Česká kuchyně se bez něj neobejde. Silný vývar, ať už hovězí, kuřecí nebo zeleninový, je základem všech polévek i omáček, hodí se ale i pod pečené maso nebo třeba při přípravě rizota. Jak ale docílit toho, aby byl krásně čirý a nebyl kalný? Důležité je dodržet hned několik základních pravidel.
Pokud se chystáte použít kosti, důkladně je omyjte studenou vodou, potřete kapkou oleje a asi deset minut pečte v troubě vyhřáté na 200 °C. Zbavíte je tak přebytečných bílkovin, které způsobují zakalení, a zároveň bude chuť, již vývaru dodají, intenzivnější. Maso stačí jen omýt studenou vodou.
Až se voda na vývar začne vařit, bude se ze začátku na povrchu tvořit pěna, jde o sražené bílkoviny. Tu je potřeba sbírat lžicí nebo děrovanou naběračkou, vývar by zbytečně zakalila.
Pokud se vám polévka přece jen zakalí, vyšlehejte tuhý sníh z bílků, vmíchejte ho do vychladlého vývaru a zahřívejte, až se bílky vysrážejí. Nachytají na sebe všechny nečistoty a při cezení se na nich udrží.
Před sléváním hotového vývaru vždy do cedníku dejte papírovou kuchyňskou utěrku. Ta zachytí mnohem víc nečistot než sebejemnější cedník, a jako bonus pak bude mytí cedníku mnohem jednodušší. Navíc vývar zbavíte i přebytečného tuku.
Návod, jak připravit poctivý domácí vývar, najdete ZDE.
Zralá pevná rajčata omyjeme a pokrájíme na slabé plátky, které rozložíme na talíř. Pokud máme různé druhy rajčat, tím lépe a hotové carpaccio bude o... více o Carpaccio z rajčat
Remosku můžeme vyložit pečícím papírem, na který nalijeme cca 4 lžíce oleje nebo budeme kuličky z kynutého těsta vkládat rovnou do remosky s olejem. ... více o Dukátové buchtičky z remosky s vanilkovým krémem
Očištěné dršťky dejte vařit, po 30 minutách je sceďte, vraťte do hrnce a zalijte novou vodou. To udělejte 3x, aby se důkladně propraly. Vařte do... více o Dršťková polévka I.
Začneme tím, že dýni zbavíme měkkého prostředku a oloupeme ji. Nakrájíme ji na kostičky asi 25 x 25 mm a v hrnci je zalijeme studenou vodou. Vaříme,... více o Americký dýňový koláč
Hrušky používáme zralé, ale pevné, které omyjeme, oloupeme, odstraníme stopky, bubáky a jádřince a pokrájíme na půlky, čtvrtky, větší kostky..., které... více o Hruškový kompot po našem
Maso pokrájíme na kostičky nebo nudličky, osolíme, opepříme a na rozpáleném oleji zprudka osmažíme dozlatova. Pak přisypeme pokrájenou cibuli a dále... více o Cibulové (pórkové) vepřové maso
Rukolu si opláchneme a necháme okapat. Přidáme nakrájená cherry rajčata a na menší kostičky nakrájený (oloupaný) pomeranč. Jemně osolíme a zakápneme... více o Salát Rukola s cherry rajčátky a pomerančem
Maso pokrájíme na menší kostky, osolíme, okmínujeme a dáme ho do zapékací mísy k pokrájené cibuli a nasekanému česneku. Promícháme, zaklopíme a pečeme... více o Klouzáky s masem (chlupaté knedlíky) a kysaným zelím
Špagety uvaříme v osolené vodě. Česnek oloupeme a nakrájíme na slabé plátky. Chilli papričky (spíše se používají sušené) zbavíme semínek a také... více o Spaghetti aglio olio e peperoncino
Těsto: Smícháme mouku, prášek do pečiva, cukr a kakao a potom přidáme heru a vejce a ze všeho vytvoříme drobenku, kterou rozprostřeme na plech... více o Sváteční řezy s tvarohem a jablky
Předvařený květák scedíme, necháme okapat, hrubě pokrájíme. Na másle osmažíme cibuli dosklovata, přidáme pokrájenou hlívu, česnek a slaninu, nejprve... více o Hlíva s květákem na mozeček nebo zapečená
Zeleninu osmažíme na tuku. Když je zelenina osmažená, přidáme mouku a dosvětla osmažíme. Do takto připravené jíšky pak přidáme vejce, mícháme, jakmile... více o Polévka z vaječné jíšky
Vařené brambory, řepu a vejce pokrájíme na kostičky a dáme do mísy, cibuli a okurku také, ale najemno a přidáme do mísy. Přidáme hořčici a majolku ... více o Bramborový salát s řepou
Celer a brambory nakrájíme na kostky, cibuli nakrájíme najemno. Citron omyjeme a okrájíme z něj proužky kůry, z poloviny citronu vymačkáme šťávu. V... více o Celerová krémová polévka
Vše pořádně promícháme a pečeme na pánvi bez tuku. Sladidlo před přidáním rozdrtíme.... více o Pudinkové lívanečky (DUKAN)
Celá vejce šleháme s cukrem do husté pěny, pak vmícháme vlažné máslo, mouku s kypřidlem a aroma, dobře promícháme a nakonec zlehka (už ne šlehačem)... více o Jahodové muffiny II.
Připravíme si potřebné ingredience. Na pánev: Nasekáme si cibuli (cibuli a půl) a nakrájíme oloupané česnekové stroužky na cca 0,3 cm plátky. Do této... více o Cibulovo-česneková polévka
Jogurt, povidla, vejce, cukr, rum a olej dáme do větší mísy a vše dobře promícháme. Do tekuté směsi přidáme mouku s kypřidlem a sodou a opět dobře... více o Jablečný povidlovník - mokrý koláč
Troubu předehřejte na 160 °C. Změklé máslo utřeme s cukrem do světlé pěny. Poté do ní postupně zašleháme žloutky. Přisypeme ořechy, rozinky a čokoládu... více o Biskupský chlebíček
Maso opláchněte, osušte, nakrájejte na malé kousky, osolte a opepřete. Na rozehřátém oleji v kastrolu krátce, asi 5 minut, orestujte nakrájenou... více o Krůtí guláš s těstovinami
Mouky smícháme v míse, uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, nasypeme cukr a nalijeme část mléka. Trochu mléko zamícháme a necháme... více o Kynuté pletýnky - smažené
Těsto vypracuji a nechám chvíli odpočinout. Mezitím si nakrájím cibulku a dám ji opéct na másle, přidám česnek, tak 2 stroužky, ale je to podle chuti... více o Cuketový quiche
Hrách namočíme do studené vody, do které přidáme bobkový list, nové koření, celý kmín, fenykl, a necháme namočené 8 hodin. Poté vodu vyměníme za... více o Hrachová kaše (moc dobrá)
Den předem vložte králičí stehna do pekáčku s mořskou solí a maso jí obalte. Přikryjte potravinářskou fólií a dejte do ledničky. Před přípravou pak... více o Králičí stehna pečená velmi pomalu
Lilek nakrájíme na kolečka, osolíme a necháme vypotit. Po vypocení nakrájíme na kostky. Rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme na kostičky. V pánvi... více o Lilek s rajčaty
Do misky vyklopíme tvaroh z vaničky, přidáme trojúhelníček sýra a majonézu (množství dle chuti). Přidáme nasekanou petrželku, nakrájenou zeleninu,... více o Výborná tvarohová pomazánka
Žloutky si vyšleháme s cukrem do pěny. Pak vmícháme olej, vodu, přisypeme kakao s moukou a kypřidlem do perníku,promícháme a nakonec zlehka vmícháme... více o Rychlá perníková roláda
Ovoce použijeme dle chuti, kompotované nebo čerstvé, které nepotřebuje dlouhou tepelnou úpravu, např.jablka,jahody. Cukr přizpůsobíme chuti ovoce,... více o Teplý ovocný koláč - rohlíkový
**Těsto:** Do mísy prosijeme mouku. V prostředku uděláme důlek, nalijeme trochu vlažného mléka, přisypeme cukr a rozdrobíne droždí. Takto připravený... více o Hrníčkové rohlíčky a pletýnky
Svaříme vodu se solí na 4% roztok (na 1 l vody 40g soli) a necháme vychladnout. Zeleninu oloupeme a očistíme. Květák rozebereme na menší růžičky,... více o Bulharská trošije (nakládaná zelenina)
Plátky krkovičky naklepeme, osolíme, opepříme, z obou stran hodně potřeme rozdrceným česnekem. Plátky naložíme do mléka tak, aby byly ponořené,... více o Česneková krkovička naložená v mléce
Brambory nakrájíme na kostky, maso také. Přidáme cibuli nakrájenou na kolečka, česnek, zeleninu nakrájenou na kostky, lečo, slaninu a klobásy. Osolíme... více o Živánská
Těsto: z uvedených surovin upečeme piškot, necháme dobře vystydnout a rozřízneme na 3 placky. Nahřejeme marmeládu a spodní placku s ní pečlivě... více o Senzační schwarzwaldský dort
Veškeré ingredience smícháme dohromady se žloutky. Poté v klidu vmícháme sníh z bílků. Vlijeme do připravené vymazané a vysypané formy asi 90% hmoty.... více o Bábovka triviální olejová
Smícháme med, máslo, cukr a vejce, přidáme vločky a nakonec mouku s práškem do pečiva. Hmotu dáváme na plech lžičkou (vyložený pečícím papírem).... více o Marokánky s ovesnými vločkami
Ze všech přísad vypracujeme na vále hladké těsto (neděláme kvásek, kvasnice jen rozdrobíme). Necháme 1/2 hodiny odpočinout. Rozdělíme na 6 dílů, každý... více o Sýrové rohlíčky s česnekem
V osolené vodě uvaříme kolínka, Na tuku zpěníme cibuli, přidáme šunku, osmahneme a zaprášíme moukou. Přilijeme mléko, a přidáme 1/2 nivy, hořčici,... více o Zapékané těstoviny II.
Krabí tyčinky nakrájíme na větší kousky, přidáme na drobno nakrájenou okurku a cibuli, kukuřici, sůl, pepř, majolku a důkladně promícháme. Dáme... více o Ukrajinský krabí salát
Mouku smísíme s jednou lžičkou jedlé sody, přidáme olej (já osobně používám rostlinný tuk a to spíše až tu polovinu hrníčku a plech pak už nevymazávám... více o Hrníčková rychlo - pizza - těsto
Namočíme si houby. Brambory oloupeme a nakrájíme na menší kostky. Dáme vařit do vody. Když jsou brambory téměř měkké, přidáme nepropláchnuté zelí,... více o Poctivá zelňačka
Z ingrediencí na piškot vyšleháme těsto a upečeme. Vychladlý piškot potřeme zavařeninou a pomažeme krémem, který uděláme svařením mléka a mouky na... více o Vynikající řezy Raffaelo
Žloutky ušleháme s cukrem, přidáme mouku s práškem do pečiva a na konec zlehka zamícháme sníh z bílků. Rozetřeme na vymaštěný a moukou nebo... více o Smetanovo kokosový jablečný moučník
Smícháme těsto a na masovém strojku (dělá se i kokosové) na dýlku ukazováčku děláme banánky (nejširší zubatý-hřeben). Upečeme při 160-180 °C. Pak... více o Banánky I
Uvedené suroviny 20 minut šleháme do zhoustnutí.... více o Domácí majonéza
Vejce,cukr a vanilkový cukr ušleháme do pěny. Za stálého míchání přiléváme olej a vaječný likér. Nakonec vmícháme mouku s práškem do pečiva. Do formy... více o Bábovka s vaječným koňakem
Maso naklepeme, osolíme, opepříme a silně z obou stran potřeme hořčicí. Na oleji osmahneme dozlatova na kroužky nakrájenou cibuli (hodně - cibule nám... více o Falešné španělské ptáčky
Vejce, cukr a vanilkový cukr ušleháme ve šlehači do pěny. Potom vmícháme koňak a střídavě mouku smíchanou s práškem do pečiva a olej. Nakonec přidáme... více o Bábovka z vaječného koňaku
Maso nakrájíme na vysoké steaky (alespoň 2,5 cm). Smícháme šťávu z pomeranče, sójovou omáčku, rozmačkaný česnek a hrubě mletý pepř. Do této směsi maso... více o Marinované steaky
Maso z hlavy, nožiček i kůži omyjeme v teplé vodě, očistíme a dáme vařit, nejlépe do tlakového hrnce. Přidáme jednu cibuli, sůl, kuličky pepře a... více o Domácí huspenina
Bůček omyjeme a špičatým ostrým nožem v něm uděláme kapsu. Žloutky rozšleháme v mléce a osolíme. Do této směsi dáme zvlhčit housky nakrájené na... více o Plněný vepřový bůček