Sametově hladký krém s charakteristickou žlutou barvou a lahodnou chutí milují všechny generace. Jde o chutný, rychlý a snadný dezert. Už jste ale někdy ochutnali pravý a poctivý domácí pudink, připravený ze smetany a žloutků? Pokud ne, je nejvyšší čas! Jiný už pak chtít nebudete.
Uvařit pudink ze sáčku není žádná věda. Stačí ho jen rozmíchat v mléce, přidat pár lžic cukru, svařit a nalít do misek. I proto po něm tak často saháme. Málokdo však tuší, že příprava poctivého domácího pudinku vám nezabere o moc víc času. Vyjde sice o něco dráž, ale stojí to za to. A vychutnat si ho můžete stejně jako ten pytlíkový. Jen tak samotný, s čerstvým či kompotovaným ovocem, kopcem šlehačky nebo třeba piškoty politými sirupem. Klidně ho ale můžete použít i do některého z oblíbených pudinkových moučníků, jako jsou tradiční kremeše, šátečky nebo různé koláče a řezy na plech.
Přichystejte si 500 ml kvalitního mléka, 40 - 50 gramů kukuřičného škrobu, žloutek z 1 vejce a 2 až 3 lžičky cukru. Jednu třetinu mléka ohřejte v hrnci. Zbylou druhou třetinu si dejte stranou a rozmíchejte v něm cukr, kukuřičný škrob a žloutek. Jakmile mléko začne vařit, přilijte k němu směs se škrobem a vařte za stálého míchání, dokud puding nezhoustne. Jakmile je puding hustý, odstavte ho. Hustotu můžete ovlivněn škrobem, pokud chcete méně tuhou konzistenci, dejte méně škrobu nebo rozřeďte mlékem. Obecně ale platí, že 50 gramů škrobu je ideální množství na 500 ml mléka. Pudink si dochuťte a ozdobte podle vlastní chuti a fantazie. Můžete přidat třeba semínka z vanilkového lusku, kakao, rozpuštěnou čokoládu, kávu, rum nebo mandlový či vanilkový extrakt.
Tip:
Aby se nám po uvaření na pudinku neudělal škraloup, přikryjte hrnce hned po uvaření potravinovou fólií.
Recept na pudinkový pohár najdete zde.
Polovinu chia semínek, polovinu kokosového mléka, po lžíci vody a javorového sirupu a kakao smíchejte dohromady. Dno sklenic vyložte nakrájeným... více o Puding s chia semínky a pomerančem
Utřeme do hladka změklé máslo a cukry, poté přidáme vajíčko a opět zamícháme. Do malé nádobky dáme sůl se sodou a rozpustíme v cca 5ml horké vody.... více o Čokoládové cookies
Do větší mísy prosejte mouku, vytvořte důlek a do něj rozdrobte droždí. Zalijte dvěma třetinami vlažného mléka, přidejte trošku z odměřeného cukru a... více o Valašský Frgál
1)Máslo pokojové teploty ušleháme s cukrem,potom přidáme vejce a zamícháme.Vznikne nám zvláštně vypadající hmota .:D .Přidáme mouku smíchanou s... více o Vynikající Cookies
Očištěnou kořenovou zeleninu pokrájíme na větší kusy, cibuli na klínky, česnek nasekáme. Pokud máme nať z celeru, můžeme k zelenině přidat pár omytých... více o Pečené vepřové ocásky s kořenovou zeleninou
Vejce s cukrem vyšleháme doběla, pomalu zašleháme i olej a nakonec mouku s kypřícím práškem. Nalijeme do libovolné formy (já použila dortovou... více o Koláček z pohanky
Okurky oloupeme, nastrouháme na jemném struhadle do mísy, přilijeme půllitr studené vody a necháme půl hodiny louhovat. Pak okurku přecedíme a... více o Bylinkovo-okurkový nápoj
Na trošce tuku osmažíme dorůžova cibuli, ke které přisypeme osmažit pokrájené špekáčky nebo Gothaj, případně paprikovou klobásu... Po osmažení přidáme... více o Bramborový guláš s baby karotkou
Těsto vyválíme na pomoučněném stole na plát o síle cca 2,5 mm, který přeneseme na plech. Plát potřeme vejcem rozšlehaným s mlékem a posypeme kořením... více o Chuťovky (jednohubky) z listového těsta
Cibuli nakrájejte nadrobno, krátce orestujte na sádle, dokud nezesklovatí. Pak přidejte mletou papriku a rajčatovou passatu - dejte pozor, aby se... více o Pikantní bezmasé rizoto se sýrem
Těsto: žloutky utřeme s cukry a změklým máslem, vmícháme mouku s kypřidlem a nakonec sníh vyšlehaný z bílků. Plech nebo větší dortovou formu vyložíme... více o Jednoduchý obrácený koláč s ovocem
Žloutky vyšleháme s cukry do pěny, pak vmícháme změklé máslo (lze i částečně rozpuštěné), tvaroh (pokojová teplota), jemně nastrouhanou citronovou... více o Citronovo-tvarohová buchta
Rozdělíme si žloutky od bílků. Bílky vyšleháme na tuhý sníh. V míse smícháme zbylé žloutky, mouku a prášek do pečiva. Poté přidáme hotový sníh a... více o Hrníčková ovocná roláda
Drobně pokrájenou cibuli na másle nebo oleji osmažíme dosklovata. Přidáme maso nakrájené na kostičky, osolíme, opepříme a orestujeme ze všech stran.... více o Kuřecí ragú se žampiony
Smíchejte mouku, cukr a sůl. V nádobě se ve směsi udělejte důlek, kam se rozdrobí kvasnice a nalije se zde část mléka, stačí trochu. Z toho, co jsme... více o Tvarohové kynuté buchty
Na másle a oleji osmažíme dosklovata pokrájenou cibuli. Přisypeme vločky a necháme je také orestovat a lehce zrůžovět. Zaprášíme moukou, necháme... více o Kapustová polévka s vločkami a klobáskou
Množství záleží na počtu strávníků. Nálev: na jeden díl octa, dáme dva a půl dílu vody, trošku soli, oleje a cukr dle chuti. Vše necháme svařit a poté... více o Utopenci z vajec
Játra naškrábeme nožem a odstraníme z nich blány. Přidáme ostatní přísady a vypracujeme hustší těstíčko - můžeme dle potřeby přisypat strouhanku.... více o Játrové knedlíčky mojí babičky
Říká se, že v listopadu má svatý Martin přijet na bílém koni. Ne vždy to vyjde, lepší je dát si na jeho svátek pečenou husu. Skrze její bílé peří... více o Svatomartinská husa
Z mouky, tuku, žloutku a citronové šťávy uhněteme těsto (ingredience by měly mít pokojovou teplotu). Těsto vyválíme a poklademe rozpůlenými švestkami.... více o Švestkový štrůdl
Maso naklepeme, osolíme, opepříme a mírně poprášíme moukou. Plátky pak dáme do vymaštěného pekáčku, poklademe na malé kousky pokrájenými, očištěnými... více o Krkovička pečená s játry a cibulí
Pivo s vodou nalijeme do mísy, spolu s vejci, moukou, Podravkou a práškem do pečiva vymícháme hladké řidší těsto, které rozléváme naběračkou na pánev... více o Pivní palačinky
Těsto: všechny přísady smícháme, nejlépe ručním šlehačem. Puding nevaříme, sypeme pudinkový prášek! Dáme na formu 30 x 40. Pečeme v předehřáté troubě... více o Broskvové řezy
Lilek nakrájíme na kolečka (1 cm), osolíme a necháme vypotit. Po vypocení osušíme a nakrájíme na kostky, cuketu taktéž nakrájíme na kostky. Vše dáme... více o Gratinovaný lilek a cuketa
Tmavou tvarohovou náplň umícháme ze všech ingrediencí na náplň. Žloutky ušleháme s cukry do pěny, pak přidáme rozehřátý tuk, tvaroh, mouku a prášek do... více o Bábovka tvarohovo-tvarohová :-)
Máslo umícháme v misce s kakaem. Na plotně svaříme za stálého míchání na niť vodu a cukr. Až cukr dělá pěkné bubliny a táhne se, je teprve hotový.... více o Vařená čokoládová poleva
Hermelín pokrájíme na kostičky nebo plátky. Česnek oloupeme a nakrájíme na plátky. Olivy scedíme, necháme okapat. Do sklenice střídavě prokládáme... více o Naložený hermelín s olivami
Pečené vepřové maso pokrájíme na menší kousky a přidáme do pánve k osmažené cibuli na trošce oleje. Pro lepší chuť můžeme přidat i sádlový výpek s... více o Rizoto z pánve-po našem
Uvařenou cizrnu doměkka dáme do mixeru s ostatními ingrediencemi a rozmixujeme dohladka .Podle chuti přidáme chilli nebo další koření.... více o Hummus II.
Do tvarohu nastrouháme najemno ředkvičky, slijeme přebytečnou vodu, přidáme tatarskou nebo sýry, osolíme, opepříme a vše důkladně zamícháme.... více o Tvarohová pomazánka s ředkvičkami
Pohanku zalijeme horkou vodou, slijeme ji, a opět zalijeme horkou vodou. Zakryjeme, zabalíme do peřin (deky) a necháme 30 minut zabalené. Na trošce... více o Zeleninová polévka s pohankou
Připravte bramborový salát, jak ho obvykle děláte vy nebo postupujte se mnou. Brambory uvařte ve slupce nebo oškrábané, poté je nakrájejte na drobné... více o Dietní bramborový salát bez majonézy a jogurtu
Vejce uvaříme natvrdo. Vložíme je do studené vody a pak oloupeme. Oloupaná vejce rozkrojíme podélně a lžičkou vyjmeme žloutky. Vložíme je do misky a... více o Vaječná pomazánka s rukolou
Vypracujeme těsto, vytvarujeme váleček, nakrájíme na kousky. Na dlani roztlačíme na tenkou placičku, do které zabalíme švesku. Vaříme v osolené vodě... více o Švestkové knedlíky II.
Uvaříme těstoviny, brokolici, v kastrolku podusíme nakrájené žampiony, nakrájená sušená rajčata. Přidáme těstoviny, nakrájenou brokolici, poté sýry,... více o Těstoviny brokolice ham a mňam
Očištěné kuřecí maso naklepeme, osolíme a naložíme na 1/2 hodiny do marinády. Řízky pak usmažíme po obou stranách - pomaleji, měly by mít světle... více o Kuřecí řízečky - marinované
Vejce uvaříme natvrdo, horká oloupeme, přepůlíme a dáme na talířek. Posypeme nadrobno pokrájenou cibulkou, osolíme, zaprášíme sladkou nebo pálivou ... více o Vejce na maďarský způsob
Vařené vejce a cibuli nakrájíme na drobno. Do misky přidáme lžíci másla a dva díly taveného sýra smícháme, aby se spojily a přidáme vejce s cibulí,... více o Vajíčková pomazánka IV.
Postup stejný jako zde uvedené Žravé řezy, Kiwi řezy atd. Tj: žloutky ušleháme s cukrem, postupně přidáváme vodu, pak mouku s práškem, nakonec pevně... více o Óbr dort - číslice
Máslo ušleháme se žloutky a cukrem, přidáme tvaroh, pak mouku, nastrouhanou kůru a šťávu z pomeranče, rum, prášek a nakonec sníh. Dáme do větší... více o Pomerančová bábovka II.
Dáme vařit těstoviny. V jiném hrnci pod pokličkou opražíme slaninu, zalijeme mlékem, opepříme a přidáme sýr. Až je rozpuštěný v sýrovou omáčku,... více o Rychlovka z těstovin
Ingredience na těsto vložíme do pekárny v uvedeném pořadí a zapneme program Těsto. Po ukončení programu vykynuté těsto vyndáme z nádoby a rozdělíme na... více o Loupáčky zadělávané v domácí pekárně
Větší porce kapra nasolíme, opepříme asi 1 hod. předem. Všechny ingredience na marinádu smícháme dohromady, polovinou marinády zalijeme kapra, druhou... více o Kapr v marinádě
Celá vejce ušleháme s cukrem do pěny a přidáme nastrouhaná jablka. Směs necháme 10 minut stát. Pak přidáme máslo, kakao, mouku s práškem do pečiva,... více o Jablkový koláč se švestkami a drobenkou
Předehřát troubu na 170 °C. Do pekáčku o velikosti asi 20x20 cm dát 4 lžíce másla a nahřát v troubě, až se máslo rozpustí, vyndat z trouby a... více o Švestkový koláč nohama nahoru
Jde poměrně o dost pracné jídlo, ale má tu výhodu, že pokud něco zbyde, je chutné i druhý den (rozpočet je pro 6 osob). Používá se nejen jako polévka,... více o Boršč III.
Těstoviny uvaříme dle návodu na obalu. Konzervu rozpustíme na pánvi, přidáme prolisovaný česnek, kečup a necháme provařit. Scezené těstoviny smícháme... více o Zapečené těstoviny s vepřovkou
do pětilitrové láhve od okurků Nejprve si připravíme nálev. Dáme vařit vodu s octem. Ve varu přidáme sůl, cukr, olej, bobkový list a chilli a necháme... více o Utopenci IV.
Nadrobno nakrájenou cibuli osmahneme na másle a necháme vychladnout. Brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle, necháme chvíli odstát a... více o Boubínské bramboráčky
Brambory a cibuli oloupeme a jemně nastrouháme. Přidáme rozšlehaná vejce, mouku, osolíme a vše promícháme. Na silně rozpáleném oleji smažíme placky po... více o Bramborové placky