedá moc práce, na vařiči se o něj totiž už příliš starat nemusíte.
Podrobný návod, jak na poctivý domácí vývar, najdete ZDE.
Výjimečnou chuť vývaru získáte, když si ingredience ještě předpečete. Troubu předehřejte na 180°C, na plech rozložte na díly naporcovanou slepici, očištěnou zeleninu a rozkrojenou neoloupanou cibuli. Slupka ve výsledku vývaru dodá tmavší barvu. Pečte asi 20 minut.
Pak vše přendej do většího hrnce, přidejte koření a pepř, zalijte studenou vodou a dejte vařit. Nesolte! Jestli máte doma kus pórku, přihoďte ho tam. Vynikající chuť vývaru dodá také malá červené feferonka. Jakmile voda začne vřít, stáhněte plamen. Vývar by neměl silně bublat, měl by se jen "táhnout", to znamená, že by se v něm měla sem tam převalit bublina a lehce rozvířit hladinu.
Recept na svítek do polévky jako od maminky najdete ZDE.
Všetku cibuľu si nakrájame na polcentimetrové kolieska a len polovicu z nej vložíme do rozpálenej masti. Cibuľu pravidelne miešame, aby sa nám... více o Francúzska cibuľová polievka
Všechna tři masa a rohlíky nakrájejte na malé kostičky. Přidejte rozehřáté máslo se smetanou a žloutky, promíchejte. Přidejte kopřivy, špenát,... více o Staročeská nádivka
Očištěnou, oloupanou rebarboru pokrájíme na plátky či kostičky. Do mísy nasypeme mouku, cukry, citronovou kůru nebo mletou skořici dle chuti, prášek... více o Bábovka s rebarborou - hrníčková
Do hrnce namočíme na 3 minuty rýžové nudle, které si nejlépe nalámeme na malé kousky. Poté tu samou vodu osolíme a v té samé vodě nudle vaříme 2-3... více o Rýžové nudle se zeleninou a tuňákem
Hroznové víno používáme nejlépe bez peciček, aby smoothie nebylo nahořklé. Smoothie vytvoříme rozmixováním hroznového vína (kuliček) a ovoce či... více o Hroznové smoothie
Romadur nastrouháme do misky (stačí nastrouhat jen tvrdší povrch, zbytek rozmačkáme vidličkou). Přidáme pokrájenou bílou část z jarní (lahůdkové)... více o Jednoduchá pomazánka s Romadurem
Troubu předehřejeme na 180 °C a vymažeme formu na muffiny. Housky a maso nakrájíme na drobné kostičky a promícháme s ovesnými vločkami. Zalijeme... více o Nádivkové muffiny
Do misky nebo dortové formy vyložené fólií nebo vymazané tukem či olejem naskládáme vrstvu piškot, kterou potřeme vrstvou smetany nebo jogurtu (můžeme... více o Rychlý smetanovo-čokoládový dezert
Do mísy jsem dala vše tak, jak leželo či stálo na lince, kromě čokolády, tu jsem nejprve dala na minutku do hrnečku do mikrovlnky. Pak už stačilo vzít... více o Buchta z cizrny
1. V kastrůlku přiveďte k varu 400 ml vody, vložte chilli papričku a nechte bublat tak dlouho, až se voda svaří na polovinu. 2. Přeceďte a odvar... více o Mayská horká čokoláda s chilli
HOVĚZÍ GULÁŠ: Očištěnou nakrájenou cibuli osmažíme na tuku dohněda. Poté přidáme očištěné, na kostičky nakrájené, osolené a opepřené maso. Maso trochu... více o Hovězí guláš s domácím Bavorským knedlíkem
Ingredience na marinádu smíchejte. Kuřecí prsíčko překrojte na stejně tlusté plátky a nechte marinovat alespoň 2 hodiny. Uvařte nudle podle návodu.... více o Kuře po sečuánsku
Líčka jsou dnes gastronomickým hitem. Maso z lícní části hlavy zvířete je velice jemné, vhodné na dlouhé dušení a díky kližkovitým částem šťáva z něj... více o Telecí líčka na víně
Salám junior nastrouháme najemno. Cibuli nakrájíme nadrobno a smícháme s nastrouhaným juniorem. Přidáme zbylé ingredience a pořádně promícháme.... více o Falešný tatarák z junioru
Na oleji zpěníme nakrájenou cibulku a nahrubo nastrouhanou mrkev. Přidáme koření a zalijeme litrem vody, osolíme a vaříme doměkka. Rozmixujeme. Směs... více o Orientální mrkvová polévka
Špekem vyložíme dno zapékací mísy, na které položíme plátky nebo kostky osoleného a opepřeného masa. Maso posypeme pokrájenými houbami a česnekem,... více o Česnekovo-houbové maso zapečené s bramborem a smetanou
Cibuli a mrkev nakrájíme na větší kostky a necháme podusit na másle nebo oleji. Do hrnce přidáme omyté kuřecí paličky a polijeme sojovkou. Lehce... více o Kuře na paprice s mrkví
Listové těsto rozválíme na pomoučněném stole, pak přeneseme na plech a posypeme nastrouhaným (drobně natrhaným) rohlíkem, který pokapeme rozšlehaným... více o Slaný koláč z listového těsta
Cuketu oloupeme, zbavíme měkké semenné části a teprve pak odvážíme potřebné množství. Ovoce (meruňky, broskve atd.) očistíme a zbavíme pecek. Cuketu a... více o Přesnídávka s ovocem a cuketou
Na oleji nejprve zprudka opečte ze všech stran maso. Vyndejte a na zbylém tuku opečte cibuli a česnek, asi 10 minut, aby se zelenina nezabarvila. Maso... více o Vepřové na pomerančích
Dáme si vařit špagety s malou lžičkou olivového oleje. Já osobně je nesolím. Nakrájíme si cibulku a hodíme na pánvičku, bez oleje, pouze s kapičkou... více o Špagety se šmakounem a s hořčicí
Otevírací koláčovou formu o průměru 24 cm vyložte pečicím papírem. Sušenky a mandle dejte do plastového sáčku a rozdrťte válečkem na nudle nebo je... více o Cheesecake s limetkami
Zapékací misku vymažeme máslem. Na dno dáme osolené a opepřené porce ryby. Na ryby nandáme směs z nastrouhané mrkve a koleček pórku, které jsme předem... více o Zapečená ryba s přílohou
Všechnu zeleninu nakrájíme na kostky, žampióny na půlky, dáme na plech, posolíme, posypeme tymiánem, zakápneme olejem a promícháme. Nahoru dáme olivy... více o Pečená zelenina - výborná
Vejce se uvaří natvrdo, oddělí se žloutek a bílek, žloutky se v misce rozmačkají vidličkou, bílky pokrájí najemno (nebo nasekají v robotu). Pokrájíte... více o Vajíčková pomazánka podle dcery
4 žloutky s moučkovým cukrem a vanilkovým cukrem ušleháme do pěny. V jiné nádobě si ze 4 bílků ušleháme tuhý sníh a do něho vmícháme žloutkovou pěnu.... více o Peříčkový řez
Na pánvičce osmahneme cibuli a opečeme mleté maso (pokud není solené, tak ochutíme) a tak dlouho do něj štoucháme vařečkou, až jsou z něj opečené malé... více o Bulharská musaka -Olga
Vejce rozmícháme s cukrem, přilijeme mléko, rozpuštěné máslo, zamícháme. Přisypeme mouku s kakaem a práškem do perníku, řádně promícháme a nepříliš... více o Perníkový koláč s ovocem a žmolenkou
Na menším množství sádla nebo oleje si orestujeme cibuli s pokrájenou klobásou. Ke konci restování přidáme zpěnit papriku, zalijeme vodou, přidáme... více o Tulácký guláš
Maso a všechny další suroviny dáme do mísy, důkladně promícháme, v případě, že je směs řídká, přidáme strouhanku.Z masa uděláme kuličky, které před... více o Zahradní hamburgery - grilované
Plech pomažeme olejem. V misce smícháme strouhanku, sýr a papriku. Cuketu obalíme po obou stranách v jogurtu a potom ve strouhankové směsi. Obalenou... více o Smažená zelenina po italsku
Množství surovin odpovídá pečicí nádobě o průměru 23 cm a výšce 5 cm. **Náplň:** Do velké misky dejte na plátky nastrouhaná jablka, přidejte 50 g... více o Pravý americký Apple Pie
Cibuli, česnek, kečup, hořčici, pivo, sůl, pepř smícháme v hustou marinádu, do které vložíme žebírka a necháme přes noc marinovat. Pak žebírka... více o Pečená vepřová žebírka
Brambory oloupeme‚ nakrájíme na kolečka‚ dáme do zapékací mísy‚ osolíme‚ posypeme kmínem a promícháme. Oloupanou cibuli také nakrájíme na kolečka a... více o Pečené brambory s cibulí
Na rozpáleném sádle smažit nakrájenou cibuli (V-krouhač) do zlatova, přidat papriku (nespálit!), překrojené žaludky, sůl, česnek, kmín, pepř,... více o Guláš z drůbežích žaludků a srdíček
Slaninu a cibuli nakrájíme na jemno a osmahneme na másle, přidáme 1 l vývaru na kostičky nakrájené oloupané brambory a kukuřici. Necháme povařit, až... více o Americká kukuřičná polévka
Omyjeme a na proužky nakrájíme krutí prsa. Oloupeme cibuli a nakrájíme ji na kolečka a dáme do misky spolu s grilovacím kořením a nakrájeným masem a... více o Číňan na houbách
Listové těsto rozválíme na obdélník asi 14x35 cm v síle asi 2-3 mm. Nařežeme z něj čtverečky o hraně 7 cm. Párky rovněž nařežeme po 7-8 cm a na... více o Šklebíci z listového těsta
Vločky několikrát propláchneme, zalijeme vodou, přidáme zeleninu (mám nastrouhanou v mrazáku tak nešetřím), může se přidat celerová nať a houby sušené... více o Rychlá vločková polévka
Z trochy vlažného mléka, kostek cukru a droždí (asi půlka kostičky) připravíme kvásek. Do mísy dáme hladkou a polohrubou mouku, přidáme špetku soli,... více o Koblížky jedna báseň
Škvarky smícháme se sádlem a rozetřeným nebo rozmixovaným česnekem, přidáme na droboučko nasekanou cibuli, kmín a sůl podle chuti. Máme-li trochu... více o Škvarková pomazánka podle řezníka Pospíšila
Ze všech surovin na přípravu těsta vypracujeme těsto a rozdělíme na dva díly, které vyválíme na dvě přibližně stejné placky. Na vymaštěný plech dáme... více o Řezy s rebarborou
Vejce, cukr a vanilkový cukr utřeme a přidáme zbytek ingrediencí. Těsto dáme na vymazaný a vysypaný plech a pečeme tak dlouho, dokud nebude piškot... více o Rychlé ořechové řezy s pudinkem
Nejdříve si uvaříme těstoviny. Připravíme vývar zeleninový a předvaříme brokolici, kterou rozřežeme na drobno. Na oleji zarestujeme česnek, na něj... více o Václavovy těstoviny
Připravte silnou horkou kávu, těsně před podáváním přidejte do každého šálku kopeček zmrzliny Carte d’Or Tiramisu, ozdobte čokoládovými šupinkami a... více o Káva Tiramisu
Sýr rozdrobíme a smícháme s ostatními přísadami. Pokud je husté, můžeme zředit mlékem. Rozhodně nesolit - sýr je slaný dost! Skvělé na chleba i bílé... více o Česneková pomazánka z balkánského sýra
Zeleninu uvaříme do poloměkka. Schladlé a oschlé růžice namáčíme v těstíčku a smažíme ve vyšší vrstvě tuku. Necháme odkapat na kuchyňském papíru.... více o Smažený květák (brokolice) v pivním těstíčku
Všechny přísady zpracujeme v lité těsto, upečeme na vymazaném a vysypaném větším pekáči. Po prochladnutí potřeme zavařeninou, naneseme ořechovou hmotu... více o Opilé řezy
Z droždí, špetky mouky, cukru a vlažného mléka připravíme kvásek. Po vykynutí zaděláme těsto, které rozválíme na placku a rádýlkem vykrájíme čtverce... více o Pierogi ‒ pirožky
Kuře opláchneme, osušíme a rozdělíme na čtvrtky. Jednotlivé kousky nařízneme v kloubech a paličkou naklepeme. Oloupeme a prolisujeme česnek. Maso... více o Kuře na česneku