Nadšenců, kteří si pečou vlastní chléb, je mezi námi stále víc. Není to totiž zdaleka tak složité, jak si řada lidí myslí. Nebojte se proto a pusťte se do toho. Až vlastní chléb ochutnáte, ten ze supermarketu už nikdy chtít nebudete. Tady je pár triků, díky nimž se vám ten váš vždycky povede.
Nejen při přípravě chlebového těsta je důležitá kvalita a druh použitých surovin. Pokud s pečením chleba začínáte, rozhodně vždy raději sáhněte po mouce označená chlebová, která má hodně lepku. Ten zajistí, že má chléb lehkou strukturu a vláčnou střídku. A nikdy jí před přidáním do mísy nebo nádoby pekárny nezapomeňte prosít, těsto se nakypří a bude lépe kynout.
Zapamatujte si také, že pro úspěšné upečení chleba není zas až tak rozhodující přesné dodržování množství uvedených surovin uvedených v receptu. Nedá se totiž přesně stanovit, protože různé druhy mouky se chovají odlišně. Chcete-li dosáhnout žádoucí konzistence těsta, musíte například přidat více tekutiny nebo naopak přisypat mouku. Záleží i na tom, zda použijete mouku žitnou, která potřebuje vody o něco víc, nebo mouku pšeničnou.
Recept a podrobný návod na klasickou Šumavu pro začátečníky najdete ZDE.
Pozornost věnujte také droždí, které se chystáte použít. Zkontrolujte datum spotřeby a snažte se použít droždí co nejčerstvější. Po expiraci nepoužívejte ani droždí sušené. Mohlo by se vám stát, že těsto nenakyne. S množstvím droždí to nikdy nepřehánějte, použijte vždy jen množství předepsané v receptu. Když ho přidáte víc, v domnění, že si pojistíte dostatečné nakynutí, zůstane v těstu nepříjemná pachuť.
A nezapomeňte, že základním předpokladem pro přípravu dokonalého chlebového těsta je nespěchat. Počítejte s tím, že doba kynutí se podle druhu použité mouky pohybuje mezi třemi a pěti hodinami. Těsto na klasický pšenično-žitný chléb totiž musíte nechat nakynout třikrát. Čím víc bude žitného podílu, tím víc času budete potřebovat.
Tip za závěr:
Chléb získá pěkný lesklý povrch, když bochník bezprostředně po upečení potřeme studenou vodou.
Ve střední míse prošlehejte hořčici, vinný ocet a bylinky, přidejte olivový olej. Do marinády naložíme kuřecí prsa krájená na kousky a necháme alespoň... více o Marináda na kuřecí maso s citrusy
Nadrobno nakrajenou cibuli osmazime do zlatova, na to dame maso na vetsi kostky zatahnout. Posypeme korenim (chilli, paprika, kmin) Jakmile se zacne... více o Guláš
Sušenky rozdrtíme a vmícháme do rozpuštěného másla. Směs namačkáme do kulaté otevírací formy na dort se dnem vyloženým pečícím papírem. Dáme na 10... více o Vánoční cheesecake
Předehřejeme si troubu na 220 C a naplníme rychlovarnou konvici vodou a dáme vařit. Na velký pekáč (ve kterém pak budeme zapékat těstoviny) narovnáme... více o Květákové makarony
Bramborákové těsto si můžeme připravit podle svého osvědčeného receptu a nemusíme se striktně držet uvedeného receptu. Někdo zahušťuje strouhankou,... více o Kuře pečené na bramboráku
Mléko rozmícháme s cukrem, solí, moukou a kypřidlem na hladké hustější těstíčko, které můžeme ochutit například skořicí, kokosem, kousky pokrájeného... více o Jemné lívance z acidofilního mléka - bez vajec
Mouku s nastrouhaným sýrem a solí dáme do mísy, promícháme, doprostřed nadrobíme droždí, přidáme vejce a mléko. Přidáme pokrájený změklý tuk a ze... více o "Párkrole" - párkové kremrole
Králíka si očistíme, omyjeme, rozporcujeme na menší díly, které naložíme alespoň na hodinu do marinády umíchané ze lžíce oleje, 3 lžic sojové omáčky a... více o Asijský králík - jednoduše a chutně
Kefír smícháme v míse s vejci, olejem, cukrem krupicí, moukou, práškem do pečiva a asi polovinou nasekaných ořechů. Dobře promícháme a těsto nalijeme... více o Kefírový koláč s ořechy
Sypké ingredience smícháme v míse, přidáme zbylé ingredience, dobře promícháme a těsto nalijeme a rovnoměrně rozetřeme v připraveném plechu. Těsto... více o Jednoduchý švestkový koláč
Bábovkovou formu vyložíme plátky anglické slaniny tak, aby zakryla vnější stěnu bábovky. Pokud máte formu, která se hodně připaluje, je možné ji... více o Masová bábovka aneb sekaná trochu jinak
Rýži uvaříme dle návodu. Na pánvi si na olivovém oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibulku a po chvíli přidáme na plátky nakrájený česnek, orestujeme... více o Salát s broskví a krabími tyčinkami
Korpus: žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme aroma, olej, vodu, mouku s kypřidlem a dobře promícháme. Nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků, těsto... více o Jahodovo-smetanové řezy
Nejprve si připravíme maso. Kuřecí si rozdělíme na větší kusy, vložíme do misky a přidáme olivový olej. Maso osolíme, přidáme trochu bazalky, oregano... více o Grilovaná tortilla s kuřecím masem a jogurtovobazalkovým dressingem
Měkký tvaroh nebo hustou zakysanou smetanu dáme do misky, přidáme strouhanou Nivu a křen dle jeho chuti (síly), osolíme, opepříme a dáme vychladit.... více o Jednoduchá nivová pomazánka s křenem
1. Oloupeme jablka a nakrájíme na kostičky. 2. Dáme jablka do hrnce s trochou vody a hnědým cukrem, vaříme 10 minut. 3. (Lze dělat při vaření jablek.)... více o Apple crumble
Maso nakrájíme na plátky nebo kostky, naklepeme, osolíme, okořeníme pepřem, kmínem, majoránkou, česnekem a dáme na dno vymazaného pekáče. Na maso dáme... více o Houbová staročeská pečínka s bramborem
Plátky masa naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme z jedné strany rozetřeným česnekem. Dáme do vymazaného pekáčku máslem, nenatřenou stranou nahoru.... více o Utajená česneková krkovička
Omytý angrešt s rybízem dáme do kastrolu a 1 dcl vařící vody a pod pokličkou zvolna rozdusíme za občasného promíchání. Pak přes cedník propasírujeme,... více o Angreštový pudink s černým rybízem
Scedíme nálev z tuňáka. Nakrájíme cibuli a nasekáme petrželku. Tuňáka, bramborovou kaši, cibuli, vejce a petrželku dáme do mísy a promícháme. ... více o Tuňákové karbanátky
Množství surovin záleží na počtu strávníků. Listové těsto si rozdělíme na 4 díly, které rozválíme na obdélníky. Ty pak slabě potřeme kašičkou z... více o Lístkoví šnečci s marmeládou
Lilek omyjeme, nakrájíme na plátky, osolíme a necháme asi 10 minut vypotit, otřeme. Omytou cuketu pokrájíme na plátky, cibuli a pórek na kolečka.... více o Zapékaná zelenina se sýrem
Plátky anglické slaniny klademe na pánev, kde máme již rozpálený olej, zprudka opečeme z obou stran. Cibuli si nakrájíme na tenčí půlměsíčky, papriku... více o Vaječná omeleta se zeleninou
Oloupaná jablka nastrouháme, přidáme vše ostatní, pokud se nám zdá těsto husté můžeme zředit troškou mléka. Přilijeme na vymazaný a vysypaný malý... více o Perník s jablky 2
Na rozpáleném oleji si ve větší pánvi orestujeme nejdřív papriku a žampiony. Pak přidáme ostatní zeleninu, dochutíme, promícháme, řádně prohřejeme,... více o Zeleninová pánev
Ze surovin necháme vykynout těsto. Těsto nakrájíme na proužky, které natočíme na kremrolové trubičky. Pečeme ve středně předehřáté troubě dozlatova.... více o Trdelníky
Těsto: z uvedených surovin upečeme piškot, necháme dobře vystydnout a rozřízneme na 3 placky. Nahřejeme marmeládu a spodní placku s ní pečlivě... více o Senzační schwarzwaldský dort
Dýni nakrájíme, dáme do hrnce a zalijeme vodou tak, aby byla celá ponořená. Vaříme asi 1 minutu. Potom rychle odstavíme a do horkého přidáme 1 lžičku... více o Dýňový kompot s ananasovou šťávou
Vše smíchat a vlít na vymaštěný a moukou vysypaný plech. Pečeme při 180 °C cca 30 minut. Po vyjmutí z trouby potřít čokoládovou polevou a posypat... více o Cuketový koláč II.
Ořechy smícháme s cukrem. Listové těsto rozdělíme na 5 stejných částí a každou vyválíme do kruhu podle velikosti dortové formy. Na dno dortové formy... více o Rychlý dort z listového těsta
Mrkev nastrouháme na slzičkovém struhadle, přidáme utřený česnek a majonézu. Promícháme a dáme na 1 hodinu odstát do chladničky Uvedené množství je... více o Mrkvový salát trochu jinak
Řízky naklepeme a okořeníme. Pokapeme sojovou omáčkou, potřeme olejem a necháme hodinku odležet. K přípravě můžeme použít i vepřové maso, ale pak... více o Kuřecí řízky v listovém těstě
Slané pečivo k vínu nebo jen tak: zpracujeme těsto, vyválíme plát, pomocí válečku přeneseme na plech (nemusí se vymazávat těsto je dost mastné),... více o Tvarohové těsto na slano i sladko
Do pekárny vložíme ingredience v uvedeném pořadí (kromě cibule). Zapneme program Základní (Basic, Normal apod.) pekárny Eta (Vega, Clatronic apod.).... více o Cibulový chléb
Vše kromě másla a česneku smícháme dohromady (cibuli nadrobno pokrájíme), mléko přidáme podle potřeby - může být i trochu méně nebo trochu víc. Dáme... více o Meteník
Kuřecí maso nakrájíme a dáme na rozpálený olej, zmírníme a pod pokličkou necháme "zbělet", občas promícháme, přidáme jablko (oloupané, bez jadřince,... více o Kuřecí směs Indie
V jednom hrnci uvaříme brambory, po uvaření je protlačíme přes drátěné kolečko, jako u bramborového salátu. Ve druhém hrnci uvaříme těstoviny. Na... více o Jednoduchý grenadýrmarš
Syrové brambory nastrouháme na kaši, vybereme co nejvíc vody a toto množství nahradíme mlékem, přidáme vejce, koření, anglickou slaninu nakrájenou na... více o Cmunda na pekáči
Mřížku v troubě dejte na střední pozici. Troubu předehřejte na 220 °C, horkovzdušnou na 200 °C. Plech s vyšším okrajem o rozměrech cca 45x32 cm... více o Zmrzlinové sendviče
Brokolici rozebereme na růžičky dáme do hrnce a zalijeme vodou asi 1 litr, mírně osolíme a vaříme 10 min. Ihned vše rozmixujeme, přidáme mléko asi 2-3... více o Dobrá a rychlá brokolicová polévka
Uvařená vejce podélně rozkrojíme a žloutky vydlabeme. Žloutky smícháme dobře se sekanou natí, namočeným a vynačkaným rohlíkem, 1 lžící oleja, osolíme,... více o Smažená plněná vejce
Brambory jemně nastrouhat, cibuli nakrájet na drobno a přidat ostatní suroviny. Vše dobře promíchat. Světovou dobrou chuť!... více o Světová pomazánka na chlebíčky
Maso nakrájíme na kostky a hodíme do rozpáleného hrnce (bez tuku), aby se zprudka opeklo a zatáhlo. Poctivě mícháme, to že se maso přichytává na dně... více o Guláš od mámy
Na sádle nebo oleji (sádlo je lepší) necháme zesklovatět na drobno nakrájený pórek, zalijeme malým množstvím horké vody a přidáme na malé kostičky... více o Pórková "malovaná" polévka
Králíka naporcujeme a naložíme asi na 1 den do marinády připravené ze surovin - olej, voda, sůl, kečup, hořčice, pepř, paprika, cibule nakrájená na... více o Béřovický králík
Kuře nakrájíme na malinké kousky (čtverečky nebo nudličky). Dáme do misky, přidáme ostatní přísady a dobře promícháme. Necháme několik hodin proležet... více o Čínské placičky
Brambory nakrájíme na malé kostičky a v mixéru je umixujeme. Směs nalijeme do mísy. Přidáme celé vejce a sůl dle chuti. Sypeme hrubou mouku, až... více o Halušky se zelím
Z mouky, vajec, mléka a špetky soli vypracujeme těsto. Mícháme tak dlouho, až se začnou tvořit vzduchové bublinky. Necháme 15 minut odpočinout. Hotové... více o Halušky
Do větší pánve vlijeme olej, přidáme najemno nasekanou cibuli a mírně osmahneme. Na tenké nudličky nakrájené vepřové maso vložíme na pánev s cibulkou... více o Neapolské nudle
Žloutky s cukrem ušleháme do pěny a přidáme hrubou mouku tak, aby těsto bylo hodně husté. Z bílků, cukru ušleháme tuhý sníh a opatrně vmícháme do... více o Jablečný koláč