• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Pomocníci
  • Rady a tipy
  • Jak co nejlépe uvařit luštěniny?

Jak co nejlépe uvařit luštěniny?

Jak co nejlépe uvařit luštěniny?

Mají skvělé výživové vlastnosti, obsahují velké množství tolik potřebných bílkovin, vlákniny, vitaminů a minerálů, a s výjimkou sóji neobsahují téměř žádné tuky. Směle nahradí maso, nestojí ale zdaleka tolik. Naši předci je konzumovali pravidelně, my je však na svůj jídelníček zařazujeme jen velmi málo. A to je chyba.

Pokud neumíte luštěniny správně přitravit, může vás to od jejich další konzumace lehce odradit. Jestliže s nimi totiž neumíme pracovat a nejste na jejich pravidelnou konzumaci zvyklí, můžete z nich mít trávicí obtíže jako je nadýmání nebo těžkost od žaludku.

Většina luštěnin by se měla před vařením několik hodin namáčet. Podstatně tak zrychlíte čas vaření a snížíte riziko nadýmání. U každého druhu je potřebny čas namáčení rozdílný, když je ale namočíte den předem, vůbec nic nezkazíte. Pokud začínáte s jejich konzumací, ze začátku je vhodná například červená nebo zelená čočka, ta se totiž nemusí máčet předem, vaří se jen chvíli a je docela dobře stravitelná.

Pokud zapomenete a chcete čas vaření zkrátit, přidejte do vody při namáčení špetku jedlé sody, případně zvažte použití tlakového hrnce, který dobu vaření zkrátí až o polovinu.

Recepty na luštěninové polévky, které zasytí a zahřejí, najdete ZDE.

Dalším důležitým bodem při vaření luštěnin je, je dobře a několikrát propláchnout. Properte je ve studené vodě a dělejte to do chvíle, než voda zůstane čistá. Právě škrob, který z luštěnin odplavíte, způsobuje již zmíněné nadýmání. A nezapomeňte při vaření přidat bylinky, které zaručí nejen lepší stravitelnost, ale luštěniny rovnou také ochutí. Hodí se saturejka, tymián, majoránka, bobkový list nebo třeba bazalka.

Během vaření luštěnin, stejně jako je tomu u masa, nikdy nepřilévejte do hrnce studenou vodu. Chladem sražené bílkoviny totiž vytvoří kůrku a luštěniny se vaří pomaleji.

Čočka trochu jinak: Recepty na pomazánku, salát, karbanátky nebo ragú, najdete ZDE.

Mohlo by vám zachutnat

40 minut
Krémová polévka z řapíkatého celeru

Krémová polévka z řapíkatého celeru

Na másle osmažíme dosklovata pokrájenou cibuli, ke které přisypeme pokrájený řapíkatý celer a pokrájenou mrkev a ještě krátce smažíme za občasného... více o Krémová polévka z řapíkatého celeru

20 minut
Ledový salát s okurkou a mátou

Ledový salát s okurkou a mátou

Nejdřív připravte citronovou majonézu. Žloutky dejte do vysoké nádoby se lžící citronové šťávy, hořčičným semínkem a špetkou soli. Ponorným mixérem... více o Ledový salát s okurkou a mátou

10 minut
Mrkvové smoothie s jogurtem

Mrkvové smoothie s jogurtem

Smoothie jsou mimořádně snadné na přípravu, všechno totiž stačí jen omýt a rozmixovat, případně odšťavnit. Na začátek si tedy očistíme mrkev a s... více o Mrkvové smoothie s jogurtem

30 minut
Chutná čína ze sojového masa

Chutná čína ze sojového masa

Do hrnce dáme vařit jeden litr vody. Až začne vřít, přidáme bujon a sojové plátky. Vaříme ve vroucí vodě po dobu dvaceti minut. Poté sojové maso... více o Chutná čína ze sojového masa

Banánová roláda s pudinkovým krémem

Banánová roláda s pudinkovým krémem

Z mléka a pudinkového prášku uvaříme za stálého míchání hustý pudink.Změklé máslo utřeme s cukrem a po částech přidáváme vychladlý pudink. Vznikne nám... více o Banánová roláda s pudinkovým krémem

15 minut
Placičky ze zbylé bramborové kaše

Placičky ze zbylé bramborové kaše

Bramborovou kaši zbylou od oběda rozmícháme v misce s 1-2 vajíčky, přidáme nastrouhaný sýr, zelené natě a sušené bylinky podle chuti, přidáme slaninu... více o Placičky ze zbylé bramborové kaše

Dušené mleté maso se žampióny

Dušené mleté maso se žampióny

Drobně pokrájenou cibuli osmažíme společně s drobně pokrájeným špekem na oleji dosklovata. Pak přidáme mleé maso, které smažíme a mícháme až do... více o Dušené mleté maso se žampióny

Rýže s vejci

Rýže s vejci

Na másle necháme zesklovatět jemně pokrájenou cibuli, pak přidáme krátce osmažit i jemně nasekaný česnek. Pokud jsme se rozhodli použít uzeninu,... více o Rýže s vejci

Jednoduché špenátové palačinky

Jednoduché špenátové palačinky

V mléce rozmícháme vejce, mouku, sůl, česnek, koření a hrubě pokrájený špenát. Směs necháme odstát cca 30 minut. Mezitím si připravíme vše to, čím... více o Jednoduché špenátové palačinky

Barevná karamelová lízátka

Barevná karamelová lízátka

Na talíř si rozprostřeme pečící papír, na který dáme trochu dál od sebe špejle. Do kastrůlku si dáme 4 lžíce cukru a zahřejeme. Až se cukr rozpustí,... více o Barevná karamelová lízátka

Bramborovo-sýrové placičky (šištičky)

Bramborovo-sýrové placičky (šištičky)

Brambory uvaříme, scedíme, necháme zchladnout, nastrouháme nebo rozšťoucháme, přidáme nastrouhanou Nivu, česnek, vejce, dle chuti osolíme a opepříme a... více o Bramborovo-sýrové placičky (šištičky)

„Šiml“: makovo-tvarohová náplň do buchet, koláčů nebo závinů

„Šiml“: makovo-tvarohová náplň do…

Mletý mák dáme do kastrolu či pánve, zalijeme mlékem a za stálého míchání povaříme cca 5 minut. Během vaření osladíme a dochutíme ingrediencemi nám... více o „Šiml“: makovo-tvarohová náplň do buchet, koláčů nebo závinů

60 minut
Piškotová roláda s čerstvým ovocem

Piškotová roláda s čerstvým ovocem

Na korpus potřebujeme: * Vejce, horká voda, moučkový cukr, olej, hladká mouka, prášek do pečiva * Oddělíme si žloutky od bílků. Žloutky smícháme s... více o Piškotová roláda s čerstvým ovocem

Plněné smažené žampiony

Plněné smažené žampiony

Z hlaviček žampionů vykroutíme nebo vyřízneme nožičky, které drobně pokrájíme. Na kousku másla osmažíme dosklovata pokrájenou cibuli, během smažení... více o Plněné smažené žampiony

Kokosová bábovka ze šlehačky

Kokosová bábovka ze šlehačky

Vajíčka vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme aroma, smetanu, máslo, kokos, mouku s práškem do pečiva a dobře promícháme. Do připravené bábovkové formy... více o Kokosová bábovka ze šlehačky

Perník s kokosem

Perník s kokosem

Všechny ingredience smícháme ve velké míse, necháme si trochu kokosu na posypání. Potřeme pekáč olejem a posypeme moukou. Obsah mísy vlijeme do pekáče... více o Perník s kokosem

40 minut
Sladko-pálivé kuřecí kousky obalené ve slanině

Sladko-pálivé kuřecí kousky obalené…

Nakrájíme kuřecí maso na větší nudličky, posolíme, opepříme, přidáme chilli a rozdrcený česnek. Promícháme a necháme odpočívat. Pruhy masa omotáme... více o Sladko-pálivé kuřecí kousky obalené ve slanině

90 minut
Dušené jehněčí Irish Stew

Dušené jehněčí Irish Stew

Maso nakrájejte na kostky podobně jako na guláš, oloupané brambory a cibuli na kolečka, mrkev na větší kusy. Na rozehřátém oleji v silnostěnném... více o Dušené jehněčí Irish Stew

Bramborovo-mrkvová kaše

Bramborovo-mrkvová kaše

Očištěnou mrkev a brambory pokrájíme a dáme vařit do osolené vody doměkka. Do hrnce můžeme přidat i oloupaný česnek, kdo ho nemá rád, nemusí. Po... více o Bramborovo-mrkvová kaše

10 minut
Krémová dýňová polévka dle časopisu F.O.O.D.

Krémová dýňová polévka dle časopisu F…

Olej rozehřejte v hrnci a zlehka na něm osmažte nakrájenou cibuli. Smažte asi 5 minut, až cibule zkřehne, ale nezabarví se. Vsypte kousky dýně a za... více o Krémová dýňová polévka dle časopisu F.O.O.D.

40 minut
Mexické maso

Mexické maso

Nejdříve si připravíme mexickou směs (Mexická chuť), kterou podusíme na pánvičce a dáme bokem, dokud nebude připravené maso. Potom si zvlášť podusíme... více o Mexické maso

Bleskový koláč s tuňákem a rajčátky

Bleskový koláč s tuňákem a rajčátky

Omytá rajčátka rozpůlíme, bylinky nebo rukolu nasekáme, tuňáka slijeme. Čtyři vymazané a vysypané zapékací misky stejnoměrně naplníme rajčátky a... více o Bleskový koláč s tuňákem a rajčátky

Zeleninový salát se sýrem

Zeleninový salát se sýrem

Hermelín a očištěnou zeleninu pokrájíme na kostičky. Česnek a cibuli oloupeme a drobně nasekáme. Vše dáme do mísy, zakápneme olejem, přidáme balsamico... více o Zeleninový salát se sýrem

20 minut
Sójové kostky s hlívou ústřičnou

Sójové kostky s hlívou ústřičnou

Sójové kostky uvaříme dle návodu ve slané vodě. Vodu slijeme, kostky necháme okapat, a přebytečnou vodu z nich opatrně vymačkáme. Hlívu pokrájíme na... více o Sójové kostky s hlívou ústřičnou

90 minut
Sedlácký guláš

Sedlácký guláš

Cibuli a slaninu pokrájíme na kostičky a orestujeme na oleji dozlatova. Přidáme pokrájené hovězí maso na kostky a také orestujeme. K masu nasypeme... více o Sedlácký guláš

15 minut
Gnocchi s tuňákem

Gnocchi s tuňákem

Na rozpáleném oleji opékáme gnocchi dokřupava. Mezitím než se gnocchi opečou, tak na druhé pánvi na rozpuštěném másle restujeme zeleninu. K... více o Gnocchi s tuňákem

Lilkové lodičky

Lilkové lodičky

*Množství pro dvě osoby. Lilek rozpůlíme-podélně a vydlabeme dužinu. Lilek uvnitř posolíme, dužinu také a necháme vypotit. Pak vysušíme ubrouskem nebo... více o Lilkové lodičky

Závitky s cibulovou náplní

Závitky s cibulovou náplní

Na proužky pokrájenou cibuli osmahneme dozlatova na oleji. Plátky masa tence naklepeme, nasolíme, opepříme a posypeme strouhankou. Na každý plátek... více o Závitky s cibulovou náplní

Trubičky

Trubičky

Z přísad vymísíme těsto a necháme v chladu 3 hodiny odstát. Potom vyválíme a vykrajujeme kolečka s průměrem asi 6 cm. Při střední teplotě postupně... více o Trubičky

Jahodový dort s myškami

Jahodový dort s myškami

Korpus: vejce, vanilkový a moučkový cukr ušleháme do pěny. Přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva, máslo a vše elektrickým šlehačem krátce... více o Jahodový dort s myškami

Sádlovky - recept po babičce

Sádlovky - recept po babičce

Na přípravu tohoto výborného cukroví se hodí nejlépe sádlo prodávané v kostkách. Nebojte se péct z této suroviny, v hotovém cukroví chuť sádla ani... více o Sádlovky - recept po babičce

Rychlá drůbeží játra, jako smažená

Rychlá drůbeží játra, jako smažená

Játra omyjeme, odblaníme a tak jak jsou mokrá je posypeme ze všech stran grilovacím kořením. Nachystáme si pekáček, každý kousek játra obalíme jen ve... více o Rychlá drůbeží játra, jako smažená

Špagety s mletým masem

Špagety s mletým masem

Ve větším hrnci uvařím osolenou vodu na špagety, přileji trochu oleje, aby se nelepily. Na pánvi osmahnu cibulku na trošce oleje a přidám prolisovaný... více o Špagety s mletým masem

Kuřecí nudličky na smetaně se slaninou

Kuřecí nudličky na smetaně se slaninou

Prsíčka nakrájíme na podlouhlé nudličky, osolíme, opepříme a poprášíme paprikou. Anglickou slaninu nakrájíme na drobné kousky. Na oleji osmažíme obě... více o Kuřecí nudličky na smetaně se slaninou

Bílý toastový chléb

Bílý toastový chléb

Ingredience vložíme do pekárny v uvedeném pořadí. Do jednoho rohu nádoby vsypeme sůl, do protějšího cukr. Doprostřed mouky uděláme důlek, do kterého... více o Bílý toastový chléb

Meteník

Meteník

Vše kromě másla a česneku smícháme dohromady (cibuli nadrobno pokrájíme), mléko přidáme podle potřeby - může být i trochu méně nebo trochu víc. Dáme... více o Meteník

Kuřecí kousky s hořčicí

Kuřecí kousky s hořčicí

Maso naklepeme, osolíme, opepříme a nakrájíme na malé kousky. Na pánvi rozehřejeme olej, přidáme nakrájené maso, kari, česnek a oregáno. Smažíme asi... více o Kuřecí kousky s hořčicí

45 minut
Tvarohová štola

Tvarohová štola

Zpracujeme v těsto, vyválíme vyšší plát, okraje na delších stranách přehneme přes sebe. Dáme na vymazaný plech a upečeme. Je to rychlé a výborné. U... více o Tvarohová štola

Sojčí těstovinový salát

Sojčí těstovinový salát

Těstoviny uvaříme klasickým způsobem dle návodu. Po uvaření je propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Přidáme kukuřici, uvařenou brokolici... více o Sojčí těstovinový salát

Kastrůlkové ražniči

Kastrůlkové ražniči

Vezme se kastrůlek, může být i mísa z varného skla (je lepší), na dno se dá kousek másla velikosti vlašského ořechu a pokryje se naklepanými,... více o Kastrůlkové ražniči

Čočkový salát se zelím

Čočkový salát se zelím

Uvaříme čočku do měkka, scedíme. Červené sterilované zelí pokrájíme na menší kousky. Čočku osolíme dle chuti, do ní vmícháme pokrájené zelí a poté... více o Čočkový salát se zelím

30 minut
Zavařená kapie

Zavařená kapie

Do láhve dáme 1 lžíci oleje, poskládáme očištěné, na poloviny rozkrájené papriky (těsně, aby se jich vešlo co nejvíc), vršky paprik dáme navrch.... více o Zavařená kapie

Vepřová roláda

Vepřová roláda

Maso rozkrojíme v plát, rozklepeme, osolíme, potřeme rozetřeným česnekem. Poklademe kolečky salámu, potřeme vejci usmaženými na másle a nastrouháme... více o Vepřová roláda

Květákové placičky se sýrem

Květákové placičky se sýrem

Květák uvaříme v osolené vodě, kam jsme přidali lžíci octa. Doba varu 6-8 minut. Necháme vychladnout a spolu ze sýrem pomeleme na masovém stojku.... více o Květákové placičky se sýrem

45 minut
Smaženice z hub

Smaženice z hub

Anglickou slaninu orestujeme na pánvi. Přidáme nakrájenou cibuli a na kolečka nakrájený česnek. Až cibule zesklovatí, přidáme houby, lehce osolíme a... více o Smaženice z hub

15 minut
Celerová pomazánka se sýrem

Celerová pomazánka se sýrem

Očistěný celer jemně nastrouháme a hned vmícháme do majolenky, aby nezhnědl. Přidáme nastrouhanou mrkev a sýr, osolíme, přidáme koření kari a... více o Celerová pomazánka se sýrem

Pikantní fazolová polévka

Pikantní fazolová polévka

Přebrané fazole propláchneme, zalijeme studenou vodou necháme několik hodin nabobtnat. Nadrobno nakrájenou cibuli zpěníme na oleji a zalijeme 1,5 l... více o Pikantní fazolová polévka

Lahůdková sekaná

Lahůdková sekaná

Maso pomeleme, přidáme cibuli, česnek, vymačkané žemle, vegetu, sůl, vejce a hladkou mouku. Vše smícháme a dobře propracujeme. Vytvarujeme menší šišky... více o Lahůdková sekaná

Rychlá večeře

Rychlá večeře

Nahrubo nastrouháme sýr, salám a cibuli, přidáme hořčici a jedno vejce. Směsí potřeme plátky veky, přitiskneme druhým plátkem a obalíme ve vejci a... více o Rychlá večeře

Polévka z růžičkové kapusty

Polévka z růžičkové kapusty

Kapustičky očistíme a opereme. Cibule oloupeme a nakrájíme najemno. V hrnci rozehřejeme tuk a kostičky cibule na něm orestujeme. Přidáme kapustičky a... více o Polévka z růžičkové kapusty

Doporučujeme

20 minut
Buřty na pivu v briošce

Buřty na pivu v briošce

30 minut
Rebarborový džem s vanilkou

Rebarborový džem s vanilkou

20 minut
Chřest s křupavou posýpkou a ztraceným vejcem

Chřest s křupavou posýpkou a…

Poslední sledované recepty

97
Výborná chlebíčková pomazánka
Výborná chlebíčková…
68
Velikonoční nádivka
Velikonoční nádivka
39
Bábovka s tvarohovou náplní
Bábovka s tvarohovou…
39
Nebeská Máňa
Nebeská Máňa
35
Rajčatový salát III.
Rajčatový salát III.

Zajímavé články

Sladký orgasmus: Upečte si hříšně dobrý moučník, který budete milovat
Sladký orgasmus: Upečte si hříšně dobrý moučník,…
KVÍZ: Poznáte česká jídla podle jejich vtipných názvů? Otestujte se!
KVÍZ: Poznáte česká jídla podle jejich vtipných…
Jak jíst podle ájurvédy? Nechte si poradit od lektorky Kristýny Paulus
Jak jíst podle ájurvédy? Nechte si poradit od…
Trápí vás nespavost? Těchto 6 potravin vám pomůže vyspat se dorůžova
Trápí vás nespavost? Těchto 6 potravin vám pomůže…
Pavlova s amarettem nebo rumové tiramisu? Vyberte si svůj oblíbený opilý dezert
Pavlova s amarettem nebo rumové tiramisu? Vyberte…
AHA.cz Adamec (77) na rozlučce s Bartoškou (†78): Našel novou lásku!

Adamec (77) na rozlučce s Bartoškou (†78): Našel novou lásku!

Mimibazar První pomoc při spálení od slunce, poranění, nevolnosti i jet lagu: Homeopatická cestovní lékárnička

První pomoc při spálení od slunce, poranění, nevolnosti i jet lagu: Homeopatická cestovní lékárnička

Dáma.cz Moudra našich babiček fungují dodnes: Jak na šťastný vztah podle zralých žen?

Moudra našich babiček fungují dodnes: Jak na šťastný vztah podle zralých žen?

Blesk pro ženy Survivor bojovnice Kate Matl nám ukázala celý šatník: Bez čeho nedá ani ránu?

Survivor bojovnice Kate Matl nám ukázala celý šatník: Bez čeho nedá ani ránu?

Ženy.cz Jak rychle usnout do 10, 60 a 120 vteřin. 3 vědecky ověřené metody

Jak rychle usnout do 10, 60 a 120 vteřin. 3 vědecky ověřené metody

Blesk.cz Princezna Kate po rakovině: Dojemné setkání s rodinou mrtvé fotografky (†17)

Princezna Kate po rakovině: Dojemné setkání s rodinou mrtvé fotografky (†17)

SportRevue.cz FOTOGALERIE: Osudové ženy Cristiana Ronalda. Která je nejhezčí?

FOTOGALERIE: Osudové ženy Cristiana Ronalda. Která je nejhezčí?

Maminka.cz Kuriozita: Osmnáctiměsíční batole vypadá stejně jako jeho tříletá sestra. 'Každý měsíc kupuji nové boty,' říká maminka

Kuriozita: Osmnáctiměsíční batole vypadá stejně jako jeho tříletá sestra. 'Každý měsíc kupuji nové boty,' říká maminka

Blesk Horoskopy 5 nejhorších milenek zvěrokruhu: Které ženy sexu příliš neholdují?

5 nejhorších milenek zvěrokruhu: Které ženy sexu příliš neholdují?

  • Recepty.cz
  • Pomocníci
  • Rady a tipy
  • Jak co nejlépe uvařit luštěniny?
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact