Mají skvělé výživové vlastnosti, obsahují velké množství tolik potřebných bílkovin, vlákniny, vitaminů a minerálů, a s výjimkou sóji neobsahují téměř žádné tuky. Směle nahradí maso, nestojí ale zdaleka tolik. Naši předci je konzumovali pravidelně, my je však na svůj jídelníček zařazujeme jen velmi málo. A to je chyba.
Pokud neumíte luštěniny správně přitravit, může vás to od jejich další konzumace lehce odradit. Jestliže s nimi totiž neumíme pracovat a nejste na jejich pravidelnou konzumaci zvyklí, můžete z nich mít trávicí obtíže jako je nadýmání nebo těžkost od žaludku.
Většina luštěnin by se měla před vařením několik hodin namáčet. Podstatně tak zrychlíte čas vaření a snížíte riziko nadýmání. U každého druhu je potřebny čas namáčení rozdílný, když je ale namočíte den předem, vůbec nic nezkazíte. Pokud začínáte s jejich konzumací, ze začátku je vhodná například červená nebo zelená čočka, ta se totiž nemusí máčet předem, vaří se jen chvíli a je docela dobře stravitelná.
Pokud zapomenete a chcete čas vaření zkrátit, přidejte do vody při namáčení špetku jedlé sody, případně zvažte použití tlakového hrnce, který dobu vaření zkrátí až o polovinu.
Recepty na luštěninové polévky, které zasytí a zahřejí, najdete ZDE.
Dalším důležitým bodem při vaření luštěnin je, je dobře a několikrát propláchnout. Properte je ve studené vodě a dělejte to do chvíle, než voda zůstane čistá. Právě škrob, který z luštěnin odplavíte, způsobuje již zmíněné nadýmání. A nezapomeňte při vaření přidat bylinky, které zaručí nejen lepší stravitelnost, ale luštěniny rovnou také ochutí. Hodí se saturejka, tymián, majoránka, bobkový list nebo třeba bazalka.
Během vaření luštěnin, stejně jako je tomu u masa, nikdy nepřilévejte do hrnce studenou vodu. Chladem sražené bílkoviny totiž vytvoří kůrku a luštěniny se vaří pomaleji.
Čočka trochu jinak: Recepty na pomazánku, salát, karbanátky nebo ragú, najdete ZDE.
Na jemně pokrájeném špeku osmažíme cibuli dosklovata a k ní přidáme očištěná, osolená a opepřená hovězí líčka, která osmažíme ze všech stran dozlatova... více o Hovězí líčka na houbách
Na rozpuštěném másle si osmažíme pokrájenou mrkev a celer na kostičky lehce dozlatova. Pak přisypeme osmažit drobně pokrájenou cibuli a na závěr... více o Zeleninové ragú s červenou čočkou ala bolognese
Kedlubny oloupejte,nakrájejte na plátky a uvařte. Sceďte a pětinu si odložte. Mladé lístky natě překrájejte, ředkvičky nakrájejte na tenké plátky. Ve... více o Hovězí sendvič s nakládanými kedlubnami
Čočku přebereme, propláchneme, osolíme, zalijeme vodou a vaříme cca 20 minut do změknutí. Na uvařenou čočku dáme tuňáka, nakrájené rajče a bazalku.... více o Černá čočka s tuňákem
Vepřové podélně uprostřed nařízněte. Naklepejte ho tak, aby bylo všude stejně silné. Uprostřed okmínujte, plát osolte a opepřete. Na pánvi na oleji... více o Bůčková roláda s nádivkou
Mouku a krupici promíchejte na pracovní ploše. Ve středu udělejte důlek a do něj rozklepněte vejce. Přidejte olej a půl lžičky soli. Rukama vypracujte... více o Smetanové fleky se zelím
Nejdříve si dám vařit rýži- jasmínovou výhradně v rýžovaru. Cca půlku pekingského zelí nakrájím na proužky a dám na pár minutek povařit, jen malinko... více o Hovězí šuej ču
Z bílků vyšleháme tuhý sníh a následně přidáme cukr a opět mixujeme. Podle chuti můžeme také přidat strouhaný kokos. Směsí naplníme cukrářský sáček a... více o Sněhové pusinky II.
Rukolu, žampiony a rajčátka si opláchneme. Žampiony překrojíme na půl, osolíme a osmažíme na olivovém oleji, mezitím si připravíme salát, a to tak, že... více o Salát z rukoly s lososem
Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme olej, teplou (ne vařící) kávu a pro výraznější kávovou chuť ji můžeme použít i částečně s lógrem. Vše... více o Cappuccino roláda
Nejprve uvaříme pudink, do kterého přidáme vanilkový cukr. Následně dáme vychladnout. Připravíme si listové těsto, které rozválíme. Následně... více o Pudinkové šátečky
Na rozpuštěném másle s olejem osmažíme směs zeleniny se sušenými houbami, které jsme v dlaních promnuli na menší kousky. Po osmažení přidáme... více o Zeleninová bramboračka
Vejce s cukrem ušleháme. Přidáme tvaroh a mouku a znovu prošleháme. Podle potřeby pak přidáme mléko a usmažíme. Vyjde na cca 30 menších lívanečků.... více o Tvarohové lívance
Stehna naporcujeme na menší části, paličky nakrojíme podélně po kosti, osolíme a ochutíme bylinkami a necháme odležet na dvě hodiny. Do pekáče... více o Bylinková krůtí (nejen) stehna na houbách
Do mísy rozklepneme vejce, přidáme cukry a vyšleháme vše do pěny, přidáme olej, přesnídávky nebo rozvary či pyré a promícháme. Přisypeme mouku se... více o Buchta (koláč) z přesnídávek - jednoduchá a vláčná
Banány oloupeme a rozmačkáme vidličkou. Přidáme ostatní ingredience - vejce, jogurt, kokos a mandle a důkladně promícháme. Posypeme mandlemi a kokosem... více o Zdravý dietní dort
Nasolené kuře okmínujeme a položíme do pekáče s pokrájenou cibulí a sádlem (lze použít máslo). Podlijeme trochou vody (lze i pivem) a pečeme v... více o Bramborové šišky se zelím a kuřetem - "Sedlácké kuře"
Na oleji osmahneme cibulku, česnek, majoránku a papriku. Nakrájíme brambory na kostky a osmahneme se zeleninou. Poté přidáme předem namočené fazole ... více o Fazolový guláš pro vegany
Protlak necháme rozmrazit a v cedníku okapat, pak dáme do mísy, přidáme žloutek, sůl, pepř, česnek, mouku s kypřidlem a dle chuti slaninu nebo sýr ... více o Nadýchané špenátové lívance
Mouku dáme do mísy, přidáme sůl, cukry a kůru, promícháme, uprostřed uděláme důlek, do něj rozdrobíme droždí a zalijeme polovinou mléka. Trochu... více o "Mrkváky" - kynuté buchty s mrkví
Slaninu zprudka opečeme na olivovém oleji, odstavíme a necháme v pánvi. Cibuli nakrájíme nadrobno, osmahneme v hrnci, poté přidáme čerstvý nebo lehce... více o Noky se špenátem
Houby pokrájíme na kousky, posolíme, zakápneme vodou a podusíme doměkka. Do velké mísy si nahrubo nastrouháme cibuli a česnek. Přidáme houby, mléko,... více o Krkonošský hubník
Dáme si vařit vodu na těstoviny a mezitim si nakrájíme susená rajcata (bývají nalozená v oleji) italskou sunku proscitutto a zacneme pozvolna delat na... více o Špagety s rukolou,sušenými rajčaty,italskou šunkou posypané parmazánem
Špenátové listy zbavte řapíků a propláchněte. Na oleji orestujte nasekanou cibulku a česnek, přidejte noky, vmíchejte špenát a sušená rajčata.... více o Noky se špenátem a ricottou
Potřebujeme kulatou dortovou formu. Nejprve smícháme pomazánková másla se sýrovou pomazánkou. Do kulaté dortové formy vyskládáme první vrstvu... více o Slaný dort II.
Starší rohlíky (housky) prokrojíme a naneseme na ně vrstvu sýrové směsi. Rohlíky naskládáme na plech vedle sebe, aby se nekolébaly a náplň při pečení... více o Zapečené sýrovo-paprikové rohlíky (housky)
Papriky podélně rozpůlíme, očistíme od semínek a naplníme nádivkou z rohlíků. Nádivka: rohlíky pokrájíme na malé kostičky, zvlhčíme mlékem a... více o Paprikové lodičky s nádivkou
Žloutky s cukry a máslem vyšleháme do hladké pěny. Přidáme jemnou, čerstvě nastrouhanou kůru z očištěného citronu a citronovou šťávu. Přisypeme mouku... více o Citronová bábovka z pomazánkového másla
Do mísy vsypeme polohrubou mouku, prášek do pečiva, vlijeme mléko, olej, vše zpracujem ve vláčné těsto, které vyválíme a posypeme nastrouhanými jablky... více o Jablečný závin
Salát rozebereme na listy, vypereme v proudu studené vody, roztrháme na středně velké kousky a dáme přikryté chladit do lednice. Dresink si připravíme... více o Salát Caesar II.
Okurku oloupejte a rozřízněte ji napůl. Zbavte jadérek a polovinu pokrájejte na malé kostičky. Poduste na másle s posekaným koprem a špetkou soli a... více o Okurková polévka dle časopisu F.O.O.D.
Na jemno nastrouhané zelí prosolíme a necháme asi 1 hodinu vypotit. Nakrájenou cibuli osmažíme na sádle do zlatova, přidáme zelí, přibližně lžičku... více o Flíčky se zelím
Třešně opláchněte, zbavte stopek a vypeckujte. V kastrolu rozehřejte olej třešně na něm krátce osmažte. Vsypte rýži, osolte a opepřete, promíchejte,... více o Třešňové rizoto
Přebraný, propláchnutý hrách, předem namočíme (ideálně přes noc). Druhý den pokud hrách absorboval příliš vody dolejeme vodu tak, aby byl hrách plně... více o Vařený hrách
Na trošce oleje si orestujeme na drobno pokrájený špek a cibuli dozlatova. Maso si pokrájíme na plátky (nebo kostky, záleží na tom, jaké maso... více o Okurková omáčka z hovězího masa
**Nádivka:** Rohlíky si pokrájíme na kostičky, dáme do mísy a zalijeme mlékem. Pokrájené houby osolíme, opepříme, okmínujeme (nebo použijeme jiné... více o Kuřecí roláda s houbovou nádivkou
Staré, nepotřebné punčochy, případně gázu (obvazy) si nastříháme na kostky cca10x10cm. Provázky nastříháme na potřebnou míru. Natrháme různé druhy... více o Barvená velikonoční vejce v cibulových slupkách
Nejprve nakrájíme syrové brambory a rozmixujeme je na kaši. Přidáme hladkou mouku a smícháme. Osolíme a uhněteme těsto. připravíme si hrnec s vařicí... více o Halušky podle Daniely
Na troše oleje necháme zesklovatět najemno nakrájenou cibulku. Přidáme brambory, zeleninu, zalijeme vodou, přidáme tymián, bazalku, chilli a necháme... více o Mexická zeleninová polévka
Špek nakrájíme na malé kostičky, až se vypeče, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli. Až cibule zesklovatí, přidáme koření, orestujeme maso, zeleninu a... více o Svratecký guláš
Koleno opláchneme a dáme vařit pod pokličku s cibulí, česnekem a kořením. Když je maso měkké, tak ho vytáhneme a vykostíme. Vývar scedíme. Vykoštěné... více o Pečené uzené koleno
Rozinky předem namočíme do rumu nebo do vody. Nejprve uděláme kvásek. V 200 ml mléka rozmícháme hrubou mouku, droždí, cukr a špetku soli. Zaprášíme... více o Makový závin III.
Smícháme jogurt s ušlehanou smetanou, osladíme dle chuti. Pak přimícháme jahody, které jsme rozmačkali vidličkou. Dáme zmrazit.... více o Jogurtová jahodová zmrzlina
Spodní těsto (hnědá barva) se vypracuje na vále a rozmačkává se na plech vyložený pečícím papírem. Prostřední těsto (bílé) se vymíchá v míse a nalije... více o Trojbarevná buchta
Do velké mísy nastrouháme na struhadle s těmi většími oky zelí a mrkev, cibulku nadrobno nakrájíme (ideální by bylo vše v robotu, ale důležitá je... více o Coleslaw - podzimní vitamíny
Zeleninu uvaříme do poloměkka. Schladlé a oschlé růžice namáčíme v těstíčku a smažíme ve vyšší vrstvě tuku. Necháme odkapat na kuchyňském papíru.... více o Smažený květák (brokolice) v pivním těstíčku
Necháme vzejít kvásek a z mouky a ostatních surovin vypracujeme tuhé nelepivé těsto (dle potřeby přidáme mouku), necháme kynout asi 40 minut. Potom... více o Pizza
Očištěné a oprané půlky kapra osušíme, naporcujeme, na každé porci prořízneme na kůži nekolik zářezů, porce potřeme pastou ze směsi bylinek a... více o Kapr pečený s bylinkami na másle
Krevety omyjeme a vyloupeme z krunýřů. Ve velké pánvi rozehřejeme olej a na mírném ohni na něm osmahneme česnek nakrájený na tenké plátky, feferonku... více o Krevety s pikantní omáčkou
Změklé máslo utřeme s cukrem do pěny. Postupně do něj vmícháme žloutky, vanilkový cukr a po kapkách citronovou šťávu a rum. Do 100 ml teplého mléka,... více o Rumové koblihy