Sametově hladký krém s charakteristickou žlutou barvou a lahodnou chutí milují všechny generace. Jde o chutný, rychlý a snadný dezert. Už jste ale někdy ochutnali pravý a poctivý domácí pudink, připravený ze smetany a žloutků? Pokud ne, je nejvyšší čas! Jiný už pak chtít nebudete.
Uvařit pudink ze sáčku není žádná věda. Stačí ho jen rozmíchat v mléce, přidat pár lžic cukru, svařit a nalít do misek. I proto po něm tak často saháme. Málokdo však tuší, že příprava poctivého domácího pudinku vám nezabere o moc víc času. Vyjde sice o něco dráž, ale stojí to za to. A vychutnat si ho můžete stejně jako ten pytlíkový. Jen tak samotný, s čerstvým či kompotovaným ovocem, kopcem šlehačky nebo třeba piškoty politými sirupem. Klidně ho ale můžete použít i do některého z oblíbených pudinkových moučníků, jako jsou tradiční kremeše, šátečky nebo různé koláče a řezy na plech.
Přichystejte si 500 ml kvalitního mléka, 40 - 50 gramů kukuřičného škrobu, žloutek z 1 vejce a 2 až 3 lžičky cukru. Jednu třetinu mléka ohřejte v hrnci. Zbylou druhou třetinu si dejte stranou a rozmíchejte v něm cukr, kukuřičný škrob a žloutek. Jakmile mléko začne vařit, přilijte k němu směs se škrobem a vařte za stálého míchání, dokud puding nezhoustne. Jakmile je puding hustý, odstavte ho. Hustotu můžete ovlivněn škrobem, pokud chcete méně tuhou konzistenci, dejte méně škrobu nebo rozřeďte mlékem. Obecně ale platí, že 50 gramů škrobu je ideální množství na 500 ml mléka. Pudink si dochuťte a ozdobte podle vlastní chuti a fantazie. Můžete přidat třeba semínka z vanilkového lusku, kakao, rozpuštěnou čokoládu, kávu, rum nebo mandlový či vanilkový extrakt.
Tip:
Aby se nám po uvaření na pudinku neudělal škraloup, přikryjte hrnce hned po uvaření potravinovou fólií.
Recept na pudinkový pohár najdete zde.
Čokolády s polovinou smetany rozpouštějte ve vodní lázni, dokud nebude směs hladká. Nechte vychladnout. Druhou polovinu smetany zapracujte gumovou... více o Pěna s polevou z hořké čokolády
Houby očistěte a nakrájejte na plátky. Ve velkém hrnci rozehřejte máslo a houby zvolna duste, dokud se neodpaří tekutina, asi 5 minut. Část hub... více o Krémová houbová polévka
Vejce rozšlehejte v misce vidličkou nebo metličkou, osolte, opepřete a přidejte hrst nasekaných listů medvědího česneku. Směs nalijte na mírně... více o Vaječná omeleta s medvědím česnekem
Batáty nastrouhejte na jemném struhadle. Troubu předehřejte na 180 °C, dno formy vyložte pečicím papírem. Vejce vyšlehejte s cukrem a vanilkovým... více o Batátový koláč
Z mléka a pudinkového prášku uvaříme za stálého míchání hustý pudink.Změklé máslo utřeme s cukrem a po částech přidáváme vychladlý pudink. Vznikne nám... více o Banánová roláda s pudinkovým krémem
Troubu zapněte na 140 °C. Pepř, koriandr a vlašské ořechy podrťte v hmodíři. Bylinky omyjte, osušte a nasekejte najemno. Šalotku nakrájejte nadrobno.... více o Vepřová panenka v hořčičné krustě
Maso na pánvi rozdrobíme vařečkou, opepříme a zastříkneme olivovým olejem. Přidáme lístečky tymiánu a za občasného zamíchání opékáme maso dozlatova.... více o Mleté hovězí po anglicku
Menší rajčata rozpůlíme, větší rozčtvrtíme, odstraníme tvrdou část u stopky a vydlabeme měkkou dužinu se semínky. Takto připravená rajčata naskládáme... více o Sušená rajčata
Tento domácí likér můžete použít nejen k pití, ale i k pečení. Nastrouhejte žlutou část citronů a zalijte je vodkou. Nechte alespoň dva dny odležet,... více o Limoncello
Očištěnou a oloupanou dýni nakrájíme na větší kostky a dáme do velkého hrnce, zasypeme cukrem, kyselinou citronovou a zalejeme vodou, takto necháme... více o Můj dýňový džus
Žloutky vyšleháme s cukry do pěny, přidáme olej a kávu: 7 lžic čisté černé kávy a 7 lžic zamíchané kávy (i se sedlinou). Promícháme, přidáme namleté... více o Kávovo-ořechový dort (korpus) - dvoupatrový
Do mísy nastrouháme cuketu nahrubo, mrkev najemno, přilijeme mléko, přidáme žloutky, bylinky, sůl. Přisypeme mouku s kypřidlem, dobře promícháme,... více o Barevné hrnkové knedlíky
Cizrnu namočíme a necháme do druhého dne nabobtnat. Nejlépe je nechat ji namočenou 14 až 15 hodin, pak se nemusí tak dlouho vařit. Cizrnu uvaříme... více o Cizrnová polévka
Do shakeru s ledem nalijeme 0,2 cl vodky, 0,2 Havana rumu, 0,2 teqily silver a 0,1 cl Curacaa blue. Pořádně protřepeme a nalejeme do cosmopolitan... více o Pangalaktický megacloumák
Na trošce oleje necháme osmažit pokrájenou cibuli a špek. Pak přidáme na kostky pokrájené (nebo plátky), osolené, opepřené a moukou zaprášené maso,... více o Hovězí na mrkvi s rozmarýnem
Upečeme korpus na dort: vyšleháme vejce s cukrem doběla, min. čtvrt hodinky šleháme mixérem, pak ručně vmícháme kakao, následuje mouka s kypřícím... více o Jak opravit nepovedený dort
Ostružiny dáme do kastrolu, zalijeme vodou a povaříme asi 5 minut. Pak je přecedíme, propasírujeme přes cedník s malými oky. Šťávu dle potřeby... více o Nepečený ostružinový dort
Do hrnce dáme máslo, na kostičky nakrájenou cibuli a mouku. Za stálého míchání restujeme asi 7-10 minut. Připravíme klasickou jíšku. Poté přidáme vodu... více o Polévka z medvědího česneku
Vše smícháme a dáme do cedníku s plátnem. Necháme do druhého dne okapat. Poté dochutíme dle chuti. Z tohoto množství vznikne cca 1/2 kg lučiny.... více o Domácí lučina
TĚSTO: Ušleháme žloutky s krupicovým cukrem do husté pěny. Bílky vyšleháme do hustého sněhu, ke kterému přidáme žloutkovou pěnu a mouku. Těsto... více o Ořechová roláda s rumem
Náplň: na malém množství oleje (sádla) osmažíme dozlatova pokrájenou cibuli, pak přidáme pokrájené uzené nebo pečené maso, osolíme a opepříme, necháme... více o Bramborové knedlíky plněné cibulovo-masovou směsí
Oloupanou a očištěnou cuketu nakrájíme na kostky. Kostky vložíme do zapékací mísy, osolíme, pokapeme olejem a pečeme v troubě na 180° C asi 20 minut.... více o Cuketa na medu
Všechny ingredience smícháme, z vajec dáme jen žloutky a po zamíchání těsta opatrně vmícháme sníh z bílků. Přidáme rozinky,můžeme i oříšky. Dáme do... více o Kafíčkový moučník
Brokolici uvaříme doměkka (nejlépe na páře, aby si zachovala co nejvíce vitamínů), po vychladnutí ji nakrájíme úplně na drobno, přidáme lučinu nebo... více o Barevné pomazánky - Brokolicová
Do mísy prosejte mouku. Osolte ji, přidejte cukr, žloutky, nastrouhejte kůru z dobře omytého, nejlépe chemicky neošetřeného citronu (např. v... více o Velikonoční beránek dle časopisu F.O.O.D.
Brusinky přelijte v misce vodou a nechte nasáknout. Maso v míse promíchejte s alkoholem, cukrem a solí. Kuličky koření rozdrťte, z citronu ostrouhejte... více o Paštika z divočáka
Na jemno nastrouhané zelí prosolíme a necháme asi 1 hodinu vypotit. Nakrájenou cibuli osmažíme na sádle do zlatova, přidáme zelí, přibližně lžičku... více o Flíčky se zelím
Chřest ve spodní třetině oloupejte a krátce povařte s trochou soli a cukru. Dejte do mísy spolu s natrhanou rukolou, překrojenými rajčaty a kapary.... více o Chřestový salát s bramborovou pizzou
Dvě housky nakrájíme na kostičky a opečeme je na kousku másla dozlatova. Další dvě housky také pokrájíme, zalijeme mlékem a necháme nasáknout. Žloutky... více o Kopřivová velikonoční nádivka s vejci
Sáčky s rýží uvaříme v osolené (špetka) vodě doměkka. Mezitím polovinu jahod pokrájíme na kousky a prosypeme cukrem. Sáčky s rýží vyjmeme a horkou... více o Sladká rýže s jahodami
Mléko v hrnci osolíme, přidáme tuk a ohřejeme, až se tuk rozpustí. Do teplého vmícháme krupici a uvaříme kaši, která je velmi hutná. Do vychladlé kaše... více o Krupicové knedlíky s jahodovou omáčkou
V míse smícháme mouku, cukr, vanilkový cukr, kypřící prášek. V jiné míse ušleháme vajíčko, žloutek, mléko, olej a přilijeme vše do suché směsi.... více o Rybízová bábovka
Brokolici rozeberu na růžičky a vložím do mikrotenového sáčku, který mírným pootočením uzavřu. Vložím do mikrovlnky asi na 2 minuty. Brokolice změkne,... více o Brokolice se žampiony
Každý plátek ne úplně rozmraženého těsta rozřízneme na 6 obdélníčků a upečeme na plechu v troubě. Mezitím připravíme krém: z mléka, krupicového a... více o Kremeše s pudinkovým krémem
Žampiony nakrájejte na plátky, orestujte je na trošce olivového oleje, přidejte špenát a lehce poduste. Až je vše měkké, vlijte smetanu, přidejte dle... více o Těstoviny se špenátem a žampiony
Smícháme smetany a mléko, přidáme sýry a dáme vařit. Houby mezitím mírně orestujeme. Do omáčky přidáme (dle požadovaného množství omáčky) jíšku,... více o Bílá sýrovo-smetanová omáčka s houbami
Očištěnou rybí filetu opláchneme a nakrájíme na porce. Mírně osolíme, zvolna smažíme v horkém tuku do zlatova. Mezitím na rozpálenou pánev nalijeme... více o Losos se smetanovo-česnekovou omáčkou
Piškoty a cukrovinky pomeleme nebo rozmixujeme a smícháme s kakaem, vejci a bílky. Těsto vyválíme 2 mm silné (válíme na práškovém cukru, aby se těsto... více o Nepečené trubičky II.
Anglickou slaninu a cibuli nakrájíme na kostky, osmahneme na tuku, přidáme lečo, kečup a fazole. Dochutíme solí pepřem, česnekem a dle chuti chilli.... více o Pikantní fazole
Citronovou šťávu, med, hořčici a olej pořádně promícháme. Do každého kuřecího prsa uděláme 2 nebo 3 příčně hluboké zářezy a dáme do marinády, ve které... více o Kuřecí barbeque salát
Stehenní řízky osolíme, opepříme a orestujeme na pánvi. Potom je vložíme do vymaštěného pekáčku, na každý řízek naneseme vrchovatou lžíci jemně... více o Kuřecí lahůdka
Omytého lososa očistíme od šupin, osolíme, potřeme česnekem, kmínem, zakapeme cirtonem a olejem a necháme v chladu cca 2-4 h. Poté obalíme v mouce ... více o Pečený losos
Žloutky se utřou s cukrem do pěny, přidají se vanilková zrníčka (pokud nemám lusk, dávám vanilkový cukr) a za stálého míchání se přilije šlehačka.... více o Crème Brûlée
Na alobal rozprostřeme plátky sýra tak, aby se překrývaly. Poklademe plátky salámu. V misce si utřeme pomazánkové máslo s nastrouhanou nebo na velmi... více o Sýrová roláda IV.
Cukr a celá vajíčka utřeme dohromady a pak postupně přidáváme ostatní ingredience. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané bábovkové formy, do trošky... více o Olejová bábovka s kakaem
Maso omyjeme, nakrájíme na kousky a osolíme. Drobně nakrájenou cibuli zpěníme na oleji, přidáme papriku, kostky masa a za občasného míchání dusíme, až... více o Telecí perkelt
Utřeme tvaroh s cukrem, vanilkovým cukrem a ochutíme nastrouhanou citronovou kůrou. Oddělíme vejce. Do krému vmícháme žloutky s pudinkem a citronovou... více o Tvarohový koláč s jahodami
Omyté a osušené porce kapra osolíme, dobře potřeme prolisovaným česnekem a pokapeme olejem. Necháme v chladu asi dvě hodiny odležet. Pak je posypeme... více o Kapr s česnekem
Vepřovou krkovici dobře omyjeme, osušíme a potřeme sladkou paprikou, solí a pepřem. Maso vložíme do vymaštěného pekáče a pečeme v předehřáté troubě ... více o Vepřové na houbách
Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme ji vývarem z masa a necháme vařit. Nakonec takto připravenou omáčku zjemníme kysanou smetanou,... více o Křenová omáčka