Máte rádi med? V čaji chutná mnohem lépe, než cukr, hodí se ale i při přípravě dresinků, marinád nebo třeba při pečení moučníků. Co ale dělat, když ztuhne nebo zcukernatí? Poradíme vám, jak ho znovu proměnit v tekutý, aniž by ztratil na kvalitě.
Mezi lidmi panuje rozšířený mýtus, že med, který krystalizuje neboli cukernatí, je nekvalitní. Opak je ale pravdou. Krystalizace je jednou ze známek kvalitního medu a jde o zcela přirozený jev. Dochází k ní především když je med uchováván v chladu. Liší se ale doba ztuhnutí u jednotlivých druhů medu, která závisí na podílu glukózy a fruktózy. Světlé – květové medy krystalizují zpravidla rychleji, tmavé lesní medy – medovicové až za několik měsíců. nejodolnější je med akátový, který zůstane tekutý i několik let.
Zkrystalizovaný med si uchovává všechny své vlastnosti, hůř se ale používá, proto je žádoucí proměnit ho znovu v tekutý. Na výběr máte hned z několika možností, jak to provést. Tou první je zahřátí medu ve vodní lázni. Vložte ho do vlažné vody a nechte pomalu zahřívat. Teplota by ale neměla přesáhnout 45 °C, vyšší teploty totiž mohou zničit v medu obsažené cenné složky. Účinné enzymy by se vytratily. Krátké zahřátí na vyšší teplotu ale medu neublíží. Není proto nutné se bát, že po oslazení horkého čaje se z medu stane pouhé sladidlo.
Co takhle upéct domácí medovník? Recept na něj najdete ZDE.
Další možností je dát med na pár minut do trouby. V ní ho nechte pomalu se rozpustit. Teplota by ale měla být nastavena maximálně na 50 °C. V zimě během topné sezény zase sklenici s medem můžete postavit třeba na radiátor. Klidně ho tam nechte přes noc a ráno si ho rovnou můžete namazat na chleba.
I když se časo radí i použití mikrovlnné trouby, není tenhle spotřebič k tomuto účelu vůbec vhodný. V mikrovlnce by se totiž med nerozpouštěl rovnoměrně. Působením mikrovln dochází nekontrolovaně k místnímu přehřátí roztoku zničení těch nejcenějších látek a tím i znehodnocení medu.
Naučte se péct perníčky, které jsou měkké hned po vyndání z trouby. Recept na ně najdete ZDE.
Mouky smíchejte s kypřícím práškem a oběma cukry. Udělejte ve směsi důlek, do kterého rozklepněte dvě vejce, přidejte máslo, citronovou kůru, trochu... více o Vrstvený koláč
Rozdrtíme nahrubo sušenky a smícháme je s kokosovým olejem. Dortovou formu (22 cm) vyložíme pečícím papírem (nebo použijeme nepřilnavou silikonovou... více o Borůvkový koláč
Očištěné dršťky dejte vařit, po 30 minutách je sceďte, vraťte do hrnce a zalijte novou vodou. To udělejte 3x, aby se důkladně propraly. Vařte do... více o Dršťková polévka I.
Nachystáme si špagety, přivedeme vodu k varu, osolíme a vložíme těstoviny. Nachystáme si všechna rajčata a pokrájíme je na čtvrtky. Česnek dáme do... více o Těstoviny po Italsku
Nejdříve si připravte salát. Brambory oloupejte a protlačte přes síťku, mrkev, celer, okurky a salám nakrájejte nadrobno, přidejte hrášek, majonézu,... více o Ruské vejce
Zakysané smetany smícháme s cukrem, vanilkovým cukrem, popř. může být i moučka. Můžeme přidat i granko. Na "talíř" vyskládáme piškoty nebo korpus,... více o Nepečený banánovo/lentilkový dort
Cibuli oloupeme, pokrájíme (na kostičky nebo plátky) a osmažíme na trošce oleje dozlatova. Nepřesmažit, aby nezhořkla! Brambory pokrájíme na slabé... více o Gratinované brambory (nejen) s cibulkou
Všechny suroviny na těsto dáme do mísy a ručním šlehačem umícháme dohladka. Nalijeme na vymazaný pekáč nebo do větší dortové formy a pečeme asi na... více o Rychlý sváteční perník s náplní - i jako beránek
Na trošce rozpáleného tuku osmažíme pokrájenou cibuli dosklovata. Přidáme maso, osolíme a za občasného promíchání také osmažíme. Zaprášíme kari... více o Dušená kari z dýně v mletém mase
Uvedené suroviny prošleháním spojíme, dáme péct asi na 170°C na plech asi 37x27 cm(velký), jen na přibližně 10 minut-pečeme do světla. Na upečený a... více o Citronové řezy-máslové a výtečné
Troubu si nastavíme na 225°C. Mezitím si omyjeme dýni, nakrájíme na menší kusy a dáme na plech (opravdu na plech, ne do zapekací mísy či do něčeho... více o Pečená dýně (velice chutná)
V kastrolu si na lžíci oleje rozpustíme máslo, které zasypeme moukou a za stálého míchání usmažíme jíšku dorůžova, kterou zalijeme vývarem a dobře... více o Jíšková pórková polévka
Dužinu z dýně pokrájíme, dáme do mísy a pokapeme citronovou šťávou, promícháme. Vejce vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme olej, rum, citronovou kůru z... více o Dýňový koláč s ořechy II.
Plech vyložíme pečící papírem. Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme olej, aroma, vodu, mouku s kypřidlem a dobře promícháme. Nakonec zlehka... více o Báječná (nejen) broskvová roláda
Rané brambory neloupeme, pouze omyjeme, rozkrájíme na větší kusy a dáme do tukem vymazaného pekáče péct. Během pečení si opracujeme špenát, který... více o Zapečené brambory se špenátem a houbami
Listové těsto rozválíme na pomoučněném stole na slabý plát, který potřeme bílkovou pěnou: Bílky vyšleháme se solí na tuhý sníh, do kterého zlehka... více o "Pěnové" koláčky z listového těsta
Těsto: žloutky a cukry šleháme do husté pěny, pak přidáme tuhý sníh z bílků, mouku a jemně pomleté ořechy. Promícháme a těsto rozetřeme na klasický... více o Ořechové kostky - miniřezy
Na trošce oleje se špekem osmažíme dosklovata cibuli, přidáme osmažit celer, mrkev a očištěné a na nudličky pokrájené žaludky. Přidáme papriku, kterou... více o Gulášová polévka z kuřecích žaludků
Vezmeme si mísu a smícháme v ní výše zmíněné ingredince (stehýnka vkládáme až nakonec). Takto připravenou mísu vložíme do ledničky a necháme ji... více o Medová kuřecí stehýnka
Rohlík rozdrobíme nebo nastrouháme, zakapeme mlékem, přidáme vejce, strouhaný sýr a pokud nechceme mít papriky bezmasé přidáme i šunku nebo salám.... více o Papriky plněné sýrovou nádivkou
Ze surovin na těsto zpracujte husté těsto. Rozdělte na několik částí, podle velikosti plechu tak, abyste získali tenké pláty. Pečte při 180°C cca 10 -... více o Medovník s čokoládou
Kuskus uvaříme dle návodu na přípravu a necháme ho vychladnout. Kuřecí prsa nakrájíme na malé kostičky, dle chuti osolíme a okořeníme paprikou a... více o Kuskusový salát s jogurtem
Cibuli a špek orestujeme dozlatova, přidáme krátce orestovat i protlak, vmícháme předvařené houby, pokrájenou papriku, česnek, cukr a zalijeme částí... více o Houbový guláš na špeku s paprikou
Celé menší nové brambory dobře omyjeme, popřípadě očistíme kartáčkem, ale neloupeme! V hrnci uvedeme osolenou vodu do varu a vsypeme brambory - vaříme... více o Nové brambory s česnekovým máslem a tvarohem
Smícháme mouku s vejci, solí, cukrem a postupně vmícháme mléko, až je těsto hladké. Pečeme na lehce vymaštené větší pánvi. Jsou výborné se skořicovým... více o Klasické palačinky
Květák jemně nasekáme. Ušleháme žloutky s mlékem a moukou, přidáme květák, sůl, strouhaný muškátový oříšek a na nudličky nakrájenou šunku. Dobře... více o Květákové placičky se šunkou
Mouku, cukr, máslo a žloutky zpracujeme na vláčné těsto. 1/4 těsta rozdělíme na několik kuliček a dáme do mrazáku. Ostatní těsto dáme do lednice.... více o Linecký jablkový koláč
Dresing se dá uchovat v lednici delší dobu, nejlepší je druhý den, kdy se česnek uleží. Je možné dát pouze jogurt, nebo jen majonézu, ale já mám... více o Norský dresing na zeleninové saláty
Do litru vody dáme vařit pokrájené fazolové lusky s polu s kostkami brambor a masovým bujónem. Uvařenou polévku zahustíme moukou (předem rozmíchanou v... více o Fazolková polévka
Na margarínu opražíme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme celozrnnou mouku, zamícháme a chvíli osmažíme. Stále mícháme, aby se mouka nepřipálila. Až... více o Krémová květáková polévka
Oloupané brambory nakrájíme na kolečka asi 2 mm silná. Na kostičky cibuli osmažíme dozlatova, přidáme sladkou a pálivou papriku, mleté maso a vše... více o Bramborová musaka
Žloutky utřeme s cukrem do pěny. Za stálého míchání postupně přidáváme po lžicích olej, vodu a mouku. Nakonec lehce vmícháme sníh ze 4 bilků,... více o Bábovka s olejem
Do mouky vmícháme prášek do pečiva, kakao a cukr, přidáme rozšlehaná vejce, změklý tuk a zpracujeme hladké těsto, které zabalíme do utěrky a dáme do... více o Ovocno-tvarohový koláč
Z veky odřízneme jeden konec a dlouhou lžící (pomůžeme si i nožem nebo jiným nástrojem) střídku vydlabeme, aby veka zůstala dutá, jen 1 cm silná.... více o Plněná veka II.
Koupené plátky list. těsta (pokud jsou tam 2 pláty) rozřízneme ještě na dvě půlky. Vezmeme 1. půlku a rozválíme na čtverec. Rozřízneme na čtvrtky,... více o Listové rychlé sladké tajemství
Lilek nakrájíme na slabé plátky a rajčata na měsíčky. Parmezán si nastrouháme na struhadle. Plátky lilku osmahneme na olivovém oleji. Scedíme a... více o Zapečený lilek s parmezánem
Vajíčka a brambory nakrájíme na kostky, přidáme najemno nakrájenou cibuli a okurky. Zamícháme, okořeníme, osolíme. Zálivka: 1 dcl vody, trošku cukru a... více o Vajíčkový salát
Mouku, prášek do pečiva, heru, van. cukry, moučkový cukr smícháme dohromady rukama. Těsto rozdělíme na dvě části. Do jedné přidáme kakao a... více o Strouhaná tvarohová buchta
Cuketu oloupeme, vydlabeme a nakrájíme na kostičky. Dáme do velkého hrnce. Přidáme proužky papriky, plátky rajčat, kolečka cibule, rozmačkaný česnek,... více o Cuketový kotlík
Hovězí maso vložíme do studené osolené vody a na velmi malém plaménku uvaříme doměkka. Čtvrt hodiny před koncem varu přidáme koření a zeleninu. Měkké... více o Hovězí polévka s masem - dietní
Suroviny na tmavé těsto smícháme a vyválíme placku, kterou vložíme na vymazaný a vysypaný plech. Na ni dáme náplň z tvarohu, mléka, vanilky a rozinek,... více o Tvarohové řezy trojbarevné
Zálivka se připraví zvlášt a pak se jenom přelije přes nakrájenou zeleninu.... více o Coleslaw salat
Panenku nakrájíme na plátky, lehce naklepeme, osolíme a opepříme. Vložíme do rozehřátého oleje. Opečeme po obou stranách a maso vyjmeme. Nakrájíme... více o Medailonky s brokolicí a nivou
Ve šlehači ušleháme na nejvyšší obrátky vejce a cukr do pěny. Přidáme mouku s práškem do pečiva a olej a lehce promícháme. Upečeme v dortové formě... více o Višňový šlehačkový dort
Utvoříme krásně tvárné těsto, rozválíme na utěrce. Na náplň smícháme oloupaná a nastrouhaná jablka, skořici a posekané ořechy. Není třeba přidávat... více o Dietní jablečný závin
Brambory uvařit ve slupce, oloupat na nakrájet na plátky. Cibuli nakrájet nadrobno, nechat zesklovatět na lžíci oleje, přidat maso a opékat asi 5 min.... více o Zapečené brambory s mletým masem a rajčaty
Brambory oloupeme a nakrájíme na tenké plátky, slaninu pokrájíme na nudličky, cibuli jemně posekáme. Sádlo a máslo rozehřejeme na těžké pánvi, přidáme... více o Selské brambory
Brokolici rozebereme na růžičky a vaříme asi 10 minut v osolené vodě. Jogurt, smetanu a vejce rozšleháme, vmícháme nastrouhaný ovčí sýr, osolíme,... více o Brokolicový koláč
Brambory uvaříme ve slupce, necháme vychladnout, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Cibuli, okurky a vejce také nakrájíme na kostičky. Nálev z... více o Bramborový salát s olejem
Sýr nakrájíme na kostičky, kapii a petrželku jemně nasekáme. Promícháme se sýrem a přidáme jemně nakrájenou cibuli a vmícháme olej. Necháme v... více o Kavak