Také se každý rok při přípravě tohoto oblíbeného nepečeného vánočního cukroví rozčilujete, když vám včelí úly alias vosí hnízda nejdou vyklepnout z formy? Můžete s nimi klepat a mlátit o stůl či o linku a nakonec stejně vypadne jen polovina. Příště raději vyzkoušejte osvědčené triky profesionálních cukrářů.
Nepodceňte přípravu těsta
Správná konzistence těsta je základem úspěchu. Pokud to totiž přeženete například s rumem, bude těsto příliš vlhké, přilepí se na stěny formičky a hnízdo ven vcelku prostě nedostanete. Dá se to ale napravit. Stačí do těsta přidat namleté nebo nastrouhané piškoty, které těsto zahustí.
Pokud máte těsto naopak příliš suché a při pokusu o vyndání z formiček se drolí, přilijte trochu tekutiny. Může to být třeba mléko, smetana, rum nebo rozpuštěné máslo. Dělejte to ale opatrně a tekutinu přidávejte jen po kapkách. Ať už těsto budete zahušťovat nebo zvlhčovat, důkladně ho pak propracujte a dejte ho asi na hodinu odpočinout do lednice.
Recept na netradiční bílá vosí hnízda najdete zde.
Formičky vysypejte
Aby se těsto nelepilo na formu a úlky se netrhaly, formičky nejprve vymažte máslem a vysypte moučkovým cukrem. Použít ale můžete i namleté ořechy, piškoty či najemno nastrouhaný kokos. Pak udělejte z těsta kuličku a obalte ji také v moučkovém cukru nebo tom, čím jste formičku vysypali. Zajímavě budou hnízda vypadat, když použijete cukr krupici, někomu ale může vadit, že pak cukroví tak trochu křupe mezi zuby.
Kuličku pak vložte do formičky a prsty vmáčkněte dovnitř a vytvarujte tak, aby těsto formičku vyplnilo. Pak třeba druhým koncem vařečky udělejte doprostřed těsta díru na náplň. Hnízdo naplňte připraveným oblíbeným krémem a přiklopte vypouklou stranou dětského piškotu. Nakonec ho opatrně vyndejte z formičky a nechte ztuhnout. Špičku po ztuhnutí můžete ještě namočit do rozehřáté čokolády.
Náš tip:
Do špičky hnízda dejte nejdřív trochu pikantní marmelády, výborná je například višňová nebo rybízová, a až potom úlek naplňte krémem. Ten může být v podstatě jakýkoliv, nejčastěji se používá máslový krém, který ale může ochutit například rumem, kávou, kakaem, nastrouhanou čokoládou, oříšky a podobně. Někdo úly plní také vaječným koňakem, v tom případě je ale lepší připravit si domácí hustší.
Recept na vynikající krém nejen na vosí hnízda najdete zde.
Na nudličky pokrájenou kapustu spaříme v osolené vodě a necháme okapat. Žloutky rozmícháme se smetanou, moukou, česnekem, solí, pepřem a muškátovým... více o Kapustové drny z pánve
Maso obalte v tlučeném pepři a zprudka ze všech stran opečte na oleji. Připravte si marinádu z piva, medu a zázvoru. Dochuťte slabě solí (pokud... více o Zauzená vepřová panenka
Máslo nechte změknout při pokojové teplotě a pak jej utřete s cukrem, vejci, a skořicí. Vmíchejte mouku prosátou s kypřícím práškem a nakonec do těsta... více o Velikonoční muffiny
V polovině vlažného mléka rozpusťte vanilkový cukr, rozdrobte droždí a na teplém místě nechte vzejít kvásek. Máslo, cukr a žloutky utřete do pěny. Do... více o Základní těsto na koblihy
Nejprve rozmixujeme jednu přesnídávku s polovinou kokosové vody, ananasem a semínky a připravené sklenice naplníme do dvou třetin. Poté přidáme do... více o Meruňkové smoothie
1. Troubu předehřejeme na 180 °C. Ušleháme 100 - 150 g cukru s rostlinným tukem Hera máslová příchuť. Poté přidáme postupně vejce a 2 lžíce kakaa. Vše... více o Čokoládové cupcakes
Nejdříve si dám vařit rýži- jasmínovou výhradně v rýžovaru. Cca půlku pekingského zelí nakrájím na proužky a dám na pár minutek povařit, jen malinko... více o Hovězí šuej ču
Do olejem nebo sádlem vymazaného pekáče nasypeme hrubě pokrájené cibule, nasekaný česnek (polovinu) a trošku bylinek. Na ně dáme naklepané plátky nebo... více o Bylinkové vepřové s bramborem a žampiony
Žlouky vyšleháme s cukry do pěny, vmícháme máslo, mléko, čokoládu, mouku s kypřidlem a dobře promícháme. Pak vmícháme zlehka sníh z bílků ušlehaný se... více o Banánovo-čokoládový vláčný koláč
Z mletého masa, strouhanky, vejce, cibule... a koření si řádně promícháme směs, ze které vytvoříme šišku, kterou dáme předpéct do vymazaného pekáčku... více o Pečená sekaná v zelenině
Na koláč používáme všechny suroviny pokojové teploty, i hrušky. Těsto: žloutky vyšleháme s cukry a máslem do pěny, přidáme tvaroh, citronovou kůru ... více o Hruškový koláč s tvarohovým těstem a žmolenkou
Na másle podusíme doměkka nadrobno nakrájenou cibuli, poté přidáme prolisovaný česnek, špenátový protlak a zalijeme 1,7 l horké vody. Povaříme asi 10... více o Špenátová polévka s krutony
Koláčovou formu vyložíme pečícím papírem, pak listovým těstem (to vytáhneme až do okrajů), pak nalijeme krém. Krém: tvaroh rozmícháme se žloutky,... více o Piña colada - koláč
Zaděláme kvásek (já roztírám droždí na kašičku s cukrem a poté přidávám další suroviny), přidáme do mísy s moukou, solí, kmínem octem, vodou a... více o Dalamánky z chlebové mouky
Vejce utřeme s cukry do husté pěny, přidáme skořici, změklé máslo, mouku s práškem do pečiva a podle hustoty těsta i trochu mléka. Těsto není řidké,... více o Jablečný (hruškový) hřích - dort
Jahody omyjeme a odstopkujeme, necháme okapat. Změklé máslo v prstech promneme s cukry a moukou do vláčné drobenky. Žloutky vyšleháme s cukrem a dření... více o Piškotovo-vanilková bublanina s drobenkou = jahodová
Chřest oloupeme a nakrájíme. Cibuli osmažíme, vložíme do ní chřest, chvíli smažíme. Zalijeme vodou, přidáme na kousky nakrájené brambory a necháme... více o Chřestová polévka II.
Mladé cukety podélně rozřízneme, vnitřek vydlábneme a nasekáme. Rozpůlené cukety rozložíme řeznou stranou na plech vyložený pečícím papírem a dáme na... více o Plněné cukety s ementálem
Heru s krupicovým a vanilkovým cukrem vymícháme do pěny. Potom po jednom vmícháváme vejce. Pořádně vyšleháme v hladký krém. Smícháme mouku, prášek... více o Makové řezy s citronem
Cizrnu namočíme den předem. Vodu, ve které jsme ji namáčeli, slijeme a cizrnu dáme vařit s čerstvou vodou do měkka (nesolíme). Všechen vývar nesléváme... více o Cizrna na italský způsob III.
Z bílků s cukrem ušleháme sníh, do kterého postupně zašleháme žloutky a nakonec lehce vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva.Těsto natřeme na... více o Višňové řezy II
Kostku droždí rozpustíme ve vlažném mléce. Všechny ingredience na vále dobře zpracujeme v těsto. Nenecháme kynout! Rozdělíme na 8 bochánků, každý... více o Povidlové rohlíčky II
Brusinky zasypejte v širokém kastrolu cukrem a nechte přes noc stát. Druhý den k nim přidejte citron nakrájený na kolečka a za stálého promíchávání je... více o Nakládané brusinky
Z obou sýrů umícháme hmotu, která se dá tvarovat do malých kuliček. Ty pak obalíme v mouce, rozšlehaných vejcích a rozdrcené kukuřičné drti - nejlépe... více o Sýrové kuličky-smažené
Kapustu nakrájíme na nudličky, zalijeme vodou, osolíme, přidáme kmín, na plátky nakrájený česnek a povaříme 10 minut. Potom přidáme na kostky... více o Kapustový prívarok
Těstoviny uvaříme obvyklým způsobem. Kuřecí prsíčka upláchneme a nakrájíme na menší kostičky. Cibuli zpěníme na oleji s nadrobno nakrájeným česnekem -... více o Brokolicové těstoviny
Všechny ingredience na těsto (kromě švestek a drobenky) smícháme, dáme na plech vyložený papírem na pečení a poklademe přepůlenými švestkami. Na závěr... více o Švestkový koláč V.
Na sádle zpěníme nakrájenou cibuli, nakrájenou anglickou slaninu, přidáme nakrájené zelí, mírně podlijeme, přidáme sůl, kmín, cukr a ocet. Všechno... více o Hlávkové zelí s těstovinami
Na oleji krátce osmažíme nakrájenou papriku a nahrubo nastrouhanou mrkev, přidáme na plátky nakrájené žampióny, podlejeme trochou vody a dusíme. Po... více o Bambusové výhonky s tofu
Nivu rozstrouháme, cibuli najemno nakrájíme. Nivu smícháme s cibulí a přidáme Perlu. Promícháme. Mažeme nejlépe na světlý toustový chléb.... více o Vynikající pomazánka z nivy
Maso nakrájíme na kostky, opražíme na cibuli, osolíme, okořeníme a dusíme. Když je maso poloměkké, přidáme na půlměsíčky nakrájané brambory, papriku,... více o Gulášová polévka II.
Na oleji zpěníme cibulku a česnek, přidáme uvařený granulát (dle návodu - vařím s kořením - bylinkovou podravkou), přidáme koření, sůl, pepř. Přidáme... více o Milánské špagety ala zuzanka
Celá vejce, šlehačku a cukr chvíli šleháme, pak přidáme mouku smíchanou s kokosem a práškem do pečiva. Do části můžeme přidat kakao. Pečeme ve... více o Bábovka šlehačka
Upečené pláty rozdělíme na 6 obdélníčků. Vagonek - 4 obdélníčky slepíme na sebe krémem či marmeládou. Uděláme vagonky dva. Lokomotiva - dva obdélníčky... více o Dort pro kluka
Vo vodě namočené rohlíky dobře vymačkáme, smícháme s na kostičky nakrájenou a krátce povařenou zeleninou. Na kostky nakrájíme slaninu, rozškvaříme,... více o Zapékaná zelenina
Šunku nakrájíme na malé kousky (prodává se i nakrájená šunka v balíčku, něco jako nastrouhaný sýr), cibuli najemno, přidáme jogurt a pomazánkové máslo... více o Šunková pomazánka - taťkova
Slaninu a cibuli nakrájíme na kostičky a osmahneme na oleji, přidáme lečo, kečup a fazole. Dochutíme solí, pepřem, česnekem a chilli. Podáváme nejlépe... více o Ďábelské fazole
Připravte silnou horkou kávu, těsně před podáváním přidejte do každého šálku kopeček zmrzliny Carte d’Or Tiramisu, ozdobte čokoládovými šupinkami a... více o Káva Tiramisu
Zelené fazolky očistíme a uvaříme ve slané vodě. V jiném kastrolu uděláme hodně tmavou jíšku, kterou zředíme vodou, osolíme, opepříme a okyselíme. Do... více o Fazolky po staročesku
Tvaroh smíchám s vanilkovým cukrem a medem. Nakrájím si veku na 1 cm plátky a potřu připraveným tvarohem, přiklopím dva plátky veky k sobě, obalím ve... více o Tvarohové smaženky
Máslo našleháme s cukrem a postupně přidáváme vejce. Poté přimícháme mouku s práškem do pečiva, solamylem a skořicí. Těsto dáme do vymazané a vysypané... více o Rebarborový koláč
Mouku smícháme s práškem do pečiva, rozstrouhanou Herou a vodou a vytvoříme tužší, křehké těsto. Můžeme nechat chvíli odpočinout v lednici a mezitím... více o Apple pie
Na vymazaný plech s vyšším okrajem nastrouháme na hrubém struhadle (na kapky) 2/3 těsta. Rozetřeme náplň a nastrouháme zbytek těsta. Pečeme v... více o Strouhaný koláč
V míse smícháme cukr, vejce, olej, mléko, kompot (kousky dýně, angrešt, vypeckované třešně, špendlíky, kousky ananasu) a přisypeme mouku s práškem do... více o Kompotová buchta na plech
Ušleháme žloutky s cukrem do pěny, postupně přidáme vlažnou vodu a citronovou šťávu. Smícháme mouku, krupici, ořechy a citronovou kůru. Ušleháme sníh... více o Výborný narozeninový dort
Obrané a oprané bezinky, nastrouhaná jablka a 500 g cukru vaříme 15 minut. Potom přimícháme přípravek Pektogel nebo Gelfix a dalších 500 g cukru a... více o Marmeláda z bezinek a jablek
V misce utřeme máslo, přidáme nastrouhaný sýr a česnek, podle chuti osolíme, přidáme kari koření a nakrájenou pažitku. Podávat můžeme na topince.... více o Sýrová pomazánka s česnekem III.
do pětilitrové láhve od okurků Nejprve si připravíme nálev. Dáme vařit vodu s octem. Ve varu přidáme sůl, cukr, olej, bobkový list a chilli a necháme... více o Utopenci IV.
Z uvedených surovin svaříme nálev - necháme vychladnout. Na dno každé sklenice dáme několik koleček mrkve, cibule na to naskládáme očištěné okurky a... více o Okurky
Brambory oloupeme, omyjeme a jemně nastrouháme. Pokusíme se vymačkat většinu škrobu. Zelí necháme okapat a nakrájíme ho na menší kousky. Oloupeme a... více o Staročeské zelníky s bramborami