Pro nás neobvyklá zelenina, na kterou běžně narazíte ve středomořské kuchyni, už si i u nás našla řadu příznivců. Skvělé jsou do salátů, k masovému i zeleninovému ragú, k jehněčímu i králičímu masu a podobně. Je však důležité vědět, jak artyčoky správně připravit, aby nebyly ve finále hořké.
Věděli jste, že artyčoky jsou vlastně nevykvetlá poupata bodláku? Pěstují se především ve státech okolo Středozemního moře a koupit je můžete už i u nás, sehnat se dají v každém větším supermarketu. Abyste si ale domů přinesly skutečně čerstvý kousek, soustřeďte se při nákupu na několik věcí. Nejlepší artyčoky mají svěží barvu, těžký, pevný stonek, tuhé poupě a tuhé, neovadlé listy. Nikdy nekupujte artyčoky s ohebnými stonky a vysušenými listy.
I když jsou artyčoky na první pohled relativné velké, konzumuje se z nich jen vnitřek tzv. srdíčko (květenství), které se skrývá pod tuhými okvětními lístky. Těch se můžete zbavit ještě před vařením a upravovat už jen samotné květenství, nebo artyčoky připravovat vcelku a k chutnému srdci se dostat až na talíři po oloupání okvětních listů.
Způsobů, jak artyčoky upravit, je celá řada. Dají se připravit v páře, uvařit, upéct či osmažit na pánvi. Aby ale zelenina nezískala nepříjemnou hořkou chuť, je důležité správně postupovat při přípravě. Při čištění je důležité stonek dole vylomit, nikoliv seříznout. S ním se totiž vytáhnou i vlákna, která způsobují hořkost zeleniny. Vždy také mějte na paměti, že s artyčoky musíte pracovat rychle. Na řezu má totiž zelenina tendenci černat, proto se buď hned potírá citronem nebo marinuje či vaří ve vodě okyselené citronovou šťávou.
Řepu důkladně vydrhněte, loupáním se nezdržujte. Bulvy pokrájejte na měsíčky a dejte na plech. Přidejte neoloupané stroužky česneku, vše důkladně... více o Pečená řepa s česnekem a fetou
Drobně pokrájenou cibuli osmažíme na oleji dorůžova. Přidáme na plátky pokrájené osolené, opepřené, po stranách nakrojené plátky masa, které osmažíme... více o Vepřový plátek s listovým špenátem
Marináda: v malém kastrolku svaříme za stálého míchání olej, kečup, hořčici, worcester a lák. Salám nakrájíme na slabé nudličky a dáme do mísy.... více o Zbojnický salát
Olivový olej smíchejte s drcenými stroužky česneku, hrstí petrželky, tymiánem, rozmarýnem, špetkou soli a 1 lžičky pepře. Kuřeti na několika místech... více o Kuře v solné krustě
Kapustu nakrájejte na 1cm proužky, brambory a mrkev na kostky, cibuli nasekejte najemno. Na 2 lžících másla nechte zesklovatět cibuli a rozvonět... více o Kapustová polévka s klobásou
Hledal jsem jednoduchou a přitom výbornou buchtu a mamča mi poradila. Zvládl jsem to i já a to jsem CHLAP :-) Obě mouky, cukr, olej, 3 vejce,... více o Hrnková buchta s ovocem
Cuketu (mladou cuketu není nutné loupat) a uzené maso (150 - 200 gramů) nastrouháme na hrubém struhadle do mísy. Na jemném struhadle nastrouháme do... více o Cuketová nádivka (nákyp) s uzeným masem
Do vymazaného pekáče nasypeme pokrájenou cibuli, nasekaný česnek, na kostky pokrájenou slaninu, pokrájené, spařené a okapané houby a bylinky dle chuti... více o Bylinková krkovice na houbách (václavkách)
Okurku oloupeme, podélně rozkrojíme a vyřízneme měkké středy. Pak pevnou část drobně pokrájíme a dáme do mísy, přidáme Mascarpone nebo Lučinu,... více o Jednoduchá vajíčková pomazánka (salát) s okurkou
Na talíř si rozprostřeme pečící papír, na který dáme trochu dál od sebe špejle. Do kastrůlku si dáme 4 lžíce cukru a zahřejeme. Až se cukr rozpustí,... více o Barevná karamelová lízátka
V míse smícháme mouku, nastrouhanou Omegu (Ivu, Heru...) a smetanu. Vypracujeme hladké těsto, které necháme cca hodinu odpočinout, pak opět... více o Kořeněné slané tyčinky nebo cukroví se semínky
Základní těsto: Vejce vyšleháme do pěny, přidáme cukr, vanilkový cukr, jogurt a máslo a znovu vyšleháme. Střídavě přidáváme mléko a mouku smíchanou s... více o Muffiny na více způsobů
Zelí pokrájíme a dáme do větší mísy. Přidáme pokrájené vepřové i uzené maso, cibuli, koření, sojovou omáčku, protlak a hořčici. Vše v míse smícháme a... více o Hlávkové zelí na pivu
Recept je pro menší plech. Vše naházíme na hromádku do misky, pořádně ručně promícháme. Poté vylijeme na vymazaný a vysypaný plech a necháme odstát!... více o Perník s mřížkou
DORT: Mléko s vločkami přivedeme k varu a asi dvě minuty povaříme. Odstavíme hrnec z plotny a přidáme vajíčko a med. Vlijeme do dortové formy vyložené... více o Zdravý ovesný dortík
1/2 květáku a celou cibuli nastrouháme na struhadle s velkými oky. Přidáme vejce, otruby, sůl, pepř a důkladně promícháme. Na silně rozehřátou... více o Květákové placky (DUKAN)
Vajíčko vyšleháme se sladidlem, pak přidáme sušené mléko, kypřící prášek a nízkotučné mléko. Připravené těsto naplníme 6 forem na muffiny. Pečeme 20... více o Perníkové muffiny (DUKAN)
Rozehřejte olej, přidejte cukr a nechte ho zkaramelizovat. Přidejte najemno nakrájenou cibuli, nechte ji zesklovatět. Přidejte očištěnou, nahrubo... více o Závin z listového těsta s červenou řepou
Housky lehce opečte v troubě předehřáté na 200 °C. Hrušky rozčtvrťte a nakrájejte na plátky. Na pánvi rozehřejte máslo. Vmíchejte lžíci cukru a hrušky... více o Žemlovka s brusinkami
Oloupané vařené brambory rozšťoucháme nebo nastrouháme. Očištěnou dýni a česnek nastrouháme k bramborám, přidáme grilovací koření, mouku a vejce,... více o Bramborovo-dýňové placičky
Žitnou a hladkou mouku, kmín, sůl a půl lžičky sušených kvasnic nasucho promíchám, přidám ocet, vodu, znovu promíchám, posypu chlebovou moukou,... více o Domácí chleba
Takto využívám knedle co zbudou od oběda. Knedle nakrájíme na 0,5 cm plátky a potřeme taveným smetanovým sýrem. Mezi dvě potřené knedle dáme kolečko... více o Plněné knedle ve vajíčku
Cuketu omyjeme, odkrojíme konce, nakrájíme na kolečka a dáme do hrnce s cca 200 ml vody. Uvaříme do měkka, rozmixujeme, osolíme. Hrášek uvaříme v... více o Cuketová polévka s hráškem a mátou
Natrháme si alobal tak , aby se nám potom treska dobře balila. Plátky okořeníme a položíme na alobal. Libovolné množství oliv (jakýkoliv druh) si... více o Treska na gril
Oloupaná vejce pokrájíme na kostičky spolu s okurkami a cibulí. Ředkvičky očistíme a pokrájíme na plátky. Vše v misce smícháme s majolkou, dochutíme... více o Vaječný salát s ředkvičkami
Chřest oloupeme a krátce povaříme ve slané vodě, scedíme a pokrájíme na kousky. Z másla a mouky si připravíme světlou jíšku, kterou zalijeme mlékem a... více o Pečené kuřecí s chřestem
Ořechy a ovoce nakrájíme na kousky nebo nudličky. Smetanu, cukr, van.cukr a mouku svaříme, za stálého míchání, do zhoustnutí asi 5min. Přidáme ovoce a... více o Marokánky IV.
Brusinky zasypejte v širokém kastrolu cukrem a nechte přes noc stát. Druhý den k nim přidejte citron nakrájený na kolečka a za stálého promíchávání je... více o Nakládané brusinky
Uvařenou cizrnu doměkka dáme do mixeru s ostatními ingrediencemi a rozmixujeme dohladka .Podle chuti přidáme chilli nebo další koření.... více o Hummus II.
Hrách si předem na noc namočíme ve vodě, po té v téže vodě dáme vařit, dokud hrách trochu nezměkne. Rozmixujeme na kaši, přidáme sůl, masox, pepř,... více o Klasická hrachová kaše
Sójové nudličky dáme do 0,5 litru vroucí vody společně s nakrájeným česnekem a přidáme pár kapek sójové omáčky. Vaříme asi 10 minut. Pak vše přelijeme... více o Vegetariánská pánvička
Ve velikém hrnci - případně cisterně, rozpálíme sádlo a přidáme nakrájenou cibuli, (cibuli za občasného míchání skoro připálíme), jedině takto uděláme... více o Staročeský guláš
Tuk ušleháme s cukrem a solí, přidáme vajíčka jedno po druhém. Mouku smícháme s ovesnými vločkami a práškem do pečiva a střídavě s jogurtem dáváme do... více o Ovocné muffiny
V první řadě dáme římský hrnec namočit dle návodu k použití. Než se hrnec řádně namočí, tak jednotlivá stehna opláchneme a v kloubu rozpůlíme. Cibuli... více o Kuře na cibuli v římském hrnci
Patizony oloupeme, zbavíme zdřevnatělých částí a semen (u mladých plodů tato práce odpadá), nakrájíme na plátky, osolíme a necháme "vypotit". Do... více o Patizony zapečené s hermelínem
Vejce rozdělíme na bílky a žloutky, z bílků ušleháme tuhý sníh, žloutky spolu s cukrem utřeme do pěny a smícháme se sněhem. Potom přidáme ostatní... více o Čokoládový dort
Utřeme máslo s cukrem a žloutky, a postupně přidáme ostatní suroviny, nakonec lehce vmícháme sníh z bílků. Nalijeme do vymazané a vysypané bábovkové... více o Výborná ořechová bábovka
Z uvedených surovin vypracujeme těsto, které rozdělíme na čtyři díly a z každého vyválíme tenkou placku. Nepodsypáváme! Vymícháme strouhanou Nivu s... více o Nivoví šneci
Bůček upečeme s cibulí, kmínem a eventuálně zázvorem. Kuřecí játra podusíme na troše tuku a cibuli 1/2. Okořeníme pepřem, zázvorem, muškátovým oříškem... více o Jednoduchá domácí paštika
Kuřecí stehna posolíme, silně potřeme česnekem a necháme 2 hodiny odpočinout. Stehna obalíme ve směsi hladké mouky a sladké papriky. Opečeme na másle... více o Pikantní pečená kuřecí stehna
Rozšleháme vejce s cukrem, přidáme jogurty a olej, dobře promícháme. Zvlášť smícháme mouku s práškem do pečiva, kakaem, skořicí. Tuto směs postupně... více o Jogurtové řezy
Tence vyválíme listové těsto (asi 2 mm) a nakrájíme na čtverce o velikosti asi 8x8 cm a na každý dáme lžíci náplně. Těsto přeložíme a okraje dobře... více o Listové taštičky plněné mletým masem
Necháme vzejít kvásek a z mouky a ostatních surovin vypracujeme tuhé nelepivé těsto (dle potřeby přidáme mouku), necháme kynout asi 40 minut. Potom... více o Pizza
Připravíme si kvásek z vlažné smetany (mléka) rozmícháme droždí a přidáme lžičku cukru a lžičku mouky. Mouku prosijeme, přidáme sůl, cukr, vykynutý... více o Buchty plněné jahodami a tvarohem
**Holandská omáčka**: žloutky vložíme do mísy nad vroucí vodu. Dno mísy se nesmí dotýkat vody, jinak začneme dělat míchaná vejce. Postupně přidáváme... více o Benediktinská vejce
V míse smícháme cukr, mouku s práškem do pečiva a citronovou kůrou. Přidáme majonézu, mléko a promícháme. Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 45... více o Bábovka z majonézy
V misce utřeme máslo, přidáme nastrouhaný sýr a česnek, podle chuti osolíme, přidáme kari koření a nakrájenou pažitku. Podáváme na topince.... více o Sýrová pomazánka na topinky
Na rozehřátém másle a oleji orestujeme plátky česneku a najemno nakrájenou chilli papričku. Přidáme oloupané krevety, které 6 minut po obou stranách... více o Krevety na česnekovém másle
Krevety omyjeme a vyloupeme z krunýřů. Ve velké pánvi rozehřejeme olej a na mírném ohni na něm osmahneme česnek nakrájený na tenké plátky, feferonku... více o Krevety s pikantní omáčkou
Maso omyjeme, osušíme a protkneme klínky slaniny. Osolíme, opepříme a necháme odležet. Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na nudličky. Oloupeme... více o Hovězí maso na zelenině