• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Pomocníci
  • Rady a tipy
  • Jak na domácí chléb

Jak na domácí chléb

Jak na domácí chléb

Nadšenců, kteří si pečou vlastní chléb, je mezi námi stále víc. Není to totiž zdaleka tak složité, jak si řada lidí myslí. Nebojte se proto a pusťte se do toho. Až vlastní chléb ochutnáte, ten ze supermarketu už nikdy chtít nebudete. Tady je pár triků, díky nimž se vám ten váš vždycky povede.

Nejen při přípravě chlebového těsta je důležitá kvalita a druh použitých surovin. Pokud s pečením chleba začínáte, rozhodně vždy raději sáhněte po mouce označená chlebová, která má hodně lepku. Ten zajistí, že má chléb lehkou strukturu a vláčnou střídku. A nikdy jí před přidáním do mísy nebo nádoby pekárny nezapomeňte prosít, těsto se nakypří a bude lépe kynout.

Zapamatujte si také, že pro úspěšné upečení chleba není zas až tak rozhodující přesné dodržování množství uvedených surovin uvedených v receptu. Nedá se totiž přesně stanovit, protože různé druhy mouky se chovají odlišně. Chcete-li dosáhnout žádoucí konzistence těsta, musíte například přidat více tekutiny nebo naopak přisypat mouku. Záleží i na tom, zda použijete mouku žitnou, která potřebuje vody o něco víc, nebo mouku pšeničnou.

Recept a podrobný návod na klasickou Šumavu pro začátečníky najdete ZDE.

Pozornost věnujte také droždí, které se chystáte použít. Zkontrolujte datum spotřeby a snažte se použít droždí co nejčerstvější. Po expiraci nepoužívejte ani droždí sušené. Mohlo by se vám stát, že těsto nenakyne. S množstvím droždí to nikdy nepřehánějte, použijte vždy jen množství předepsané v receptu. Když ho přidáte víc, v domnění, že si pojistíte dostatečné nakynutí, zůstane v těstu nepříjemná pachuť.

A nezapomeňte, že základním předpokladem pro přípravu dokonalého chlebového těsta je nespěchat. Počítejte s tím, že doba kynutí se podle druhu použité mouky pohybuje mezi třemi a pěti hodinami. Těsto na klasický pšenično-žitný chléb totiž musíte nechat nakynout třikrát. Čím víc bude žitného podílu, tím víc času budete potřebovat.

Tip za závěr:
Chléb získá pěkný lesklý povrch, když bochník bezprostředně po upečení potřeme studenou vodou.

Dopřejte si čerstvé pečivo i bez návštěvy obchodu! Recepty na domácí housky, toustový i podmáslový chléb, najdete ZDE.

Mohlo by vám zachutnat

5 minut
Pikantní marináda na maso

Pikantní marináda na maso

Nakrájíme všechny bylinky, chilli papričky a česnek rozetřeme. Smícháme olej s citronovou šťávou, přidáme bylinky, papričky a česnek a promícháme.... více o Pikantní marináda na maso

40 minut
Rychlý mrkvový koláč s ovocem - vláčný

Rychlý mrkvový koláč s ovocem - vláčný

Mrkev nastrouháme do mísy, přidáme mleté ořechy, cukr, skořici, vanilkové aroma nebo čerstvě nastrouhanou citronovou kůru dle chuti, vejce, olej,... více o Rychlý mrkvový koláč s ovocem - vláčný

30 minut
Sýrové karbanátky s uzeným  masem

Sýrové karbanátky s uzeným masem

Do mísy nastrouháme na hrubém struhadle sýr, přidáme jemně pokrájené uzené maso, opepříme, případně i osolíme, přilijeme trošku mléka, přisypeme... více o Sýrové karbanátky s uzeným masem

10 minut
Tiramisu se zakysanou smetanou

Tiramisu se zakysanou smetanou

Připravíme si suroviny a nějakou formu (na dort, zapékací misku, hluboký plech). Dáme do vetší misky nebo hrníčku kafe (já dávám 3 lžičky, záleží jak... více o Tiramisu se zakysanou smetanou

Losos (nejen) v bylinkách

Losos (nejen) v bylinkách

Z oleje, citronové šťávy i kousků citronové kůry (postačí pár hoblinek žluté kůry) nasekaného česneku a bylinek vymícháme v hlubokém talíři marinádu,... více o Losos (nejen) v bylinkách

Rajský salát (nejen) s mozzarellou

Rajský salát (nejen) s mozzarellou

Omytá pevná zralá rajčata pokrájíme a dáme do mísy. Použít můžeme různé druhy a barvy (cherry, hruštičky, soudkové...). Přidáme drobně nasekaný česnek... více o Rajský salát (nejen) s mozzarellou

5 minut
Ochucené majonézy

Ochucené majonézy

Uvedené ingredience smíchejte v malé misce, pořádně rozmíchejte a podávejte např. ke grilovanému masu, hranolkám, kroketám, mini-karbanátkům,...... více o Ochucené majonézy

90 minut
Lembas (Elfí chléb)

Lembas (Elfí chléb)

- Smíchejte všechny přísady dohromady a udělejte kouli. - Celé to dejte do ledničky a cca 1 hodinu to nechte odležet. - Mezitím si připravte plech s... více o Lembas (Elfí chléb)

40 minut
Makovník, Makovec

Makovník, Makovec

Smícháme sypké ingredience a přimícháme do nich postupně tekuté. Vše zamícháme a vylijeme na vymazaný a vysypaný pekáček. Lze i na plech, ale moučník... více o Makovník, Makovec

10 minut
(Ne)alkoholické Mojito / Koktejly

(Ne)alkoholické Mojito / Koktejly

Nejdříve si nakrájejte limetky. Jako první odkrojte jeden plátek na ozdobu. Zbytek nakrájejte na měsíčky a dužinu vykrojte. Sklenici naplňte alespoň z... více o (Ne)alkoholické Mojito / Koktejly

Jednoduchá lososová pomazánka z Lučiny

Jednoduchá lososová pomazánka z Lučiny

Do misky si dáme lučinu (lze použít i mascarpone), kterou smícháme s uzeným lososem, solí a pepřem. Dle požadované hustoty přimícháváme smetanu a... více o Jednoduchá lososová pomazánka z Lučiny

15 minut
Česneková pomazánka s mascarpone

Česneková pomazánka s mascarpone

Mascarpone smícháme v misce se smetanou a česnekem dohladka, osolíme dle chuti a přidáme jemně nastrouhaný sýr. Vše dobře promícháme a dáme do chladna... více o Česneková pomazánka s mascarpone

Asijské smažené kuličky (šišky)

Asijské smažené kuličky (šišky)

Mleté maso (vepřové, hovězí či drůbeží) dáme do mísy, přidáme nastrouhaný česnek, zázvor, žloutek, sojovou (rybí) omáčku, pepř. Pokud více solíme,... více o Asijské smažené kuličky (šišky)

Brokolicové nebo květákové lívance

Brokolicové nebo květákové lívance

Předvařený květák (brokolici) necháme okapat a vychladnout. Pa ho rozmačkáme šťouchadlem nebo vidličkou. Mléko s moukou, kypřidlem a žloutky... více o Brokolicové nebo květákové lívance

Jogurtovo-kakaový koláč (řezy)

Jogurtovo-kakaový koláč (řezy)

Mouku, kakao, kypřidlo a cukr smícháme, přilijeme mléko, olej, vejce a dobře promícháme (z bílků můžeme udělat sníh, není to ale nutné). Těsto... více o Jogurtovo-kakaový koláč (řezy)

Adžika masovo-zeleninové ragú

Adžika masovo-zeleninové ragú

Na oleji (špeku) necháme zesklovatět pokrájenou cibuli, přidáme orestovat maso, pak osolíme a okořeníme a přidáme zeleninu. Ještě krátce restujeme za... více o Adžika masovo-zeleninové ragú

20 minut
Palačinky s ovesnými vločkami a jablky

Palačinky s ovesnými vločkami a jablky

V míse rozšleháme metličkou mléko s vejcem, přidáme špetku soli, asi lžíci krystalového cukru, za stálého šlehání dosypáváme hladkou moukou, můžeme... více o Palačinky s ovesnými vločkami a jablky

Kokosová žmolenka (drobenka)

Kokosová žmolenka (drobenka)

Z uvedených ingrediencí vytvoříme drobenku (žmolenku), kterou sypeme před pečením na buchty a koláče. Množství je na velký plech.... více o Kokosová žmolenka (drobenka)

30 minut
Bramborové knedlíky plněné cibulovo-masovou směsí

Bramborové knedlíky plněné cibulovo…

Náplň: na malém množství oleje (sádla) osmažíme dozlatova pokrájenou cibuli, pak přidáme pokrájené uzené nebo pečené maso, osolíme a opepříme, necháme... více o Bramborové knedlíky plněné cibulovo-masovou směsí

20 minut
Čočková polévka se zeleninou

Čočková polévka se zeleninou

Kedlubnu a mrkev oloupejte a nakrájejte na kousky či plátky, cibulku na kolečka. V hrnci rozehřejte olej a zeleninu na něm krátce poduste. Přidejte... více o Čočková polévka se zeleninou

7 minut
Buchta z mikrovlnky

Buchta z mikrovlnky

V misce smícháme všechny sypké ingredience a v druhé misce smícháme všechny tekuté. Poté promícháme dohromady a nalijeme do skleněné nádoby nebo... více o Buchta z mikrovlnky

90 minut
Jahodový dort se smetanou

Jahodový dort se smetanou

Jahodová náplň: jahody rozmačkáme s moučkovým cukrem a vmícháme trochu ušlehané smetany. Do tuhého sněhu z bílků zašleháme cukr, strouhané ořechy a... více o Jahodový dort se smetanou

Lasagne s cuketou a slaninou

Lasagne s cuketou a slaninou

Cuketu hrubě nastrouháme, když je mladá, nemusíme jí ani loupat. Na trošce oleje zpěníme pokrájenou cibuli, přidáme cuketu, nastrouhaný česnek,... více o Lasagne s cuketou a slaninou

Kuřecí prsa v slanině

Kuřecí prsa v slanině

Kuřecí prsa odblaníme, odstraníme tuk a do každého nožem nařízneme hlubší zářezy, osolíme a opepříme. Cibulku nakrájíme i s natí. Sýr nastrouháme na... více o Kuřecí prsa v slanině

Špenátové brambory - příloha

Špenátové brambory - příloha

Nové brambory necháme se slupkou,staré můžeme oloupat. Uvařené menší brambory opečeme na přepuštěném másle dozlatova, přidáme očištěný, osušený... více o Špenátové brambory - příloha

5 minut
Výborný dresing

Výborný dresing

Vše smícháme, podáváme k čerstvé zelenině, grilov. bramborám, rybě a všemu ostanímu, co máme rádi!... více o Výborný dresing

Kulaté švestkové koláče

Kulaté švestkové koláče

Nejdříve si připravíme těsto a počítáme předem s tím, že bude asi hodinu kynout. Jde o klasické kynuté těsto, jehož příprava začíná kváskem. Mléko... více o Kulaté švestkové koláče

Tvarohový lehký koláč II.

Tvarohový lehký koláč II.

Tvaroh, smetanu, pudink (prášek), 2 žloutky a ořechy postupně zamícháme. Nakonec vmícháme sníh ze dvou bílků. Vlijeme do dortové - vymazané, vysypané ... více o Tvarohový lehký koláč II.

Ořechové řezy ledové - cukroví

Ořechové řezy ledové - cukroví

Ušleháme žloutky s cukrem a pak přidáme ostatní, nakonec lehce vmícháme sníh. Upečeme na velkém plechu vyloženém pečícím papírem. Pečeme v předehřáté... více o Ořechové řezy ledové - cukroví

Mexická polévka z naší hospody

Mexická polévka z naší hospody

Do hrnce dáme olej, pokrájenou cibuli a mleté maso, přidáme chilli (podle chuti), rajský protlak, pepř a sůl. Podlijeme trošku vodou a necháme dusit.... více o Mexická polévka z naší hospody

Nokerle s vajíčkem

Nokerle s vajíčkem

Z mouky, vejce, soli a studené vody vypracujeme polotuhé těsto a do vroucí osolené vody přes cedník nebo struhadlo s velkými otvory hážeme nokerle ... více o Nokerle s vajíčkem

Nafouklá jablíčková dobrota

Nafouklá jablíčková dobrota

Kvasnice rozdrobíme do mouky, přidáme všechny ostatní suroviny a vypracujeme těsto. Ihned vyválíme a vykrajujeme kolečka. Ta plníme nastrouhanými... více o Nafouklá jablíčková dobrota

Brambory - cukroví

Brambory - cukroví

Smícháme v těsto, 24 hodin necháme v igelitovém sáčku v chladnu odležet. 1 balíček piškotů slepíme kakaovým krémem, necháme ztuhnout v lednici. Poté... více o Brambory - cukroví

60 minut
Medové perníčky III.

Medové perníčky III.

Tuk a med rozpustíme, přidáme cukr, kakao, skořici, koření na perníky, a pak i mouku, vejce, jedlou sodu (dávám do mouky), vypracujeme těsto, které... více o Medové perníčky III.

90 minut
Černý kuba

Černý kuba

Kroupy několikrát propláchneme. Pak je s trochou soli uvaříme do poloměkka ve vodě, jíž má být dvakrát tolik jako krup. Znovu je několikrát... více o Černý kuba

90 minut
Banánové řezy

Banánové řezy

Linecké těsto vyválíme, dáme na plech s vyšším okrajem a upečeme. Mezitím si připravíme krém: uvaříme pudink s cukrem v mléce, ještě do vlažného... více o Banánové řezy

Rybízový čaj

Rybízový čaj

Všechny suroviny smícháme a pečeme v troubě asi 30 minut. Pak naložíme do skleniček a sterilizujeme 20 minut při 80 °C. Po otevření skleničky dáme do... více o Rybízový čaj

Výborná omáčka na špagetky

Výborná omáčka na špagetky

Maso nakrájíme na malé kostičky nebo pomeleme, jak kdo má rád, osolíme, opepříme. Do kastrůlku dáme větší kousek másla a trochu olivového oleje a... více o Výborná omáčka na špagetky

Nekynutý závin

Nekynutý závin

Nejdříve si uděláme nádivky, které necháme vychladnout. Zpracujeme těsto, necháme 5 minut odpočinout. Potom rozdělíme na 4 díly a rozválíme na placky.... více o Nekynutý závin

Košíčky isidor

Košíčky isidor

Těsto: suroviny zpracujeme a vtlačíme do formiček (košíčků) upečeme při 175 °C asi 10-15 minut. Ořechová náplň: vše smícháme. Utvoříme kuličky, které... více o Košíčky isidor

Rumové kuličky II.

Rumové kuličky II.

Vše zpracovat v míse, tvořit kuličky, obalovat v krystalovém nebo perlovém cukru a nechat dva dny schnout. Těsto se méně lepí na ruce, pokud si ruce... více o Rumové kuličky II.

20 minut
Rychlé perníčky

Rychlé perníčky

Máslo utřeme s cukrem a vejcem, přidáme med, kakao a strouhanou čokoládu. Nakonec vmícháme mouku s práškem do perníku. Vypracujeme těsto, které... více o Rychlé perníčky

Krůtí prsíčka podle hospodskýho

Krůtí prsíčka podle hospodskýho

Na olej dáme zpěnit na kostička pokrájenou cibuli a pokrájený pórek. Do cibule přidáme na kostičky pokrájená prsíčka, osolíme, opepříme a přidáme... více o Krůtí prsíčka podle hospodskýho

90 minut
Šlehačková sekaná

Šlehačková sekaná

Mleté maso se smíchá s vegetou a tekutou šlehačkou, pořádně se promíchá a nechá se nejméně 24 hodin odležet v chladu. Z tohoto "těsta" se udělají... více o Šlehačková sekaná

90 minut
Barevné jablečné řezy

Barevné jablečné řezy

Zpracujeme zvlášt první i druhé těsto tak, že všechny přísady vždy smícháme dohromady. Na vymazaný plech dáme nejdříve první těsto, nejlépe roztáhneme... více o Barevné jablečné řezy

90 minut
Bábovka s vaječným koňakem

Bábovka s vaječným koňakem

Vejce,cukr a vanilkový cukr ušleháme do pěny. Za stálého míchání přiléváme olej a vaječný likér. Nakonec vmícháme mouku s práškem do pečiva. Do formy... více o Bábovka s vaječným koňakem

Malínský špaček od sestry Ireny

Malínský špaček od sestry Ireny

Plátky krkovice naklepeme, osolíme, opepříme. Křen nastrouháme spolu s jablkem najemno a v misce smícháme se syrovým vejcem, mírně osolíme. Touto... více o Malínský špaček od sestry Ireny

30 minut
Přírodní vepřové maso

Přírodní vepřové maso

Vepřové maso nakrájané na plátky naklepeme, osolíme, okořeníme, potřeme Worchestrovou omáčkou a osmažíme na oleji.... více o Přírodní vepřové maso

Rajská polévka s masem

Rajská polévka s masem

Maso nakrájíme na plátky a prudce osmažíme na oleji. Posypeme kmínem a odstavíme. Rajčata oloupeme a nakrájíme je na čtvrtky. Ve vývaru je vaříme... více o Rajská polévka s masem

Párky v listovém těstě

Párky v listovém těstě

Listové těsto rozkrájíme na 8 stejných dílů. Na pomoučeném vále každý z dílů rozválíme na obdélník o síle asi 2 mm. Pórek (zelenou část) dobře omyjeme... více o Párky v listovém těstě

Doporučujeme

20 minut
Buřty na pivu v briošce

Buřty na pivu v briošce

30 minut
Rebarborový džem s vanilkou

Rebarborový džem s vanilkou

20 minut
Chřest s křupavou posýpkou a ztraceným vejcem

Chřest s křupavou posýpkou a…

Poslední sledované recepty

50
Výborná chlebíčková pomazánka
Výborná chlebíčková…
45
Velikonoční nádivka
Velikonoční nádivka
34
Rajčatový salát III.
Rajčatový salát III.
32
Bábovka s tvarohovou náplní
Bábovka s tvarohovou…
30
Jednoduchý těstovinový salát / příloha
Jednoduchý těstovinový…

Zajímavé články

Sladký orgasmus: Upečte si hříšně dobrý moučník, který budete milovat
Sladký orgasmus: Upečte si hříšně dobrý moučník,…
KVÍZ: Poznáte česká jídla podle jejich vtipných názvů? Otestujte se!
KVÍZ: Poznáte česká jídla podle jejich vtipných…
Jak jíst podle ájurvédy? Nechte si poradit od lektorky Kristýny Paulus
Jak jíst podle ájurvédy? Nechte si poradit od…
Trápí vás nespavost? Těchto 6 potravin vám pomůže vyspat se dorůžova
Trápí vás nespavost? Těchto 6 potravin vám pomůže…
Pavlova s amarettem nebo rumové tiramisu? Vyberte si svůj oblíbený opilý dezert
Pavlova s amarettem nebo rumové tiramisu? Vyberte…
AHA.cz Adamec (77) na rozlučce s Bartoškou (†78): Našel novou lásku!

Adamec (77) na rozlučce s Bartoškou (†78): Našel novou lásku!

Mimibazar První pomoc při spálení od slunce, poranění, nevolnosti i jet lagu: Homeopatická cestovní lékárnička

První pomoc při spálení od slunce, poranění, nevolnosti i jet lagu: Homeopatická cestovní lékárnička

Dáma.cz Nejpřitažlivější ženská znamení horoskopu: Komu muži padají k nohám?

Nejpřitažlivější ženská znamení horoskopu: Komu muži padají k nohám?

Blesk pro ženy Survivor bojovnice Kate Matl nám ukázala celý šatník: Bez čeho nedá ani ránu?

Survivor bojovnice Kate Matl nám ukázala celý šatník: Bez čeho nedá ani ránu?

Ženy.cz Jak rychle usnout do 10, 60 a 120 vteřin. 3 vědecky ověřené metody

Jak rychle usnout do 10, 60 a 120 vteřin. 3 vědecky ověřené metody

Blesk.cz Princezna Kate po rakovině: Dojemné setkání s rodinou mrtvé fotografky (†17)

Princezna Kate po rakovině: Dojemné setkání s rodinou mrtvé fotografky (†17)

SportRevue.cz Zrádci a krysy. 18 fotbalistů, jejichž přestupy z nich udělaly nenáviděné hráče

Zrádci a krysy. 18 fotbalistů, jejichž přestupy z nich udělaly nenáviděné hráče

Maminka.cz České maminky se podělily o 60 intimních záběrů, které dokazují, že i v české porodnici lze porodit krásně a s respektem

České maminky se podělily o 60 intimních záběrů, které dokazují, že i v české porodnici lze porodit krásně a s respektem

Blesk Horoskopy 5 nejhorších milenek zvěrokruhu: Které ženy sexu příliš neholdují?

5 nejhorších milenek zvěrokruhu: Které ženy sexu příliš neholdují?

  • Recepty.cz
  • Pomocníci
  • Rady a tipy
  • Jak na domácí chléb
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact