Máte rádi med? V čaji chutná mnohem lépe, než cukr, hodí se ale i při přípravě dresinků, marinád nebo třeba při pečení moučníků. Co ale dělat, když ztuhne nebo zcukernatí? Poradíme vám, jak ho znovu proměnit v tekutý, aniž by ztratil na kvalitě.
Mezi lidmi panuje rozšířený mýtus, že med, který krystalizuje neboli cukernatí, je nekvalitní. Opak je ale pravdou. Krystalizace je jednou ze známek kvalitního medu a jde o zcela přirozený jev. Dochází k ní především když je med uchováván v chladu. Liší se ale doba ztuhnutí u jednotlivých druhů medu, která závisí na podílu glukózy a fruktózy. Světlé – květové medy krystalizují zpravidla rychleji, tmavé lesní medy – medovicové až za několik měsíců. nejodolnější je med akátový, který zůstane tekutý i několik let.
Zkrystalizovaný med si uchovává všechny své vlastnosti, hůř se ale používá, proto je žádoucí proměnit ho znovu v tekutý. Na výběr máte hned z několika možností, jak to provést. Tou první je zahřátí medu ve vodní lázni. Vložte ho do vlažné vody a nechte pomalu zahřívat. Teplota by ale neměla přesáhnout 45 °C, vyšší teploty totiž mohou zničit v medu obsažené cenné složky. Účinné enzymy by se vytratily. Krátké zahřátí na vyšší teplotu ale medu neublíží. Není proto nutné se bát, že po oslazení horkého čaje se z medu stane pouhé sladidlo.
Co takhle upéct domácí medovník? Recept na něj najdete ZDE.
Další možností je dát med na pár minut do trouby. V ní ho nechte pomalu se rozpustit. Teplota by ale měla být nastavena maximálně na 50 °C. V zimě během topné sezény zase sklenici s medem můžete postavit třeba na radiátor. Klidně ho tam nechte přes noc a ráno si ho rovnou můžete namazat na chleba.
I když se časo radí i použití mikrovlnné trouby, není tenhle spotřebič k tomuto účelu vůbec vhodný. V mikrovlnce by se totiž med nerozpouštěl rovnoměrně. Působením mikrovln dochází nekontrolovaně k místnímu přehřátí roztoku zničení těch nejcenějších látek a tím i znehodnocení medu.
Naučte se péct perníčky, které jsou měkké hned po vyndání z trouby. Recept na ně najdete ZDE.
ŽEMLE: Do misky si nalejeme mlieko, rozdrobíme droždie, pridáme cukor, vajíčka, olej a soľ a premiešame. Do cesta pridáme múku a znova premiešame.... více o Domáci hamburger
Předehřejte troubu na 190 °C, kuře omyjte a osušte. Kuře zvenku i zevnitř osolte a opepřete, posypte uzenou paprikou. Pod kůži na prsa zatlačte 50 g... více o Pečené kuře s nádivkou
Na rozpuštěném másle osmahneme cibulku. Když zesklovatí, přidáme nastrouhanou zeleninu (nahrubo). V případě potřeby lehce podléváme vodou. Po chvilce... více o Těstoviny ala Lasagne bez bešamelu a bez lasagnových plátů
Remosku o průměru cca 30 cm si vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou nebo ji vyložíme pečícím papírem. Změklé máslo si vyšleháme s cukry do pěny,... více o Ořechové řezy s polevou z remosky
Maso pokrájíme na kostičky či nudličky, osolíme, okořeníme kari kořením dle chuti a zaprášíme solamylem (cca 1 lžíce). Na rozpálenou pánev s trochou... více o Kuřecí kari maso s cuketou
Brambory a pastinák očistěte a nakrájejte na kostičky. Uvařte v osolené vodě do poloměkka a sceďte. V hrnci rozpusťte máslo a zpěňte na něm krupici.... více o Pórková polévka se slaninou I.
Z mouky, cukru a másla uděláme drobenku. Odebereme jeden hrnek drobenky na posyp a do zbytku zašleháme mléko, vejce a prášek do pečiva. Těsto... více o Tvarohový koláč z drobenky - hrnkový
Předehřejeme si troubu na 220 C a naplníme rychlovarnou konvici vodou a dáme vařit. Na velký pekáč (ve kterém pak budeme zapékat těstoviny) narovnáme... více o Květákové makarony
Uvařenou oloupanou a nastrouhanou řepu dáme do mísy, dobře promícháme se žloutky, cukry a vlažným máslem. Pak přisypeme mouku s kypřidlem, opět dobře... více o Bábovka (buchta, dort) z červené řepy s čokoládou - vláčná
Romadur nastrouháme do misky (stačí nastrouhat jen tvrdší povrch, zbytek rozmačkáme vidličkou). Přidáme pokrájenou bílou část z jarní (lahůdkové)... více o Jednoduchá pomazánka s Romadurem
Na oleji si společně s jemně pokrájeným špekem osmažíme pokrájenou cibuli dozlatova. Přidáme na kostky pokrájenou osolenou a opepřenou kližku a... více o Hovězí kližka ala španělský ptáček
Ovesné vločky namočíme do vody a necháme změknout, přidáme vejce, sůl, najemno nastrouhanou mrkev a nadrobno nakrájenou brokolici. Vytvoříme placičky,... více o Ovesné placičky s brokolicí
Mouku, cukry, prášek do pečiva smícháme. Přidáme vejce, mléko, vlažné máslo a dobře promícháme. Připraveným formičkám nebo košíčkům zaplníme dno, na... více o Makové (ořechové) muffiny
Vinnou klobásu pokrájíme nebo nastříháme na cca 10 cm dlouhé klobásky. Každou pak obalíme plátkem slaniny a skládáme jednu vedle druhé na plech nebo... více o Slaninová vinná klobása na pivu
V osolené vodě krátce povaříme fazolky, pak scedíme a necháme okapat. Na trošce oleje necháme zesklovatět pokrájenou cibuli, přidáme orestovat... více o Fazolky s Nivou
Hladkou mouku dáme do mísy, uděláme v ní důlek, do něj rozdrobíme droždí, přisypeme moučkový cukr, přilijeme decilitr vlažného mléka a trošku... více o Kynuté máslové koláčky
Do rozpáleného hrnce dáme osmahnout cibulku a na malé kostičky nakrájenou krkovici. Pak přidáme špenát a necháme ho změknout. Když je špenát... více o Halušky se špenátem
Plech si vyložíme pečícím papírem a dáme zatím stranou. Než začneme dělat těsto, tak si předehřejeme troubu na 170°C. Těsto uděláme smícháním všech... více o Výborné mandarinkové řezy
Rozehřejeme dva vařiče, nachystáme dva kastrólky a do každého přilijeme litr vody. V jednom budeme vařit rýži a v druhém sójové kostky, do kterého... více o Sójové kostky na kari
Všechnu zeleninu očistíme a nakrájíme na kostky, osolíme, pokapeme olejem, posypeme tymiánem, promícháme a dáme péct do trouby na 30 - 40 minut při... více o Batáty pečené v troubě
Játra naškrábeme nožem a odstraníme z nich blány. Přidáme ostatní přísady a vypracujeme hustší těstíčko - můžeme dle potřeby přisypat strouhanku.... více o Játrové knedlíčky mojí babičky
Z masa nakrájíme plátky, které na stranách nařízneme, naklepeme ale nesolíme. V misce řádně rozmícháme vejce, škrob, zakysanou smetanu a v této... více o Řízky v zakysané smetaně
1) Jogurt + moučkový cukr + vanilkový cukr + žloutek utřeme do hladka. 2) Přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva. 3) Přimícháme ušlehaný sníh z... více o Babiččin rychlý jogurtový koláč
Vejce vyšleháme s cukrem, přidáme vlahé máslo a ostatní suroviny. Vše řádně promícháme a nalijeme do kulaté formy (vymazané). Dáme péct cca 20 - 30... více o Hrnková kávová buchta
Maso uvaříme ve slané vodě, vývar přecedíme a odstraníme z masa kosti. Na rozpáleném másle osmahneme kolečka cibule s kostičkami slaniny, okořeníme... více o Maďarská rybí polévka
Suroviny vložíme do nádoby v uvedeném pořadí a zapneme program Dort. Rozinky, ořechy a jiné pochutiny přidáme po zvukovém signálu. Po ukončení pečení... více o Perník z domácí pekárny II.
Houby očistíme, pokrájíme a dáme na chvilku povařit do hrnce s vodou. Pak scedíme. Špek najemno pokrájíme a vysmažíme na lžíci oleje dozlatova s... více o Mleté maso s houbami
Z ingrediencí na těsto vypracujeme hladké těsto, které necháme zabalené ve folii odpočinout v lednici, alespoň půl hodiny. Pak těsto rozválíme(cca 4... více o Slané tyčinky se šunkou
Celá vejce ušleháme do pěny s cukrem. Potom přidáme hladkou mouku, nastrouhanou cuketu, olej, jedlou sodu, prášek do pečiva a naposledy kakao.... více o Cuketová buchta III.
Květy jemně vypereme. Do kastrolu dáme 3/4 l vody, přidáme květy a vařime 1/4 hodiny. Necháme zchladnout, scedíme. Do scezeného nálevu přidáme 1 kg... více o Pampeliškový med III.
Vejce uvaříme natvrdo, horká oloupeme, přepůlíme a dáme na talířek. Posypeme nadrobno pokrájenou cibulkou, osolíme, zaprášíme sladkou nebo pálivou ... více o Vejce na maďarský způsob
Maso na hamburger (mleté) smícháme s jemně nakrájenou cibulí, jemně nakrájenou petrželkou, trochou olivového oleje, rozmačkaným stroužkem česneku a s... více o Hamburger úžasné chuti
Vařené vejce a cibuli nakrájíme na drobno. Do misky přidáme lžíci másla a dva díly taveného sýra smícháme, aby se spojily a přidáme vejce s cibulí,... více o Vajíčková pomazánka IV.
Ve větším hrnci uvařím osolenou vodu na špagety, přileji trochu oleje, aby se nelepily. Na pánvi osmahnu cibulku na trošce oleje a přidám prolisovaný... více o Špagety s mletým masem
Řízky osolíme, naklepeme, obalíme v mouce a dáváme na kopeček na sebe. Vezmeme do prstů hořčici (místo klasiky vajíčka) a rozetřeme po celé ploše... více o Mazané řízky
Těsto: plech vymažeme a vysypeme hrubou moukou. Všechny ingredience smícháme a vlijeme na plech. Rozhrneme ke krajům. Pečeme asi 30 minut v troubě... více o Buchta s rosolem
Mouku, cukr, vanilkový cukr, máslo a vejce vypracujeme (lépe řečeno upatláme) do hladkého těsta, vyložíme jím koláčovou formu (nebo pekáč) a utvoříme... více o Tvarohový koláč s meruňkami
Rýži uvaříme v osolené vodě. Mezitím si připravíme kuřecí maso. Řízky omyjeme, lehce osušíme v utěrce a nakrájíme na kostičky. Na pánvičce na trošce... více o Smetanové kuřecí kousky s rýží
Ingredience zpracovat a nalít do kuláté formy na koláč. Výborné jsou na tom čerstvé borůvky nebo jahody. Posypku nadrobit na ovoce a péct při 180-190... více o Jogurtový koláč II.
Těsto: suroviny zpracujeme a vtlačíme do formiček (košíčků) upečeme při 175 °C asi 10-15 minut. Ořechová náplň: vše smícháme. Utvoříme kuličky, které... více o Košíčky isidor
Kakaové: moučkový cukr, heru vyšleháme, přidáme kakao, prášek do pečiva, mouku a trochu vody tak, aby těsto nebylo řídké. Vlijeme na vymazaný a... více o Tvarohová buchta tříbarevná
Čisté plody bezinek dáme do vody a povaříme i s kořením asi 1/4 hodiny. Necháme zchladnout a přidáme rozdrobené droždí, promícháme a necháme kvasit 3... více o Víno z bezinek
Vykuchaného a očištěného kapra (POZOR! Kůži ponechat! Pokud ponecháváte i hlavu, je dobré odstranit žábra!) omyjeme, kůži několikrát příčně (na obou... více o Kapr na česneku - Balkán
Dortovou formu vyklademe alobalem na dno poklademe piškoty bříškem nahoru, mašlovačkou je potřeme rumem a pokládáme ovoce. Poté 1 smetanu s dvěma... více o Nepečený dort III.
Plátky krkovice osolíme a opepříme. Syrové brambory oloupeme a nakrájíme na silnější hranolky, osolíme a dáme do pekáčku. Na brambory rozložíme... více o Vepřová krkovice se šlehačkou
Salám nastrouháme na hrubším struhadle, přidáme tvaroh, krenex, majolku, osolíme, opepříme a pořádně promícháme.... více o Křenová pomazánka
Hlávky zelí očistíme, opláchneme a pomocí kruhadla nebo ručně nakrouháme i s košťály (před krouháním je několikrát nařízneme). Nakrouhané zelí... více o Domácí kysané zelí
Maso opláchneme nakrájíme kostky, osolíme a poprášíme moukou. Na kostičky nakrájené cibule osmahneme na rozpáleném oleji, přidáme maso, podlijeme... více o Hovězí guláš se zeleninou
Plátky masa omyjeme a očistíme od blanek a tuku. Řízky lehce naklepeme, osolíme, opepříme a pokapeme citronovou šťávou. V hlubokém talíři rozkvedláme... více o Vídeňský řízek
Telecí maso nakrájíme na menší filátka, naklepeme, osolíme a opepříme. Maso opečeme na rozpáleném oleji a necháme stranou. Do výpeku dáme drobně... více o Telecí kýta na hříbkách