Možná si myslíte, že uvařit chutný slepičí vývar není žádná věda. Opak je ale pravdou. Pokud nechcete ve výsledku získat jen mírně obarvenou vodu bez chuti, využijte triky našich babiček, které dobře věděly, jak na to.
Poctivý vývar se nedá ošidit. Počítejte s tím, že ideální doba varu pro dosažení prvotřídních výsledků je minimálně šest hodin, stačit ale budou i dvě. Jeho příprava vám ale nedá moc práce, na vařiči se o něj totiž už příliš starat nemusíte.
Podrobný návod, jak na poctivý domácí vývar, najdete ZDE.
Výjimečnou chuť vývaru získáte, když si ingredience ještě předpečete. Troubu předehřejte na 180°C, na plech rozložte na díly naporcovanou slepici, očištěnou zeleninu a rozkrojenou neoloupanou cibuli. Slupka ve výsledku vývaru dodá tmavší barvu. Pečte asi 20 minut.
Pak vše přendej do většího hrnce, přidejte koření a pepř, zalijte studenou vodou a dejte vařit. Nesolte! Jestli máte doma kus pórku, přihoďte ho tam. Vynikající chuť vývaru dodá také malá červené feferonka. Jakmile voda začne vřít, stáhněte plamen. Vývar by neměl silně bublat, měl by se jen "táhnout", to znamená, že by se v něm měla sem tam převalit bublina a lehce rozvířit hladinu.
Recept na svítek do polévky jako od maminky najdete ZDE.
Maso se slaninou nakrájejte na menší kousky. Přidejte 1 cibuli a dvakrát umelte. Vmíchejte máslo, vejce, víno a koňak. Směs osolte, promíchejte s... více o Zaječí paštika s cibulkou
Syrový květák nastrouháme na hrubém struhadle do mísy, kam přistrouháme i sýr s česnekem a starší rohlík. Do mísy přidáme drobně pokrájenou... více o Květákové placičky se schwarzwaldskou šunkou
Plátky naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme chilli omáčkou a posypeme grilovacím kořením (nebo paprikou). Plátky prudce osmahneme po obou stranách.... více o Hanácké bifteky
Tvaroh rozmíchejte s pivem, přidejte kmín, papriku, česnek a dochuťte solí s pepřem. Důkladně promíchejte. Přikryjte fólií a nechte v ledničce uležet... více o Pivní sýr
Brambory omyjte, vložte do hrnce a zalijte studenou vodou. Vodu osolte, přiveďte k varu a brambory vařte téměř doměkka, asi 20 minut. Karotky zatím... více o Rukolový salát s novými bramborami
Z oleje, medu, balzamika a chilli vloček umíchejte zálivku. Sýr halloumi nakrájejte na plátky o tloušťce asi 5 mm a nasucho ogrilujte z obou stran... více o Halloumi z grilu na salátu
Vlašské ořechy si nasekáme nahrubo, smícháme s ovesnými vločkami a vysypeme do plechu vyloženým pečícím papírem. Dáme do vyhřáté trouby na 180 stupňů... více o Domácí müsli tyčinky
Maso zprudka opečte spolu s kořenovou zeleninou v troubě při 200 aC. Opláchněte od přebytečné bílkoviny a v hrnci zalijte vodou. Přidejte pórek, rajče... více o Hovězí vývar
Na rozpuštěném másle necháme zesklovatět pokrájený pórek, pak přidáme na plátky pokrájené žampiony, které dále za občasného promíchání krátce smažíme... více o Pórková polévka se žampiony
Do shakeru vhoďte několik kostek ledu. Přilijte 200 ml ananasového džusu a 50 ml smetany. Poté přilijte kokosový sirup a vše pečlivě proshakujte. Bez... více o Piña colada / Koktejly
Mléko rozmícháme s cukrem, solí, moukou a kypřidlem na hladké hustější těstíčko, které můžeme ochutit například skořicí, kokosem, kousky pokrájeného... více o Jemné lívance z acidofilního mléka - bez vajec
Je mnoho způsobů jak připravit domácí "Rillettes" (dále jen vepřovku) a snad si každý najde takový, jaký mu vyhovuje. Základem je ale vždy dlouhá a... více o Domácí vepřovka po česku ala "Rillettes" (rijet)
Meruňky drobně pokrájíme a dáme do hrnce, přidáme 100 ml vody, zasypeme cukrem a za stálého míchání necháme meruňky rozvařit doměkka (můžeme... více o Meruňkový dort (řez) - nepečený
1. V kastrůlku přiveďte k varu 400 ml vody, vložte chilli papričku a nechte bublat tak dlouho, až se voda svaří na polovinu. 2. Přeceďte a odvar... více o Mayská horká čokoláda s chilli
Maso pokrájíme na kostky, které osolíme, dáme do mísy a přidáme nasekaný nebo nastrouhaný česnek, nastrouhaný zázvor, kmín, tymián a dobře promícháme.... více o Bůčkové výpečky se zázvorem, aneb vrabci trochu jinak
Kotletky nakrájíme na nudličky a naložíme na pár hodin do marinády ze sójové omáčky, medu, oleje a koření pěti vůní. Osmažíme na pánvi dozlatova. Dáme... více o Čína s vepřovým
Na vetší kusy nakrájená líčka osolíme, opepříme a orestujeme ve větším hrnci s divokým kořením. Orestovaná líčka vyjmeme a na výpeku opečeme slaninu a... více o Vepřová líčka na červeném víně s bramborovými noky
Z uvedených surovin vypracujte těsto a nechte vykynout. Rozdělte na deset až šestnáct kousků. Rozválejte je, doprostřed vložte lžičkou náplň a cípy... více o Volarské tvarohové koláčky
Nakrájíme kuřecí maso na větší nudličky, posolíme, opepříme, přidáme chilli a rozdrcený česnek. Promícháme a necháme odpočívat. Pruhy masa omotáme... více o Sladko-pálivé kuřecí kousky obalené ve slanině
Uvařenou kapustu pokrájíme na nudličky, vymačkáme přebytečnou vodu a přidáme do mísy k rozšťouchaným bramborám. Přidáme nastrouhaný česnek, drobně... více o Bramborovo-kapustové placičky
Z másla, cukrů a mouky vypracujeme hladké těsto. Pokud se drobí, po kapkách přidáváme vlažnou vodu a hněteme. Těsto necháme 30 minut odležet, pak ho... více o Dort s rebarborou a sněhovým tvarohem
Pomazánkové máslo si vyklopíme do misky. Přidáme nadrobno nakrájený pórek, tatarku a najemno nastrouhaný sýr eidam. Promícháme. Dochutíme solí a... více o Nejlepší pomazánka na chlebíčky
Nakrájená jablka pokapeme citronovou šťávou. Žloutky vyšleháme s cukry do pěny, přidáme jogurt, rozpuštěnou Heru, citronovou kůru, mouku s kypřidlem a... více o Jogurtovo-jablečná bábovka
Rohlík rozdrobíme nebo nastrouháme, zakapeme mlékem, přidáme vejce, strouhaný sýr a pokud nechceme mít papriky bezmasé přidáme i šunku nebo salám.... více o Papriky plněné sýrovou nádivkou
Z ingrediencí na palačinky si připavíme těsto, které lijeme naběračkou na pánev s rozpáleným olejem a smažíme z obou stran dozlatova. Počet palačinek... více o Palačinkové řízky s bešamelem
Mouku smícháme s cukrem, solí, kypřidlem a máslem, vytvoříme drobenku, do které postupně přidáváme po lžících vodu a vypracujeme vše v hladké těsto.... více o Double švestkový koláč
Tvaroh z pomazánkovým máslem vyšleháme do pěny. Omyté papriky zbavíme semínek, pokrájíme na malé kostičky a smícháme s připraveným krémem. Pomazánku... více o Paprikovo-tvarohová pomazánka
Listové těsto vyválíme na pomoučněném stole na velký plát, který bude plech na pečení přesahovat z každé strany o 2 cm a propícháme ho vidličkou, aby... více o Jahodové řezy s pudinkem a želé
Na oleji orestujeme pokrájenou mrkev s celerem, zaprášíme moukou a paprikou, promícháme a zalijeme vývarem nebo vodou s bujonem. Přidáme nastrouhaný... více o Debrecínská polévka
Žloutky vyšleháme s cukry do pěny, pak vmícháme mouku a nakonec i tuhý sníh z bílků. Těsto nalijeme na plech vyložený pečícím papírem, rovnoměrně... více o Blesková roláda s pudinkem
Předehřejte troubu na 240 °C. Jehněčí kýtu vložte do pekáče, pokropte olivovým olejem, osolte, opepřete, posypte tymiánem a dejte stranou. Jednotlivé... více o Jehněčí kýta pečená se 40 stroužky mladého česneku - Gigot aux 40 gousses d ail
Lososa očistíme, osolíme a mírně opepříme. Na olivovém oleji osmahneme z obou stran (nemusí být moc, bude se ještě péct). Přendáme do zapékací mísy ... více o Losos na špenátové peřince
Těsto rozválíme na plát, nakrájíme ho na proužky široké 1,5 cm, každý proužek namotáme na trubičku určenou k pečení kremrolí, namotané trubičky dáme... více o Nivové kremrole
Moučkový cukr smícháme se žloutky, měkkou heru přidáváme po kouscích, poté přidáme tvaroh, suché ingredience smícháme dohromady a pomalu přidáváme do... více o Tvarohová bábovka s kakaem
Žloutky utřít s cukrem, přidat olej, vodu a mouku s práškem do pečiva. Nakonec sníh z bílků. Péct na vymazaném a vysypaném plechu s vyšším okrajem při... více o Nebeská Máňa
Filé zprudka osmažíme na pánvi nebo ve fritovacím hrnci, brokolici mírně povaříme. Obojí pak vložíme do vymazané zapékací misky a posypeme... více o Rybí filé zapečené se sýrem a s brokolicí
Krůtí stehno dáme vařit (já do papiňáku) s jednou střední cibulí, čtyřmi stroužky česneku, asi osmi zrnky nového koření a deseti pepři. Na nakrájené... více o Krůtí stehno trochu na divoko
Fazolkám odštípneme konce a vaříme ve slané vodě asi 5 minut a scedíme. Mezitím si nakrájíme cibuli na kostičky a osmažíme na oleji, přidáme okapané... více o Zelené fazolky s vejci
Na oleji opražíme nadrobno nakrájenou cibuli s třetinou cukru, dokud cukr nezkaramelizuje. Potom přilejeme ocet, přidáme nakrájená oloupaná jablka,... více o Jablečné čatní
Namočíme si houby. Brambory oloupeme a nakrájíme na menší kostky. Dáme vařit do vody. Když jsou brambory téměř měkké, přidáme nepropláchnuté zelí,... více o Poctivá zelňačka
Mrkev, jablka a pomeranč umixujeme (jablka i se slupkou), přidáme rozinky, ochutíme medem nebo cukrem a citronovou šťávou, přimícháme jogurt. Necháme... více o Mrkvový salát - vitaminová bomba
Ve šlehači ušleháme tuky s oběma cukry a postupně zašleháváme žloutky. Smícháme hladkou mouku s práškem do pečiva a citronovou kůrou. Ušleháme 4 bílky... více o Třená bábovka klasik
Upečeme piškotový základ dáme vychladnout. Meruňky scedíme, necháme okapat. Šťávu z meruněk dolejeme do 1 l vodou, osladíme, zamícháme oba pudinky a... více o Sváteční řezy
Plech vymažeme a vysypeme hrubou moukou, nasypeme 2 hrnky suché směsi, tvaroh a zbylou směs. Navrh poklademe hodně plátků másla. Pečeme asi 20 minut... více o Sypaný koláč
Borůvky properte, posypte cukrem, přidejte máslo, trochu vody a vše rozvařte. Směs zahustěte perníkem, smetanou a nakonec okořeňte skořicí a... více o Žahour
Karotku a hrášek zalijeme vroucím vývarem a 5 minut zvolna povaříme. Pak sejmeme z plotny, za stálého míchání vsypeme krupičku a opět přivedeme k varu... více o Krupičková polévka s vejcem
Uděláme bramborákové těsto a v lívanečníku usmažíme malé bramboráčky. Mezitím připravíme masovou směs: Kuřecí maso nakrájíme na nudličky a orestujeme... více o Tatranské kuře
Řízky omyjeme a osušíme. Z poloviny citronu vymačkáme šťávu, druhou nakrájíme na plátky. Na polovinu řízku položíme plátek citronu, maso přes něj... více o Pikantní telecí řízek
Zpracovat a rozetřít na vymazaný a vysypaný plech. Tvaroh dáme do pytlíku a uděláme mřížky. Do každého čtverečku můžeme dát džem, ovoce.... více o Prošívaná deka II.
Oloupeme cibuli s česnekem a jemně je nasekáme. Zeleninu očistíme a opereme. Paprikové lusky nakrájíme na kostičky. Cukety i lilky rozpůlíme a... více o Pestrý zeleninový kotlík