Česká kuchyně se bez něj neobejde. Silný vývar, ať už hovězí, kuřecí nebo zeleninový, je základem všech polévek i omáček, hodí se ale i pod pečené maso nebo třeba při přípravě rizota. Jak ale docílit toho, aby byl krásně čirý a nebyl kalný? Důležité je dodržet hned několik základních pravidel.
Pokud se chystáte použít kosti, důkladně je omyjte studenou vodou, potřete kapkou oleje a asi deset minut pečte v troubě vyhřáté na 200 °C. Zbavíte je tak přebytečných bílkovin, které způsobují zakalení, a zároveň bude chuť, již vývaru dodají, intenzivnější. Maso stačí jen omýt studenou vodou.
Až se voda na vývar začne vařit, bude se ze začátku na povrchu tvořit pěna, jde o sražené bílkoviny. Tu je potřeba sbírat lžicí nebo děrovanou naběračkou, vývar by zbytečně zakalila.
Pokud se vám polévka přece jen zakalí, vyšlehejte tuhý sníh z bílků, vmíchejte ho do vychladlého vývaru a zahřívejte, až se bílky vysrážejí. Nachytají na sebe všechny nečistoty a při cezení se na nich udrží.
Před sléváním hotového vývaru vždy do cedníku dejte papírovou kuchyňskou utěrku. Ta zachytí mnohem víc nečistot než sebejemnější cedník, a jako bonus pak bude mytí cedníku mnohem jednodušší. Navíc vývar zbavíte i přebytečného tuku.
Návod, jak připravit poctivý domácí vývar, najdete ZDE.
Všechny ingredience pořádně promíchejte, dejte do vakuově uzavíratelného sáčku a do něj vložte naporcované kuře nebo lososa tak, aby bylo maso obalené... více o Medovo-hořčičná marináda na kuře i lososa
Oloupeme si kiwi a nakrájíme ho na kostičky.Banán také oloupeme a nakrájíme ho (nemusí být na malé kousky).Přidáme 2 čajové lžíce medu.Všechno dáme do... více o Smothie-Kiwi a banán
Zelený chřest omyjeme a bílý oloupeme a omyjeme. Chřest dáme povařit na skus do osolené vody na 5 - 8 minut, dle jeho tloušťky. Chřest můžeme povařit... více o Chřest s bešamelovou omáčkou
Kroupy den předem namočte do vody. Nasekaná žebra vložte do kastrolu, zalijte vodou a přiveďte k varu. 10 minut vařte, poté slijte, dolijte vodou a... více o Polévka s uzenými žebry a kroupami
Plátka krkovice naklepeme, po stranách nakrojíme, aby se nám při smažení nekroutily, osolíme, opepříme. Cibuli smažíme lehce dozlatova. Přidáme plátky... více o Houbovo-smetanová krkovička
Zakysané smetany smícháme s cukrem, vanilkovým cukrem, popř. může být i moučka. Můžeme přidat i granko. Na "talíř" vyskládáme piškoty nebo korpus,... více o Nepečený banánovo/lentilkový dort
Na trošce oleje osmažíme pokrájenou cibuli dosklovata. Přidáme pokrájenou šunku (lze použít i slaninu) a nastrouhaný česnek a vše ještě krátce... více o Špecle s fazolkami
1. Cuketu opláchneme a nakrájíme na tlustší kolečka (cuketa se pak totiž zpeče). Kolečka rozeskládáme na předem připravený plech. Ještě před "zdobením... více o Cuketová kolečka
Těstoviny - uvaříme dle návodu. Omáčka - V hrnci necháme pomalu rozpustit máslo, poté přidáme hladkou mouku a chvíli mícháme, přilijeme mléko,... více o Těstoviny se sýrovou omáčkou zapečené
Pekáč vymažeme sádlem nebo vytřeme olejem. Do pekáče nasypeme hrubě pokrájené cibule a nasekaný zázvor. Na ně naskládáme dobře nasolené, okmínované... více o Pečené vepřové ocásky (nejen) s bramborami
Na rozpáleném tuku osmažíme pokrájenou cibuli dorůžova. Pak vložíme osmažit z obou stran i naklepané a po stranách nakrojené, osolené a opepřené... více o Bylinkové kotlety na houbách
Okurku oloupeme, podélně rozkrojíme a vyřízneme měkké středy. Pak pevnou část drobně pokrájíme a dáme do mísy, přidáme Mascarpone nebo Lučinu,... více o Jednoduchá vajíčková pomazánka (salát) s okurkou
Do vymazaného pekáčku naskládáme naklepané osolené a opepřené řízky, které posypeme pokrájenou česnekovou slaninou a plátky česneku. Vše zasypeme... více o Česnekové řízky na smetaně
Těsto - rozetřeme cukr s vajíčky, postupně přidáme mouku, kypřící prášek, olej, med a vanilkový cukr, promícháme a nalejeme na plech s pečícím papírem... více o Rychlá ovocná buchta - koláč
Omyté jahody rozpůlíme a pokapeme likérem a necháme chvilku rozležet. Dortovou formu vyložíme na dně a po stranách piškoty a pokapeme 100 ml kávy,... více o Tiramisu s jahodami a čokoládou
Maso naklepeme, strany nakrojíme, aby se při smažení nekroutilo, osolíme, opepříme a na rozpáleném oleji osmažíme z obou stran dozlatova. Hotové... více o Přírodní plátek se sýrovou zeleninou - minutka
Grilování na cedrovém prkénku je velmi používaný způsob úpravy nejen ryb, ale i krevet a jakéhokoli masa nejen v Kanadě a USA, ale získává si čím dál... více o Losos grilovaný na cedrovém prkénku
PEČENÍ 1. Troubu předehřejeme na 190°C. Nadzvedneme kůži u krku krůty a do otvoru napěchujeme nádivku. Do břišní dutiny dejte pár kousků cibule a... více o Nejlepší vánoční krůta
Dáme si vařit špagety s malou lžičkou olivového oleje. Já osobně je nesolím. Nakrájíme si cibulku a hodíme na pánvičku, bez oleje, pouze s kapičkou... více o Špagety se šmakounem a s hořčicí
**Těsto**: Mouku, cukr, van.cukr, kypřící prášek, mléko, olej, vejce pečlivě promícháme do hladka, nalijeme do formy na pečení (cca 26cm) a dáme péct... více o Kokosovo-ananasový dort
Citronovou trávu několikrát naklepemé tupou stranou velkého nože a nakrájíme na 4 cm velké kusy, kuřecí prsa nakrájíme proti vlávnům na proužky,... více o Tom Kha Gai
Kuřecí srdíčka očistíme a opláchneme. Na pánev si dáme slaninu a děláme ji do té doby než pustí tuk. Poté přidáme cibuli a také i česnek, osmahneme... více o kuřecí srdíčka
Oloupaná vejce pokrájíme na kostičky spolu s okurkami a cibulí. Ředkvičky očistíme a pokrájíme na plátky. Vše v misce smícháme s majolkou, dochutíme... více o Vaječný salát s ředkvičkami
Chřest oloupeme a krátce povaříme ve slané vodě, scedíme a pokrájíme na kousky. Z másla a mouky si připravíme světlou jíšku, kterou zalijeme mlékem a... více o Pečené kuřecí s chřestem
Ze surovin na těsto si vypracujeme hladké těsto, které rozdělíme na 4 části a každou rozválíme na pomoučněném stole do tvaru obdélníku. Jahody... více o Jahodovo-tvarohové šišky (knedlíky)
Tyčinky, rajče a okurku nakrájíme na malé kousky. Přidáme majonézu, dle chuti osolíme a opepříme. Důkladně promícháme a necháme proležet v chladničce.... více o Salát z krabích tyčinek s majonézou
Ingredience na marinádu v hrnci svaříme a necháme vychladnout. Pak do marinády vložíme maso a v chladu necháme 4-5 dní marinovat. Denně maso otáčíme.... více o Mufloní kýta
Svaříme 0,5l mléka s máslem, dokud se máslo nerozpustí. Necháme mírně zchladnout a posléze přidáme vanilkový cukr a rum dle chuti. Podáváme lehce... více o Máslový ležák proti depresi
Cukr, žloutky a vanilinový cukr vyšleháme do hladka. Přidáme olej, teplou vodu a do mísy prosijeme mouku s práškem do pečiva. Zašleháme. Přidáme... více o Duo bábovka
Řízky osolíme, naklepeme, obalíme v mouce a dáváme na kopeček na sebe. Vezmeme do prstů hořčici (místo klasiky vajíčka) a rozetřeme po celé ploše... více o Mazané řízky
Oloupaná a jádřinců zbavená jablka nakrájíme na kousky, zalijeme půllitrem vody, přidáme cukr a povaříme. Mezitím si připravíme dortovou formu; na dno... více o Nepečený jablkový dort
Ve 1/4 litru mléka rozpustíme na plotně celý balíček obyčejného kakaa a necháme mírně vychladnout. Do mísy si dáme moučkový cukr, změklé celé máslo,... více o Čokoládová bomba bez pečení
Vložíme do pekárničky v uvedeném pořadí, zapneme program základní, velikost II, kůrka tmavá. Tento chlebík je opravdu výborný.... více o Podmáslový chléb - moc dobrý
Oloupanou, vydlabanou cuketu nakrájíme na velikost "bramborových hranolků". Cibuli na jemné půlměsíčky, dáme do mísy, promícháme se lžící soli a... více o Cuketové matesy II.
Prsíčka nakrájíme na podlouhlé nudličky, osolíme, opepříme a poprášíme paprikou. Anglickou slaninu nakrájíme na drobné kousky. Na oleji osmažíme obě... více o Kuřecí nudličky na smetaně se slaninou
Houby nakrájíme na plátky a povaříme se špetkou mletého kmínu v trošce osolené vody. Na másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme povařené... více o Valašská zelňačka s houbami
Do každé sklenice vložíme celé okurky (množství, kolik se vejde), pričemž je prokládáme mrkví a cibulí. Přidáme všechny výše uvedené ingredience,... více o Rychle naložené okurky
Rajčata nakrájíme na kousky (můžeme předtím oloupat). Přidáme papriky nakrájené na nudličky, nahrubo nakrájenou cibuli, nadrobno nakrájené feferonky,... více o Čertovská omáčka
Mrkev omyjeme a nastrouháme na struhadle. Papriku nakrájíme na kostičky. Vše smícháme. Citronovou šťávu smícháme s cukrem a vodou. Vlejeme k mrkvi a... více o Mrkvový salát
3 jablíčka oloupeme, nakrájíme na kostičky a promícháme s těstem, které jsme si připravili z vajec, cukru, Hery, mouky a prášku do pečiva. Těsto dáme... více o Jablečná buchta II.
Omytou a osušenou kačenu potřeme 12 hodin před pečením pastou z 3 stroužků česneku, solí, papriky a pepře. Brambory na jemno nastrouháme, dáme do... více o Kachna plněná brambory
Uvaříme čočku do měkka, scedíme. Červené sterilované zelí pokrájíme na menší kousky. Čočku osolíme dle chuti, do ní vmícháme pokrájené zelí a poté... více o Čočkový salát se zelím
Suroviny na těsto smícháme a vymačkáme na vymazaný plech s vyšším okrajem nebo pekáček. Dále v míse smícháme všechny suroviny na tvarohovou náplň, po... více o Tvarohový koláč báby Havelkové
Cukr, celá vejce, žloutky a vanilkový cukr třeme do pěny asi 30 minut. Potom přidáme citronovou šťávu, tuhý sníh ušlehaný z bílků, mouku a zlehka... více o Velikonoční beránek
Smícháme mouku, sůl a zalijeme mlékem ve kterém jsme rozpustili droždí a špetku cukru. Uhněteme těsto, které necháme vykynout. Z těsta tvoříme tenké... více o Rychlé langoše
Na pánvi osmahneme maso, přidáme zeleninu a žampióny a zakapeme sojovou omáčkou, přidáme asi 4 lžíce vody a necháme chvilku dusit. Mezitím uvaříme... více o Čínské nudle s masem a žampióny
Kotlety naklepeme, osolíme, opepříme, na jednu půlku položíme plátek šunky a kolečko syrečku. Maso v půli přehneme, okraje přiklepneme a řízek obalíme... více o Plněný vepřový řízek
Zpěníme cibulku, přidáme mletou papriku, osmahneme, až se rozpustí přidáme nakrájené párky, osmahneme, zalijeme vodou a přidáme brambor a bujón ... více o Frankfurtská polévka
Opečené toasty potřeme z jedné strany majonézou a na osm kusů navrstvíme jemně nakrájené listy ledového salátu. Čtyři plátky se salátem poklademe... více o Club Sandwich
Rozkrájenou cibuli, zpěněnou na části tuku, zasypeme moukou a připravíme světlou jíšku, kterou za stálého míchání zalijeme vývarem. Ochutíme pepřem a... více o Česneková omáčka