Máte rádi med? V čaji chutná mnohem lépe, než cukr, hodí se ale i při přípravě dresinků, marinád nebo třeba při pečení moučníků. Co ale dělat, když ztuhne nebo zcukernatí? Poradíme vám, jak ho znovu proměnit v tekutý, aniž by ztratil na kvalitě.
Mezi lidmi panuje rozšířený mýtus, že med, který krystalizuje neboli cukernatí, je nekvalitní. Opak je ale pravdou. Krystalizace je jednou ze známek kvalitního medu a jde o zcela přirozený jev. Dochází k ní především když je med uchováván v chladu. Liší se ale doba ztuhnutí u jednotlivých druhů medu, která závisí na podílu glukózy a fruktózy. Světlé – květové medy krystalizují zpravidla rychleji, tmavé lesní medy – medovicové až za několik měsíců. nejodolnější je med akátový, který zůstane tekutý i několik let.
Zkrystalizovaný med si uchovává všechny své vlastnosti, hůř se ale používá, proto je žádoucí proměnit ho znovu v tekutý. Na výběr máte hned z několika možností, jak to provést. Tou první je zahřátí medu ve vodní lázni. Vložte ho do vlažné vody a nechte pomalu zahřívat. Teplota by ale neměla přesáhnout 45 °C, vyšší teploty totiž mohou zničit v medu obsažené cenné složky. Účinné enzymy by se vytratily. Krátké zahřátí na vyšší teplotu ale medu neublíží. Není proto nutné se bát, že po oslazení horkého čaje se z medu stane pouhé sladidlo.
Co takhle upéct domácí medovník? Recept na něj najdete ZDE.
Další možností je dát med na pár minut do trouby. V ní ho nechte pomalu se rozpustit. Teplota by ale měla být nastavena maximálně na 50 °C. V zimě během topné sezény zase sklenici s medem můžete postavit třeba na radiátor. Klidně ho tam nechte přes noc a ráno si ho rovnou můžete namazat na chleba.
I když se časo radí i použití mikrovlnné trouby, není tenhle spotřebič k tomuto účelu vůbec vhodný. V mikrovlnce by se totiž med nerozpouštěl rovnoměrně. Působením mikrovln dochází nekontrolovaně k místnímu přehřátí roztoku zničení těch nejcenějších látek a tím i znehodnocení medu.
Naučte se péct perníčky, které jsou měkké hned po vyndání z trouby. Recept na ně najdete ZDE.
Rýži uvařte podle návodu na obalu. Mražený hrášek a krevety nechte povolit, batáty oloupejte a nakrájejte na kostky velikosti sousta. Na nepřilnavé... více o Rychlé červené karí s krevetami
Bramborové knedlíky pokrájíme na plátky a necháme nahrát na pařáčku. Na oleji nebo sádle si dozlatova osmažíme pokrájenou cibuli, ke které přisypeme... více o Bramborové knedlíky sypané cibulovo-uzenou směsí
Na rozpuštěném másle osmahneme cibulku. Když zesklovatí, přidáme nastrouhanou zeleninu (nahrubo). V případě potřeby lehce podléváme vodou. Po chvilce... více o Těstoviny ala Lasagne bez bešamelu a bez lasagnových plátů
Vepřovou plec nakrájejte na kostky velké asi 10 x 10 cm. Osolte a opepřete. Dvě cibule a paličku česneku oloupejte a překrojte napůl. Přidejte k masu... více o Trhané vepřové
Grilovaná krkovička Den předem naložíme krkovičku do výše uvedených surovin tak, že opláchnutou krkovičku potřeme sypkými surovinami, poté přidáme na... více o Grilovaná krkovička se zeleným chřestem a dvojím pyré
1.Na pánvi rozehřejeme máslo, přidáme najemno nakrájenou cibuli. Jakmile cbule zpění, přidáme rýži a na pánvi orestujeme. Začneme podlévat vývarem a... více o Krémové houbové rizoto
Máslo necháme změknout a přidáme hnědý a bílý cukr. Poté přidáme vejce a šleháme. Přidáme do směsi mléko, mouku a kypřící prášek. Když je těsto... více o Lehké Cookies
V hrnci osmahneme cibulku, a přidáme fazole v rajčatové omáčce z konzervy. Okořeníme např. chiili vločkami, granulovaným česnekem, osolíme. Přidáme... více o Fazole z konzervy
Z másla a hladké mouky si uděláme světlou jíšku. Přidáme hrášek i s nálevem a necháme povařit. Rozmixujeme tyčovým mixérem. Přidáme vodu (pokud chcete... více o Snadná a rychlá hrachová polévka
Játra dle vlastního výběru a špek pokrájíme na nudličky. Cibuli pokrájíme na klínky. Tymián můžeme nechat na větvičce, kterou nakonec z játrové směsi... více o Játra rychle a chutně
Maso na pánvi rozdrobíme vařečkou, opepříme a zastříkneme olivovým olejem. Přidáme lístečky tymiánu a za občasného zamíchání opékáme maso dozlatova.... více o Mleté hovězí po anglicku
Uzené kosti zalijeme 2 litry studené vody, přidáme 3 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, 10 kuliček černého pepře, lžičku soli a necháme vařit, až... více o Polévka z bílých fazolí s uzeným masem
Nadrobno pokrájený uzený špek necháme na pánvi nebo v kastrolu vysmažit. Přidáme na silnější plátky pokrájené žampiony a osmažíme je dozlatova za... více o Jednoduché smetanové žampiony na špeku
Starší bagetu nebo jiné pečivo z druhé dne pokrájíme na plátky tak, že plátek zcela neprokrojíme, ale uděláme do ní jen hluboké zářezy cca 1 - 1,5 cm... více o Bageta se sýry - zapečená
Mouku, cukry, prášek do pečiva, mák, skořici a citronovou kůru smícháme v míse. Přidáme olej, mléko, vejce a řádně promícháme. Těsto nalijeme na plech... více o Koláč s nemletým mákem, ovocem a drobenkou
Máslo s cukrem utřeme do pěny. Přidáme vejce, polohrubou mouku, prášek do pečiva a mléko. Vše dobře promícháme a těsto rozdělíme na dva díly. Do... více o Dvoubarevné margot řezy - píchané
Cukr přesypeme 2x přes sítko na čaj. Přidáme odměřený bílek a 10 minut poctivě šleháme šlehačem tak dlouho, dokud v polevě nejsou žádné kousky. Poté... více o Bílková poleva na perníčky
Nejprve si uděláme směs, kterou budeme bramborové knedlíky plnit. Nakrájíme 2 cibule na jemno, dáme na rozpálený olej. K cibuli přidáme slaninu... více o Bramborové knedlíky plněné směsí s anglickou slaninou
Do misky dáme mouku, sůl a cukr a mezitím do vlažného mléka rozdrolíme droždí, které necháme na minutku odstát. Droždí pak dáme do misky společně s... více o Pizza se sýrem
* všechny ingredience smícháme a dobře promícháme * těsto by mělo být lehce tekuté (buď naředit mlékem nebo zahustit moukou) * těsto stačí na cca 5-6... více o Mikrovlnkové rychloMUFFINY
Udělejte pohanku dle návodu. (Já tedy jednou koupila od Lagrisu v krabičce a nebyla vůbec dobrá. Jinak kupuju v jednom ukrajinsko-ruském obchodě... více o Pohankový salát
Zelí pokrájíme nadrobno, osolíme a pod pokličkou podusíme s troškou vody, kterou po změknutí zelí slijeme. Horké dušené zelí posypeme hrubou moukou,... více o Placičky z hlávkového zelí s česnekovým dipem
Smíchejte mouku, prášek do pečiva, sodu a sůl a odstavte. Ve velké míse smíchejte rozpuštěný tuk (vlažný!), cukr, vejce a vanilku. Postupně přidávejte... více o Cookies z ovesných vloček
Ořechy a ovoce nakrájíme na kousky nebo nudličky. Smetanu, cukr, van.cukr a mouku svaříme, za stálého míchání, do zhoustnutí asi 5min. Přidáme ovoce a... více o Marokánky IV.
Vejce vyšleháme s cukrem, přidáme vlahé máslo a ostatní suroviny. Vše řádně promícháme a nalijeme do kulaté formy (vymazané). Dáme péct cca 20 - 30... více o Hrnková kávová buchta
Cibule oloupeme, nakrájíme na kolečka tak 5 - 7 cm tlusté. Vejce rozšleháme s mlékem a troškou soli, přidáme sýr a mouku podle hustoty tak, aby... více o Smažené cibulky
Ve vodní lázni svaříme smetanu, žloutky, kakao, mouku, cukr za stálého míchání. Po vychladnutí přimícháme do utřeného másla s cukrem a vymixujeme do... více o Krém / krémová náplň do doutníčků, ořechů, trubiček...
Nakrájíme zeleninu: cibuli na osminky a oddělíme jednotlivé dílky, mrkev na cca 3 mm kolečka, cuketu na asi půl cm kolečka, která posolíme a necháme... více o Kuskus na čínský způsob
Den předem uvaříme Salko 1-1 1/2 hodiny. Žloutky + cukr + vodu vymícháme do pěny, ořechy, strouhanku, mouku a prášek do pečiva smícháme a po trošce... více o Karamelové řezy od Gizky
Lososa nakrájíme na podkovy, omyjeme, osušíme, osolíme, opepříme a pokapeme šťávou z citronu a pár kapkami olivového oleje. Připravíme si bylinkové... více o Výborný losos
Kuřecí prsa mírně naklepeme, potřeme rozdrceným česnekem, posypeme mletou paprikou a oregánem a opečeme (nejlépe na sucho na grilovací nebo nepřilnavé... více o Zapékaná kuřecí prsa s ananasem a oregánem
Uvaříme těstoviny, brokolici, v kastrolku podusíme nakrájené žampiony, nakrájená sušená rajčata. Přidáme těstoviny, nakrájenou brokolici, poté sýry,... více o Těstoviny brokolice ham a mňam
Maso omyjeme, nakrájíme na nudličky a lehce osolíme. Na tuku podusíme cibulku, na kterou přidáme maso, nakrájené žampiony a nadrobno posekané kešu... více o Kuřecí mňamka ve smetanovo sýrové omáčce
Studené brambory oloupeme, nastrouháme, přidáme mouku, krupici, sůl a vejce a uhněteme těsto. Tvoříme z těsta placičky, které plníme orestovaným... více o Bramborové knedlíky ze studených brambor
Čočku vaříme v cca 1-1,5 l vody spolu s kořením, ale bez soli, asi 10 minut. Mezitím očistíme a nakrájíme na 1 cm kousky kořenovou zeleninu a oloupeme... více o Čočková polévka s rajčaty
Do misky dáme droždí, přidáme cukr, trochu mouky a vody a zpracujeme řídké těstíčko. Přikryjeme je utěrkou a necháme asi 10 minut na teplém místě, až... více o Pizza těsto - rychlé a tenké
Maso nakrájíme na tenké nudličky, osolíme, opepříme smícháme s 2 lžícemi medu, 1 lžící kečupu, 1/2 lžící hořčice, trochou sójové a worchestrové omáčky... více o Ananasová čína
Celé kloboučky hlívy osolíme, okořeníme pepřem, sladkou mletou červenou paprikou a z obou stran opečeme na malém množství oleje do zlatova.... více o Smažená hlíva
Změklou heru vyšleháme s cukrem, postupně zašleháme žloutky (měly by mít pokojovou teplotu) a přidáme mléko s moukou a nakonec prášek do pečiva. Dáme... více o Meruňkové řezy s kokosovou peřinou
Nastrouhat jablka, smíchat se skořicí, cukrem a rozinkami, vyválet z listového těsta 2 placky, peču v kulaté formě na dort o průměru 24 cm, na dno... více o Pudinkový dort z listového těsta a jablky
Z hladké mouky, cukru, rozpuštěného másla, špetky soli a teplé vody (tolik, aby se těsto nelepilo, ale bylo krásně vláčné!) zaděláme těsto, které... více o Tradiční tažený štrůdl
Celer oloupeme, nastrouháme najemno spolu s mrkví. Salám se nastrouhá na hrubém struhadle. Zamíchá se, osolí, opepří, přidá se zakysaná smetana a... více o Celerová pomazánka na chlebíčky
Vepřové maso nakrájané na plátky naklepeme, osolíme, okořeníme, potřeme Worchestrovou omáčkou a osmažíme na oleji.... více o Přírodní vepřové maso
Do větší salátové mísy úhledně narovnáme očištěné listy salátu, na plátky nakrájená rajčata a vejce, na proužky nakrájené, semen zbavené papriky,... více o Hlávkový míchaný salát s tuňákem
Ve šlehači ušleháme na nejvyšší obrátky vejce a cukr do pěny. Přidáme mouku s práškem do pečiva a olej a lehce promícháme. Upečeme v dortové formě... více o Višňový šlehačkový dort
Krabí tyčinky najemno nakrájíme, cibuli nakrájíme na kostičky a vše smícháme se sýrem a tatarkou. Dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou. Necháme... více o Krabí pomazánka
Kuřeci stehna omyjeme ve vlažné vodě, papirovou utěrkou osušíme a osolíme. Stehenní kost vyřízneme a dáme pozor, abychom nerozřezaly kůži, protože ji... více o K - Nadívaná kuřecí stehna
Sýr nastrouháme na hrubší nudličky, vejce nakrájíme na kostičky, přidáme drobně nasekanou cibulku a jogurt, osolíme a lehce promícháme.... více o Sýrová pomazánka s jogurtem
Očištěné papriky rozpůlíme, opečeme pod grilem nebo v troubě, stáhneme slupky a lusky nadrobno posekáme. Na lžíci oleje papriky osmahneme, přidáme... více o Kuřecí kapsa
Sýr nakrájíme na kostičky, kapii a petrželku jemně nasekáme. Promícháme se sýrem a přidáme jemně nakrájenou cibuli a vmícháme olej. Necháme v... více o Kavak