• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Pomocníci
  • Rady a tipy
  • Hořké artyčoky

Hořké artyčoky

Hořké artyčoky

Pro nás neobvyklá zelenina, na kterou běžně narazíte ve středomořské kuchyni, už si i u nás našla řadu příznivců. Skvělé jsou do salátů, k masovému i zeleninovému ragú, k jehněčímu i králičímu masu a podobně. Je však důležité vědět, jak artyčoky správně připravit, aby nebyly ve finále hořké.

Věděli jste, že artyčoky jsou vlastně nevykvetlá poupata bodláku? Pěstují se především ve státech okolo Středozemního moře a koupit je můžete už i u nás, sehnat se dají v každém větším supermarketu. Abyste si ale domů přinesly skutečně čerstvý kousek, soustřeďte se při nákupu na několik věcí. Nejlepší artyčoky mají svěží barvu, těžký, pevný stonek, tuhé poupě a tuhé, neovadlé listy. Nikdy nekupujte artyčoky s ohebnými stonky a vysušenými listy. 

I když jsou artyčoky na první pohled relativné velké, konzumuje se z nich jen vnitřek tzv. srdíčko (květenství), které se skrývá pod tuhými okvětními lístky. Těch se můžete zbavit ještě před vařením a upravovat už jen samotné květenství, nebo artyčoky připravovat vcelku a k chutnému srdci se dostat až na talíři po oloupání okvětních listů.

Způsobů, jak artyčoky upravit, je celá řada. Dají se připravit v páře, uvařit, upéct či osmažit na pánvi. Aby ale zelenina nezískala nepříjemnou hořkou chuť, je důležité správně postupovat při přípravě. Při čištění je důležité stonek dole vylomit, nikoliv seříznout. S ním se totiž vytáhnou i vlákna, která způsobují hořkost zeleniny. Vždy také mějte na paměti, že s artyčoky musíte pracovat rychle. Na řezu má totiž zelenina tendenci černat, proto se buď hned potírá citronem nebo marinuje či vaří ve vodě okyselené citronovou šťávou.

Mohlo by vám zachutnat

30 minut
Rychlá večeře

Rychlá večeře

Špagety dáme vařit podle návodu do osolené vody s trochou oleje. Cibuli nakrájíme najemno, rukolu oplachneme a trochu pokrájíme. Cibulku osmahneme na... více o Rychlá večeře

60 minut
Tříbarevná buchta z remosky (prošívaná deka)

Tříbarevná buchta z remosky …

Remosku o průměru cca 33 cm vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou nebo vyložíme pečícím papírem. Připravíme si tvarohovou náplň z tvarohu,... více o Tříbarevná buchta z remosky (prošívaná deka)

25 minut
Broskvová limonáda s melounem

Broskvová limonáda s melounem

Do hrnce nalijte 420 ml vody, přidejte oloupané a na malé kostky pokrájené broskve i med. Nejprve 4 lžíce. Ovoce přiveďte k varu, snižte teplotu a 3... více o Broskvová limonáda s melounem

60 minut
Těsto na domácí chleba

Těsto na domácí chleba

Nejprve si zaděláme na kvásek z hrnečku vlažné vody, cukru a kostky droždí.Než nám kvásek vykyne, tak si mezí tím smícháme mouku sůl a kmín promícháme... více o Těsto na domácí chleba

75 minut
Pudinkové pokušení

Pudinkové pokušení

Vajíčka vyšleháme s cukrem a vanilkovým extraktem do pěny. Do misky s vajíčky postupně přidáváme mouku promíchanou s kypřícím práškem. Postupně... více o Pudinkové pokušení

Kompot z hroznového vína

Kompot z hroznového vína

Hroznové víno (zelené, žluté, modré, růžové...) omyjeme pod tekoucí vodou a obereme od třapin. Nejlepší jsou odrůdy bezsemenné nebo s malým počtem... více o Kompot z hroznového vína

Mrkvové šátečky s povidly

Mrkvové šátečky s povidly

Mrkev si opláchneme, očistíme a rozemeleme. Přidáme mouku (může být jakákoliv, ale já dávám hladkou) , pečící prášek, olej a propracujeme těsto.... více o Mrkvové šátečky s povidly

170 minut
Italské Tiramisu (Florencie)

Italské Tiramisu (Florencie)

Zabaione: Připravíme si vodní lázeň, ale misku ještě do vody nevkládáme. Voda by měla mít teplotu kolem 70-80°C. Nesmí vařit. Do misky dáme žloutky a... více o Italské Tiramisu (Florencie)

30 minut
Krém z dýně hókaidó

Krém z dýně hókaidó

Dýni si nakrájím i se slupkou na menší kostičky, které zlehka opražím na másle. Zaliji horkou vodou a vařím do měkka. Až je dýně měkká rozmixuji... více o Krém z dýně hókaidó

Škvarkové placky s jogurtem

Škvarkové placky s jogurtem

Mouky smícháme v míse se solí a uprostřed uděláme důlek, do kterého dáme žloutek, rozdrobíme kostku droždí, kterou posypeme cukrem a zalijeme mlékem.... více o Škvarkové placky s jogurtem

15 minut
Česneková pomazánka s mascarpone

Česneková pomazánka s mascarpone

Mascarpone smícháme v misce se smetanou a česnekem dohladka, osolíme dle chuti a přidáme jemně nastrouhaný sýr. Vše dobře promícháme a dáme do chladna... více o Česneková pomazánka s mascarpone

Fazolové ragú se zeleninou

Fazolové ragú se zeleninou

Na trošce oleje osmažíme na kostičky pokrájenou mrkev, celer, petržel, slaninu, cibuli, nasekaný česnek. Pak přidáme ještě krátce osmažit větvičku... více o Fazolové ragú se zeleninou

Kokosový dort nebo řez

Kokosový dort nebo řez

Korpus: Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, vmícháme olej s vodou, přidáme kokos, mouku a kypřidlo, dobře promícháme a nakonec přidáme sníh z bílků.... více o Kokosový dort nebo řez

Jednoduchá kuřecí směs s mozzarellou

Jednoduchá kuřecí směs s mozzarellou

Maso pokrájíme na kostičky nebo nudličky, osolíme, opepříme a na rozpáleném oleji osmažíme dozlatova. Ke konci přidáme i drobně pokrájenou šunku.... více o Jednoduchá kuřecí směs s mozzarellou

45 minut
Mexická polévka Sopa Tarasca

Mexická polévka Sopa Tarasca

Na pánvi na oleji osmažíme jednu jemně pokrájenou cibuli, česnek a slaninu. Přidáme černé fazole a naběračku kuřecího vývaru a zamícháme. Přidáme... více o Mexická polévka Sopa Tarasca

60 minut
Nejlepší banánová bábovka

Nejlepší banánová bábovka

Můj přítel o této bábovce tvrdí, že je nejlepší, jakou kdy jedl. Peču ji i dvakrát týdně. Cukr krystal, vanilkový cukr a máslo ušleháme a postupně... více o Nejlepší banánová bábovka

Hlíva s hořčicí

Hlíva s hořčicí

Na másle a oleji osmažíme cibuli dosklovata. Pak přidáme pokrájenou hlívu, osolíme a pod poklicí dusíme zvolna doměkka. Podlévat není nutné, hlíva... více o Hlíva s hořčicí

30 minut
Zapečené brambory s brokolicí a modrým sýrem

Zapečené brambory s brokolicí a…

Brambory oloupejte a nakrájejte na tenká kolečka. Zapékací misky vymažte olivovým olejem, vyskládejte bramborami, osolte a opepřete. Přidejte malé... více o Zapečené brambory s brokolicí a modrým sýrem

40 minut
Pečené brambory se zeleninou

Pečené brambory se zeleninou

Brambory ve slupce omyjeme a nakrájíme na čtvrtky (větší brambory na menší kousky). Dáme na plech (jen tak nebo na pečící papír) a přidáme dle chuti... více o Pečené brambory se zeleninou

Kokosovo-pomerančový koláč

Kokosovo-pomerančový koláč

Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, pak zašleháme změklé máslo, pomerančovou kůru, kakao a mouku s kypřidlem. Nakonec pomerančovou šťávu - množství... více o Kokosovo-pomerančový koláč

75 minut
Valašské frgály dle časopisu F.O.O.D.

Valašské frgály dle časopisu F.O.O.D.

Z části vlažného mléka, droždí, trošky cukru a mouky si připravte kvásek. Přidejte jej k mouce se solí a zbylými surovinami a zpracujte na vláčné,... více o Valašské frgály dle časopisu F.O.O.D.

Smažené šunkové rolky se sýrovou náplní

Smažené šunkové rolky se sýrovou…

Nastrouhaný sýr smícháme se šunkou, česnekem, vejcem, petrželkou a pepřem. Z vymíchané hmoty vytvarujeme vlhkou rukou válečky, které zabalíme do šunky... více o Smažené šunkové rolky se sýrovou náplní

40 minut
Pizza roláda podle mě

Pizza roláda podle mě

Rozválíme listové těsto, pomažeme kečupem posypeme oregánem a kořením na pizzu přidáme plátky angl. slaniny oba druhy sýra a zeleninu (nakrájenou).... více o Pizza roláda podle mě

Jahodové řezy s bílou čokoládou

Jahodové řezy s bílou čokoládou

Žloutky ušleháme s cukrem do pěny, do které postupně po lžících přidáme vodu a olej. Potom přimícháme mouku a kakao a nakonec ručně zlehka vmícháme z... více o Jahodové řezy s bílou čokoládou

40 minut
Chřestový salát s bramborovou pizzou

Chřestový salát s bramborovou pizzou

Chřest ve spodní třetině oloupejte a krátce povařte s trochou soli a cukru. Dejte do mísy spolu s natrhanou rukolou, překrojenými rajčaty a kapary.... více o Chřestový salát s bramborovou pizzou

2 minut
Plněná sekaná pečeně II.

Plněná sekaná pečeně II.

Umletou směs mas dejte do mísy k pokrájené žemli, namočené v mléce a rozmělněné. Přidejte olej, vejce, sůl a koření a začněte vypracovávat vláčnou... více o Plněná sekaná pečeně II.

60 minut
Domácí pizza koláč

Domácí pizza koláč

**Nejdříve si připravíme těsto:** Smícháme hladkou mouku, sušené droždí, cukr a sůl, přilejeme olivový olej a postupně přidáváme vlažnou vodu. Mělo by... více o Domácí pizza koláč

Křížaly - sušená jablka

Křížaly - sušená jablka

Omytá jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a natlučených částí. Takto připravená jablka si pokrájíme na plátky (měsíčky) široké cca 6 mm - 8 mm a... více o Křížaly - sušená jablka

5 minut
Česneková pomazánka - Ježek

Česneková pomazánka - Ježek

Nastrouháme tvrdý sýr, vložíme do misky přidáme půl kelímku pomazánkového másla a jednu majolku. Vše promícháme, osolíme, opepříme a přidáme... více o Česneková pomazánka - Ježek

Biskupský chlebíček s čokoládou II.

Biskupský chlebíček s čokoládou II.

Máslo utřeme se žloutky a cukrem do husté světlé pěny. Do směsi přidáváme střídavě mouku smíchanou s kypřidlem a mléko = šleháme. Ořechy a drobně... více o Biskupský chlebíček s čokoládou II.

5 minut
Výborný dresing

Výborný dresing

Vše smícháme, podáváme k čerstvé zelenině, grilov. bramborám, rybě a všemu ostanímu, co máme rádi!... více o Výborný dresing

Kuřecí noky do polévky

Kuřecí noky do polévky

Všechny ingredience rozsekáme v robotu na jemnou fáš, kterou vložíme do mikroténového sáčku. Ustřihneme růžek tak, aby otvor měl průměr cca 1,5 cm a... více o Kuřecí noky do polévky

Obrácená buchta z jablek

Obrácená buchta z jablek

Pergamenový papír rozložím na klasický velký pekáč (plech s vysokým okrajem). Na něj nasypu nastrouhaná jablka (pozor nesladit!) a do jablek namíchám... více o Obrácená buchta z jablek

Brambory se sýrovou náplní

Brambory se sýrovou náplní

Brambory umyjeme, každou zvlášť zabalíme do alobalu a vložíme do trouby, zvolna pečeme asi 45 minut. Nivu rozmačkáme vidličkou a utřeme ji s tvarohem,... více o Brambory se sýrovou náplní

Zapečený bulgur

Zapečený bulgur

Bulgur dáme uvařit podle návodu na obalu. Mezitím si dáme předehřát troubu na 220 °C. Olivovým olejem vymažeme zapékací misku. Na dno misky dáme... více o Zapečený bulgur

45 minut
Švestkové knedlíky II.

Švestkové knedlíky II.

Vypracujeme těsto, vytvarujeme váleček, nakrájíme na kousky. Na dlani roztlačíme na tenkou placičku, do které zabalíme švesku. Vaříme v osolené vodě... více o Švestkové knedlíky II.

Vepřové maso na paprice

Vepřové maso na paprice

Maso nakrájíme na silnější nudle, osolíme, opepříme a za stálého míchání opečeme na rozehřátém oleji. Přidáme prolisovaný česnek, bob.list, Vegetu,... více o Vepřové maso na paprice

Bryndzová pomazánka

Bryndzová pomazánka

Ředkvičky nastrouháme na jemno, přidáme brynzu a pomazánkové máslo a všechno dohromady vyšleháme. Brynza je dost slaná a chuťově výrazná, takže není... více o Bryndzová pomazánka

Mrkvový dort s mandlemi

Mrkvový dort s mandlemi

Žloutky ušleháme s cukrem, bílky s práškem do pečiva a solí, až se lesknou, přidáme 100 g cukru. Smícháme ostatní přísady a přidáme bílky. Naplníme... více o Mrkvový dort s mandlemi

Brokolicová polévka II.

Brokolicová polévka II.

Z másla a mouky uděláme jíšku, zalijeme vývarem a provaříme, osolíme, okořeníme, vsypeme nakrájenou brokolici a šunku na malé kostky. Když je... více o Brokolicová polévka II.

45 minut
Rakouský bramborový salát

Rakouský bramborový salát

Vychladlé brambory oloupeme a nakrájíme na na kostky nebo plátky (dle zvyku). Okurku nakrájíme na tenké kolečka, posolíme, necháme pustit šťávu,... více o Rakouský bramborový salát

Rychlé ořechové řezy s pudinkem

Rychlé ořechové řezy s pudinkem

Vejce, cukr a vanilkový cukr utřeme a přidáme zbytek ingrediencí. Těsto dáme na vymazaný a vysypaný plech a pečeme tak dlouho, dokud nebude piškot... více o Rychlé ořechové řezy s pudinkem

Zelný salát s koprem

Zelný salát s koprem

Zelí nakrájíme nadrobno, přidáme kopr a zakysanou smetanu, osolíme. Řádně promícháme a dáme asi na 2 hodiny do ledničky odležet.... více o Zelný salát s koprem

20 minut
Hermelínové jednohubky

Hermelínové jednohubky

Hermelín nastrouháme, cibulku jemně nasekáme a promícháme s majonézou. Podle chuti osolíme a opepříme. Mažeme na plátky rohlíku. Polovinu jednohubek... více o Hermelínové jednohubky

Lahůdková sekaná

Lahůdková sekaná

Maso pomeleme, přidáme cibuli, česnek, vymačkané žemle, vegetu, sůl, vejce a hladkou mouku. Vše smícháme a dobře propracujeme. Vytvarujeme menší šišky... více o Lahůdková sekaná

15 minut
Šopský salát II.

Šopský salát II.

Očistíme zeleninu a nakrájíme na proužky a kostičky.Vložíme do misky zamícháme,posypeme balkánským sýrem.... více o Šopský salát II.

Pivní salát

Pivní salát

Salám oloupeme, nakrájíme na tenká kolečka a vložíme do salátové mísy. Společně povaříme kečup, olej, ocet worchestrovou omáčku, hořčici, chilli... více o Pivní salát

Tvarohový koláč s jahodami

Tvarohový koláč s jahodami

Utřeme tvaroh s cukrem, vanilkovým cukrem a ochutíme nastrouhanou citronovou kůrou. Oddělíme vejce. Do krému vmícháme žloutky s pudinkem a citronovou... více o Tvarohový koláč s jahodami

Pikantní vepřová játra

Pikantní vepřová játra

Játra nejprve důkladně omyjeme studenou vodou, odstraníme všechny blány a nakrájíme na silnější plátky. Ty pak mírně naklepeme a podle chuti opepříme.... více o Pikantní vepřová játra

30 minut
Salát s kuřecími prsíčky a těstovinami

Salát s kuřecími prsíčky a těstovinami

Těstoviny uvaříme podle návodu na obalu. Dáme okapat a vychladnout. Kuřecí prsíčka omyjeme, osušíme a ochutíme solí a pepřem. Na lžíci horkého oleje... více o Salát s kuřecími prsíčky a těstovinami

Doporučujeme

30 minut
Citronové těstoviny s hráškem a lososem

Citronové těstoviny s hráškem a…

60 minut
Znojemské okurky

Znojemské okurky

30 minut
Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

Poslední sledované recepty

85
Nejlepší vaječný likér
Nejlepší vaječný likér
61
Těstovinový salát s kuřecím masem a česnekovým dresinkem
Těstovinový salát s…
55
Zeleninový salát s bílým (salátovým) sýrem
Zeleninový salát s bílým…
41
Pórková polévka s cizrnou
Pórková polévka s cizrnou
37
Vepřové výpečky s bramboráčky a špenátem s bešamelem
Vepřové výpečky s…

Zajímavé články

Neuvěřitelné tečkované dorty: Amatérská cukrářka si techniku zdobení vymyslela úplně sama!
Neuvěřitelné tečkované dorty: Amatérská cukrářka…
Jak mažete máslo na chleba? Známý psycholog prozradil, co to vypovídá o vaší osobnosti
Jak mažete máslo na chleba? Známý psycholog…
Zavařte si meruňky: Máme recepty na domácí zavařeninu, kompot i čatní
Zavařte si meruňky: Máme recepty na domácí…
Letní koláče podle celebrit: Vyzkoušejte recept Jiřiny Bohdalové, Laďky Něrgešové nebo Haliny Pawlowské
Letní koláče podle celebrit: Vyzkoušejte recept…
Nejlepší nakládané okurky: Vsaďte na tradiční znojemský lák
Nejlepší nakládané okurky: Vsaďte na tradiční…
AHA.cz Největší životní prohra! Zpěvák Standa Hložek utekl od rodiny

Největší životní prohra! Zpěvák Standa Hložek utekl od rodiny

Mimibazar Proč je obtížné přijmout kompliment a jak na to vyzrát?

Proč je obtížné přijmout kompliment a jak na to vyzrát?

Dáma.cz Pletené vesty jsou hitem šatníku: Hodí se ke košili, krajkám i na holé tělo

Pletené vesty jsou hitem šatníku: Hodí se ke košili, krajkám i na holé tělo

Blesk pro ženy Horoskop na další týden: Kdo potká osudovou lásku a koho potrápí zdraví?

Horoskop na další týden: Kdo potká osudovou lásku a koho potrápí zdraví?

Ženy.cz Mezi dvěma muži: Jak vybrat toho pravého pro život

Mezi dvěma muži: Jak vybrat toho pravého pro život

Blesk.cz Eva Ševčíková po dvou letech zcela otevřeně: Pravda o rozvodu s Vaškem!

Eva Ševčíková po dvou letech zcela otevřeně: Pravda o rozvodu s Vaškem!

SportRevue.cz FOTO: Fotbalista Mauro Zarate v Evropě pohořel. Mnohem víc zaujala jeho manželka

FOTO: Fotbalista Mauro Zarate v Evropě pohořel. Mnohem víc zaujala jeho manželka

Maminka.cz Tady hlídám já! 40 momentek, na kterých převzali mateřské povinnosti kočičí parťáci

Tady hlídám já! 40 momentek, na kterých převzali mateřské povinnosti kočičí parťáci

Blesk Horoskopy Horoskop na další týden: Kdo potká osudovou lásku a koho potrápí zdraví?

Horoskop na další týden: Kdo potká osudovou lásku a koho potrápí zdraví?

  • Recepty.cz
  • Pomocníci
  • Rady a tipy
  • Hořké artyčoky
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact