• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Pomocníci
  • Rady a tipy
  • Jak na čirý vývar

Jak na čirý vývar

Jak na čirý vývar

Česká kuchyně se bez něj neobejde. Silný vývar, ať už hovězí, kuřecí nebo zeleninový, je základem všech polévek i omáček, hodí se ale i pod pečené maso nebo třeba při přípravě rizota. Jak ale docílit toho, aby byl krásně čirý a nebyl kalný? Důležité je dodržet hned několik základních pravidel.

Pokud se chystáte použít kosti, důkladně je omyjte studenou vodou, potřete kapkou oleje a asi deset minut pečte v troubě vyhřáté na 200 °C. Zbavíte je tak přebytečných bílkovin, které způsobují zakalení, a zároveň bude chuť, již vývaru dodají, intenzivnější. Maso stačí jen omýt studenou vodou.

Až se voda na vývar začne vařit, bude se ze začátku na povrchu tvořit pěna, jde o sražené bílkoviny. Tu je potřeba sbírat lžicí nebo děrovanou naběračkou, vývar by zbytečně zakalila.

Pokud se vám polévka přece jen zakalí, vyšlehejte tuhý sníh z bílků, vmíchejte ho do vychladlého vývaru a zahřívejte, až se bílky vysrážejí. Nachytají na sebe všechny nečistoty a při cezení se na nich udrží.

Před sléváním hotového vývaru vždy do cedníku dejte papírovou kuchyňskou utěrku. Ta zachytí mnohem víc nečistot než sebejemnější cedník, a jako bonus pak bude mytí cedníku mnohem jednodušší. Navíc vývar zbavíte i přebytečného tuku.

Návod, jak připravit poctivý domácí vývar, najdete ZDE.

Mohlo by vám zachutnat

30 minut
Přírodní maso se žampiony - minutka

Přírodní maso se žampiony - minutka

Maso pokrájíme na plátky, které po stranách nakrojíme, aby se nám při smažení nekroutilo, naklepeme, osolíme, opepříme a okmínujeme. Na pánvi s... více o Přírodní maso se žampiony - minutka

20 minut
Čokoládová poleva se zakysanou smetanou

Čokoládová poleva se zakysanou…

Cukr nasypeme do kastrolku a svaříme s vodou na cukerný roztok, do kterého dáme nalámanou čokoládu na vaření (používám nejméně 50-ti procentní). Za... více o Čokoládová poleva se zakysanou smetanou

80 minut
Gulášová polévka

Gulášová polévka

Maso nakrájejte na kostičky o velikosti asi 1,5 cm. Nejprve krájejte takzvaně po vlákně a pak napříč. Pro tuto úpravu, kdy je chuť masa opravdu... více o Gulášová polévka

30 minut
Vynikající Cookies

Vynikající Cookies

1)Máslo pokojové teploty ušleháme s cukrem,potom přidáme vejce a zamícháme.Vznikne nám zvláštně vypadající hmota .:D .Přidáme mouku smíchanou s... více o Vynikající Cookies

30 minut
Pořádná česnečka

Pořádná česnečka

Na sádle nechte zesklovatět cibuli. Poté přidejte šunku a slaninu. Na 20 sekund přidejte nakrájený česnek. Poté zalijte vodou, přidejte bujon a... více o Pořádná česnečka

40 minut
Vláčný velikonoční beránek

Vláčný velikonoční beránek

Ještě než začnete vážit všechny složky, dejte vyhřát troubu na 160/170°C a mřížku dejte do dolní poloviny. Vymažte a vysypte formu. Oddělte žloutky od... více o Vláčný velikonoční beránek

Jednoduchá pomazánka s Romadurem

Jednoduchá pomazánka s Romadurem

Romadur nastrouháme do misky (stačí nastrouhat jen tvrdší povrch, zbytek rozmačkáme vidličkou). Přidáme pokrájenou bílou část z jarní (lahůdkové)... více o Jednoduchá pomazánka s Romadurem

Jidáše - drobenkové

Jidáše - drobenkové

Mouku v míse smícháme se solí, vanilkovým cukrem a citronovou kůrou. Uprostřed uděláme důlek, do kterého nasypeme krupicový cukr, rozdrobíme droždí a... více o Jidáše - drobenkové

Dýně s mletým masem nejen na těstoviny

Dýně s mletým masem nejen na těstoviny

Na tuku osmažíme pokrájenou cibuli a slaninu, přidáme mleté maso, jemně osolíme opepříme a osmažíme. Po osmažení masa přidáme na kostičky pokrájenou... více o Dýně s mletým masem nejen na těstoviny

Jednoduchý švestkový koláč

Jednoduchý švestkový koláč

Sypké ingredience smícháme v míse, přidáme zbylé ingredience, dobře promícháme a těsto nalijeme a rovnoměrně rozetřeme v připraveném plechu. Těsto... více o Jednoduchý švestkový koláč

Jablečný piškot (korpus)

Jablečný piškot (korpus)

Množství těsta je určeno do kulaté formy o průměru 22-25 cm nebo do pekáčku s rozměry cca 35x22 cm. Čím bude forma menší, tím bude piškot vyšší. Dle... více o Jablečný piškot (korpus)

55 minut
Pečené sladké brambory s řepou

Pečené sladké brambory s řepou

Troubu předehřejte na 200°C. Řepu v míse promíchejte se lžící oleje, rozložte na plech vyložený pečicím papírem, vložte do trouby a pečte 15 minut.... více o Pečené sladké brambory s řepou

40 minut
Dýňový koláč famózní

Dýňový koláč famózní

Cukr, van.cukr, skořici, celá vejce a olej vyšlehat do husté pěny. Přišlehat mouku s práškem do pečiva a nakonec vařečkou vmíchat dýni a semínka.... více o Dýňový koláč famózní

30 minut
Okurková polévka dle časopisu F.O.O.D.

Okurková polévka dle časopisu F.O.O.D.

Okurku oloupejte a rozřízněte ji napůl. Zbavte jadérek a polovinu pokrájejte na malé kostičky. Poduste na másle s posekaným koprem a špetkou soli a... více o Okurková polévka dle časopisu F.O.O.D.

Báječné tuňákové placičky s ricottou

Báječné tuňákové placičky s ricottou

Tuňáka slijeme, důkladně promícháme s ricottou, parmezánem, vejcem a trochou čerstvě nasekané petrželky, zahustíme troškou strouhanky, osolíme a... více o Báječné tuňákové placičky s ricottou

Křenová sekaná

Křenová sekaná

Mleté maso dobře smícháme s vejcem, solí, pepřem, křenem, mlékem, hořčicí a dle pořeby směs zahustíme strouhankou. Plnit můžeme dle chuti nebo vůbec.... více o Křenová sekaná

45 minut
Citronový krém s tvarohem

Citronový krém s tvarohem

Z jednoho dobře omytého citronu nastrouháme kůru na jemno(ne bílou část-je hořká). Ze tří citronů vymačkáme šťávu. Máslo rozpustíme ve vodní lázni s... více o Citronový krém s tvarohem

Pomerančový džem (marmeláda)

Pomerančový džem (marmeláda)

Pomeranče oloupeme i s bílou slupkou. Čistou dužinu bez pecek dáme do hrnce a společně s cukrem a želírfixem přivedeme za stálého míchání k varu. Vše... více o Pomerančový džem (marmeláda)

15 minut
Nepečené kokosové kuličky

Nepečené kokosové kuličky

Tuk nahřejeme, přidáme kokos, rozmleté(rozdrcené) piškoty a zavařeninu. Vypracujeme hmotu a tvoříme kuličky , které obalíme v kokosu. Rozložíme na... více o Nepečené kokosové kuličky

Kokosovo-tvarohový dort

Kokosovo-tvarohový dort

Krém: tvaroh vyšleháme s cukry do pěny, pak zlehka vmícháme ušlehanou smetanu. Pokud máme nízkoprocentní smetanu, přidáme do ní ztužovač. Korpus:... více o Kokosovo-tvarohový dort

Blesková roláda s pudinkem

Blesková roláda s pudinkem

Žloutky vyšleháme s cukry do pěny, pak vmícháme mouku a nakonec i tuhý sníh z bílků. Těsto nalijeme na plech vyložený pečícím papírem, rovnoměrně... více o Blesková roláda s pudinkem

Velikonoční oříškový dort

Velikonoční oříškový dort

Cukr utřeme se žloutky a změklou čokoládou do pěny. Potom přimícháme ořechy a z bílků ušlehaný tuhý sníh. Těsto nalijeme do vymazané a moukou vysypané... více o Velikonoční oříškový dort

2 minut
Plněná sekaná pečeně II.

Plněná sekaná pečeně II.

Umletou směs mas dejte do mísy k pokrájené žemli, namočené v mléce a rozmělněné. Přidejte olej, vejce, sůl a koření a začněte vypracovávat vláčnou... více o Plněná sekaná pečeně II.

Celerové placičky

Celerové placičky

Očištěný celer nahrubo nastrouháme, cibuli drobně nakrájíme, přidáme kmín a na oleji opékáme. Jakmile celer změkne osolíme, zalijeme smetanou a... více o Celerové placičky

50 minut
Pařížské rohlíčky IV.

Pařížské rohlíčky IV.

Těsto zpracujeme do hladka a dáme uležet do chladu. Připravíme si formičku ve tvaru rohlíčku, pomoučníme uvnitř v hladké mouce a tlačíme do ni těsto a... více o Pařížské rohlíčky IV.

Rýže se zelím a mletým masem

Rýže se zelím a mletým masem

Rýži si uvaříme dle návodu a necháme okapat. Na oleji si orestujeme drobně pokrájenou cibuli dozlatova, kterou pak smícháme s pokrájenou slaninou a... více o Rýže se zelím a mletým masem

30 minut
Levné a chutné cibulové brambory

Levné a chutné cibulové brambory

Brambory oloupeme a nakrájíme na drobné kousky (cca 1 cm). Na hrubší kousky nakrájíme také oloupanou cibuli (poměr brambory:cibule cca 4:1) Na větší... více o Levné a chutné cibulové brambory

Cuketová kostka s čokoládou

Cuketová kostka s čokoládou

Smícháme mouku s kakaem a kypřidlem. Přidáme cukry, čokoládu, cuketu, vejce, olej a vše důkladně promícháme. Vymazanou a vysypanou formu (vyšší a... více o Cuketová kostka s čokoládou

Krůtí gulášek

Krůtí gulášek

Stehna očistíme, stáhneme kůži, maso pokrájíme na kostičky, osolíme, opepříme, pokapeme olejem, promícháme. Cibuli pokrájíme a na trošce oleje necháme... více o Krůtí gulášek

120 minut
Pivní vrabci

Pivní vrabci

Maso nakrájíme na větší kousky. Osolíme, potřeme česnekem, vložíme do mísy a zalijeme pivem. Necháme v chladničce odležet alespoň 1 hodinu. Potom maso... více o Pivní vrabci

40 minut
Třešňový závin

Třešňový závin

Tvaroh rozšleháme se zakysanou smetanou a podle chuti osladíme moučkovým cukrem. Listové těsto rozválíme na tenkou placku, kterou potřeme připraveným... více o Třešňový závin

Čočka žravka

Čočka žravka

Na olivovém oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli popřípadně najemno česnek, osmažíme do růžova, přidáme najemno pórek, restujeme, přidáme... více o Čočka žravka

60 minut
Karamelovo-ořechové řezy

Karamelovo-ořechové řezy

Těsto: všechny ingredience zaděláme na vále v hladké těsto a rozdělíme na 2 poloviny. Jednu polovinu vyválíme na pečící papír a upečeme 8-10 min. při... více o Karamelovo-ořechové řezy

Piškot s pudinkovým krémem a šlehačkou

Piškot s pudinkovým krémem a šlehačkou

Žloutky ušleháme s cukrem a přidáváme po lžících vodu. Pak vmícháme mouku, nakonec sníh z bílků. Plech vymažeme a vysypeme moukou. Upečený piškot... více o Piškot s pudinkovým krémem a šlehačkou

Jablková roláda

Jablková roláda

Plech vyložíme papírem nebo alobalem, který vymažeme a vysypeme hladkou moukou. {Pokud dáme pečící papír, není nutné). Nastrouhaná jablka rozložíme na... více o Jablková roláda

90 minut
Černý kuba

Černý kuba

Kroupy několikrát propláchneme. Pak je s trochou soli uvaříme do poloměkka ve vodě, jíž má být dvakrát tolik jako krup. Znovu je několikrát... více o Černý kuba

30 minut
Janiny kuřecí medailonky

Janiny kuřecí medailonky

Kuřecí řízky nakrájíme příčně na plátky. Tyto "medailonky" osolíme a obalíme ve směsi mouky a solamylu (napůl mouka a solamyl) a potom ve směsi... více o Janiny kuřecí medailonky

Třešňový koláč

Třešňový koláč

Změklé máslo (ale ne zahřáté, těsto by bylo tuhé), citrónovou kůru a studené mléko vmícháme do mouky, ale nehněteme. Těsto necháme v chladu asi 20... více o Třešňový koláč

Polévka z hlívy ústřičné

Polévka z hlívy ústřičné

Na oleji osmažíme nakrájenou cibuli, přidáme na proužky nakrájenou hlívu, posypeme mletou sladkou paprikou, pokmínujeme, zalejeme vodou, přidáme... více o Polévka z hlívy ústřičné

45 minut
Jahodové řezy IV.

Jahodové řezy IV.

Utřeme žloutky s mletým cukrem a vodou do pěny. Pak přidáme mouku a sníh. Těsto vlijeme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě... více o Jahodové řezy IV.

Zapečené brambory s kuřecím masem a slaninou

Zapečené brambory s kuřecím masem a…

Kuřecí prsa omyjeme, osolíme a nakrájíme na menší kostičky. Na půl hodinky naložíme ve worchestrové omáčce. Brambory oloupeme a nakrájíme na kolečka.... více o Zapečené brambory s kuřecím masem a slaninou

Halušky se zelím II.

Halušky se zelím II.

Nakrájenou cibuli zpěníme na sádle, přidáme nakrájenou anglickou slaninu orestujeme a přidáme překrájené zelí i se šťávou a asi 15 minut zvolna dusíme... více o Halušky se zelím II.

Ostrá pomazánka s pivem

Ostrá pomazánka s pivem

Tvaroh vyšleháme se změklým tukem a s pivem. Přidáme koření, sůl a nakonec vmícháme nakrájenou cibuli.... více o Ostrá pomazánka s pivem

Frankfurtská polévka

Frankfurtská polévka

Zpěníme cibulku, přidáme mletou papriku, osmahneme, až se rozpustí přidáme nakrájené párky, osmahneme, zalijeme vodou a přidáme brambor a bujón ... více o Frankfurtská polévka

Sýrové pečivo

Sýrové pečivo

Křehké těsto: všechny přísady dáme do misky a ručním hnětačem zpracujeme v hladké těsto. Těsto vložíme na hodinu do chladničky. Vyválíme na pomoučeném... více o Sýrové pečivo

Zapečené filé po cikánsku

Zapečené filé po cikánsku

Filé omyjeme, osušíme a nakrájíme na větší kostky, které pokapeme citronovou šťávou. Nízkou zapékací formu vymažeme, vysypeme a vložíme do ní... více o Zapečené filé po cikánsku

Smažené banány

Smažené banány

Žloutky utřeme s cukrem do pěny, postupně přidáváme mouku a tuhý sníh ušlehaný z bílků. Banány nakrájíme na špalíky, které namáčíme v připraveném... více o Smažené banány

Krůtí ragú s brokolicí

Krůtí ragú s brokolicí

Cibuli a česnek oloupeme, rajčata spaříme, oloupeme a zbavíme semen. Vše pokrájíme na kostičky. Brokolici rozebereme na růžičky. Maso nakrájíme na... více o Krůtí ragú s brokolicí

Maso tří barev

Maso tří barev

Maso i játra očistíme, omyjeme a odřízneme tučné kousky. Solamyl přelijeme dvěma lžícemi vody a necháme stát. Asi po 10 minutách vodu slijeme. Do... více o Maso tří barev

60 minut
Kuřecí frikasé s houbovou omáčkou

Kuřecí frikasé s houbovou omáčkou

Oloupeme a na plátky nakrájíme žampiony. Maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na drobnější kostičky. V pánvi rozpálíme olej, nasypeme do něj pokrájená... více o Kuřecí frikasé s houbovou omáčkou

Doporučujeme

35 minut
Tortilla s paprikou a pórkem

Tortilla s paprikou a pórkem

20 minut
Chřest s křupavou posýpkou a ztraceným vejcem

Chřest s křupavou posýpkou a…

35 minut
Nudle s hovězím masem a hoisin omáčkou

Nudle s hovězím masem a hoisin omáčkou

Poslední sledované recepty

32
Risotto s chřestem
Risotto s chřestem
30
Sirup ze smrkových výhonků
Sirup ze smrkových…
28
Vepřové ragú s kukuřičnými knedlíčky
Vepřové ragú s…
27
Velikonoční nádivka
Velikonoční nádivka
26
Rajčatový salát III.
Rajčatový salát III.

Zajímavé články

Od pondělí do pátku: 5 jarních večeří, které zvládnete do 30 minut
Od pondělí do pátku: 5 jarních večeří, které…
Iva Janžurová slaví narozeniny! Oslavte je s ní a jejím nadýchaným dortem bez mouky
Iva Janžurová slaví narozeniny! Oslavte je s ní a…
5 nejlepších receptů ze zeleného chřestu: Na grilu, topince nebo s těstovinami
5 nejlepších receptů ze zeleného chřestu: Na…
Nejkrásnější květinové dorty: Pokochejte se rozkvetlou sladkou nádherou
Nejkrásnější květinové dorty: Pokochejte se…
KVÍZ: Znáte různé kuchařské fígle? Otestujte se!
KVÍZ: Znáte různé kuchařské fígle? Otestujte se!
AHA.cz Šíp kontra TV! Bavič vydal ostré prohlášení kvůli Všechnopárty

Šíp kontra TV! Bavič vydal ostré prohlášení kvůli Všechnopárty

Mimibazar Jak vybrat ten nejvhodnější běžecký pás na doma a proč je výhodné si ho pořídit

Jak vybrat ten nejvhodnější běžecký pás na doma a proč je výhodné si ho pořídit

Dáma.cz Zlatokopky podle zvěrokruhu: Ženám v těchto znameních jde často jen o peníze

Zlatokopky podle zvěrokruhu: Ženám v těchto znameních jde často jen o peníze

Blesk pro ženy Co o vás prozradí barva laku na nehty? Možná víc, než si myslíte

Co o vás prozradí barva laku na nehty? Možná víc, než si myslíte

Ženy.cz Chcete zeštíhlit obličej nebo zmenšit nos? Stačí oprášit štětce a oblíbenou beauty techniku

Chcete zeštíhlit obličej nebo zmenšit nos? Stačí oprášit štětce a oblíbenou beauty techniku

Blesk.cz Vila krásky Cary Delevingneové: Rok po ničivém požáru? Trosky za 106 milionů!

Vila krásky Cary Delevingneové: Rok po ničivém požáru? Trosky za 106 milionů!

SportRevue.cz FOTO: Krásky z greenů. Klára Spilková a 32 dalších nejhezčích (ex)golfistek na světě

FOTO: Krásky z greenů. Klára Spilková a 32 dalších nejhezčích (ex)golfistek na světě

Maminka.cz Jak a kdy rostou dětem zuby? Tady máte kalendář růstu mléčných zoubků

Jak a kdy rostou dětem zuby? Tady máte kalendář růstu mléčných zoubků

Blesk Horoskopy Sex podle horoskopu: Beran je živel, který vás strhne do víru vášně. A jaký je ve vztahu?

Sex podle horoskopu: Beran je živel, který vás strhne do víru vášně. A jaký je ve vztahu?

  • Recepty.cz
  • Pomocníci
  • Rady a tipy
  • Jak na čirý vývar
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact