Nadšenců, kteří si pečou vlastní chléb, je mezi námi stále víc. Není to totiž zdaleka tak složité, jak si řada lidí myslí. Nebojte se proto a pusťte se do toho. Až vlastní chléb ochutnáte, ten ze supermarketu už nikdy chtít nebudete. Tady je pár triků, díky nimž se vám ten váš vždycky povede.
Nejen při přípravě chlebového těsta je důležitá kvalita a druh použitých surovin. Pokud s pečením chleba začínáte, rozhodně vždy raději sáhněte po mouce označená chlebová, která má hodně lepku. Ten zajistí, že má chléb lehkou strukturu a vláčnou střídku. A nikdy jí před přidáním do mísy nebo nádoby pekárny nezapomeňte prosít, těsto se nakypří a bude lépe kynout.
Zapamatujte si také, že pro úspěšné upečení chleba není zas až tak rozhodující přesné dodržování množství uvedených surovin uvedených v receptu. Nedá se totiž přesně stanovit, protože různé druhy mouky se chovají odlišně. Chcete-li dosáhnout žádoucí konzistence těsta, musíte například přidat více tekutiny nebo naopak přisypat mouku. Záleží i na tom, zda použijete mouku žitnou, která potřebuje vody o něco víc, nebo mouku pšeničnou.
Recept a podrobný návod na klasickou Šumavu pro začátečníky najdete ZDE.
Pozornost věnujte také droždí, které se chystáte použít. Zkontrolujte datum spotřeby a snažte se použít droždí co nejčerstvější. Po expiraci nepoužívejte ani droždí sušené. Mohlo by se vám stát, že těsto nenakyne. S množstvím droždí to nikdy nepřehánějte, použijte vždy jen množství předepsané v receptu. Když ho přidáte víc, v domnění, že si pojistíte dostatečné nakynutí, zůstane v těstu nepříjemná pachuť.
A nezapomeňte, že základním předpokladem pro přípravu dokonalého chlebového těsta je nespěchat. Počítejte s tím, že doba kynutí se podle druhu použité mouky pohybuje mezi třemi a pěti hodinami. Těsto na klasický pšenično-žitný chléb totiž musíte nechat nakynout třikrát. Čím víc bude žitného podílu, tím víc času budete potřebovat.
Tip za závěr:
Chléb získá pěkný lesklý povrch, když bochník bezprostředně po upečení potřeme studenou vodou.
Remosku o průměru 24 cm vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme olej a vodu, promícháme, přisypeme mouku... více o Margot buchta z remosky
Cibuli pokrájíme nahrubo a osmažíme dosklovata na oleji. Pak přidáme očištěnou pokrájenou papriku, kterou také osmažíme, aby nám zesládla a poté ji... více o Jednoduché zeleninové lečo s fazolemi
Opražíme nasucho housku nakrájenou na kostičky v troubě dozlatova. Cibulku nasekáme najemno, zpěníme na másle, přidáme nasekanou petržel, žloutky a... více o Kuře pečené s jemnou nádivkou
1. Rozpůlíme na půl vejce,mouku,cukr krupici,prášek do pečiva,vodu a olej. Do jedné poloviny nasypeme i kakao. 2. Polovinu bez kakaa nalijeme do... více o Babiččina bábovka (výborná)
Na sádle nechte zesklovatět cibuli. Poté přidejte šunku a slaninu. Na 20 sekund přidejte nakrájený česnek. Poté zalijte vodou, přidejte bujon a... více o Pořádná česnečka
V mléce rozmícháme vejce a mouku, osolíme a můžeme například dochutit i pepřem, česnekem nebo muškátovým květem či oříškem. Přidáme pokrájený špenát a... více o Špenátové palačinky se špenátovou náplní
Můj přítel o této bábovce tvrdí, že je nejlepší, jakou kdy jedl. Peču ji i dvakrát týdně. Cukr krystal, vanilkový cukr a máslo ušleháme a postupně... více o Nejlepší banánová bábovka
Gothaj nakrájíme na malinké kostičky, opečeme na pánvi, vše nakrájíme na střední kousky, dáme do většího hrnce, osolíme a počkáme, až zelenina pustí... více o Čalamáda na špagety
Vše důkladně zpracuji do těsta. Já vše připravuji v mixéru, takže mi vznikne hotová směs, z které krásně uválím knedlíčky a přidám do jakéhokoliv... více o Knedlíčky ze strouhanky
Dáme si vařit vodu na těstoviny a mezitim si nakrájíme susená rajcata (bývají nalozená v oleji) italskou sunku proscitutto a zacneme pozvolna delat na... více o Špagety s rukolou,sušenými rajčaty,italskou šunkou posypané parmazánem
* nakrájíme hlívu na kostičky * oloupeme a nakrájíme na kostičky i brambory * rozpůlíme cibuli * hlívu, brambory a cibuli dáme do hrnce * zalijeme 1 l... více o Bílá polévka z hlívy ústřičné
Z části vlažného mléka, droždí, trošky cukru a mouky si připravte kvásek. Přidejte jej k mouce se solí a zbylými surovinami a zpracujte na vláčné,... více o Valašské frgály dle časopisu F.O.O.D.
Orestujeme medailonky na oleji, přebytečný olej odlijeme , stačí trochu ať to není moc mastné s výpekem, tak 1 polívková lžíce. Pak do pánvičky s... více o Vepřové medailonky s pepřovou omáčkou
Krupy přes noc namočíme do studené vody, poté uvaříme doměkka v osolené vodě, scedíme. Cibuli nakrájíme a osmažíme na sádle, přidáme scezené zelí,... více o Zapečené brambory s kroupovým zelím a uzeným masem
Do hrníčku odlejeme trochu mléka, rozdrobíme kvasnice, přidáme trošku mouky a cukru a necháme v teple vzejít. Mezitím než kvasnice vzejdou, dáme do... více o Koláče z Chyšek
Než začneš, vyndej si z lednice máslo (Zlatou hanou) a dej se Salkem na stejné místo, aby měli stejnou teplotu a nesrazil se krém! Všechny ingredience... více o Medovník z Počernic
1. Slaninu nakrájíme na hranolky a prošpikujeme jimi očištěné a omyté maso. Zeleninu oškrábeme, omyjeme a nakrájíme na plátky. Cibuli oloupeme a... více o Hovězí pečeně na červeném vínu
Maso nakrájíme na plátky či větší kousky, které mírně poklepeme. Poklepané maso potřeme hořčicí do které jsme si nejdříve zamíchali česnek, sůl a... více o Krkovice s červeným zelím
Listové těsto vyválíme na pomoučněném stole na velký plát, který bude plech na pečení přesahovat z každé strany o 2 cm a propícháme ho vidličkou, aby... více o Jahodové řezy s pudinkem a želé
Do rendlíku vsypeme cukr a na mírném ohni připravíme světlý karamel. Zalijeme přibližně jednou deci vody, rozmícháme a vhodíme všechno koření a kousky... více o Svařák
Žloutky si vyšleháme s cukrem do pěny, pak vmícháme olej, vodu, kávu, ořechy a mouku s kypřidlem. Nakonec vmícháme i tuhý sníh z bílků a těsto vlijeme... více o Lahodné tvarohovo-kávové řezy
Z očištěných žampionů odstraníme nožičky, které nasekáme na jemné kousky. Rozehřejeme máslo a orestujeme na něm cibuli, žampiony a česnek. Pak přidáme... více o Plněné žampiony špenátem
Z bílků a půlky cukru si připravíme tuhý sníh. Žloutky vyšleháme se zbylým cukrem. Hmoty spojíme, vmícháme vločky, oříšky, čokoládu, mouku a kypřidlo.... více o Vločkové řezy s krémem
**Nejdříve si připravíme těsto:** Smícháme hladkou mouku, sušené droždí, cukr a sůl, přilejeme olivový olej a postupně přidáváme vlažnou vodu. Mělo by... více o Domácí pizza koláč
Plátky tlačenky obalíme v trojobalu (nejlépe 2x, aby nevytékala při smažení) a v rozpáleném oleji osmažíme. Brambory oloupeme, pokrájíme na plátky a... více o Smažená tlačenka s falešným bramborovým salátem
V misce se ušlehá mléko s vajíčkem, ve kterém se namáčí veka. Tvaroh se smíchá s cukrem (podle chuti) a rozinkami. Mezitím se uvaří pudink (stačí... více o Žemlovka s tvarohem a jablky
Kuřecí křidélka omyjeme a osušíme, do pekáče smícháme pomerančový džus a sojovou omáčku - poměr tak zhruba 60% džusu a 40% sojovky. Křidélka vložíme... více o Kuřecí křidélka - ideální na párty
Do pekárny dáme nejprve tekuté ingredience a pak sypké. Pečeme na programu SPRINT nebo na programu pro pečení bílého chleba.... více o Kukuřičný chléb II.
Na trošce oleje osmahneme zlehka cibulku. Když mírně zezlátne, zalijeme vodou a osolíme. Když se začne voda vařit, přisypeme kuskus, v kterém jsme... více o Můj vlastní kuskus
Smícháme pomazánkové máslo s tvarohem a sýrem, přidáme velmi drobně nakrájenou šunku, pórek a drobně nastrouhanou mrkev. Na závěr ochutíme bylinkovou... více o Skvělá šunková pomazánka
Cibuli oloupeme a nakrájíme asi na 1/2 cm kolečka (lépe, když se nerozpadnou - nezabírají tolik místa při smažení), oloupaná jablka nakrájíme na 1 cm... více o Zámecká drůbeží játra
Všechny suroviny na těsto smícháme a umícháme hladké těsto, které vlijeme do vymazaného a vysypaného velkého plechu. Poklademe omytými a dobře... více o Třešňový koláč z podmáslí
Kuskus připravíme dle návodu (přidat 3 lžíce oleje, pořádně promíchat, přisypat do 250 ml vroucí vody a vařit, než se voda vsákne/vypaří, odstavit s... více o Výborný kuskus
Ze všech ingrediencí uděláme drobenku, osvědčila se mi nejvíc na jablečný a meruňkový koláč, ale i kombinace s tvarohem je skvělá.... více o Drobenka na ovocný koláč
Do nastruhané mrkve dat tavený sýr, vajíčko najemno, přidat majolku a tatarku (nemusí být). Namazat na veku.... více o Mrkvová pomazánka II.
Ze všech přísad vypracujeme na vále hladké těsto (neděláme kvásek, kvasnice jen rozdrobíme). Necháme 1/2 hodiny odpočinout. Rozdělíme na 6 dílů, každý... více o Sýrové rohlíčky s česnekem
Cibuli nakrájíme na drobno a zpěníme na oleji, po chvíli přidáme i rozetřený česnek. Poté vložíme na kostičky nakrájenou sekanou a osmahneme,... více o Omáčka na špagety III.
Z uvedených přísad vymícháme těsto a necháme 20 minut kynout. Potom ho rozdělíme na 6 bochníků, rozválíme a rozkrájíme na trojúhelníky a širší část... více o Pizza rohlíky
Z mléka, vajec, žloutku a mouky připravíme těstíčko a trochu je osolíme. Na oleji děláme tenké palačinky. Mražený listový špenát vložíme na... více o Palačinky plněné špenátem
Vyválíme těsto a potřeme kečupem. Na těsto naskládáme plátky šunky a sýra. Můžeme posypat bylinkami. Těsto stočíme do ruličky a nakrájíme na... více o Rychlí šneci
Vezme se kastrůlek, může být i mísa z varného skla (je lepší), na dno se dá kousek másla velikosti vlašského ořechu a pokryje se naklepanými,... více o Kastrůlkové ražniči
Řízky nasolíme, naklepeme a poté je ještě jednou naklepeme ve strouhance. Takto připravené řízečky obalíme v rozšlehaném vejci a dáme zprudka opéct na... více o Řízečky naruby
Syrové brambory nastrouháme na kaši, vybereme co nejvíc vody a toto množství nahradíme mlékem, přidáme vejce, koření, anglickou slaninu nakrájenou na... více o Cmunda na pekáči
Esíčka vysypeme na vál a válečkem je rozdrtíme na prášek. Přisypeme práškový cukr, kakao a přidáváme studenou kávu tak dlouho, až budeme moci... více o Roláda z esíček
Na vále vypracujeme těsto a rozdělíne na polovinu. Vyválíme plát (já raději postupně vtláčím na plech), přeneseme na vymazaný plech. Pokryjeme náplní,... více o Jablkový koláč od Alice
Nastrouhané brambory, mouku a tuk uhněteme rukama v těsto. Necháme vychladit v ledničce. Vyválíme plát o síle asi 3 mm, potřeme jej rozšlehaným vejcem... více o Slané tyčinky z bramborového těsta
Jablka nakrájíme na kostičky, zasypeme cukrem a zalijeme olejem. Promícháme a necháme 2 hodiny stát. Občas promícháme. Přidáme zbylé suroviny a pečeme... více o Maminčina jablečná buchta
Brambory oloupeme a prolisujeme. Z brambor, špetky soli, žloutků a mouky vypracujeme vláčné těsto. Meruňky oloupeme a zbavíme pecek. Místo pecky... více o Meruňkové knedlíky po lechtalsku
Cibuli pokrájenou na tenká půlkolečka zpěníme na oleji, přidáme kuřecí maso a odblaněná drůbeží játra - oboje pokrájené na hranolky - a za stálého... více o Minutková kuřecí směs II.
Česnek oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Slaninu pokrájíme na proužky a osmahneme na oleji. Přidáme česnek, 5 minut společně opékáme, pak vyjmeme... více o Špagety sypané česnekem