Pro nás neobvyklá zelenina, na kterou běžně narazíte ve středomořské kuchyni, už si i u nás našla řadu příznivců. Skvělé jsou do salátů, k masovému i zeleninovému ragú, k jehněčímu i králičímu masu a podobně. Je však důležité vědět, jak artyčoky správně připravit, aby nebyly ve finále hořké.
Věděli jste, že artyčoky jsou vlastně nevykvetlá poupata bodláku? Pěstují se především ve státech okolo Středozemního moře a koupit je můžete už i u nás, sehnat se dají v každém větším supermarketu. Abyste si ale domů přinesly skutečně čerstvý kousek, soustřeďte se při nákupu na několik věcí. Nejlepší artyčoky mají svěží barvu, těžký, pevný stonek, tuhé poupě a tuhé, neovadlé listy. Nikdy nekupujte artyčoky s ohebnými stonky a vysušenými listy.
I když jsou artyčoky na první pohled relativné velké, konzumuje se z nich jen vnitřek tzv. srdíčko (květenství), které se skrývá pod tuhými okvětními lístky. Těch se můžete zbavit ještě před vařením a upravovat už jen samotné květenství, nebo artyčoky připravovat vcelku a k chutnému srdci se dostat až na talíři po oloupání okvětních listů.
Způsobů, jak artyčoky upravit, je celá řada. Dají se připravit v páře, uvařit, upéct či osmažit na pánvi. Aby ale zelenina nezískala nepříjemnou hořkou chuť, je důležité správně postupovat při přípravě. Při čištění je důležité stonek dole vylomit, nikoliv seříznout. S ním se totiž vytáhnou i vlákna, která způsobují hořkost zeleniny. Vždy také mějte na paměti, že s artyčoky musíte pracovat rychle. Na řezu má totiž zelenina tendenci černat, proto se buď hned potírá citronem nebo marinuje či vaří ve vodě okyselené citronovou šťávou.
Nadrobno nakrajenou cibuli osmazime do zlatova, na to dame maso na vetsi kostky zatahnout. Posypeme korenim (chilli, paprika, kmin) Jakmile se zacne... více o Guláš
Nakrájenou rebarboru smíchejte s jahodami, cukrem a citronem a nechte odležet. Smíchejte vločky, mouku, všechny cukry, sodu a sůl. Prsty zapracujte... více o Jahodovorebarborový sypaný koláč
Maso ze všech stran osolíme a okmínujeme, vložíme ho do pekáče, podlijeme vodou, přiklopíme, dáme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme zhruba 90 minut... více o Vepřová pečeně s houskovými knedlíky a zelím
Do mísy robotu nalijeme mléko, rozdrobíme droždí, přidáme cukr, mouku, sůl a vajíčka. Hákem umícháme hladké řídké těsto a necháme pod utěrkou na... více o Lívance s cukrem a skořicí
Maso si našpikujeme uzenou slaninou tak jak umíme. Slaninu nakrájíme na klínky, maso na pár místech propíchneme, roztáhneme prstem a vsuneme klínek... více o Vepřová kýta na rajčatech
Uvaříme těstoviny a dáme vychladnout. Mezitím si do mísy připravíme všechny ingredience a smícháme s těstovinami. Dobrou chuť!... více o Těstovinový salát s kukuřicí a tuňákem
Základem receptu je vařená rýže a rozdrobený hrudkovitý tvaroh, který v misce společně promícháme zhruba v poměru 1:1. Další úprava je pouze na chuti... více o Tvarohová rýže
Na másle osmažíme cibuli dosklovata, poté přidáme a dorůžova osmažíme vločky. Přidáme česnek, muškátový květ, promícháme a přidáme špenát (čerstvý... více o Špenátovo-vločková polévka
Na rozpuštěném másle s olejem necháme zesklovatět pokrájenou cibuli, ke které následně přidáme pokrájené žampiony (hlívu) a dále smažíme doměkka.... více o Chlebová polévka se žampiony (hlívou)
Maso a hlívu pokrájíme na nudličky. Maso osolíme a okořeníme dle chuti, promícháme a necháme na talíři nebo v misce krátce odležet. Mezitím si můžeme... více o Hlíva s přírodním masem - minutka
Troubu předehřejeme na 180 °C a vymažeme formu na muffiny. Housky a maso nakrájíme na drobné kostičky a promícháme s ovesnými vločkami. Zalijeme... více o Nádivkové muffiny
Scezené fazole dáme do misky, přidáme drobně pokrájenou cibuli a okurky, osolíme, opepříme, zakápneme olejem a dochutíme trochou láku z okurek,... více o Fazolový salát - rychle a chutně
Červenou řepu uvaříme v osolené vodě doměkka (cca 1 hodinu). Po uvaření řepu oloupeme a pokrájíme na měsíčky nebo kostičky. Na trošce oleje osmažíme... více o Cibulová červená řepa - sladkokyselá příloha
Na tuku osmažíme pokrájenou cibuli a slaninu, přidáme mleté maso, jemně osolíme opepříme a osmažíme. Po osmažení masa přidáme na kostičky pokrájenou... více o Dýně s mletým masem nejen na těstoviny
Slaninu nakrájíme na slabé plátky. Batáty (sladké brambory) oloupeme a nakrájíme na lodičky nebo silné hranolky. Dáme do mísy, zakápneme malým... více o Batáty ve slanině
Do shakeru s ledem nalijeme 0,2 cl vodky, 0,2 Havana rumu, 0,2 teqily silver a 0,1 cl Curacaa blue. Pořádně protřepeme a nalejeme do cosmopolitan... více o Pangalaktický megacloumák
Těstoviny uvařím skoro doměka, osmažím cibulku s česnekem na plátky se slaninou, poté přidám rajčata a ještě chvilku smažím, než změknou. Zasypu... více o Zapékané těstoviny s cuketou
Korpusy: žloutky vyšleháme s cukrem do husté pěny, poté vmícháme teplou vodu, olej, polohrubou mouku s kypřidlem a kakaem. Vše dobře prošleháme a... více o Bílý smetanovo-tvarohový dort
Do vlažného mléka přidám droždí, sůl, cukr a dobře promíchám. Vzniklý kvásek smíchám s moukou, přidám vejce a olej. Nakonec do těsta lehce zapracuji... více o Kynutý knedlík z mikrovlnky
Do rozpáleného hrnce dáme osmahnout cibulku a na malé kostičky nakrájenou krkovici. Pak přidáme špenát a necháme ho změknout. Když je špenát... více o Halušky se špenátem
Všechny ingredience si stanovte v jakém množství je máte rádi, opravdu je to jen dle chuti :)) Nejdříve dejte vařit těstoviny dle návodu na obalu. Než... více o Lehký těstovinový salát s cherry rajčátky
1. Předehřejte troubu na 200 °C. Listové těsto částečně rozmrazte, jednotlivé plátky naskládejte na plech vyložený pečícím papírem a vyválejte z ních... více o Rychlý jahodový koláč
Nakrájíme šunku a papriky na kostky, chilli papričku nakrájíme na malé kousky. Sušené houby dáme do hrnku a zalijeme horkou vodou. Na rozpáleném... více o Špagety z pánve
Na troše oleje orestujeme pokrájenou cibuli, přidáme cuketu nakrájenou na kostičky a chvíli podusíme. Zaprášíme moukou a mletou paprikou a zalijeme... více o Cuketa na smetaně II.
Cibuli oloupeme a na jemno nakrájíme. Rozehřejeme máslo a cibuli na něm podusíme. Posypeme sladkou paprikou a moukou a zlehka opražíme. Hrnec... více o Papriková krémová polévka
Maso pokrájíme na plátky, naklepeme, osolíme, opepříme, můžeme mírně posypat drceným kmínem a po stranách nakrojíme, aby se při smažení nezkroutilo.... více o Přírodní plátek s křenovou omáčkou
Plech na pečení vymažeme máslem (případně použijeme pečící papír). Syrové neloupané brambory krájíme na plátky silné asi 7 mm a klademe na plech.... více o Zapečené brambory s mozzarellou a rajčaty
Z uvedených surovin vypracujeme těsto, ručně nebo v domácí pekárně. Těsto necháme 1/2 hoďky vykynout, potom si těsto rozdělíme na části a rozválíme si... více o Výborné koblížky z trouby
Mouku si nasypeme do mísy, uděláme důlek, přidáme droždí, cukr, část mléka a necháme vzejít kvásek. Pak přidáme ostatní ingredience a vypracujeme... více o Škvarkové tyčinky
Králíka opláchněte a osušte. Z bůčku odkrojte plátek a nakrájejte ho na drobné kostičky, cibule oloupejte a nakrájejte na osminky. Kostky bůčku... více o Vepřový králík pečený na bylinkách
Listové těsto rozválíme na plech, potřeme zakysanou smetanou, poklademe plátky šunky. Cibule nakrájíme na plátky, přidáme na šunku, zasypeme... více o Cibulová pizza z listového těsta
Do osolené vody dáme koření, kořenovou zeleninu, maso a uvaříme doměkka. Maso vyjmeme, vývar přecedíme, zahustíme máslovou jíškou a povaříme. Houby... více o Hovězí pupek s houbovou omáčkou a sejkorami
Ingredience promícháme - mouka, cukr, práš. do peč., mléko, olej, vejce, citr. kůra a pečeme v dobře vymazané a vysypané formě, pečeme cca 45 min, ale... více o Beránek hrnkový
Arašídy opražíme na suché pánvi dozlatova. Pak je nasypeme do mixéru, přidáme cukr a vše rozmixujeme na hladký krém. Pokud bude třeba, můžeme přidat... více o Arašídové máslo
Červenou řepu očistíme, oškrábeme a nakrájíme na tenké hranolky (sirky), stejným způsobem nakrájíme hrušku, kterou jsme zbavili jádřince, případně dle... více o Salát z červené řepy s hruškou
Sádlo (bůček zbavený kůže) nakrájíme na kostky cca 1 x 1 cm (i větší). Vložíme do pekárny a zapneme program marmeláda. Necháme proběhnout 2 x celý a... více o Škvarky z domácí pekárny
Maso 1x pomeleme, přidáme cca 1 dl mléka a rukou s roztaženými prsty mícháme pokud mléko nezmizí a maso se nerozdělí z nudliček, dáme odpočinout do... více o Sekaná s kuskusem
Pórek nakrájíme na kolečka i se zelenou částí a spaříme vroucí vodou. Scedíme. Do vymazaného pekáče dáme polovinu brambor nakrájených na kolečka,... více o Zapekané brambory s pórkem
Brambory nakrájíme na kostky, maso také. Přidáme cibuli nakrájenou na kolečka, česnek, zeleninu nakrájenou na kostky, lečo, slaninu a klobásy. Osolíme... více o Živánská
Sušenky i ořechy umeleme nebo nastrouháme, přidáme ostatní suroviny a vypracujeme těsto. Z hmoty tvarujeme oválky, uprostřed naznačíme nožem rýhu,... více o Rychlá kávová zrna
Smícháme smetany a mléko, přidáme sýry a dáme vařit. Houby mezitím mírně orestujeme. Do omáčky přidáme (dle požadovaného množství omáčky) jíšku,... více o Bílá sýrovo-smetanová omáčka s houbami
Upečeme korpus a po upečení druhou stranou vařečky uděláme místy do piškotu důlky. Připravíme si polevu a nalijeme na korpus.... více o Šťouchaná buchta
Na vál prošijeme mouku a sůl, přidáme tuk a nožem jej rozsekáme na drobné kousky. Promneme jej s moukou, přidáme sýr, smetanu (mléko) a krátce... více o Slané sýrové tyčinky
Piškot: žloutky s cukrem vyšleháme do pěny, postupně zašleháme horkou vodu, přidáme mouku a pomalu vmícháme sníh z bílků. Upečeme na vymaštěném a... více o Jahodové řezy VII.
Celé kuře očistíme, opláchneme a rozčtvrtíme. Posypeme grilovacím kořením, špetkou soli a pepře. Vložíme do pekáčku, podlejeme trochou vody a dáme... více o Maminčino kuře
Králíka naložíme do marinády na 24 hod. Pak upečeme.... více o Šumavský králík
Zadělá se a nechá 1/2 - 3/4 hod vykynout. Pečeme v lívanečníku, nebo na pánvi.... více o Lívance II.
Plech vymažeme a vysypeme hrubou moukou, nasypeme 2 hrnky suché směsi, tvaroh a zbylou směs. Navrh poklademe hodně plátků másla. Pečeme asi 20 minut... více o Sypaný koláč
Párky vložíme do pekáče posypeme nakéjenou cibulí a parikou na kolečka, zalijeme kečupem a černým pivem (množství záleží na chuti každého). Vložíme do... více o Párky na černém pivu
Na rozehřátém másle a oleji orestujeme plátky česneku a najemno nakrájenou chilli papričku. Přidáme oloupané krevety, které 6 minut po obou stranách... více o Krevety na česnekovém másle