• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Pomocníci
  • Rady a tipy
  • Flambování

Flambování

Flambování

Už jste vyzkoušeli tenhle efektní způsob úpravy pokrmů? Jestli ne, nebojte se toho. Docílíte tak nejen zajímavé chuti, ale také nevšedního zážitku.

Co že to vlastně flambování je? Jde o speciální úpravu pokrmů, spočívající v jejich polití malým množstvím alkoholu a následným zapálením a to nejčastěji až při podávání. Některá jídla se ale flambují přímo v kuchyni. Alkohol se vypaří a vzniklá šťáva má velmi příjemnou delikátní chuť částečně i podle druhu zvoleného alkoholu. Flambovat se dá maso, ale i různé sladké dezerty a moučníky, palačinky, zmrzlina, ovoce nebo třeba i káva.

Recepty na ty nejlepší palačinky najdete ZDE.

K flambování můžete použít celou řadu alkoholických nápojů, ať už chuťově neutrálních nebo naopak aromatických. Druh destilátu se vybírá podle druhu pokrmu tak, aby se k němu chuťově hodil. Nejčastěji se používá koňak, brandy, likéry, vodka a rum. Nejvhodnější jsou nápoje s obsahem 40 % alkoholu. Čím vyšší je obsah alkoholu, tím intenzivněji vzplane a hoří.

Důležité je, aby byl alhohol před flambováním ohřátý na teplotu přibližně 50° Celsia. Lépe chytne a zvýrazní se jeho aroma. Dosáhnete toho tak, že alkohol vlijete do předehřáté naběračky, zapálíte a okamžitě jím flambovaný pokrm zalijete. K jeho ohřátí je možné použít i mikrovlnnou troubu, kde ho při nejvyšším stupni zahřívejte 5 až 10 minut. Alkohol můžete také dát přímo na pánev, krátce ohřát a pak zapálit.

Pozor!
Alkohol nikdy nenalévejte na rozpálenou pánvičku přímo z lahve. Může se velice rychle vznítit a hrozí tak popálení nebo požár. Ideální je odlít si ho do skleničky.

Rady, jak doma připravit šťavnatý a chutný steak jako z restaurace, najdete ZDE.

Mohlo by vám zachutnat

30 minut
Rychlé červené karí s krevetami

Rychlé červené karí s krevetami

Rýži uvařte podle návodu na obalu. Mražený hrášek a krevety nechte povolit, batáty oloupejte a nakrájejte na kostky velikosti sousta. Na nepřilnavé... více o Rychlé červené karí s krevetami

30 minut
Zeleninové surimi tyčinky s rýží

Zeleninové surimi tyčinky s rýží

Na trošce oleje nebo kousku másla si osmažíme směs pokrájené zeleniny, kterou máme po ruce. Může být jak čerstvá, tak i mražená: mrkev, pórek, paprika... více o Zeleninové surimi tyčinky s rýží

50 minut
Krkovice se zelím

Krkovice se zelím

Krkovici pokrájíme na 3 plátky, které po stranách nakrojíme, aby se při tepelné úpravě nekroutily, naklepeme, osolíme, opepříme a okmínujeme. V... více o Krkovice se zelím

10 minut
Krupicová kaše

Krupicová kaše

V litru plnotučného mléka rozmíchejte krupici se solí, směs přiveďte k varu a míchejte do zhoustnutí, asi 2 minuty. Odstavte a vmíchejte 2 lžíce másla... více o Krupicová kaše

60 minut
Kyšková buchta s třešněmi

Kyšková buchta s třešněmi

Všechny ingredience na kakaové těsto smíchejte dohromady. Půlku těsta vylijte na plech vyložený pečicím papírem. Opět všechny ingredience na světlou... více o Kyšková buchta s třešněmi

30 minut
Risotto s medvědím česnekem

Risotto s medvědím česnekem

V hrnci rozpusťte máslo a osmažte na něm najemno nakrájenou šalotku. Přisypejte rýži, kterou nijak neproplachujte a promíchejte s šalotkou. Následně... více o Risotto s medvědím česnekem

Gulášová plec s tymiánem (rozmarýnem)

Gulášová plec s tymiánem (rozmarýnem)

Cibuli pokrájíme na drobno a na jemně pokrájeném špeku s troškou oleje jí osmažíme dorůžova. Pak přidáme pokrájené maso na kostky, které jsme osolili... více o Gulášová plec s tymiánem (rozmarýnem)

90 minut
Bylinkové kuře (králík) pečené na hlívě

Bylinkové kuře (králík) pečené na…

Kuřecí díly osolíme (můžeme o trochu více než běžně) a ochutíme buď tymiánem nebo medvědím česnekem. Naskládáme je do pekáčku nebo zapékací mísy, do... více o Bylinkové kuře (králík) pečené na hlívě

Jednoduchá vločková polévka

Jednoduchá vločková polévka

Na rozpuštěném másle osmažíme vločky dorůžova. Přisypeme zeleninu, nastrouhaný česnek, houby a vše zalijeme vývarem. Vaříme do změknutí vloček a... více o Jednoduchá vločková polévka

Jednoduché žampionové kari

Jednoduché žampionové kari

Pokrájenou cibuli osmažíme na oleji dosklovata. Přidáme pokrájené žampiony (plátky nebo čtvrtinky) a zprudka smažíme za občasného promíchání do... více o Jednoduché žampionové kari

80 minut
Dušený králík (nejen) se zeleninou

Dušený králík (nejen) se zeleninou

Naporcovaného očištěného králíka, případně stehna... osolíme, opepříme a v kastrolu s trochou rozpáleného oleje ho osmažíme ze všech stran dozlatova.... více o Dušený králík (nejen) se zeleninou

10 minut
Jednoduchý domácí chléb bez hnětení

Jednoduchý domácí chléb bez hnětení

Mouky, sůl, kmín a droždí nasypeme do větší mísy na kynutí a na sucho promícháme, pak přidáme 1 lžičku octa a necelé 2 hrnky studené vody. Vše... více o Jednoduchý domácí chléb bez hnětení

Červená řepa s medem podle J. Krausové

Červená řepa s medem podle J. Krausové

Je lepší, když máte menší červené řepy - je rychleji uvařená a vypadá to lépe. Oloupejte ji a uvařte v mírně osolené vodě. To by mělo trvat 10-15... více o Červená řepa s medem podle J. Krausové

Cottage pomazánka s tuňákem

Cottage pomazánka s tuňákem

Drobně pokrájenou cibulku smícháme s okapaným tuňákem, lučinou, hořčicí, cottage, solí a pepřem. Pomazánku necháme hodinku proležet. Namažeme na... více o Cottage pomazánka s tuňákem

90 minut
Spaghetti con polpettini

Spaghetti con polpettini

Je vhodné, abyste při vaření omáčky použili nádobu, kterou budete moct dát do trouby. Na omáčku si rozehřejte lžíci olivového oleje a osmažte na něm 1... více o Spaghetti con polpettini

80 minut
Brambory zapečené se zeleninou

Brambory zapečené se zeleninou

Zelenina vhodná pro tento recept: cibule, pórek, paprika, mrkev, cuketa. Na dno zapékací nádoby (hlubšího pekáčku) nalijte trochu olivového oleje a... více o Brambory zapečené se zeleninou

Koláč s nemletým mákem, ovocem a drobenkou

Koláč s nemletým mákem, ovocem a…

Mouku, cukry, prášek do pečiva, mák, skořici a citronovou kůru smícháme v míse. Přidáme olej, mléko, vejce a řádně promícháme. Těsto nalijeme na plech... více o Koláč s nemletým mákem, ovocem a drobenkou

Báječná (nejen) broskvová roláda

Báječná (nejen) broskvová roláda

Plech vyložíme pečící papírem. Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme olej, aroma, vodu, mouku s kypřidlem a dobře promícháme. Nakonec zlehka... více o Báječná (nejen) broskvová roláda

Domácí koblížky od babičky

Domácí koblížky od babičky

Vše by mělo mít stejnou teplotu!!! 1) Droždí dáme do vlažného mléka se špetkou cukru + mouky a necháme v teple. 2) Všechny ingredience zpracujeme v... více o Domácí koblížky od babičky

Šlehačkový koláč s rebarborou

Šlehačkový koláč s rebarborou

Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme smetanu, vlažné máslo, mouku, prášek do pečiva, aroma a řádně promícháme. Nakonec vmícháme tuhý sníh z... více o Šlehačkový koláč s rebarborou

120 minut
Medové řezy alá falešný medovník

Medové řezy alá falešný medovník

Těsto: Ve vodní lázni smícháme tuk, cukr, med a vejce, poté, co se nám vše rozpustí do jednotné hmoty, přidáme i mouku smíchanou se sodou. Ještě teplé... více o Medové řezy alá falešný medovník

30 minut
Hrášková polévka s česnekovými krutony se slaninou a bramborové pyré

Hrášková polévka s česnekovými…

V kastrolu na másle krátce zpěňte najemno nakrájenou cibuli. Přidejte česnek a pórek, nakrájený na kostičky. Lehce zpěňte. Zalijte vývarem, provařte... více o Hrášková polévka s česnekovými krutony se slaninou a bramborové pyré

60 minut
Kynuté knedlíky plněné masem

Kynuté knedlíky plněné masem

Mouku nasypeme do mísy, uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme větší polovinu droždí, přidáme špetku cukru, zalijeme cca 1dl vody a necháme... více o Kynuté knedlíky plněné masem

110 minut
Hovězí pečeně na červeném vínu

Hovězí pečeně na červeném vínu

1. Slaninu nakrájíme na hranolky a prošpikujeme jimi očištěné a omyté maso. Zeleninu oškrábeme, omyjeme a nakrájíme na plátky. Cibuli oloupeme a... více o Hovězí pečeně na červeném vínu

Chlebová pečeně

Chlebová pečeně

Na oleji necháme osmažit pokrájenou cibuli a kořenovou zeleninu dorůžova. Chléb pokrájíme na kostičky, zalijeme vývarem, necháme nasáknout. Vše dáme... více o Chlebová pečeně

Placičky z ricotty s cuketou a sušenými rajčaty

Placičky z ricotty s cuketou a…

Cuketu nastrouháme na hrubším struhadle a trochu vymačkáme. Rajčata nakrájíme nadrobno. Chléb rozmixujeme. V míse smícháme cuketu, ricottu, rajčata,... více o Placičky z ricotty s cuketou a sušenými rajčaty

50 minut
Kuře pečené na medu a citronu

Kuře pečené na medu a citronu

Maso rozložte do pekáčku, zastříkněte citronovou šťávou a půlky citronu položte mezi maso. Zakapejte olejem a medem, zalijte vínem, přidejte česnek a... více o Kuře pečené na medu a citronu

Falešný tatarák z uzeniny

Falešný tatarák z uzeniny

Uzeninu s cibulí umeleme na masovém mlýnku, přidáme ostatní ingredience a promícháme. Podáváme s topinkami nebo toasty obložené cibulí a rajčaty. Na... více o Falešný tatarák z uzeniny

Rohlíčky s nugátovou náplní

Rohlíčky s nugátovou náplní

Listové těsto vyválíme na plát ve tvaru obdélníku o rozměrech přibližně 50x30 cm, silný asi půl centimetru. Pak ho podélně rozpůlíme, oba pásy těsta... více o Rohlíčky s nugátovou náplní

Cuketový krém (polévka)

Cuketový krém (polévka)

Na plátku másla a troše oleje osmahneme cibulku do zlatova spolu s mrkví, aby se pustila barva, zalijeme vodou, přidáme k povaření kuře a všechno... více o Cuketový krém (polévka)

Játrová paštika IV.

Játrová paštika IV.

Bůček uvaříme v min. množství vody, do které přidáme jednu cibuli, 3 stroužky česneku, kmín, trošku koření na paštiku. Připravíme si plechovou vaničku... více o Játrová paštika IV.

15 minut
Křenová pomazánka na jednohubky

Křenová pomazánka na jednohubky

Nastrouhám sýr, přidám pomazánkové máslo, majolku a křen, ten pomazánku ochutí už ji nesolim, ale říkám dát všeho podle množství kolik budete... více o Křenová pomazánka na jednohubky

Čokoládové muffiny

Čokoládové muffiny

Předehřejte troubu. Smíchejte mouku, čokoládu, kakao, cukr a prášek do pečiva. Rozšlehejte vejce, přidejte mléko a olej. Vlejte do sypké směsi a... více o Čokoládové muffiny

40 minut
Pařížský dort - Harlekýn

Pařížský dort - Harlekýn

Ušleháme žloutky s cukrem, přidáme vodu, kakao a tuhý sníh ze 3 bílků. Nakonec vmícháme zlehka mouku. Vlijeme do vymazané a hrubou moukou vysypané... více o Pařížský dort - Harlekýn

20 minut
Červená čočka se sýrem

Červená čočka se sýrem

Mrkev, naklíčenou nebo namočenou čočku a koření podusíme 10 minut. Zaprášíme hladkou moukou, promícháme, odstavíme. Vyjmeme koření, případně přidáme... více o Červená čočka se sýrem

Olejové koláčky naší babičky

Olejové koláčky naší babičky

Mléko zahřejeme, přidáme cukr, olej, sůl, kvasnice, žloutky a mouku. Vše mícháme tak dlouho, dokud těsto nezhoustne a nedělá vzduchové bubliny. Dáme... více o Olejové koláčky naší babičky

Nejjednodušší chleba

Nejjednodušší chleba

Ingredience vložíme do pekárny a zapneme program Základní, velikost bochníku II, barva kůrky světlá. Po upečení vyklopíme z nádoby a necháme v utěrce... více o Nejjednodušší chleba

45 minut
Bulharské papriky s Balkánem

Bulharské papriky s Balkánem

Papriky naskládáme na horkou plotýnku a opečeme nasucho ze všech stran, až se udělají puchýřky. Doporučuji na tuto "akci" nechat papriku celou i se... více o Bulharské papriky s Balkánem

Houbové karbanátky s mletým masem

Houbové karbanátky s mletým masem

Na trošce tuku podusíme houby s kmínem a solí. Smícháme mleté maso s vejcem, trochou strouhanky, přidáme podušené vychladlé houby, můžeme dochutit... více o Houbové karbanátky s mletým masem

Koblížky jedna báseň

Koblížky jedna báseň

Z trochy vlažného mléka, kostek cukru a droždí (asi půlka kostičky) připravíme kvásek. Do mísy dáme hladkou a polohrubou mouku, přidáme špetku soli,... více o Koblížky jedna báseň

15 minut
Tvarohová pomazánka s tuňákem

Tvarohová pomazánka s tuňákem

Tuňáka (může být i s olejem) rozmícháme s tvarohem, přidáme hořčici a nakrájenou cibuli. Dochutíme citronovou šťávou, solí a pepřem. Můžeme podávat... více o Tvarohová pomazánka s tuňákem

70 minut
Grilovaný hermelín

Grilovaný hermelín

Olej smícháme s kořením a česnekem (nemusí být), směsí potřeme celé hermelíny a zabalíme do alobalu. Necháme alespoň 1 hod. rozležet. Poté grilujeme... více o Grilovaný hermelín

Tagliatelle se špenátem a houbovou omáčkou

Tagliatelle se špenátem a houbovou…

Nakrájíme houby, prolisujeme česnek a osmažíme na pánvi, dokud nám houby nezměknou. Zatímco smažíme, uvaříme si v hrnci vodu a uvaříme těstoviny. Když... více o Tagliatelle se špenátem a houbovou omáčkou

Bábovka vídeňská

Bábovka vídeňská

Mléko, krupicový cukr, máslo a kakao dáme vařit. Jakmile přejde varem, odstavíme a necháme vychladit. Potom přidáme mouku s práškem do pečiva, vejce,... více o Bábovka vídeňská

Pravé italské tiramisu II.

Pravé italské tiramisu II.

Z mascarpone, 2 žloutku (můžeme přidat i 2 bílky) a cukru umícháme krém, který musí být dobře promichaný a ne moc tekutý (s bilky se stane dost... více o Pravé italské tiramisu II.

30 minut
Dort od krtka

Dort od krtka

Na piškot šleháme tuk, cukr a žloutky, přidáme kakao, čokoládu, mléko, mouku, prášek do pečiva a nakonec lehce vmícháme vyšlehaný bílkový sníh. Těsto... více o Dort od krtka

15 minut
Rybí pomazánka s avokádem

Rybí pomazánka s avokádem

Avokádo oloupeme a rozmačkáme, přidáme tvaroh, sardinky a společně vyšleháme nebo vymícháme. Ochutíme solí a citronovu šťávou, vmícháme krájenou... více o Rybí pomazánka s avokádem

Zabijačková polévka

Zabijačková polévka

Maso vložíme do studené osolené vody spolu s kořením a očištěnou kořenovou zeleninou a jednou cibulí. Zvlášť uvaříme kroupy, necháme je vychladnout,... více o Zabijačková polévka

Lahůdková sekaná

Lahůdková sekaná

Maso pomeleme, přidáme cibuli, česnek, vymačkané žemle, vegetu, sůl, vejce a hladkou mouku. Vše smícháme a dobře propracujeme. Vytvarujeme menší šišky... více o Lahůdková sekaná

Dvoubarevná roláda

Dvoubarevná roláda

Esíčka rozdrtíme v mixéru nebo nastrouháme, prosijeme do mísy, přidáme prosátý cukr s kakaem, rum, kávu a vypracujeme tužší, ale vláčné těsto. Necháme... více o Dvoubarevná roláda

Doporučujeme

20 minut
Buřty na pivu v briošce

Buřty na pivu v briošce

30 minut
Rebarborový džem s vanilkou

Rebarborový džem s vanilkou

20 minut
Chřest s křupavou posýpkou a ztraceným vejcem

Chřest s křupavou posýpkou a…

Poslední sledované recepty

81
Výborná chlebíčková pomazánka
Výborná chlebíčková…
68
Rajčatový salát III.
Rajčatový salát III.
52
Velikonoční nádivka
Velikonoční nádivka
43
Bábovka s tvarohovou náplní
Bábovka s tvarohovou…
39
Klasické lečo
Klasické lečo

Zajímavé články

Sladký orgasmus: Upečte si hříšně dobrý moučník, který budete milovat
Sladký orgasmus: Upečte si hříšně dobrý moučník,…
KVÍZ: Poznáte česká jídla podle jejich vtipných názvů? Otestujte se!
KVÍZ: Poznáte česká jídla podle jejich vtipných…
Jak jíst podle ájurvédy? Nechte si poradit od lektorky Kristýny Paulus
Jak jíst podle ájurvédy? Nechte si poradit od…
Trápí vás nespavost? Těchto 6 potravin vám pomůže vyspat se dorůžova
Trápí vás nespavost? Těchto 6 potravin vám pomůže…
Pavlova s amarettem nebo rumové tiramisu? Vyberte si svůj oblíbený opilý dezert
Pavlova s amarettem nebo rumové tiramisu? Vyberte…
AHA.cz Adamec (77) na rozlučce s Bartoškou (†78): Našel novou lásku!

Adamec (77) na rozlučce s Bartoškou (†78): Našel novou lásku!

Mimibazar První pomoc při spálení od slunce, poranění, nevolnosti i jet lagu: Homeopatická cestovní lékárnička

První pomoc při spálení od slunce, poranění, nevolnosti i jet lagu: Homeopatická cestovní lékárnička

Dáma.cz Moderátorské hvězdy devadesátek: Z koho je cukrář, pašerák či poslanec?

Moderátorské hvězdy devadesátek: Z koho je cukrář, pašerák či poslanec?

Blesk pro ženy Survivor bojovnice Kate Matl nám ukázala celý šatník: Bez čeho nedá ani ránu?

Survivor bojovnice Kate Matl nám ukázala celý šatník: Bez čeho nedá ani ránu?

Ženy.cz Jak rychle usnout do 10, 60 a 120 vteřin. 3 vědecky ověřené metody

Jak rychle usnout do 10, 60 a 120 vteřin. 3 vědecky ověřené metody

Blesk.cz Hezucký (55) s manželkou (28) odhalili smutné tajemství: Pátý potrat!

Hezucký (55) s manželkou (28) odhalili smutné tajemství: Pátý potrat!

SportRevue.cz FOTO: Sexy tanečnice z palubovek. Krásky, které rozpalují diváky v NBA

FOTO: Sexy tanečnice z palubovek. Krásky, které rozpalují diváky v NBA

Maminka.cz Princ Harry prozradil pikantnosti z porodů Archieho a Lilibet: Ukradl Meghan rajský plyn a byl u vyvolávaného porodu do vany

Princ Harry prozradil pikantnosti z porodů Archieho a Lilibet: Ukradl Meghan rajský plyn a byl u vyvolávaného porodu do vany

Blesk Horoskopy 5 nejhorších milenek zvěrokruhu: Které ženy sexu příliš neholdují?

5 nejhorších milenek zvěrokruhu: Které ženy sexu příliš neholdují?

  • Recepty.cz
  • Pomocníci
  • Rady a tipy
  • Flambování
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact