Možná si myslíte, že uvařit chutný slepičí vývar není žádná věda. Opak je ale pravdou. Pokud nechcete ve výsledku získat jen mírně obarvenou vodu bez chuti, využijte triky našich babiček, které dobře věděly, jak na to.
Poctivý vývar se nedá ošidit. Počítejte s tím, že ideální doba varu pro dosažení prvotřídních výsledků je minimálně šest hodin, stačit ale budou i dvě. Jeho příprava vám ale nedá moc práce, na vařiči se o něj totiž už příliš starat nemusíte.
Podrobný návod, jak na poctivý domácí vývar, najdete ZDE.
Výjimečnou chuť vývaru získáte, když si ingredience ještě předpečete. Troubu předehřejte na 180°C, na plech rozložte na díly naporcovanou slepici, očištěnou zeleninu a rozkrojenou neoloupanou cibuli. Slupka ve výsledku vývaru dodá tmavší barvu. Pečte asi 20 minut.
Pak vše přendej do většího hrnce, přidejte koření a pepř, zalijte studenou vodou a dejte vařit. Nesolte! Jestli máte doma kus pórku, přihoďte ho tam. Vynikající chuť vývaru dodá také malá červené feferonka. Jakmile voda začne vřít, stáhněte plamen. Vývar by neměl silně bublat, měl by se jen "táhnout", to znamená, že by se v něm měla sem tam převalit bublina a lehce rozvířit hladinu.
Recept na svítek do polévky jako od maminky najdete ZDE.
Řepu omyjeme a uvaříme v osolené vodě doměkka nebo ji můžeme zabalit do alobalu a upéct v troubě na roštu třeba s kuřetem nebo jiným masem, které... více o Jednohubky / chlebíčky s červenou řepou
Menší rajčata rozpůlíme, větší rozčtvrtíme, odstraníme tvrdou část u stopky a vydlabeme měkkou dužinu se semínky. Takto připravená rajčata naskládáme... více o Sušená rajčata
Maso pokrájíme na kostky nebo nudličky, osolíme, opepříme a dáme smažit do pánve s trochou rozpáleného oleje. Hned přidáme i pokrájenou uzeninu a na... více o Jednoduché ražničí (špízy) z pánve se smaženou zeleninou
Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme olej s vodou, promícháme a poté zašleháme i mouku s kypřidlem a kakaem. Nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh... více o "Míša" roláda
Do mísy nastrouháme Margotku na hrubém struhadle. Přidáme vejce, smetanu, olej, cukr a mouku s kypřidlem. Vše dobře promícháme, nalijeme do... více o Buchta Margot "píchaná"
Kefír smícháme v míse s vejci, olejem, cukrem krupicí, moukou, práškem do pečiva a asi polovinou nasekaných ořechů. Dobře promícháme a těsto nalijeme... více o Kefírový koláč s ořechy
Všechny ingredience smíchejte, až se vytvoří taková kašovitá hmota. Do ní naložte kuřecí maso (steaky, medailonky nebo třeba i křidýlka). Marinujte... více o Kuře v hořčičné kari marinádě
Celer očistíme, pokrájíme na plátky a krátce povaříme v osolené vodě. Scedíme, necháme okapat, pokrájíme na kostičky (nudličky) a dáme osmažit... více o Celerová omeleta
Cibuli pokrájíme a na oleji osmažíme dozlatova, přidáme osmažit i na kostičky pokrájené uzené maso (lze použít i šunku) . Uvařené těstoviny na skus... více o Těstoviny se špenátem a uzeným masem
Jablka oloupeme, nastrouháme, smícháme s hrubou moukou dle potřeby. Těsto neděláme příliš tuhé, spíše lepivější, abychom neměli knedlíky tuhé, a pak z... více o Jablečňáky s perníkem podle Ládi Hrušky (knedlíky)
Kloboučky hlívy očistíme, posypeme kořením do listů dle chuti nebo potřeme rozetřeným česnekem. Osolíme, pokud nemáme koření s obsahem soli. Poté... více o Hlíva v těstíčku
Na gulášové polévce není nic těžkého. Jen si u řezníka řekněte o hezké maso, to ze staré krávy můžete vařit klidně dvě hodiny a stejně měkké nebude.... více o Gulášová polévka s mrkví
1. Suroviny na tmavé těsto spojíme dohromady, uděláme tužší těsto. Dáme na chvíli do ledničky. 2. Než se těsto vychladí, vytvoříme si tvarohovou hmotu... více o Tvarohový koláč líné ženy
1. Listové těsto si rozpůlíme na půl. 2. Jednu půlku si rozválíme na obdélník, který rozkrájíme na 12 čtverečků. 3. Tvaroh si rozděláme do mísy, do... více o Listové šátečky
//Není to jen želatina a agar-agar, nezbytnou pomůckou molekulární gastronomie je i sifonová láhev s bombičkami. V té se vytvářejí tzv. espumy, tedy... více o Banánová espuma v čokoládové skořepině se třtinovým želé
Cibuli si nasekáme nadrobno. Růžičkovou kapustu zbavíme svrchních zvadlých listů a omyjeme. Plec očistíme a nakrájíme na kostky. Kapustu uvaříme... více o Růžičková kapusta po indicku
Maso pokrájíme na kousky, osolíme, opepříme a orestujeme na oleji dozlatova. Přidáme kari koření, přisypeme zeleninu a krátce restujeme. V hrnku si... více o Masovo-zeleninová rýže
Do kastrolu dáme osmažit pokrájenou cibuli a slaninu, na kterou vložíme osmažit ze všech stran dozlatova nasolené a opepřené hovězí maso. Podlijeme ho... více o Cikánská pečeně na víně s kořenovou zeleninou
Na troše oleje orestujeme pokrájenou cibuli, přidáme cuketu nakrájenou na kostičky a chvíli podusíme. Zaprášíme moukou a mletou paprikou a zalijeme... více o Cuketa na smetaně II.
Dáme vařit osolenou vodu, do ní vložíme brokolici a vaříme asi 5 min. Brokolici vyjmeme, ve stejné vodě uvaříme brambory ve slupce. Dáme vychladit.... více o Brokolicovo-bramborové placičky
Očištěné a vykuchané ryby nakrájejte na kousky a nechte stranou v chladu. Odkrojky a kosti uchovejte. Krevety vyloupejte a odstraňte střívko, skořápky... více o Italská rybí polévka „caciucco“
Kuskus uvaříme dle návodu na přípravu a necháme ho vychladnout. Kuřecí prsa nakrájíme na malé kostičky, dle chuti osolíme a okořeníme paprikou a... více o Kuskusový salát s jogurtem
Do rendlíku vsypeme cukr a na mírném ohni připravíme světlý karamel. Zalijeme přibližně jednou deci vody, rozmícháme a vhodíme všechno koření a kousky... více o Svařák
Z mouky, prášku do pečiva, cukru, oleje, vl. vody a vajíčka umícháme řidší těsto. Na vymazaný a vysypaný plech (já používám menší dortovou formu)... více o Rychlý lahodný tvarohový koláč
Množství surovin záleží na počtu strávníků. Kuřecí maso si pokrájíme na stejně velké kousky, ty okořeníme a mírně osolíme. Sýr si pokrájíme na... více o Sýrovo-kuřecí špízy
Listové těsto vyválíme do formy jako na pizzu, přičemž nadzvedneme okraje. Posypeme polovinou strouhaného sýra. Na půlkolečka nakrájený pórek,... více o Slaný koláč s pórkem
Filety po rozmražení posypeme kořením a obalíme v mouce. Na rozpáleném oleji je nejprve zprudka a pak na mírném ohni opékáme dozlatova. Zeleninu a sýr... více o Zapečený pangasius
Kuře naporcujeme, vložíme do vymaštěného pekáčku, osolit, opepřit, posypat tymiánem. Nalít všechny tekutiny a přidat česnek. Dáme péct asi na hodinku.... více o Kuře po francouzsku
Řízky osolíme, naklepeme, obalíme v mouce a dáváme na kopeček na sebe. Vezmeme do prstů hořčici (místo klasiky vajíčka) a rozetřeme po celé ploše... více o Mazané řízky
Přísady na nálev přivedeme k varu, odstavíme a necháme vychladnout. Zelí nakrájíme na tenké pásky a potom příčně, abychom dostali malé kostičky ... více o Zelný salát III.
Na olivovém oleji usmažím na malé kousky kuřecí maso, které okořením grilovacím koření nebo kořením na kuře do zlatava. V jiné pánvičce rozehřeji s... více o Gnocchi s listovým špenátem
Zpracovat těsto a nechat asi 2 hodiny odstát. Potom rozdělit na 8 bochníků. Každý rozválet na kruh a potřít rozpuštěným máslem. Kruh rozdělit rádýlkem... více o Slaní šneci II.
Maso a anglickou slaninu nakrájíme na kostky, cibuli na půlměsíčky. Začneme střídavě napichovat na špejle nebo grilovací jehly. Do misky dáme 5 lžic... více o Báječné špízy
Kapustu omyjeme ve studené vodě a odtrháme jednotlivé lístečky do hrnce a spaříme horkou vodou. Vaříme v osolené vodě do poloměkka. Pak umeleme na... více o Kapustové karbanátky s uzeninou
Brambory uvaříme v osolené vodě. Na pánvi na oleji osmahneme cibulku, přídáme slaninu, kterou lehce osmažíme. Poté přidáme uvařené brambory a opečeme... více o Chalupářské brambory
Máslo, žloutky a cukr vyšleháme do pěny, přidáme mouku s práškem a pomleté ořechy. Těsto rozetřeme na vymazaný plech a upečeme. 100 g práškového cukru... více o Rybízový koláč IV.
Mouku smícháme s práškem do pečiva, cukrem a kakaem, dáme na vál, uděláme do směsi důlek, vyklopíme vejce, na to dáme na kousky nakrájený tuk,... více o Křehký rebarborový koláč
V míse smícháme mouku, cukr, sodu, 2 vejce a přidáme na drobno pokrájený ananas i se šťávou, vymícháme vláčné těsto. Dáme na vymazaný, vysypaný plech... více o Ananasové řezy
Na olej dáme pokrájenou cibuli a nahrubo nastrouhanou mrkev a necháme smažit. Potom přidáme na kostičky nakrájené maso a na proužky nakrájený salám a... více o Selská směs
Žloutky a 1,5 dl vína ušleháme nad párou na hustou omáčku. Zašleháme rozpuštěné máslo, citronovou šťávu a přibarvíme kurkumou. Odložíme ze sporáku a... více o Losos s citronovou omáčkou
Dopředu namočené fazole uvaříme skoro do měkka, přidáme na kostky nakrájené brambory, na kolečka nakrájenou mrkev a vaříme, dokud nejsou brambory... více o Fazolová polévka II.
Tatranky nastrouháme nebo rozemeleme a nasypeme do misky, přidáme změklé máslo, rum, moučkový cukr a vlažné mléko. Zpracujeme v pevné těsto. Tvarujeme... více o Kuličky z tatranek
Nejprve si připravíme kvásek. Droždí necháme vzejít v mléce se lžící cukru. Poté prosejeme do mísy mouku se špetkou soli. Přidáme cukr, žloutky,... více o Velikonoční jidáše - krok za krokem
Rohlíky nakrájím na kolečka a rozmočím v menším množství mléka. Játra buď nakrájím na malé kostičky, nebo umelu. Cibuli nakrájím nadrobno a osmažím do... více o Játrová nádivka na pekáč
Všechny ingredience smícháme dohromady a upečeme.... více o Bábovka bez vajec
Na másle osmahne cibuli dozlatova, přilijeme vodu, přidáme brokolici a brambory, trochu osolíme a uvaříme do měkka. (Lze přidat i masox, ale není to... více o Jednoduchá brokolicová polévka
Kuře omyjeme,osušíme a vnitřek osolíme. Do pekáče nasypeme 1 kg soli a necháme v troubě chvilku nahřát. Kuře položíme na sůl a pečeme 1 1/2hod. V... více o Kuře na soli
Mouku prosijeme, osolíme, do dolíčku rozdrobíme droždí, vlijeme žloutek s troškou mléka a cukrem, vymícháme nelepivé vláčné těsto, které necháme... více o Zelníky
Drobně nasekanou cibuli zpěníme na sádle, přidáme nakrájené brambory, osolíme a zaprášíme oběma druhy papriky. Chvíli restujeme, zalijeme vroucí vodou... více o Oravská kulaša
Přebranou a opláchnutou čočku namočíme na několik hodin do studené vody. Cibuli a česnek nakrájíme nadrobno a osmažíme s kari kořením na rozehřátém... více o Čočka po orientálsku