• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Pomocníci
  • Rady a tipy
  • Jak na med

Jak na med

Jak na med

Máte rádi med? V čaji chutná mnohem lépe, než cukr, hodí se ale i při přípravě dresinků, marinád nebo třeba při pečení moučníků. Co ale dělat, když ztuhne nebo zcukernatí? Poradíme vám, jak ho znovu proměnit v tekutý, aniž by ztratil na kvalitě.

Mezi lidmi panuje rozšířený mýtus, že med, který krystalizuje neboli cukernatí, je nekvalitní. Opak je ale pravdou. Krystalizace je jednou ze známek kvalitního medu a jde o zcela přirozený jev. Dochází k ní především když je med uchováván v chladu. Liší se ale doba ztuhnutí u jednotlivých druhů medu, která závisí na podílu glukózy a fruktózy. Světlé – květové medy krystalizují zpravidla rychleji, tmavé lesní medy – medovicové až za několik měsíců. nejodolnější je med akátový, který zůstane tekutý i několik let.

Zkrystalizovaný med si uchovává všechny své vlastnosti, hůř se ale používá, proto je žádoucí proměnit ho znovu v tekutý. Na výběr máte hned z několika možností, jak to provést. Tou první je zahřátí medu ve vodní lázni. Vložte ho do vlažné vody a nechte pomalu zahřívat. Teplota by ale neměla přesáhnout 45 °C, vyšší teploty totiž mohou zničit v medu obsažené cenné složky. Účinné enzymy by se vytratily. Krátké zahřátí na vyšší teplotu ale medu neublíží. Není proto nutné se bát, že po oslazení horkého čaje se z medu stane pouhé sladidlo.

Co takhle upéct domácí medovník? Recept na něj najdete ZDE.

Další možností je dát med na pár minut do trouby. V ní ho nechte pomalu se rozpustit. Teplota by ale měla být nastavena maximálně na 50 °C. V zimě během topné sezény zase sklenici s medem můžete postavit třeba na radiátor. Klidně ho tam nechte přes noc a ráno si ho rovnou můžete namazat na chleba.

I když se časo radí i použití mikrovlnné trouby, není tenhle spotřebič k tomuto účelu vůbec vhodný. V mikrovlnce by se totiž med nerozpouštěl rovnoměrně. Působením mikrovln dochází nekontrolovaně k místnímu přehřátí roztoku zničení těch nejcenějších látek a tím i znehodnocení medu.

Naučte se péct perníčky, které jsou měkké hned po vyndání z trouby. Recept na ně najdete ZDE.

Mohlo by vám zachutnat

50 minut
Švestkový crumble

Švestkový crumble

Předehřejte troubu na 180 °C. Jednu velkou nebo více malých zapékacích míst vymažte máslem. Švestky smíchejte s cukrem, pomerančovou šťávou a rumem a... více o Švestkový crumble

60 minut
Krkovička po maďarsku

Krkovička po maďarsku

Cibuli pokrájíme na klínky a na sádle či oleji osmažíme jen lehce dozlatova, pak přidáme na hranolky nebo kostičky pokrájenou slaninu a dále smažíme... více o Krkovička po maďarsku

95 minut
Vepřová panenka plněná sušeným ovocem

Vepřová panenka plněná sušeným ovocem

Sušené ovoce namočet do 100 ml vína a nechte alespoň půl hodiny bobtnat. Důkladně očistěte pomerančovou kůru a odkrojte z ní blánu. Pak ji na 2 minuty... více o Vepřová panenka plněná sušeným ovocem

10 minut
Mrkvovo-banánové smoothie

Mrkvovo-banánové smoothie

Mrkev si oškrábeme a na struhadle ji nastouháme najemno. Banán nakrájíme na kolečka a přidáme k nastrouhané mrkvi. Přilijeme džus a vše důkladně... více o Mrkvovo-banánové smoothie

Třešňové lívanečky II.

Třešňové lívanečky II.

Mléko (né z lednice, pokojová teplota či vlahé) smícháme s rumem, cukry, solí a droždím. Pak přisypeme mouku, dobře promícháme, vytvoříme hustější... více o Třešňové lívanečky II.

20 minut
Zeleninový salát s rukolou a opečenou bagetkou

Zeleninový salát s rukolou a opečenou…

-Očistíme si zeleninu. Rajčata nakrájíme na čtvrtky, salát podélně a rukolu necháme být takovou, jaká je. -Vezmeme si větší misku a začneme tam... více o Zeleninový salát s rukolou a opečenou bagetkou

45 minut
Sacher dort

Sacher dort

Vejce a cukr ušleháme do husté pěny. Postupně přidáme olej, mouku, pudink a prášek do pečiva. Dobře promícháme. Těsto vlijeme do tukem vymazané,... více o Sacher dort

35 minut
Výborná drobenková buchta

Výborná drobenková buchta

Předem si uděláme drobenku klasickým způsobem, očistíme a nakrájíme ovoce dle chuti (já osobně nejvíce používám: ostružiny, borůvky, hroznové víno,... více o Výborná drobenková buchta

Kořeněné kuře na česnekovém patizonu

Kořeněné kuře na česnekovém patizonu

Očištěné patizony pokrájíme na větší kostky, aby se nerozpekly na kaši a dáme je do pekáče společně s pokrájenou cibulí a česnekem. Přidáme trochu... více o Kořeněné kuře na česnekovém patizonu

45 minut
Vláčné mrkvové taštičky

Vláčné mrkvové taštičky

Připravíme si těsto: smícháme mouku, rozpuštěnou heru a najemno nastrouhanou nebo rozmixovanou mrkev. Přidáme prášek do pečiva, vanilkový cukr (a cukr... více o Vláčné mrkvové taštičky

Jednoduchý koláč s rebarborou a drobenkou

Jednoduchý koláč s rebarborou a…

Do mísy nasypeme mouky s cukry a kypřidlem, promícháme, uprostřed uděláme dolík, do kterého rozdrobíme droždí, přidáme žloutek, olej, rum a mléko.... více o Jednoduchý koláč s rebarborou a drobenkou

Mozzarella na gril, pánev nebo do trouby

Mozzarella na gril, pánev nebo do…

Okapanou mozzarellu rozkrojíme na čtvrtiny a každý kousek zabalíme do plátku šunky. Takto připravenou ji osmažíme, ogrilujeme nebo opečeme zprudka na... více o Mozzarella na gril, pánev nebo do trouby

Křenové závitky v rosolu (aspiku)

Křenové závitky v rosolu (aspiku)

Želatinu připravíme dle návodu. Buď si uděláme sladkokyselý nálev (podobně jako na okurkový salát, jen o něco kyselejší) nebo použijeme nálev ze... více o Křenové závitky v rosolu (aspiku)

15 minut
Vajíčková pomazánka (DUKAN)

Vajíčková pomazánka (DUKAN)

Uvařit vejce a nakrájet na malé kostičky. Cibuli také nakrájet na drobné kostičky a smíchat s vejci. Přidat tvaroh a hořčici - promíchat. Na konci... více o Vajíčková pomazánka (DUKAN)

Jeřabina - sterilovaná

Jeřabina - sterilovaná

Jeřabiny otrháme, očistíme, opláchneme a dáme spařit do vroucí vody. Pak necháme okapat a naplníme jimi malé čisté sleničky (od přesnídávky, majolky)... více o Jeřabina - sterilovaná

Jednoduchá nivová pomazánka s křenem

Jednoduchá nivová pomazánka s křenem

Měkký tvaroh nebo hustou zakysanou smetanu dáme do misky, přidáme strouhanou Nivu a křen dle jeho chuti (síly), osolíme, opepříme a dáme vychladit.... více o Jednoduchá nivová pomazánka s křenem

Potahovací hmota

Potahovací hmota

Do mísy dejte bonbony marshmallow a přidejte vodu. Jsou dva způsoby, jak se marshmallow dá rozpustit: 1. ve vodní lázni 2. v mikrovlnné troubě Pokud... více o Potahovací hmota

35 minut
Pizza z rohlíků

Pizza z rohlíků

Recept mám od babičky. Velice mě zaujalo těsto z rohlíků, a proto jsem ho zkusila. A je to opravdu moc dobré. Rohlíky nakrájíme na kostičky, smícháme... více o Pizza z rohlíků

30 minut
Okurková polévka dle časopisu F.O.O.D.

Okurková polévka dle časopisu F.O.O.D.

Okurku oloupejte a rozřízněte ji napůl. Zbavte jadérek a polovinu pokrájejte na malé kostičky. Poduste na másle s posekaným koprem a špetkou soli a... více o Okurková polévka dle časopisu F.O.O.D.

60 minut
Velikonoční beránek dle časopisu F.O.O.D.

Velikonoční beránek dle časopisu F.O…

Do mísy prosejte mouku. Osolte ji, přidejte cukr, žloutky, nastrouhejte kůru z dobře omytého, nejlépe chemicky neošetřeného citronu (např. v... více o Velikonoční beránek dle časopisu F.O.O.D.

Kynutý ořechový závin

Kynutý ořechový závin

Těsto: Droždí rozmícháme v části vlažného mléka, lžičky cukru a necháme vzejít kvásek. Do mísy dáme mouku, cukr, rozehřáté máslo, kvásek, 1 vejce a... více o Kynutý ořechový závin

60 minut
Štrúdl s jablky, tvarohem a mandlemi

Štrúdl s jablky, tvarohem a mandlemi

Očistíme si a na drobné plátky nakrájíme jablička, do nichž zamícháme skořicový cukr a popř. ještě cukr dle chuti, přidáme 1/2 balíčku mandlí. Do... více o Štrúdl s jablky, tvarohem a mandlemi

Zapečený lilek 3

Zapečený lilek 3

Lilek nakrájime na cca půl centimetrove plátky, nasolíme a necháme vypotit. Pečivo rozmixujeme. Petrželku, bazalku a česnek nakrájíme na drobno a... více o Zapečený lilek 3

80 minut
Obrácené řízky na zelenině

Obrácené řízky na zelenině

Kotlety osolíme, opepříme. Obalíme ve strouhance, ve vejci a dáme smažit na pánev do růžova. Do pekáčku nebo zapékací misky kápneme trošku oleje,... více o Obrácené řízky na zelenině

Obložená vejce

Obložená vejce

Rozpis ingrediencí jsem psal pro jednu osobu (zhruba). Doprostřed talíře si uděláme ze salátu hromádku, na kterou posadíme dvě půlky vejce. Kolem... více o Obložená vejce

45 minut
Vepřové plátky zapečené s cuketou

Vepřové plátky zapečené s cuketou

Řízky si omyjeme, osušíme a lehce naklepeme. Pak je osolíme, opepříme a opečeme v pánvi na oleji z obou stran. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme na... více o Vepřové plátky zapečené s cuketou

45 minut
Pečená zelenina na lžíci oleje

Pečená zelenina na lžíci oleje

Očištěnou zeleninu pokrájíme na větší kusy, česnek nahrubo posekáme a dáme do pekáčku vymaštěného lžící oleje. Pečeme v rozpálené troubě cca 20 minut,... více o Pečená zelenina na lžíci oleje

Bílkové kostky

Bílkové kostky

Bílky ušleháme do tuha. Sypké ingredience smícháme a zašleháme do tuhého sněhu z bílků. Vymažeme formu a zvolna pečeme asi na 180°. Po upečení... více o Bílkové kostky

Tvarohový dortík

Tvarohový dortík

Z ingrediencí na těsto si vypracujeme hladké nelepivé těsto, které si dáme na 1/2 hodiny do chladničky. Pak z něj vyválíme plát, kterým vyložíme dno i... více o Tvarohový dortík

Karamelové řezy s mandlemi

Karamelové řezy s mandlemi

**Piškot:** Žloutky šleháme asi 4 min s moučkovým cukrem do pěny. Přidáme vlažné mléko, olej a mouku smíchanou s práškem do pečiva a kakaem. Šleháme... více o Karamelové řezy s mandlemi

Kuskus zapečený pod grilem

Kuskus zapečený pod grilem

Dáme vařit brokolici na cca 10 minut. K ní později asi na 3 minuty vsypeme kukuřici. Poté scedíme. Kuskus vsypeme do hrnce, přidáme olivový olej a... více o Kuskus zapečený pod grilem

Babiččin perníkový koláč s kokosem

Babiččin perníkový koláč s kokosem

Všechny ingredience smícháme dohromady, vylijeme na vymaštěný a vysypaný plech. Pečeme na 180 °C. Hotový koláč potřeme čokoládovou polevou a posypeme... více o Babiččin perníkový koláč s kokosem

Můj vlastní kuskus

Můj vlastní kuskus

Na trošce oleje osmahneme zlehka cibulku. Když mírně zezlátne, zalijeme vodou a osolíme. Když se začne voda vařit, přisypeme kuskus, v kterém jsme... více o Můj vlastní kuskus

Králík na roštu - grilování

Králík na roštu - grilování

Králíka omyjeme, vytrháme zevnitř jeho sádlo, do stehen a hřbetu našpikujeme slaninu (pozor, má být schovaná v mase), osolíme a okmínujeme jak zevnitř... více o Králík na roštu - grilování

Slané pečivo - co dům dal

Slané pečivo - co dům dal

Struhadlo potřeme olejem a nastrouháme najemno sýr. Přidáme tuk a mouku, vše zpracujeme a vyválíme asi na 2-3 mm. Formičkou vykrajujeme jednoduché... více o Slané pečivo - co dům dal

Trvanlivé sušenky

Trvanlivé sušenky

Mouku s práškem přesijeme do mísy a z uvedených surovin zpracujeme těsto, necháme hodinku odpočinout, vyválíme plát a vykrajujeme tvary. Z těstem se... více o Trvanlivé sušenky

Jablečné lívance s ovesnými vločkami

Jablečné lívance s ovesnými vločkami

Do horkého mléka namočíme ovesné vločky a necháme nabobtnat (cca 15 min.), pak přidáme žloutek, mouku, cukr, sůl, strouhanku a jablka a promícháme.... více o Jablečné lívance s ovesnými vločkami

Koblížky jedna báseň

Koblížky jedna báseň

Z trochy vlažného mléka, kostek cukru a droždí (asi půlka kostičky) připravíme kvásek. Do mísy dáme hladkou a polohrubou mouku, přidáme špetku soli,... více o Koblížky jedna báseň

Pudinkový dort z listového těsta a jablky

Pudinkový dort z listového těsta a…

Nastrouhat jablka, smíchat se skořicí, cukrem a rozinkami, vyválet z listového těsta 2 placky, peču v kulaté formě na dort o průměru 24 cm, na dno... více o Pudinkový dort z listového těsta a jablky

60 minut
Musaka z cuket

Musaka z cuket

Cuketky nakrájíme na kostičky nebo kolečka dle libosti a polovinu dáme na pekáč. Osmažíme cibulku, přidáme mleté maso a opékáme, než se vydusí na tuk.... více o Musaka z cuket

50 minut
Kuřecí játra "ber nebo běž!"

Kuřecí játra "ber nebo běž!"

Kuřecí játra osolíme, opepříme, přidáme oregáno, utřený stroužek česneku, máslo. Podlijeme trošku vodou a dáme péct do vyhřáté trouby na 220 °C. (Já... více o Kuřecí játra "ber nebo běž!"

Plněné papriky II.

Plněné papriky II.

Mleté maso okořeníme, smícháme s předvařenou rýží a směsí naplníme papriky. Necháme odpočívat. Omáčka: Cibule nakrájíme na kolečka, česnek nakrájíme... více o Plněné papriky II.

LEHKÝ DORT S JABLKY A PUDINKEM

LEHKÝ DORT S JABLKY A PUDINKEM

V půl litru vody rozvaříme 1/2 kg jablek. Přidáme 3 lžíce cukru moučka a rozvaříme doměkka. V druhém půllitru vody rozmícháme zastudena 2 vanilkové... více o LEHKÝ DORT S JABLKY A PUDINKEM

Králík jako od babičky

Králík jako od babičky

Naporcovaného králíka osolíme, opepříme. V misce smícháme prolisovaný česnek s hořčicí. Touto směsí porce králíka potřeme ze všech stran a jemně... více o Králík jako od babičky

60 minut
Piškotová bábovka s kokosem

Piškotová bábovka s kokosem

Cukr ušleháme se žloutky, přidáme horkou vodu a šleháme do pěny. Poté vmícháme mouku, kokos. Lehce vmícháme sníh ušlehaný z bílků a kypřící prášek... více o Piškotová bábovka s kokosem

30 minut
Obrácené řízky

Obrácené řízky

Řízky lehce naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme hořčicí, pokapeme olejem a necháme chvíli odležet. Potom obalíme ve strouhance. Strouhanku rukou... více o Obrácené řízky

Gratinovaný losos

Gratinovaný losos

Plátky lososa osolíme, opepříme a na másle zprudka osmažíme po obou stranách. Smícháme víno, smetanu, kečup a nastrouhaný sýr. Touto směsí zalijeme... více o Gratinovaný losos

Kuřecí prsíčka se zelím

Kuřecí prsíčka se zelím

Opereme a osušíme tymián. Snítku necháme na ozdobení, zbylý nasekáme. Maso osolíme, opepříme a na rozpáleném oleji opečeme doměkka. Červené zelí... více o Kuřecí prsíčka se zelím

Kuře dušené na rajčatech a cibuli

Kuře dušené na rajčatech a cibuli

Oloupeme česnek, utřeme jej a smísíme s olejem. Omytá a očištěná kuřecí stehna osolíme a potřeme česnekovým olejem. Oloupeme všechnu cibuli. V... více o Kuře dušené na rajčatech a cibuli

30 minut
Salát s kuřecími prsíčky a těstovinami

Salát s kuřecími prsíčky a těstovinami

Těstoviny uvaříme podle návodu na obalu. Dáme okapat a vychladnout. Kuřecí prsíčka omyjeme, osušíme a ochutíme solí a pepřem. Na lžíci horkého oleje... více o Salát s kuřecími prsíčky a těstovinami

Doporučujeme

30 minut
Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

30 minut
Rebarborový džem s vanilkou

Rebarborový džem s vanilkou

20 minut
Chřest s křupavou posýpkou a ztraceným vejcem

Chřest s křupavou posýpkou a…

Poslední sledované recepty

63
Voňavý sirup z bezinkových květů
Voňavý sirup z…
40
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
28
Sirup ze smrkových výhonků
Sirup ze smrkových…
27
Kávové koláčky s krémem
Kávové koláčky s krémem
26
Batáty ve slanině
Batáty ve slanině

Zajímavé články

Sladká krása, kterou je škoda sníst: Německá cukrářka vyrábí ty nejkrásnější veganské dorty
Sladká krása, kterou je škoda sníst: Německá…
Koprový čaj: Osvěžte tělo a duši jedinečným nápojem plným zdraví a chuti
Koprový čaj: Osvěžte tělo a duši jedinečným…
Smažený řízek 7x jinak: Holandský, s bylinkovou strouhankou i plněný Kyjev
Smažený řízek 7x jinak: Holandský, s bylinkovou…
Éčka pod drobnohledem: Co se skrývá za tajemnými kódy na obalech?
Éčka pod drobnohledem: Co se skrývá za tajemnými…
3x moučník na víkend: Spálený koláč, buchta s rebarborou a banánové vafle
3x moučník na víkend: Spálený koláč, buchta s…
AHA.cz Její partner už je minulost! Burešová představila nového chlapa

Její partner už je minulost! Burešová představila nového chlapa

Mimibazar První pomoc při spálení od slunce, poranění, nevolnosti i jet lagu: Homeopatická cestovní lékárnička

První pomoc při spálení od slunce, poranění, nevolnosti i jet lagu: Homeopatická cestovní lékárnička

Dáma.cz Tohle jsou géniové zvěrokruhu: Která znamení mají předurčené vysoké IQ?

Tohle jsou géniové zvěrokruhu: Která znamení mají předurčené vysoké IQ?

Blesk pro ženy Horoskop na další týden: Kdo bude emočně na dně a kdo vkročí do nové životní etapy?

Horoskop na další týden: Kdo bude emočně na dně a kdo vkročí do nové životní etapy?

Ženy.cz Jak rychle usnout do 10, 60 a 120 vteřin. 3 vědecky ověřené metody

Jak rychle usnout do 10, 60 a 120 vteřin. 3 vědecky ověřené metody

Blesk.cz Komplikace s festivalem Mezi ploty: Kapela Mydy odmítla vystoupit! Kvůli čemu?

Komplikace s festivalem Mezi ploty: Kapela Mydy odmítla vystoupit! Kvůli čemu?

SportRevue.cz FOTO: Sexy holky se slunečníky. Strážní andělé motocyklových závodníků

FOTO: Sexy holky se slunečníky. Strážní andělé motocyklových závodníků

Maminka.cz Sedminásobná máma Markéta Šichtařová o dětech: 5 trsů banánů, 6 kilo jablek, 40 balíčků šunky týdně. A žádné zlobení

Sedminásobná máma Markéta Šichtařová o dětech: 5 trsů banánů, 6 kilo jablek, 40 balíčků šunky týdně. A žádné zlobení

Blesk Horoskopy Horoskop na další týden: Kdo bude emočně na dně a kdo vkročí do nové životní etapy?

Horoskop na další týden: Kdo bude emočně na dně a kdo vkročí do nové životní etapy?

  • Recepty.cz
  • Pomocníci
  • Rady a tipy
  • Jak na med
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact