Máte rádi med? V čaji chutná mnohem lépe, než cukr, hodí se ale i při přípravě dresinků, marinád nebo třeba při pečení moučníků. Co ale dělat, když ztuhne nebo zcukernatí? Poradíme vám, jak ho znovu proměnit v tekutý, aniž by ztratil na kvalitě.
Mezi lidmi panuje rozšířený mýtus, že med, který krystalizuje neboli cukernatí, je nekvalitní. Opak je ale pravdou. Krystalizace je jednou ze známek kvalitního medu a jde o zcela přirozený jev. Dochází k ní především když je med uchováván v chladu. Liší se ale doba ztuhnutí u jednotlivých druhů medu, která závisí na podílu glukózy a fruktózy. Světlé – květové medy krystalizují zpravidla rychleji, tmavé lesní medy – medovicové až za několik měsíců. nejodolnější je med akátový, který zůstane tekutý i několik let.
Zkrystalizovaný med si uchovává všechny své vlastnosti, hůř se ale používá, proto je žádoucí proměnit ho znovu v tekutý. Na výběr máte hned z několika možností, jak to provést. Tou první je zahřátí medu ve vodní lázni. Vložte ho do vlažné vody a nechte pomalu zahřívat. Teplota by ale neměla přesáhnout 45 °C, vyšší teploty totiž mohou zničit v medu obsažené cenné složky. Účinné enzymy by se vytratily. Krátké zahřátí na vyšší teplotu ale medu neublíží. Není proto nutné se bát, že po oslazení horkého čaje se z medu stane pouhé sladidlo.
Co takhle upéct domácí medovník? Recept na něj najdete ZDE.
Další možností je dát med na pár minut do trouby. V ní ho nechte pomalu se rozpustit. Teplota by ale měla být nastavena maximálně na 50 °C. V zimě během topné sezény zase sklenici s medem můžete postavit třeba na radiátor. Klidně ho tam nechte přes noc a ráno si ho rovnou můžete namazat na chleba.
I když se časo radí i použití mikrovlnné trouby, není tenhle spotřebič k tomuto účelu vůbec vhodný. V mikrovlnce by se totiž med nerozpouštěl rovnoměrně. Působením mikrovln dochází nekontrolovaně k místnímu přehřátí roztoku zničení těch nejcenějších látek a tím i znehodnocení medu.
Naučte se péct perníčky, které jsou měkké hned po vyndání z trouby. Recept na ně najdete ZDE.
Prsa omyjte, osušte a kůži opatrně nařežte do mřížky. Z obou stran osolte a opepřete. Položte je kůží dolů na suchou rozpálenou pánev, nechte pustit... více o Kachní prsa a bramborové suflé
Vychladlá vařená vejce oloupeme a nastrouháme do mísy, kam přidáme i jemně pokrájenou cibuli a drobně pokrájenou šunku. Následně přidáme majolku a... více o Sýrovo-šunková pomazánka
Těsto na cca 12 langošů. Jogurt smícháme s moukou, osolíme, přidáme prášek do pečiva. Vypracujeme rukama hladké těsto a dáme do lednice na půl hodiny... více o Domácí langoše
Plátky masa naklepeme, osolíme, opepříme, okmínujeme a po stranách nařízneme, aby se nám při dušení nekroutily. Pokud máme maso, které nejde pokrájet... více o Dušené maso (nejen) na špeku s dušenou mrkví
Do osolené vroucí vody dáme na 10 min vařit těstoviny. Zatímco se vaří, umícháme směs na smažení. Do misky rozklepneme vajíčka, rozšleháme je... více o Smažené špagety se sýrem
Brambory uvaříme, scedíme, necháme zchladnout, nastrouháme nebo rozšťoucháme, přidáme nastrouhanou Nivu, česnek, vejce, dle chuti osolíme a opepříme a... více o Bramborovo-sýrové placičky (šištičky)
Z oleje, cukru a medu vytvoříme mix, do kterého přidáme žloutky a dobře promícháme. Prosejeme společně mouku, prášek do pečiva a kakao a opatrně vše... více o Oreo muffiny
1. V kastrůlku přiveďte k varu 400 ml vody, vložte chilli papričku a nechte bublat tak dlouho, až se voda svaří na polovinu. 2. Přeceďte a odvar... více o Mayská horká čokoláda s chilli
Kokos smícháme s vejcem a salkem, trochu si můžeme nechat třeba do čaje nebo kávy. Máslo s čokoládu společně rozpustíme ve vodní lázni nebo v... více o Čokoládový koláč "kokoska"
1) Dáme vařit bulgur do vroucí vody. 2) Mezitím si nakrájíme kuřecí maso na malé kostičky. Maso orestujeme na másle. 3) K masu přidáme bylinky a pesto... více o Bulgur s kuřecím masem
Brambory oloupejte a nakrájejte na tenká kolečka. Zapékací misky vymažte olivovým olejem, vyskládejte bramborami, osolte a opepřete. Přidejte malé... více o Zapečené brambory s brokolicí a modrým sýrem
Maso nakrájíme na malé kousky, osolíme a opepříme, na olivovém oleji spěními cibulku přidáme kuřecí maso a osmahneme za občasného míchání přidáme... více o Kuřecí maso na rajčatech s bylinkami
Řepu omyjeme a uvaříme v osolené vodě doměkka, po vychladnutí oloupeme a pokrájíme na kostky. Na oleji orestujeme pokrájené cibule, pak přidáme na... více o Eintopf s červenou řepou
Těsto: žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme rum, mléko, olej, mouku s kypřidlem a dobře promícháme. Nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků a těsto... více o "Dospělácké" řezy
1kg hub, 1 ½ l vody, 3 dkg soli a kys. citronovou (pokud není, tak použít citron) dát vařit cca 15 min. Pak 1 ½ l vody, 2 ½ dcl octa, 3 bobk. listy,... více o Zavařené houby ve sladkokyselém nálevu
Na 1 PL oleje orestujeme papriku, poté jí smícháme se sýrem a s nasekanou jalapeno papričkou. Směsí naplníme tortillu a přehneme jí napolovinu.... více o Vegetariánská Quesadilla
Cuketky pokrájíme na plátky, které osmažíme na pánvi s olejem, ke konci přidáme plátky česneku, které necháme v oleji jen rozvonět, nesmažíme. Tuňáka... více o Lehký těstovinový salát s tuňákem a cuketou
Těsto zpracujeme do hladka a dáme uležet do chladu. Připravíme si formičku ve tvaru rohlíčku, pomoučníme uvnitř v hladké mouce a tlačíme do ni těsto a... více o Pařížské rohlíčky IV.
Na suché pánvi opečeme arašídy a sušenou chilli papričku do hněda, uvolní se krásná vůně. Potom oheň vypneme a na horkou pánev přidáme mletý koriandr,... více o Kuřecí v kokosovo-arašídové omáčce
Rajčata spaříme a oloupeme, nakrájíme na kousky. Na oleji osmažíme stroužky česneku, odstraníme je a přidáme rajčata. Pokud máme rajčata sterilovaná,... více o Chlebové "lasagne"
Uvařené brambory nastrouháme a přidáme všechny ingredienci. opepříme, osolíme a pořádně zamícháme. Podáváme klasicky na topince. Dle chuti můžete... více o Babiččin falešný tatarák
Na sádle orestujeme drobně pokrájenou cibuli a přidáme na kostky pokrájené maso. Když je maso opečené přidáme papriku a krátce orestujeme, ihned pak... více o Gulášová polévka z předního hovězího masa
Naklepané kotlety potřeme česnekem rozetřeným se solí a citronovou šťávou,opepříme a necháme uležet. Potom maso opečeme. V jiné pánvi rozehřejeme... více o Kotlety s houbovou omáčkou
Stehna očistíme, stáhneme kůži, maso pokrájíme na kostičky, osolíme, opepříme, pokapeme olejem, promícháme. Cibuli pokrájíme a na trošce oleje necháme... více o Krůtí gulášek
Uvaříme vejce na tvrdo, máslo, majolku, sýr, hořčici rozmícháme, přidáme pokrájená vejce, osolíme, opepříme, dle chuti česnek a vymícháme pomazánku.... více o Dort pro chlapy
Kapustové listy krátce povaříme v osolené vodě. Okapané listy rozložíme a položíme na ně plátek šunky a sýra. Stočíme do závitku, sepneme párátkem ... více o Smažené plněné kapustové listy (závitky)
Uhněteme těsto a vytvoříme malé kuličky. Uprostřed nich vyhloubíme důlky, které naplníme marmeládou. Pečeme na suchém plechu při 150 stupních.... více o Placičky z ovesných vloček II.
Recept je z hrníčkové kuchařky, ale upravila jsem ho pro domácí pekárnu. Namočím rozinky. Do pekárny dám vlažné mléko, rozdrobím droždí, přidám 1... více o Hrníčkový mazanec
Ingredience na marinádu v hrnci svaříme a necháme vychladnout. Pak do marinády vložíme maso a v chladu necháme 4-5 dní marinovat. Denně maso otáčíme.... více o Mufloní kýta
Rozmixujeme na jemno nakrájenou cibuli s kečupem a worchestrovou omáčkou. Přidáme lososa, olej, kopr, citronovou šťávu a krátce cca 10 sekund... více o Tatarák z uzeného lososa
Všechny ingredience smícháme. Vymažeme formu máslem, vysypeme strouhankou, nalijeme těsto a pečeme v předehřáté troubě asi na 170 °C (mám... více o Babeta (buchta)
Tvaroh, máslo, mouku, žloutek a sůl zpracujeme do těsta, do kterého balíme jednotlivé jahody (buď celé nebo velké rozkrojené). Vaříme dokud nevyplavou... více o Tvarohovo jahodové knedlíky
Do pekárny nalijeme vodu a přidáme všechny suché ingredience. Před kynutím posypeme celým kmínem. Program: KLASIK, velikost II.... více o Celozrnný chléb s pšeničnou moukou
Maso nakrájíme na plátky nebo na kostky jako na guláš, podle druhu a kvality masa poklademe na olej do zapékací mísy nebo pekáčku, osolíme, popepříme,... více o Zapékané masíčko se sýry
Banán rozřízneme na dvě půlky napříč, posypeme perníkovým kořením a skořicovým cukrem podle chuti a pokapeme citronem. Nadrobíme ořechy, zabalíme do... více o Grilovaný banán
Kondenzované mléko svaříme (cca 2 hodiny). Mezitím utřeme žloutky s cukrem, přidáme olej, mléko, kakao, mouku. Zpracujeme a lehce vmícháme sníh z... více o Ferrero Rocher na plechu
Nejdříve na másle osmažíme nadrobno nakrájenou cibulku. Skopové maso nakrájíme na kousky po 35-40 gramech, opepříme, osolíme a orestujeme s cibulkou a... více o Plov (Pilaf) - Ázerbájdžánské národní jídlo
Suroviny na těsto smícháme (Heru přidáme rozpuštěnou a zchladlou), vlijeme na vyšší plech. Podobně umícháme náplň, polijeme jí těsto a pečeme (v... více o Kakaový koláč s tvarohem
Kroupy několikrát propláchneme a na několik hodin namočíme do vody. Potom je v téže vodě uvaříme doměkka, osolíme. Sušené houby namočíme a doměkka... více o Houbový kuba II.
Všechny přísady se smíchají dohromady a přidá se tolik převařeného mléka, aby vznikla hustá kaše, která půjde vylít do vymazané a vysypané bábovkové... více o Kokosová bábovka III.
Z uvedených přísad zpracujeme těsto, které necháme 30 minut odpočinout v chladu. Těsto rozválíme a dáme na vymazaný plech a v dobře předehřáté troubě... více o Rebarborový koláč se sněhem
První věc, kterou začneme je, že si připravíme marinádu. Ta vznikne smícháním všech druhů koření s olejem. Dále si vezmeme bůček a nakrájíme ho na asi... více o Křupavý bůček
Na oleji osmažíme krupici, zalijeme ji vývarem z masoxu a povaříme. Přidáme pokrájený a opraný pórek a vaříme asi 12 minut, potom vmícháme vejce... více o Pórková polévka s krupicí
Cukr a celá vajíčka utřeme dohromady a pak postupně přidáváme ostatní ingredience. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané bábovkové formy, do trošky... více o Olejová bábovka s kakaem
Do studené vody dáme vařit maso, aby vývar byl silný. Pak maso vyjmeme, do vývaru dáme utřený česnek se solí a koření, přidáme na proužky nakrájenou... více o Česneková polévka III.
Suroviny na tmavé těsto smícháme a vyválíme placku, kterou vložíme na vymazaný a vysypaný plech. Na ni dáme náplň z tvarohu, mléka, vanilky a rozinek,... více o Tvarohové řezy trojbarevné
Na rozehřátém oleji zesklovatíme kostičky cibule a papriky. Bůček nakrájíme na kostičky, osolíme, okmínujeme a posypeme grilovacím kořením. Přidáme na... více o Andělské zvony
Maso naklepeme, okraje nařízneme, osolíme a jemně poprášíme zázvorem. Rychle opečeme z obou stran na rozpáleném oleji. Na másle zpěníme drobně... více o Vepřové plátky pana nadlesního
Broskve scedíme a necháme okapat. Očištěné zelí najemno nakrouháme. Rozinky zalijeme horkou vodou (aby změkly), pak je scedíme. Zelí, broskve a... více o Salát z čínského zelí
Houby opláchneme a namočíme. Česnek a zázvor oloupeme a nasekáme. Chilli papričky zbavíme jadérek, opláchneme a nakrájíme na proužky. Naťové cibulky... více o Pikantní masové nudličky