• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Pomocníci
  • Rady a tipy
  • Jak co nejlépe uvařit luštěniny?

Jak co nejlépe uvařit luštěniny?

Jak co nejlépe uvařit luštěniny?

Mají skvělé výživové vlastnosti, obsahují velké množství tolik potřebných bílkovin, vlákniny, vitaminů a minerálů, a s výjimkou sóji neobsahují téměř žádné tuky. Směle nahradí maso, nestojí ale zdaleka tolik. Naši předci je konzumovali pravidelně, my je však na svůj jídelníček zařazujeme jen velmi málo. A to je chyba.

Pokud neumíte luštěniny správně přitravit, může vás to od jejich další konzumace lehce odradit. Jestliže s nimi totiž neumíme pracovat a nejste na jejich pravidelnou konzumaci zvyklí, můžete z nich mít trávicí obtíže jako je nadýmání nebo těžkost od žaludku.

Většina luštěnin by se měla před vařením několik hodin namáčet. Podstatně tak zrychlíte čas vaření a snížíte riziko nadýmání. U každého druhu je potřebny čas namáčení rozdílný, když je ale namočíte den předem, vůbec nic nezkazíte. Pokud začínáte s jejich konzumací, ze začátku je vhodná například červená nebo zelená čočka, ta se totiž nemusí máčet předem, vaří se jen chvíli a je docela dobře stravitelná.

Pokud zapomenete a chcete čas vaření zkrátit, přidejte do vody při namáčení špetku jedlé sody, případně zvažte použití tlakového hrnce, který dobu vaření zkrátí až o polovinu.

Recepty na luštěninové polévky, které zasytí a zahřejí, najdete ZDE.

Dalším důležitým bodem při vaření luštěnin je, je dobře a několikrát propláchnout. Properte je ve studené vodě a dělejte to do chvíle, než voda zůstane čistá. Právě škrob, který z luštěnin odplavíte, způsobuje již zmíněné nadýmání. A nezapomeňte při vaření přidat bylinky, které zaručí nejen lepší stravitelnost, ale luštěniny rovnou také ochutí. Hodí se saturejka, tymián, majoránka, bobkový list nebo třeba bazalka.

Během vaření luštěnin, stejně jako je tomu u masa, nikdy nepřilévejte do hrnce studenou vodu. Chladem sražené bílkoviny totiž vytvoří kůrku a luštěniny se vaří pomaleji.

Čočka trochu jinak: Recepty na pomazánku, salát, karbanátky nebo ragú, najdete ZDE.

Mohlo by vám zachutnat

30 minut
Univerzální fíková barbecue marináda

Univerzální fíková barbecue marináda

Dejte fíky do misky, zalijte dvěma šálky vroucí vody a nechte je nasáknout zhruba po dobu 5 minut. Slijte fíky a rozmixujte společně s balsamikovým... více o Univerzální fíková barbecue marináda

50 minut
Krkovice se zelím

Krkovice se zelím

Krkovici pokrájíme na 3 plátky, které po stranách nakrojíme, aby se při tepelné úpravě nekroutily, naklepeme, osolíme, opepříme a okmínujeme. V... více o Krkovice se zelím

10 minut
Banánovo – avokádové smoothie

Banánovo – avokádové smoothie

Všechny ingredience rozmixujte do hladka. Nalijte do dvou sklenic, případně dvou misek, pokud chcete jíst s müsli. Výborně chutná s jahodami a šťávou... více o Banánovo – avokádové smoothie

25 minut
Broskvová limonáda s melounem

Broskvová limonáda s melounem

Do hrnce nalijte 420 ml vody, přidejte oloupané a na malé kostky pokrájené broskve i med. Nejprve 4 lžíce. Ovoce přiveďte k varu, snižte teplotu a 3... více o Broskvová limonáda s melounem

60 minut
Kapustové karbanátky s uzeným masem a sýrem

Kapustové karbanátky s uzeným masem a…

Kapustu překrojíme na půlky nebo čtvrtky a v osolené vodě uvaříme na skus. Vodu slijeme a kapustu necháme okapat. Po vychladnutí z kapusty ještě... více o Kapustové karbanátky s uzeným masem a sýrem

10 minut
Letní salát s mozzarellou

Letní salát s mozzarellou

Salát natrhejte, omytou zeleninu nakrájejte, poklaďte mozzarellou a zakápněte olejem a pestem. *Recept pro vás připravil úspěšný kuchař Jaroslav Sapík... více o Letní salát s mozzarellou

30 minut
Chřest s bešamelovou omáčkou

Chřest s bešamelovou omáčkou

Zelený chřest omyjeme a bílý oloupeme a omyjeme. Chřest dáme povařit na skus do osolené vody na 5 - 8 minut, dle jeho tloušťky. Chřest můžeme povařit... více o Chřest s bešamelovou omáčkou

20 minut
Fazole z konzervy

Fazole z konzervy

V hrnci osmahneme cibulku, a přidáme fazole v rajčatové omáčce z konzervy. Okořeníme např. chiili vločkami, granulovaným česnekem, osolíme. Přidáme... více o Fazole z konzervy

30 minut
Květákové řízky

Květákové řízky

Květák očistíme, opláchneme a rozebereme na větší růžičky. Do širšího kastrolu dáme vařit vodu, osolíme a do vařící vkládáme růžičky květáku košťálem... více o Květákové řízky

45 minut
Cuketové karbanátky (sekaná)

Cuketové karbanátky (sekaná)

Mleté maso dáme do mísy, přidáme pomletou nebo jemně pokrájenou slaninu, nastrouhaný česnek, cuketu, vejce, osolíme, okořeníme a dobře promícháme.... více o Cuketové karbanátky (sekaná)

20 minut
Banánové vafle s javorovým sirupem

Banánové vafle s javorovým sirupem

V míse smíchejte mouku, cukr, kypřící prášek a sůl. Udělejte (tyčovým mixérem nebo i vidličkou) jemné pyré z banánu a vody. Rozšlehejte k nim vejce a... více o Banánové vafle s javorovým sirupem

15 minut
Langoše jednohubky

Langoše jednohubky

Do mísy vyklopíme bílý jogurt, prázdný kelímek dvakrát naplníme polohrubou moukou a přidáme do mísy, doplníme lžičkou jedlé sody a přiměřeně solí.... více o Langoše jednohubky

Jednoduchá schwarzwaldská šunka se zelím

Jednoduchá schwarzwaldská šunka se…

Těstoviny (gnocchi, špecle, brambory) uvaříme dle návodu v osolené vodě, pak scedíme a vmícháme do zelné směsi, kterou si během vaření připravíme.... více o Jednoduchá schwarzwaldská šunka se zelím

Jablečný piškot (korpus)

Jablečný piškot (korpus)

Množství těsta je určeno do kulaté formy o průměru 22-25 cm nebo do pekáčku s rozměry cca 35x22 cm. Čím bude forma menší, tím bude piškot vyšší. Dle... více o Jablečný piškot (korpus)

40 minut
Jogurtové kuřecí (krůtí) řízky - zapékané

Jogurtové kuřecí (krůtí) řízky -…

Řízky nakrájíme šikmo na širší nudličky (menší řízky), které naložíme nejlépe přes noc do marinády umíchané z jogurtu, petrželky, česneku, papriky,... více o Jogurtové kuřecí (krůtí) řízky - zapékané

Snadné a rychlé kuře na paprice

Snadné a rychlé kuře na paprice

Dáme zpěnit cibulku do sklovata, na ní trochu zprudka opečeme maso na větší či menší kousky. Zasypeme sladkou červenou paprikou, nebát se většího... více o Snadné a rychlé kuře na paprice

45 minut
Vajíčková tlačenka

Vajíčková tlačenka

Moravanku si scedíme a nálev dáme na stranu, ten použijeme se želatinou. Všechny suroviny nakrájíme na malé kostičky včetně těch z Moravanky. Vzniklou... více o Vajíčková tlačenka

30 minut
Krevety Pil Pil

Krevety Pil Pil

Oloupat krevetky, zahodit hlavy, ale nechat jim ocasy. Rozehřát olej na pánvi na mírném ohni, osmažit na lupínky nakrájený česnek do zlatohněda.... více o Krevety Pil Pil

45 minut
Harlekýn

Harlekýn

Vejce s cukrem šleháme v horké vodní lázni asi 5 minut. Pak lázeň odstavíme a šleháme do husté pěny. Nakonec vmícháme prosátou mouku a kakaem a... více o Harlekýn

Jablečný (hruškový) koláč s mandlovým tvarohem

Jablečný (hruškový) koláč s mandlovým…

Z ingrediencí vypracujeme hladké těsto, které necháme asi půl hodiny odpočinout, pak na pomoučněném stole vyválíme slabý kulatý plát, který přeneseme... více o Jablečný (hruškový) koláč s mandlovým tvarohem

Kynuté máslové koláčky

Kynuté máslové koláčky

Hladkou mouku dáme do mísy, uděláme v ní důlek, do něj rozdrobíme droždí, přisypeme moučkový cukr, přilijeme decilitr vlažného mléka a trošku... více o Kynuté máslové koláčky

Cuketová žemlovka (nádivka)

Cuketová žemlovka (nádivka)

Cuketu nastrouháme na hrubo do větší mísy, přidáme nastrouhaný česnek, drobně pokrájenou papriku, žloutky, osolíme, opepříme a vše dobře promícháme.... více o Cuketová žemlovka (nádivka)

Vegetariánská Quesadilla

Vegetariánská Quesadilla

Na 1 PL oleje orestujeme papriku, poté jí smícháme se sýrem a s nasekanou jalapeno papričkou. Směsí naplníme tortillu a přehneme jí napolovinu.... více o Vegetariánská Quesadilla

Bábovka bez vajec: perníkovo-jablečná

Bábovka bez vajec: perníkovo-jablečná

Rozpuštěnou Heru smícháme s cukrem a mlékem, přidáme mouku, prášek do perníku a kakao. Důkladně promícháme, přidáme jablka, zamícháme(obalíme jablka v... více o Bábovka bez vajec: perníkovo-jablečná

10 minut
Vepřové medailonky s pepřovou omáčkou

Vepřové medailonky s pepřovou omáčkou

Orestujeme medailonky na oleji, přebytečný olej odlijeme , stačí trochu ať to není moc mastné s výpekem, tak 1 polívková lžíce. Pak do pánvičky s... více o Vepřové medailonky s pepřovou omáčkou

Bramborový koláč s tuňákem

Bramborový koláč s tuňákem

Vychladlé brambory nastrouháme, smícháme se změklým máslem a moukou. Hladké těsto vyválíme na kulatý plát a přeneseme do formy, okraje necháme... více o Bramborový koláč s tuňákem

20 minut
Asijský kuskus

Asijský kuskus

Sušené houby dáme do hrnku a zalijeme horkou vodou. Papriky, chili papričku, cibuli a česnek nakrájíme na tenké plátky. (Pokud máte a chcete,... více o Asijský kuskus

60 minut
Jedlé kaštany - pečené, vařené

Jedlé kaštany - pečené, vařené

Pečené jedlé kaštany - příprava kaštanů a jak na to: Každý kaštan nařízneme na vypouklé (špičatější) straně do tvaru písmene X. Zářez by měl být... více o Jedlé kaštany - pečené, vařené

Rohlíčky s nutelou

Rohlíčky s nutelou

Z ingrediencí vypracovat hladké těsto, je trochu řidší a olejnaté, ale nemělo by se lepit na stěny mísy. Necháme vykynout, v polovině kynutí znovu... více o Rohlíčky s nutelou

Skořicové rohlíčky

Skořicové rohlíčky

Mouku dáme do mísy, uděláme důlek, do něj rozdrobíme droždí, přidáme lžíci cukru, trochu smetany a necháme droždí rozpustit. Pak přidáme ostatní... více o Skořicové rohlíčky

Obložený rohlíkový koláč

Obložený rohlíkový koláč

Rohlíky jemně pokrájíme a pocákáme je mlékem. Potom do nich vlijeme vejce, dochutíme troškou vegety (solí), promícháme a směsí naplníme koláčovou... více o Obložený rohlíkový koláč

Barevný kuskusový salát

Barevný kuskusový salát

Kuskus připravíme podle návodu. Na pánvičce zahřejeme olivový olej a přidáme oloupaný česnek (nekrájíme). Papriky zbavíme jádřinců, nakrájíme na... více o Barevný kuskusový salát

Koláč s hroznovým vínem

Koláč s hroznovým vínem

Z bílků připravíme tuhý sníh. Žloutky utřeme s cukry a tukem do pěny. Vmícháme do ní tvaroh, mouku s kypřidlem a tuhý sníh. Těsto rozetřeme do... více o Koláč s hroznovým vínem

Brambory v mikrovlnce

Brambory v mikrovlnce

Do horké vody dáme brambory necháme je tam 3-5 min. Poté nakrájíme na středně velké kousky a dáme do sáčku. Do sáčku uděláme pár dírek vidličkou. A... více o Brambory v mikrovlnce

Kelímková bábovka z jogurtu

Kelímková bábovka z jogurtu

Vše smíchat dohromady a vlít do formy. Péci podle typu trouby. Pekla jsem při 170 °C asi 3/4 hodiny. Recept není originální, je z kalendáře, ale nám... více o Kelímková bábovka z jogurtu

Salát ze zelených fazolek

Salát ze zelených fazolek

Uvařené fazolky dáme do mísy, přidáme na kostky nakrájená rajčata a tofu, na kolečka nakrájené cibulky. Olej vyšleháme se šťávou, solí a pepřem a... více o Salát ze zelených fazolek

Škvarkové placky rodinné

Škvarkové placky rodinné

Na vále uhněteme těsto, tvoříme placičky a klademe na plech. Plech nemusíme vymašťovat, těsto mastné. Pečeme do zlatova. V půli pečení placičky... více o Škvarkové placky rodinné

Vepřové koleno v zelí

Vepřové koleno v zelí

Kolena rozsekneme na porce, vložíme do vody, osolíme, přidáme kmín a uvaříme do měkka. Na oleji orestujeme nakrájenou cibuli, přidáme zelí, podlijeme... více o Vepřové koleno v zelí

50 minut
Rebarborový koláč s rumovým karamelem

Rebarborový koláč s rumovým karamelem

Umícháme těsto, dáme do dortové formy a na několika místech proícháme vidličkou. Rebarboru očistíme, nakrájíme na kostičky, smícháme s cukrem a dáme... více o Rebarborový koláč s rumovým karamelem

60 minut
Sýrové rohlíčky s česnekem

Sýrové rohlíčky s česnekem

Ze všech přísad vypracujeme na vále hladké těsto (neděláme kvásek, kvasnice jen rozdrobíme). Necháme 1/2 hodiny odpočinout. Rozdělíme na 6 dílů, každý... více o Sýrové rohlíčky s česnekem

50 minut
Meruňkové kefírové řezy

Meruňkové kefírové řezy

Všechny suroviny dobře dohladka vymícháme a nalijeme do vymazaného a vysypaného plechu s okrajem, poklademe okapanými meruňkami a zvolna upečeme. II.... více o Meruňkové kefírové řezy

Václavovy těstoviny

Václavovy těstoviny

Nejdříve si uvaříme těstoviny. Připravíme vývar zeleninový a předvaříme brokolici, kterou rozřežeme na drobno. Na oleji zarestujeme česnek, na něj... více o Václavovy těstoviny

Dršťková polévka z václavek

Dršťková polévka z václavek

Větší kloboučky pokrájíme na proužky, menší celé dáme povařit asi čtvrt hodiny (musí se vařit), pak je opláchneme studenou vodou, aby zůstaly čisté... více o Dršťková polévka z václavek

Ovocný koláč se želatinou II.

Ovocný koláč se želatinou II.

Nejdřív ušleháme vejce, cukr a vodu. V mouce rozmícháme 1/2 prášku do pečiva a přidáme k vyšlehaný hmotě. Vše smícháme, nalijeme na vymazaný a moukou... více o Ovocný koláč se želatinou II.

Salát z červeného zelí

Salát z červeného zelí

Zelí opláchneme, odstraníme vnější listy a vyřízneme košťál. Poté je osušíme, najemno nakrouháme a krátce povaříme v osolené vroucí vodě. Papriky... více o Salát z červeného zelí

Hovězí maso na pepři

Hovězí maso na pepři

Maso zlehka naklepeme a nakrájíme na menší kousky. Cibuli drobně nakrájíme, na oleji osmahneme, přidáme nakrájené maso a za stálého míchání osmahneme.... více o Hovězí maso na pepři

15 minut
Tvarohová pomazánka s česnekem

Tvarohová pomazánka s česnekem

Tvaroh rozmačkáme, smícháme s mlékem a ušleháme. Přidáme prolisovaný česnek, ořechová jádra a podle chuti přisolíme. Mažeme na krajíčky chleba nebo... více o Tvarohová pomazánka s česnekem

Slovenská kapustnice

Slovenská kapustnice

Brambory oloupeme, přidáme sůl, kmín a vaříme. Když se brambory trochu povařily, přidáme drobně nakrájené kysané zelí, klobásu nakrájenou na kolečka a... více o Slovenská kapustnice

Pikantní čalamáda

Pikantní čalamáda

Zeleninu pečlivě očistíme a omyjeme. Z paprik odstraníme jádřince a pokrájíme na proužky. Rajčata nakrájíme na plátky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na... více o Pikantní čalamáda

45 minut
Marinovaná kuřecí prsíčka na grilu

Marinovaná kuřecí prsíčka na grilu

Plátky masa jemně naklepeme, osolíme, potřeme kmínem a šalvějí. Pokapané olejem necháme několik hodin odležet. Plátky vkládáme na gril a zvolna, aby... více o Marinovaná kuřecí prsíčka na grilu

Doporučujeme

15 minut
Penne s tuňákem a kukuřicí

Penne s tuňákem a kukuřicí

20 minut
Sirup ze smrkových výhonků

Sirup ze smrkových výhonků

60 minut
Jahodovorebarborový sypaný koláč

Jahodovorebarborový sypaný koláč

Poslední sledované recepty

86
Koprelka z Pojizeří
Koprelka z Pojizeří
52
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
44
Penne s tuňákem a kukuřicí
Penne s tuňákem a…
43
Sirup ze smrkových výhonků
Sirup ze smrkových…
43
Jahodovorebarborový sypaný koláč
Jahodovorebarborový…

Zajímavé články

Houbová káva je hitem internetu. Jak chutná a v čem je lepší než ta klasická?
Houbová káva je hitem internetu. Jak chutná a v…
Proč nevylévat vodu z těstovin? 5 skvělých způsobů, jak ji můžete využít
Proč nevylévat vodu z těstovin? 5 skvělých…
Mraky, mořské vlny nebo bouřka: Poznáváte dezert s tajuplným názvem?
Mraky, mořské vlny nebo bouřka: Poznáváte dezert…
Chcete mít větší úrodu? Pěstujte zeleninu společně s bylinkami. Které vysázet k paprikám, okurkám nebo mrkvi?
Chcete mít větší úrodu? Pěstujte zeleninu…
Jídlo jako kosmetický pomocník: 11 potravin, které vám zajistí krásnou pleť
Jídlo jako kosmetický pomocník: 11 potravin,…
AHA.cz Pastrňák pryč z domu! Zvláštní krok manželky Rebeccy

Pastrňák pryč z domu! Zvláštní krok manželky Rebeccy

Mimibazar Jak vybrat ten nejvhodnější běžecký pás na doma a proč je výhodné si ho pořídit

Jak vybrat ten nejvhodnější běžecký pás na doma a proč je výhodné si ho pořídit

Dáma.cz Boubelky, za křivky se nestyďte: Tyto jednodílné plavky vám budou slušet!

Boubelky, za křivky se nestyďte: Tyto jednodílné plavky vám budou slušet!

Blesk pro ženy Jak vypadá dokonalé ženské tělo? Těchto 8 slavných dam k němu podle vědců nemá daleko

Jak vypadá dokonalé ženské tělo? Těchto 8 slavných dam k němu podle vědců nemá daleko

Ženy.cz Pomerančová kůže na zadku a stehnech: Nejlepší tipy a triky, jak se jí trvale zbavit

Pomerančová kůže na zadku a stehnech: Nejlepší tipy a triky, jak se jí trvale zbavit

Blesk.cz Fanoušci nevěří vlastním očím: Moderátor šokoval snímkem Toma Cruise (62)!

Fanoušci nevěří vlastním očím: Moderátor šokoval snímkem Toma Cruise (62)!

SportRevue.cz FOTO: 24 fotbalových děv, které jsme mohli vidět v roce 2016 na Euru ve Francii

FOTO: 24 fotbalových děv, které jsme mohli vidět v roce 2016 na Euru ve Francii

Maminka.cz Zdravotní sestra adoptovala 14letou maminku i s jejími trojčaty: 'Je to ta nejlepší teenagerská máma!'

Zdravotní sestra adoptovala 14letou maminku i s jejími trojčaty: 'Je to ta nejlepší teenagerská máma!'

Blesk Horoskopy 7 nejhorších manželů zvěrokruhu: Na tyhle muže si dejte pozor!

7 nejhorších manželů zvěrokruhu: Na tyhle muže si dejte pozor!

  • Recepty.cz
  • Pomocníci
  • Rady a tipy
  • Jak co nejlépe uvařit luštěniny?
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact