Je nejen chutné, ale také posiluje imunitu, pomáhá při trávení, jeho šťáva snižuje diabetikům hladinu cukru v krvi. A nejlepší kysané zelí je to doma připravené.
Na domácí kysané zelí budete potřebovat hlávku zelí, sůl a kmín. Podle chuti můžete přidat i cibuli nebo jablko. Hlávku zelí nakrouhejte do velké mísy, ve které se bude dobře míchat. K nakrouhanému zelí pak přidejte ostatní ingredience, spolu vše promíchejte a nechte alespoň dvě hodiny uležet, aby zelí pustilo vodu.
Jako sklenice můžete použít klasické zavařovačky se šroubovacími víčky. Ty pořádně vyvařte a umyjte, aby byly vysterilizované. Do sklenic pak zelí pořádně natlačte, tak, aby nezůstaly vzduchové bubliny. Sklenice neplňte celé, protože při kvašení zvětší objem. Ideálně tak asi dva centimetry pod okraj.
Pak už stačí zakrýt sklenice potravinářskou fólií, zagumičkovat a umístit na místo, kde je běžná pokojová teplota. Tak nastartujete kvašení. Sklenice je také vhodné zakrýt utěrkou a dát do misky, během kvašení může odkapávat tekutina. Nechte stát v teple alespoň tři dny, pak přemisťte do chladu, kde dozraje. Čím déle bude zelí ležet, tím více bude nabývat mléčně sklovitého vzhledu.
Recept a podrobný postup na domácí kysané zelí najdete ZDE.
Brambory uvaříme v osolené vodě a dobře zcedíme. Na másle orestujeme jarní cibulku. Přidáme brambory, které lehce rozmačkáme. Přidáme dle chuti máslo... více o Filet z candáta se šťouchaným bramborem a petrželovou omáčkou
Základem receptu je vařená rýže a rozdrobený hrudkovitý tvaroh, který v misce společně promícháme zhruba v poměru 1:1. Další úprava je pouze na chuti... více o Tvarohová rýže
V mléce rozmícháme vejce, mouku, sůl, česnek, koření a hrubě pokrájený špenát. Směs necháme odstát cca 30 minut. Mezitím si připravíme vše to, čím... více o Jednoduché špenátové palačinky
Brokolici si nachystáme na růžičky, dáme vařit do osolené vody a vaříme do měkka. Těstoviny (nejlépe široké nudle - tagliatelle) uvaříme dle návodu.... více o Brokolicové tagliatelle
Žampiony oloupat, nakrájet, převařit (nejlépe ve vývaru) a přecedit aby omáčka nezhnědla. Mezi tím do hrnce dát vařit smetanu (pořád míchat) do ní... více o Koprová omáčka se žampiony
Nadrobno pokrájený uzený špek necháme na pánvi nebo v kastrolu vysmažit. Přidáme na silnější plátky pokrájené žampiony a osmažíme je dozlatova za... více o Jednoduché smetanové žampiony na špeku
Roláda: žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme vodu a olej, promícháme, vmícháme mouku (případně i kakao) s kypřidlem, dobře promícháme a nakonec... více o Banánová roláda s margotkou
Kapustičky dáme do vroucí osolené vody a dle velikosti kapustiček povaříme 2 - 3 minuty, pak scedíme, prudce zchladíme v ledové vodě a necháme okapat.... více o Česneková růžičková kapusta se slaninou a bylinkami
Mouku smícháme v míse se solí a jemně nastrouhaným sýrem, uprostřed uděláme důlek, rozdrobíme do něj droždí, které zalijeme mlékem, přidáme žloutek a... více o Jednoduché sýrové tyčinky
Do vymazaného pekáčku dáme na větší kusy pokrájená rajčata, cukety, papriky, cibuli. Na kolečka pokrájené špekáčky (můžeme oloupat) a pak dále dle... více o Jednoduché lečo z trouby
Do hrnce dáme vařit lehce osolenou vodu na gnocchi nebo těstoviny (kdo jak chce) a dle návodu během přípravy "omáčky" uvaříme. Na pánvi rozpustíme... více o Gnocchi / Těstoviny se smetanou, špenátem, česnekem a špetkou kari
Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme olej, kávu i se sedlinou, mouku s kypřidlem a dobře promícháme. Nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků, těsto... více o Jednoduchá kávová roláda
Cibuli drobně pokrájíme a na oleji (nejlépe olivovém) osmažíme dosklovata. Přidáme zpěnit nasekaný česnek, přidáme rajčata a olivy (nejsou nutné). Vše... více o Jednoduché rajčatové těstoviny s tuňákem
Bílky vyšleháme s cukrem krupicí na sníh. Poté vmícháme vanilkový cukr s kokosem a moukou. Těsto nalijeme na plech s pečícím papírem a rovnoměrně... více o "Štafetky" - zákusky, roláda, řez
Na gulášové polévce není nic těžkého. Jen si u řezníka řekněte o hezké maso, to ze staré krávy můžete vařit klidně dvě hodiny a stejně měkké nebude.... více o Gulášová polévka s mrkví
1. Smíchat vejce, cukr, mouku a prášek do pečiva a ručně vmíchat jablka. 2. Nalít těsto na plech a vložit do rozehřáté trouby (160°C). 3. Péct těsto... více o Jablkový koláč s čokoládovou polevou
Na rozehřátém olivovém oleji lehce osmahneme nakrájenou cibulku a česnek. Pak přidáme maso a mícháme, dokud nezhnědne a nerozpadne na malé kousky. Pak... více o Pravé řecké Pasticcio
Ze surovin na těsto rychle zpracujeme hmotu (nejlépe v robotu, aby se zbytečně nezahřívalo), tu zabalíme do potravinové folie a dáme 30 minut... více o Francouzský citronový koláč - Tarte au citron
Připravíme cizrnu dle návodu; pozor musí se máčet cca 10-12 hodin před vařením. Na troše oleje zpěníme cibulku a přidáme na nudličky nakrájené (příp.... více o Cizrna po boloňsku
Brusinky přelijte v misce vodou a nechte nasáknout. Maso v míse promíchejte s alkoholem, cukrem a solí. Kuličky koření rozdrťte, z citronu ostrouhejte... více o Paštika z divočáka
Uvařené brambory, česnek, sýr a uzeniné(uzeninu) nastrouháme(prolisujeme, pomeleme, rozmixujeme) a dáme do mísy. Přidáme vejce, papriku, škrobovou... více o Bramborové klobásy
Cizrnu si namočíme nejlépe přes noc do studené vody a druhý den uvaříme do měkka (asi 3/4 hodiny až hodinu ). Na troše olivového oleje osmahneme... více o Lahodná cizrna s česnekem
Žloutky vyšleháme s cukry do pěny, přidáme máslo, tvaroh, mouku s práškem do pečiva a vše řádně promícháme. Nakonec tužší těsto zlehčíme vmícháním... více o Tvarohová bábovka se švestkami - ,,Hujerka,,
Řepu uvařenou ve slané vodě oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Křen očistíme, oloupeme a nastrouháme také najemno. Množství záleží na jeho... více o Křenová pomazánka z červené řepy
Nakrájenou cibuli osmahneme na oleji, přidáme naklíčenou cizrnu, koření, zeleninový vývar a dusíme do poloměkka. Potom přidáme pokrájená rajčata a... více o Cizrna na rajčatech
Na oleji osmažíme cibulku do zlatova, přidáme máslo a na větší kostičky (1 cm) mrkev. Chvíli mícháme, potom přidáme červenou papriku na kousky, mletou... více o Rychlé chilli fazole
Krabičku salátu rozmixujeme na kaši, zamícháme do ní podle konzistence pomazánkové máslo a jogurt. Většinou nedochucuji, ale každý podle sebe. Osolí a... více o Rychlá pikantní pomazánka na jednohubky
Droždí rozpustíme s cukrem a polovinou vody, necháme na teplém místě stát asi 10 minut než se vytvoří kvásek (jsou viditelné bubliny). Ve velké míse... více o Arabské lodičky pide s různými náplněmi
Maso, jemně nasekanou cibuli a vejce promícháme s worchestrovou omáčkou dle chuti, osolíme a opepříme. Ze vzniklé hmoty uplácáme placky cca 8 cm v... více o Hamburgery original
Těsto připravíme běžným způsobem, můžeme vyšlehat ručním šlehačem. Po upečení plníme dle naší chuti. Velmi dobré jsou s tvarohovou náplní nebo s... více o Palačinky od Petra
Ze všech surovin na těsto uděláme drobenku. Polovinu nasypeme do vymazané, nebo papírem vyložené dortové formy a přitlačíme. Pak uvaříme klasický... více o Křehký, výjimečně dobrý makový koláč
Plát kuřete potřeme sardelovou pastou, posypeme solí a kari. Pokryjeme plátky bůčku a klobásou, vajíčky, sbalíme roládu, zpevníme nití a pečeme za... více o Kuřecí roláda IV.
Suroviny na těsto smícháme (Heru přidáme rozpuštěnou a zchladlou), vlijeme na vyšší plech. Podobně umícháme náplň, polijeme jí těsto a pečeme (v... více o Kakaový koláč s tvarohem
Celá vajíčka vymícháme (nejlépe ručním šlehačem) s krystalovým cukrem a vanilkovým cukrem. Přidáme olej a promícháme. Přidáme jogurty a promícháme.... více o Muffinky
Do horkého mléka namočíme ovesné vločky a necháme nabobtnat (cca 15 min.), pak přidáme žloutek, mouku, cukr, sůl, strouhanku a jablka a promícháme.... více o Jablečné lívance s ovesnými vločkami
Vejce uvaříme na tvrdo a zatím si do mísy nalejeme všechnu tatarku. Poté si na drobno nakrájíme cibulku a vše smícháme dohromady. Na konec dochutíme... více o Vajíčková pomazánka
Remosku, případně zapékací místu lehce vymažeme sádlem, na dno dáme červené zelí a na to položíme rozporcované kuře, které jsme osolili a hodně... více o Rychlá kachna z kuřete
Sterilovanou papriku nakrájíme na menší kousky, zeleninu rovněž nakrájíme na co nejmenší kousky, aby se salát pěkně rozležel. Vše smícháme, přidáme... více o Feferonový salát
Zaděláme kynuté těsto běžným způsobem, nezapomeneme na prášek do pečiva (díky němu zůstanou buchty krásně vláčné i druhý den). Necháme vykynout, poté... více o Výborné buchty
Cukr, tuk, vejce utřeme do pěny. Pak přidáme mléko, prosátou polohrubou mouku s kypřícím práškem do pečiva, vše spojíme dohromady. Těsto vlijeme do... více o Švestkový koláč II.
Nastrouháme cuketu, přidáme vejce, cukr + vanilkový cukr, olej a zamícháme. Nakonec přisypeme mouku s práškem do pečiva. Vše promícháme a nalijeme... více o Cuketo-kokosový zákusek
Na másle osmahne cibuli dozlatova, přilijeme vodu, přidáme brokolici a brambory, trochu osolíme a uvaříme do měkka. Několik drobných růžiček brokolice... více o Jednoduchá brokolicová polévka
Cukr ušleháme se žloutky, přidáme horkou vodu a šleháme do pěny. Poté vmícháme mouku, kokos. Lehce vmícháme sníh ušlehaný z bílků a kypřící prášek... více o Piškotová bábovka s kokosem
Řízky osolíme, okořeníme, naskládáme do pekáčku nebo remosky, poklademe plátky másla, přidáme nakrájený česnek, a na čtvrtky nakrájená oloupaná jablka... více o Česnekové kuřecí nebo krůtí řízky
Propláchnuté zelí zalijeme vroucí vodou a přidáme na kousky krájené hovězí maso. Osolíme a vložíme všechno koření, nakrájenou cibuli a houby. Dusíme a... více o Bigos
Krkovičku vykostíme a rozřízneme na velký plát, který naklepeme, osolíme, posypeme jemně nakrájenou cibulí a potřeme masovou směsí. (Mleté maso... více o Plněná krkovička
Chobotnice opečeme na polovině oleje, podlijeme vínem a dusíme asi 1/2 hodiny doměkka. Rajčata spaříme sloupneme slupky, zbavíme je jádřinců a... více o Chobotnice po athénsku
Kuřata omyjeme, osušíme a vložíme do velké zapékací formy. Předehřejeme troubu na 200 °C. Směs koření promícháme s olejem a potřeme jí kuřata. Pečeme... více o Kuře na citronech
Želatinu namočíme do 1 dl studené vody a necháme hodinu bobtnat. Tvaroh našleháme s jogurtem, cukrem a horkým mlékem. Přidáme rozpuštěnou želatinu a... více o Nepečený jogurtový dort
Cibuli oloupeme a nahrubo posekáme. Toastový chléb namočíme ve vodě. Mleté maso, cibuli, hořčici, vymačkaný chléb a vejce důkladně prohněteme. Dobře... více o Sekaná se sýrovou kůrčičkou