Nejspíš to dobře znáte, chcete si na talíř dát kečup, otevřete novou lahvičku, ale ať s ní třepete jak se dá, nic neteče. Kečup se zkrátka ani nehne. Začnete s ní tedy klepat razantněji a najednou na talíři máte skoro celý obsah lahvičky. Jak tedy dostat kečup ven v rozumném množství?
Existuje poměrně jednoduchý fígl. Stačí, když do láhve s kečupem zastrčíte až ke dnu obyčejné plastové brčko (funguje samozřejmě i to nerezové či skleněné). Tím se do láhve dostane vzduch a kečup vyteče.
Recept na poctivý domácí kečup vhodný i pro děti najdete ZDE.
A jak dostat z lahve zbytky kečupu, když zdánlivě dojde, ale na stěnách je ho pořád ještě dost? Použijte ho při vaření. Do láhve nalijte trochu vody nebo třeba vývaru, dobře jí uzavřete, důkladně protřepejte a obsah nalijte třeba do guláše nebo ho použijte na podlití dušeného či pečeného masa.
Věděli jste, že...
...se každoročně na celém světe vyhodí tisíce tun kečupu, jehož zbytky se nedaří dostat ven ze sklenic? Vědci zjistili, že v lahvích zůstává až 15 % obsahu, který přijde nazmar.
Na jemně pokrájeném špeku osmažíme cibuli dosklovata a k ní přidáme očištěná, osolená a opepřená hovězí líčka, která osmažíme ze všech stran dozlatova... více o Hovězí líčka na houbách
Oloupané, pokrájené brambory dáme uvařit do osolené vody doměkka. Během vaření si na kousku másla osmažíme dosklovata světlé (bílé a světle zelené),... více o Šťouchané brambory s jarní cibulkou
Nakrájenou cibulku s dýní zpěníme v hrnci na másle. Přidáme zázvor, hřebíček a kari. Přilijeme bílé víno a vývar, uvedeme do varu a ochutíme... více o Dýňová polévka.......Danča
V míse ušleháme 3 žloutky s cukrem do bílé pěny a postupně zašleháme olej. Dále do této hmoty zašleháváme střídavě mouku smíchanou s práškem do pečiva... více o Margot řezy Danča
Grilovaná krkovička Den předem naložíme krkovičku do výše uvedených surovin tak, že opláchnutou krkovičku potřeme sypkými surovinami, poté přidáme na... více o Grilovaná krkovička se zeleným chřestem a dvojím pyré
V hrnci rozpusťte máslo a osmažte na něm najemno nakrájenou šalotku. Přisypejte rýži, kterou nijak neproplachujte a promíchejte s šalotkou. Následně... více o Risotto s medvědím česnekem
Nejdříve si dám vařit rýži- jasmínovou výhradně v rýžovaru. Cca půlku pekingského zelí nakrájím na proužky a dám na pár minutek povařit, jen malinko... více o Hovězí šuej ču
Těstoviny uvaříme v osolené vodě. V tomto případě kupuji těstoviny celozrnné žitné. Scedíme a dáme do misky. Poté si uvaříme zelené fazolky v osolené... více o Těstovinový salát s tuňákem a fazolkami
Na oleji necháme zesklovatět cibuli, přidáme nastrouhanou dýni, kterou s cibulí ještě krátce orestujeme. Vmícháme nastrouhaný česnek, protlak a koření... více o Bezmasá dýňová směs nejen na topinky
Očištěnou a oloupanou dýni nakrájíme na větší kostky a dáme do velkého hrnce, zasypeme cukrem, kyselinou citronovou a zalejeme vodou, takto necháme... více o Můj dýňový džus
Brambory dáme do hrnce, zalijeme asi 350-400 ml vývaru (nebo voda+bujon) a přivedeme k varu. Přidáme pokrájenou cuketu, muškátový květ a vaříme pod... více o Bramborovo-cuketová polévka jednoduše a zdravě
Na oleji osmahneme cibulku, česnek, majoránku a papriku. Nakrájíme brambory na kostky a osmahneme se zeleninou. Poté přidáme předem namočené fazole ... více o Fazolový guláš pro vegany
Kokos smícháme s vejcem a salkem, trochu si můžeme nechat třeba do čaje nebo kávy. Máslo s čokoládu společně rozpustíme ve vodní lázni nebo v... více o Čokoládový koláč "kokoska"
Na gulášové polévce není nic těžkého. Jen si u řezníka řekněte o hezké maso, to ze staré krávy můžete vařit klidně dvě hodiny a stejně měkké nebude.... více o Gulášová polévka s mrkví
Vajíčka vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme aroma, smetanu, máslo, kokos, mouku s práškem do pečiva a dobře promícháme. Do připravené bábovkové formy... více o Kokosová bábovka ze šlehačky
Vajíčko vyšleháme se sladidlem, pak přidáme sušené mléko, kypřící prášek a nízkotučné mléko. Připravené těsto naplníme 6 forem na muffiny. Pečeme 20... více o Perníkové muffiny (DUKAN)
Dáme zpěnit cibulku do sklovata, na ní trochu zprudka opečeme maso na větší či menší kousky. Zasypeme sladkou červenou paprikou, nebát se většího... více o Snadné a rychlé kuře na paprice
Kuskus nechte nabobtnat ve vroucí osolené vodě podle návodu na obalu (obvykle tak 3 minuty stačí). Pažitku propláchněte a nakrájejte na kousky.... více o Omeleta s kuskusem
* dáme vařit těstoviny dle návodu na balení * na 1 lžíci oleje osmahneme najemno nakrájenou cibulku (dozlatova) * k cibuli na pánev přidáme špenát,... více o Těstoviny se špenátem a masem
Troubu předehřejte na 200 °C. V kastrolu svařte 250 ml vody s máslem a solí. Přisypte mouku a vařečkou míchejte na středním plameni těsto tak dlouho,... více o Malinové profiterolky
Srnčí maso důkladně prošpikujeme uzeným špekem, osolíme a posypeme kořením "Divočina" od Vitany. Dáme do velkého pekáče, obložíme větším množstvím... více o Srnčí maso na smetaně
Dáme si vařit kostku masoxu s 2 hrnky vody. Na troše oleje mírně orestujeme rozmačkaný česnek. Ve velkém hrnci na másle a troše oleje osmažíme 3 lžíce... více o Česnekovo-sýrová omáčka
Změklou Heru našleháme s cukrem, solí a vejci. Do pěny vmícháme mouku s kakaem, skořicí(nemusí být) a kypřícím práškem. Těsto rovnoměrně rozetřeme do... více o Lehký kakaový koláč se švestkami
Tuk, cukr, kakao a žloutky asi 30 minut šleháme, pak přidáme mouku a ořechy. Z bílků vyšleháme sníh a opatrně ruční metlou přimícháme. Ušlehanou... více o Vykrajované měsíčky
Žloutky si vyšleháme s cukrem do pěny. Pak vmícháme olej, vodu, přisypeme kakao s moukou a kypřidlem do perníku,promícháme a nakonec zlehka vmícháme... více o Rychlá perníková roláda
Květák si rozebereme na růžičky,které krátce povaříme v osolené vodě,scedíme a pokrájíme na větší kusy. Maso pokrájíme na kostičky. Cibuli si... více o Květáková nádivka
Vejce vyšleháme s cukrem do pěny. Vmícháme do ní mouku s kypřidlem a kakao. Těsto rozetřeme na plech s pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě... více o Dortíčky se šlehačkou
Listové těsto vyválíme na tenký plát. Rádýlkem nařežeme na dlouhé obdélníky, které ještě 2 x prokrojíme (nedokrojíme) tak, že nám vzniknou 3 pramínky,... více o Slané copánky z listového těsta
Promícháme dobře všechny ingedience a listy salátu potíráme nebo namáčíme do dresingu. Můžeme polít salát v míse. Je výborný i na čínské zelí.... více o Dresing na hlávkový salát
Utřeme máslo a vejce s cukrem a špetkou soli. Přidáme mouku, kakao, kypřící prášek a mák. Přilijeme likér(nebo šťávu z kompotu), promícháme. Těsto... více o Višňová bublanina s mákem
V misce umícháme tvaroh s křenem a solí. Zvlášť ušleháme šlehačku a vmícháme ji opatrně do tvarohu. Podle sebe ještě dochutíme a servírujeme do misek.... více o Křenová pomazánka k tyčinkám
Sardinky rozmačkáme, přidáme máslo, sýr a vymícháme do hladka, pak přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a papriku, ochutíme solí a pepřem.... více o Rybí pomazánka od Moni
Margarín smíchat s Lučinou, celá vejce uvařená natvrdo nastrouhat na jemno, pokud máte rádi cibuli, přidejte na jemno nakrájenou, přidat hořčici. To... více o Úžasná vajíčková pomazánka
Na oleji zpěníme cibulku, na to vhodíme propláchnutou syrovou rýži a trochu osmahneme, až se přestane lepit ke dnu kastrolu. Do rýže zamícháme maso... více o Rychlé rizoto z uzeného kuřete
Z mléka a pudinkového prášku uvaříme pudink. Necháme vychladnout a zašleháme tvaroh. Přidáme nastrouhanou citronovou kůru, na menší kostky nakrájené... více o Nepečený tvarohový dort s ovocem II.
V první řadě dáme římský hrnec namočit dle návodu k použití. Než se hrnec řádně namočí, tak jednotlivá stehna opláchneme a v kloubu rozpůlíme. Cibuli... více o Kuře na cibuli v římském hrnci
Listové těsto rozválíme na dva pláty a každý zvlášť upečeme. Po upečení okraje zarovnáme nožem, odřezky rozdrtíme. Salko vyšleháme s máslem, polovinu... více o Napoleon řezy II.
Do mletého masa dáme sůl, 1 celé vejce, asi 2 dcl mléka, pepř, popřípadě ještě jiné koření podle chuti, petrželku a hladkou mouku podle potřeby.... více o Vepřové ragú z mletého masa
Z mrkve, tuku a mouky vypracujeme těsto, necháme v chladu odpočinout. Z těsta vyválíme středně silný plát a vykrajujeme různé tvary. Pečeme v mírně... více o Mrkvánky
Vejce, žloutky, cukr a máslo ušleháme, přidáme mouku s práškem do pečiva. Vyšleháme do hladka. Pokud je těsto tužší, přidejte trochu horké vody.... více o Žluté řezy se sněhem
Oloupané vařené brambory jemně nastrouháme, přidáme sůl, solamyl a uhněteme těsto. Těsto rozdělíme na 16 dílků, ze kterých uděláme mokrou rukou koule.... více o Chlupaté knedlíky ze solamylu
Tuk s cukrem šleháme ve šlehači, až je tuk pěkně našlehaný přidáváme postupně celá vejce. Znovu dobře našleháme a nakonec zašleháme všechno kakao -... více o Černá buchta jednička
Mandle a vločky rozmixujeme a smícháme s moukou ,špetkou soli, skořicí a práškem do pečiva. Pak přidáme olej a med a dobře promícháme. Z těsta tvoříme... více o Celozrnné sušenky
Kuřecí maso nakrájíme na malé kousky (budou se pak opékat na pánvi, tak abyste se neupekli zaživa, nařezejte si je přiměřeně pozn. J.Werich) a pak vše... více o Babiččiny rarášky
Na sádle zpěníme cibuli, vložíme na kostky nakrájené maso, osolíme, podlijeme pivem a dusíme s pepřem a kmínem. Nakonec necháme vydusit šťávu,... více o Vepřové maso na kmínu a pivu
**Holandská omáčka**: žloutky vložíme do mísy nad vroucí vodu. Dno mísy se nesmí dotýkat vody, jinak začneme dělat míchaná vejce. Postupně přidáváme... více o Benediktinská vejce
Hlávkový salát opereme, natrháme na menší kousky, přidáme nakrájené rajče, podle chuti přidáváme olivový olej a sůl. Avokádo a pomeranč nakrájíme na... více o Hlávkový salát s avokádem
Chléb nakrojíme na obou koncích svisle tak, aby na každém okraji bylo nedokrojeno 5 cm a dole zůstal 1 cm široký pruh. Vodorovně od řezu k řezu... více o Selské sendviče
Květáky uvaříme v osolené vodě téměř doměkka a jemně rozsekáme. Bílky, mléko a sůl rozšleháme a vmícháme nastrouhaný sýr. Rozsekaný květák dáme do... více o Gratinovaný květák
Máslo ochutíme sardelovou pastou a citronovou šťávou, potom dohladka vyšleháme s horkým mlékem. Sýr a šunku nakrájíme na obdélníkové plátky a střídavě... více o Ženevské řezy