• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Pomocníci
  • Rady a tipy
  • Jak na med

Jak na med

Jak na med

Máte rádi med? V čaji chutná mnohem lépe, než cukr, hodí se ale i při přípravě dresinků, marinád nebo třeba při pečení moučníků. Co ale dělat, když ztuhne nebo zcukernatí? Poradíme vám, jak ho znovu proměnit v tekutý, aniž by ztratil na kvalitě.

Mezi lidmi panuje rozšířený mýtus, že med, který krystalizuje neboli cukernatí, je nekvalitní. Opak je ale pravdou. Krystalizace je jednou ze známek kvalitního medu a jde o zcela přirozený jev. Dochází k ní především když je med uchováván v chladu. Liší se ale doba ztuhnutí u jednotlivých druhů medu, která závisí na podílu glukózy a fruktózy. Světlé – květové medy krystalizují zpravidla rychleji, tmavé lesní medy – medovicové až za několik měsíců. nejodolnější je med akátový, který zůstane tekutý i několik let.

Zkrystalizovaný med si uchovává všechny své vlastnosti, hůř se ale používá, proto je žádoucí proměnit ho znovu v tekutý. Na výběr máte hned z několika možností, jak to provést. Tou první je zahřátí medu ve vodní lázni. Vložte ho do vlažné vody a nechte pomalu zahřívat. Teplota by ale neměla přesáhnout 45 °C, vyšší teploty totiž mohou zničit v medu obsažené cenné složky. Účinné enzymy by se vytratily. Krátké zahřátí na vyšší teplotu ale medu neublíží. Není proto nutné se bát, že po oslazení horkého čaje se z medu stane pouhé sladidlo.

Co takhle upéct domácí medovník? Recept na něj najdete ZDE.

Další možností je dát med na pár minut do trouby. V ní ho nechte pomalu se rozpustit. Teplota by ale měla být nastavena maximálně na 50 °C. V zimě během topné sezény zase sklenici s medem můžete postavit třeba na radiátor. Klidně ho tam nechte přes noc a ráno si ho rovnou můžete namazat na chleba.

I když se časo radí i použití mikrovlnné trouby, není tenhle spotřebič k tomuto účelu vůbec vhodný. V mikrovlnce by se totiž med nerozpouštěl rovnoměrně. Působením mikrovln dochází nekontrolovaně k místnímu přehřátí roztoku zničení těch nejcenějších látek a tím i znehodnocení medu.

Naučte se péct perníčky, které jsou měkké hned po vyndání z trouby. Recept na ně najdete ZDE.

Mohlo by vám zachutnat

30 minut
Šťouchané brambory s jarní cibulkou

Šťouchané brambory s jarní cibulkou

Oloupané, pokrájené brambory dáme uvařit do osolené vody doměkka. Během vaření si na kousku másla osmažíme dosklovata světlé (bílé a světle zelené),... více o Šťouchané brambory s jarní cibulkou

30 minut
Krevety na grilu

Krevety na grilu

Očištěné krevety naložte s nasekaným koriandrem, mátou, šťávou z limetky a citronu, chilli papričkou, solí, pepřem a 100 ml olivového oleje. Mezitím... více o Krevety na grilu

30 minut
Brokolice na mozeček po našem

Brokolice na mozeček po našem

Brokolici omyjeme, rozdělíme na růžičky a uvaříme v osolené vodě na skus. Poté jí na cedníku necháme okapat. Cibuli oloupeme, drobně pokrájíme a na... více o Brokolice na mozeček po našem

50 minut
Nudle se shiitake

Nudle se shiitake

Nudle zalijte vroucí vodou a nechte asi 20 minut odstát. Mezitím oloupejte a na půlkolečka nakrájejte cibuli. Česnek nasekejte najemno. Houby očistěte... více o Nudle se shiitake

45 minut
Hovězí šuej ču

Hovězí šuej ču

Nejdříve si dám vařit rýži- jasmínovou výhradně v rýžovaru. Cca půlku pekingského zelí nakrájím na proužky a dám na pár minutek povařit, jen malinko... více o Hovězí šuej ču

30 minut
Špagety s baby špenátem, rajčátky a mozzarellou

Špagety s baby špenátem, rajčátky a…

Dejte vařit vodu na těstoviny. Uvařte je dle návodu. Mezitím dejte na pánev máslo, nechte zesklovatět cibuli, přidejte česnek a po 20 vteřinách... více o Špagety s baby špenátem, rajčátky a mozzarellou

60 minut
Chobotničky ze špaget

Chobotničky ze špaget

Tenhle recept je nejlepší zábava pro děti! Sama jsem to dělala se segrama a hodně sme se nasmály :D Jen jediná nevýhoda je, že ta příprava trvá... více o Chobotničky ze špaget

Zeleninová bramboračka

Zeleninová bramboračka

Na rozpuštěném másle s olejem osmažíme směs zeleniny se sušenými houbami, které jsme v dlaních promnuli na menší kousky. Po osmažení přidáme... více o Zeleninová bramboračka

Svíčková dle Ládi Hrušky

Svíčková dle Ládi Hrušky

Kuřecí maso si nakrájíme na kostičky a osmahneme na tuku. Přidáme k tomu sterilovanou zeleninovou směs, Láďa Hruška doporučil přímo směs s názvem... více o Svíčková dle Ládi Hrušky

Masová minutka na zeleno - rychle a chutně

Masová minutka na zeleno - rychle a…

Maso dle vlastního výběru pokrájíme na nudličky, osolíme a opepříme. Na pánvi s rozpáleným olejem maso osmažíme dozlatova. Během smažení si pokrájíme... více o Masová minutka na zeleno - rychle a chutně

35 minut
Nočky se špenátem a slaninou

Nočky se špenátem a slaninou

Porcování: Cibuli a česnek nakrájíme nadrobno. Špenát překrájíme a kuřecí maso nakrájíme na menší kostky. Příprava: Na jedné pánvičce zpěníme cibulku... více o Nočky se špenátem a slaninou

Hlíva v těstíčku

Hlíva v těstíčku

Kloboučky hlívy očistíme, posypeme kořením do listů dle chuti nebo potřeme rozetřeným česnekem. Osolíme, pokud nemáme koření s obsahem soli. Poté... více o Hlíva v těstíčku

50 minut
Babiččina bramborovo-maková bábovka

Babiččina bramborovo-maková bábovka

Vejce vyšleháme s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny. Smetanu ušleháme a obě hmoty spojíme. Uvařené a oloupané brambory (uvařené den předem, nejlépe... více o Babiččina bramborovo-maková bábovka

30 minut
Palačinky (na palačinkovač)

Palačinky (na palačinkovač)

Mléko a mouku vmícháme do sebe, přidáme 2 vejce, špetku soli a 1 lžíci moučkového cukru. Důkladně promíchat! Připravené těsto vložte na 15 minut do... více o Palačinky (na palačinkovač)

15 minut
Bílková poleva na perníčky

Bílková poleva na perníčky

Cukr přesypeme 2x přes sítko na čaj. Přidáme odměřený bílek a 10 minut poctivě šleháme šlehačem tak dlouho, dokud v polevě nejsou žádné kousky. Poté... více o Bílková poleva na perníčky

Jablečný perník s tvarohem

Jablečný perník s tvarohem

Nastrouhaná jablka smícháme s cukrem, vejcem, rozpuštěným máslem, kakaem, moukou a kypřidlem. Těsto nalijeme do připravené formy (kulatá forma s... více o Jablečný perník s tvarohem

15 minut
Směs na špagety

Směs na špagety

Na jedné nebo dvou lžících oleje necháme zesklovatět cibulku, přidáme gothaj, trochu osmahneme, přidáme rajčata a papriku. Chvilku podusíme. Přidáme... více o Směs na špagety

45 minut
Zeleninová frittata

Zeleninová frittata

Hrášek a špenát opláchněte a osušte. Omytou cuketu nakrájejte na plátky, očištěnou jarní cibulku nadrobno, lístky petržele a tymiánu nasekejte. Troubu... více o Zeleninová frittata

45 minut
Slaný koláč z listového těsta

Slaný koláč z listového těsta

Listové těsto rozválíme na pomoučněném stole, pak přeneseme na plech a posypeme nastrouhaným (drobně natrhaným) rohlíkem, který pokapeme rozšlehaným... více o Slaný koláč z listového těsta

Podkova - dort

Podkova - dort

1) Vyšleháme moučkový cukr se šesti žloutky do pěny, přidáme horkou vodu, mouku smíchanou s práškem do pečiva a vše promícháme. Nakonec zlehka... více o Podkova - dort

50 minut
Kokosovo-ananasový dort

Kokosovo-ananasový dort

**Těsto**: Mouku, cukr, van.cukr, kypřící prášek, mléko, olej, vejce pečlivě promícháme do hladka, nalijeme do formy na pečení (cca 26cm) a dáme péct... více o Kokosovo-ananasový dort

Slané cukroví

Slané cukroví

Všechny ingredience na těsto smícháme v tužší těsto (mléko nebo vodu do těsta přilíváme opatrně a nemusí být přesně 10 lžic, těsto by mělo mít tužší... více o Slané cukroví

Melounové jednohubky (salát)

Melounové jednohubky (salát)

Množství surovin záleží na počtu strávníků a na Vaší chuti. Meloun pokrájíme na silnější plátky (1,5 - 2 cm), které rozkrájíme na kostičky ... více o Melounové jednohubky (salát)

Špenátové brambory - příloha

Špenátové brambory - příloha

Nové brambory necháme se slupkou,staré můžeme oloupat. Uvařené menší brambory opečeme na přepuštěném másle dozlatova, přidáme očištěný, osušený... více o Špenátové brambory - příloha

60 minut
Pečené kuře - Medová kuřecí stehna

Pečené kuře - Medová kuřecí stehna

Do varné mísy vložíme nadrobno nakrájenou cibulku, polejeme jemně olejem. Na tuto nalejeme celou sklenici sterilizovaného bílého zelí i s nálevem.... více o Pečené kuře - Medová kuřecí stehna

55 minut
Perník s pudinkem - nedrobí se

Perník s pudinkem - nedrobí se

Mouku smíchanou s práškem do pečiva a s práškem do perníku promícháme s cukrem, pudinkem a kakaem. Přilijeme olej a vejce rozšlehaná v mléce. Všechny... více o Perník s pudinkem - nedrobí se

Bůčková roláda plněná šlehanou sekanou

Bůčková roláda plněná šlehanou sekanou

Z vepřového boku si připravíme plát masa, který potřeme šlehanou sekanou, položíme vejce, klobásu, papriku (okurku...) a smotáme do rolády, kterou si... více o Bůčková roláda plněná šlehanou sekanou

Troubový segedinský guláš

Troubový segedinský guláš

Do pekáče dáme zelí, na to pokrájené maso, osolíme, okmínujeme, zasypeme asi 2 kávové lžičky sladké papriky a 2 kávové lžičky pálivé papriky. Do vody... více o Troubový segedinský guláš

Americké čokoládové cookies

Americké čokoládové cookies

Čokoládu a ořechy nakrájíme na drobné kousky. Heru utřeme s cukrem, hnědým cukrem a vejci do pěny. Přikápneme vanilkové aroma. Přidáme prosátou mouku... více o Americké čokoládové cookies

Chleba s křupavou kůrkou

Chleba s křupavou kůrkou

Mouku (pokud nemáte žitnou, mohou být 3 hrnky hladké), sůl a kvasnice zamícháme rukou v míse, přilejeme mírně vlažnou vodu a konečky prstů lehce... více o Chleba s křupavou kůrkou

Brambory zapečené se špenátem a sýrem

Brambory zapečené se špenátem a sýrem

Brambory omyjeme a i se slupkou nakrájíme na tenké plátky, rozložíme na plech, osolíme, dáme péct do trouby dokřupava. Mezitím ohřejeme smetanu, dáme... více o Brambory zapečené se špenátem a sýrem

Ovocné knedlíky ze spařeného těsta

Ovocné knedlíky ze spařeného těsta

Mouku smícháme se solí a v míse zalijeme vařícím mlékem, ve kterém jsme rozpustili tuk a vše za horka smícháme a důkladně propracujeme vařečkou. Do... více o Ovocné knedlíky ze spařeného těsta

10 minut
Tuňáková pomazánka IV.

Tuňáková pomazánka IV.

Z konzervy vylejeme vodu, do mísy dáme tuňáka, zakapeme olivovým olejem, pokapeme citronem, přidáme jemně nasekanou cibulku (já používám elektrické... více o Tuňáková pomazánka IV.

Krůtí prso jedna báseň

Krůtí prso jedna báseň

Krůtí prso osolíme, opepříme, prošpikujeme česnekem a zabalíme do anglické slaniny, spíchneme párátky. Do pekáče dáme kousky másla, rozložíme zeleninu... více o Krůtí prso jedna báseň

Bylinkové máslo

Bylinkové máslo

Ramu necháme trochu změknout a umícháme s s česnekem a trochou soli, bylinky nasekáme najemno a přimícháme do másla. Necháme vychladit. Používáme na... více o Bylinkové máslo

Chutní šnečci

Chutní šnečci

Listové těsto na tenko vyválíme a osolíme. Připravíme si směs z rajčatového protlaku, bazalky a česneku podle chuti. Potřeme těsto připravenou směsí a... více o Chutní šnečci

Čokoládová bábovka bez vajec

Čokoládová bábovka bez vajec

Nejdřív smícháme mouku, cukr, prášek do pečiva a kakao, přidáme rozpuštěnou Heru, do které jsme dali při rozpouštění med. Přimícháme mléko a... více o Čokoládová bábovka bez vajec

Zapečené brambory s kuřecím masem a slaninou

Zapečené brambory s kuřecím masem a…

Kuřecí prsa omyjeme, osolíme a nakrájíme na menší kostičky. Na půl hodinky naložíme ve worchestrové omáčce. Brambory oloupeme a nakrájíme na kolečka.... více o Zapečené brambory s kuřecím masem a slaninou

Masové kuličky v omáčce z Ikea

Masové kuličky v omáčce z Ikea

Na polovině másla osmažíme cibulku. Housku nakrájíme na kostičky a navlhčíme vodou, petrželku nasekáme. Housku vymačkáme a smícháme s masem, cibulkou,... více o Masové kuličky v omáčce z Ikea

Plněný hermelín II.

Plněný hermelín II.

Žampiony očistíme, nakrájíme na plátky. Nakrájenou cibuli orestujeme na oleji, přidáme žampiony, okořeníme a dusíme. Hermelínům skrojíme vršky,... více o Plněný hermelín II.

15 minut
Česneková pomazánka z balkánského sýra

Česneková pomazánka z balkánského sýra

Sýr rozdrobíme a smícháme s ostatními přísadami. Pokud je husté, můžeme zředit mlékem. Rozhodně nesolit - sýr je slaný dost! Skvělé na chleba i bílé... více o Česneková pomazánka z balkánského sýra

Dušený květák babičky Schwarzové

Dušený květák babičky Schwarzové

Květák rozdělíme na malé růžičky, zbylé košťály pokrájíme na stejně malé kousky. Vložíme do kastrolu na rozpuštěné máslo (na jeden květák minimálně... více o Dušený květák babičky Schwarzové

20 minut
Vídeňský bramborový salát s kysanou smetanou

Vídeňský bramborový salát s kysanou…

Brambory uvaříme ve slupce a necháme vychladnout. Potom je nakrájíme na tenké plátky, přidáme na kolečka nakrájenou cibuli, na plátky nakrájené okurky... více o Vídeňský bramborový salát s kysanou smetanou

60 minut
Kuřecí prsa v nivové omáčce

Kuřecí prsa v nivové omáčce

Kuřecí prsa nakrájíme na menší řízky, zlehka naklepeme, osolíme, okořeníme. Prudce opečeme na rozpáleném oleji, zalejeme vodou, ochutíme podravkou,... více o Kuřecí prsa v nivové omáčce

Koláč z pekla

Koláč z pekla

Vejce ušleháme s cukrem a vanilkovým cukrem, přidáme olej, vodu a mouku prosátou s práškem do pečiva. 2/3 těsta vlijeme na vymazaný a vysypaný plech,... více o Koláč z pekla

15 minut
Drožďové knedlíčky do polévky

Drožďové knedlíčky do polévky

Na pánvičce rozehřejeme olej, přidáme rozdrobené droždí, rozpustíme ho a mícháme dokud nezrůžoví a nezačne se drobit. Potom ho necháme vychladnout,... více o Drožďové knedlíčky do polévky

90 minut
Vánoční jihočeský kuba

Vánoční jihočeský kuba

Kroupy propláchneme a ve větším množství vody vaříme doměkka. Cibuli nadrobno pokrájíme a osmahneme, přidáme hrubě posekaný česnek, předem namočené... více o Vánoční jihočeský kuba

Vepřová roláda se zeleninovou náplní

Vepřová roláda se zeleninovou náplní

Omyté maso osolíme, opepříme a posypeme kmínem. Očistíme pórek s mrkví. Nakrájíme je na kolečka nebo na kostičky. Oloupeme cibuli a nasekáme ji.... více o Vepřová roláda se zeleninovou náplní

Zeleninový salát s francouzskou zálivkou

Zeleninový salát s francouzskou…

Z dobře omytých listů hlávkového salátu vystříkáme zbylou vodu a rozložíme je na okraji velké mísy. Rajčata pokrájíme na plátky, ředkvičky a okurky na... více o Zeleninový salát s francouzskou zálivkou

Dort s vanilkovým krémem, jahodami a kiwi

Dort s vanilkovým krémem, jahodami a…

Do pěny utřeme žloutky se 75 g cukru a s vanilkovým cukrem. Přidáme mouku a maizenu. Ušleháme bílky se špetkou soli a jemně vmícháme do těsta.... více o Dort s vanilkovým krémem, jahodami a kiwi

Doporučujeme

20 minut
Marinované řecké kuře

Marinované řecké kuře

Hrnková bublanina s třešněmi

Hrnková bublanina s třešněmi

40 minut
Kofty s tzatziki

Kofty s tzatziki

Poslední sledované recepty

127
Dýňová tortila
Dýňová tortila
56
Celozrnný chléb z domácí pekárny
Celozrnný chléb z domácí…
56
Kýta v žampionové omáčce
Kýta v žampionové omáčce
49
Máslové řízky
Máslové řízky
31
Bábovka s tvarohovou náplní
Bábovka s tvarohovou…

Zajímavé články

Ryby na grilu: Jak nejlépe připravit lososa, pstruha, makrelu nebo tuňáka?
Ryby na grilu: Jak nejlépe připravit lososa,…
3x moučník na víkend: Bleskový kelímkový koláč, rybízový koláč s tvarohem a luxusní roláda s třešněmi
3x moučník na víkend: Bleskový kelímkový koláč,…
Jak využít formu na muffiny? Toto je 14 geniálních způsobů!
Jak využít formu na muffiny? Toto je 14…
Znáte labneh? Tenhle krémový čerstvý sýr si snadno vyrobíte i doma
Znáte labneh? Tenhle krémový čerstvý sýr si…
Tradiční svatojánské ořechy: Jak je vyrobit a na co jsou dobré?
Tradiční svatojánské ořechy: Jak je vyrobit a na…
AHA.cz Herec Václav Svoboda z Ulice: KRACH PLÁNŮ S POSTAVOU NYKLA

Herec Václav Svoboda z Ulice: KRACH PLÁNŮ S POSTAVOU NYKLA

Mimibazar Čtení na léto: Hříšný jako Jesse - erotický román, který tě nenechá spát

Čtení na léto: Hříšný jako Jesse - erotický román, který tě nenechá spát

Dáma.cz Tato bunda je ideální na přechodné období: Oblíbila si ji i první dáma! Kde ji už nyní koupíte?

Tato bunda je ideální na přechodné období: Oblíbila si ji i první dáma! Kde ji už nyní koupíte?

Blesk pro ženy Hledáte práci po padesátce? Tyto tři dovednosti musíte mít

Hledáte práci po padesátce? Tyto tři dovednosti musíte mít

Ženy.cz Jablko, Oliva nebo také Šalvěj: Které celebrity pojmenovaly své děti podle jídla?

Jablko, Oliva nebo také Šalvěj: Které celebrity pojmenovaly své děti podle jídla?

Blesk.cz Pája ze Survivora a Dominique Alagia: ROZCHOD!

Pája ze Survivora a Dominique Alagia: ROZCHOD!

SportRevue.cz FOTO: Krásky z ringů aneb 10 nejkrásnějších zápasnic všech dob

FOTO: Krásky z ringů aneb 10 nejkrásnějších zápasnic všech dob

Maminka.cz Takhle vypadá láska. Milující máma porodila navzdory všem děti s trpasličí nemocí a je inspirací pro ostatní

Takhle vypadá láska. Milující máma porodila navzdory všem děti s trpasličí nemocí a je inspirací pro ostatní

Blesk Horoskopy Živly v čínském horoskopu: Dřevo je chaos, Kov spořádanost. Co dalšího prozradil odborník a který element ovlivňuje vás?

Živly v čínském horoskopu: Dřevo je chaos, Kov spořádanost. Co dalšího prozradil odborník a který element ovlivňuje vás?

  • Recepty.cz
  • Pomocníci
  • Rady a tipy
  • Jak na med
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact