Knedlíky, ať už ty kynuté, houskové, bramborové, ale třeba i plněné tvarohové, mají tendenci přichytávat se při vaření ke dnu hrnce. Pokud tomu příště chcete předejít, vyzkoušejte trik našich babiček a dno před tím, než do hrnce nalijete vodu, vymažte máslem. Základem je ale použít co největší hrnec, aby kolem sebe knedlíky měly dostatek volného prostoru a nedotýkaly se dna, stěn hrnce, ani jeden druhého. Vždy je vkládejte do vroucí vody a asi po dvou minutách je opatrně vařečkou nadzvihněte ode dna.
V míse vyšleháme vejce s cukry do pěny, přidáme olej, přisypeme mouku s kypřidlem, skořicí a solí, promícháme a nakonec přisypeme nastrouhanou mrkev s... více o Šťavnatý mrkvový koláč (buchta) s ořechy - hrnková buchta podle Lidky
Marináda: v malém kastrolku svaříme za stálého míchání olej, kečup, hořčici, worcester a lák. Salám nakrájíme na slabé nudličky a dáme do mísy.... více o Zbojnický salát
Květák rozdělte na růžičky a uvařte v osolené vodě, nesmí se ale rozpadat. Sceďte a nechte vychladnout. Troubu předehřejte na 180 °C, pekáč vytřete... více o Gratinovaný květák
Na másle s troškou oleje osmažíme dosklovata pokrájený pórek, který následně zasypeme moukou a nasekaným česnekem a ještě krátce osmažíme za stálého... více o Špenátová polévka s pórkem
Do shakeru vhoďte několik kostek ledu. Přilijte 200 ml ananasového džusu a 50 ml smetany. Poté přilijte kokosový sirup a vše pečlivě proshakujte. Bez... více o Piña colada / Koktejly
Nakrájíme si zeleninu na stejně velké kousky. Jako první na talíř dávám ledový salát, kukuřici s fazolemi a poté papriku s okurkou. Myslím si, že... více o Zeleninový salát s lososem a jogurtovým dresingem
Měkký tvaroh smícháme v misce s dýní nebo mrkví a pudinkovým práškem, ochutíme citronovou šťávou, dle vlastní chuti přidáme skořici, cukr a citronovou... více o Dýňové nebo mrkvové šátečky s tvarohem
Králíka si očistíme, omyjeme, rozporcujeme na menší díly, které naložíme alespoň na hodinu do marinády umíchané ze lžíce oleje, 3 lžic sojové omáčky a... více o Asijský králík - jednoduše a chutně
Panenky potřete částí oleje a nechte odležet v pokojové teplotě. Na másle orestujte šalotky, přidejte k nim med, cukr, citronovou šťávu, zalijte 1 dl... více o Panenka se šalotkou
Smícháme celá vejce a cukr v misce. Mezitím rozpustíme čokoládu s máslem ve vodní lázni dohladka a necháme trochu vychladnout. Poté tuto směs nalijeme... více o Brownies cupcake
Grilování na cedrovém prkénku je velmi používaný způsob úpravy nejen ryb, ale i krevet a jakéhokoli masa nejen v Kanadě a USA, ale získává si čím dál... více o Losos grilovaný na cedrovém prkénku
Vezmeme všechny ingredience (vejce, cukr, ořechy, mouku se zamíchaným kypřícím práškem, Herou,solí, nasekanou čokoládou) a dáme je do mísy, kde... více o Cookies chip
Ovoce omyjte a očistěte. Bobulky opatrně osušte. Asi dvě třetiny rybízu a malin dejte do hrnce, vlijte šťávu, promíchejte a zhruba 5 minut za... více o Ovocné želé s mascarpone
Žebra, skelety... opláchneme a dáme do hrnce společně s kořením a zeleninou, přilijeme vodu, osolíme nebo přidáme kostku bujonu a dáme vařit do... více o Masový vývar s petrželovými noky
Očištěné a vykuchané ryby nakrájejte na kousky a nechte stranou v chladu. Odkrojky a kosti uchovejte. Krevety vyloupejte a odstraňte střívko, skořápky... více o Italská rybí polévka „caciucco“
Dostala jsem od švagrové patizon a samozřejmě přemýšlela, jak ho zpracovat. Smažit ho jako na řízky se mi nechtělo, a tak vznikl tento recept ;-)... více o Brampatáčky
Kuřecí žaludky pečlivě očistíme a uvaříme doměkka. Po vychladnutí nakrájíme na proužky. Na tuku osmažíme cibulku do středně hnědého odstínu, přidáme... více o Dršťková polévka z kuřecích žaludků
**Krém: **smetany vyšleháme s vanilkovým cukrem a ztužovači, pak vmícháme tvaroh, zakysanou smetanu a moučkový cukr(dle chuti). Uvaříme si silnou kávu... více o Nepečený ovocný dort s vaječným likérem
Zpracované těsto vytvarujte jako kouli a zabalené ve fólii nechte alespoň 10 minut odpočívat v chladu. Chřestu oloupejte spodní část stonků a tuhé... více o Slaný chřestový koláč
Maso rozložte do pekáčku, zastříkněte citronovou šťávou a půlky citronu položte mezi maso. Zakapejte olejem a medem, zalijte vínem, přidejte česnek a... více o Kuře pečené na medu a citronu
Žloutky vyšleháme s cukry do pěny. Vmícháme nastrouhaná jablka, rozpuštěné máslo a likér. Přisypeme mouky s práškem do pečiva, promícháme a nakonec... více o Jablečná bábovka s vaječným likérem
Květák si rozebereme na růžičky,které krátce povaříme v osolené vodě,scedíme a pokrájíme na větší kusy. Maso pokrájíme na kostičky. Cibuli si... více o Květáková nádivka
Mleté maso, sýr a vejce si řádně promícháme, ochutíme solí, pepřem a dle potřeby zahustíme strouhankou nebo rozmočenou žemlí. Do směsi můžeme přidat i... více o Mletý sýrový řízek s uzeným masem
Oloupané brambory pokrájíme a dáme vařit s kmínem do osolené vody (cca 1,5 litru) doměkka. Houby pokrájíme a podusíme na másle s petrželkou, pak dáme... více o Houbová polévka se zakysanou smetanou
Hrušky oloupeme, vyndáme jádřince a pokrájíme na větší kousky. Pokud použijeme hrušky kompotované, necháme je před plněním šátečků okapat. Listové... více o Hruškové šátečky se skořicí
Do varné mísy vložíme nadrobno nakrájenou cibulku, polejeme jemně olejem. Na tuto nalejeme celou sklenici sterilizovaného bílého zelí i s nálevem.... více o Pečené kuře - Medová kuřecí stehna
Směs "kreolské koření" se prodává, nebo je možné doma namíchat: 2,5 lžičky sladké červené mleté papriky, 1 lžička černého pepře, 1 lž. kayenského... více o Kuře po kreolsku
Z ingrediencí na těsto vypracujeme drobenku. Vymažeme tukem a vysypeme moukou keramické formičky, které pak plníme do jedné třetiny drobenkou a do... více o Drobenkové muffiny s tvarohem
Arašídy opražíme na suché pánvi dozlatova. Pak je nasypeme do mixéru, přidáme cukr a vše rozmixujeme na hladký krém. Pokud bude třeba, můžeme přidat... více o Arašídové máslo
Listové těsto vyválíme do formy jako na pizzu, přičemž nadzvedneme okraje. Posypeme polovinou strouhaného sýra. Na půlkolečka nakrájený pórek,... více o Slaný koláč s pórkem
Kuřecí prsa naklepeme, posolíme a posypeme pepřem a oregánem. Na jednotlivé kousky masa položíme vždy kousek mozzarely, čtvrtku rajčete, olivy,... více o Kuřecí závitky - křehké a šťavnaté
Smícháme žloutky a ostatní ingredience, poté promícháme s ušlehaným sněhem. Vylijeme na vymazaný a vysypaný středně velký plech a pečeme při 170 °C do... více o Aprílové řezy se zakysanou smetanou
Kuřecí prsíčka omyjeme a osmahneme na trošce oleje. Po vychladnutí rozsekáme na drobné kousíčky (v robotu se to dělá nejlépe). Přidáme nadrobno... více o Dobroučká kuřecí pomazánka
Krabí tyčinky na mlýnku rozemeleme, přidáme floru light a podle potřeby mléko. Utřeme do jemné pomazánky a mažeme na celozrnné pečivo.... více o Krabí pomazánka od Camm
Na trošce oleje orestujeme na drobno nakrájenou cibuli, zasypeme mletou paprikou (asi 1 lžička), vložíme na nudličky nakrájené zelí, přidáme kmín,... více o Zelná polévka III.
Žebírka naporcujeme, můžeme osolit (nemusíme), vložíme do pekáče. Na plotně na větší pánev(nebo do hrnce) dáme hoisin omáčku, med, sladkou chilli... více o Lahodná lepivá vepřová žebírka
Brambory omyjeme a i se slupkou nakrájíme na tenké plátky, rozložíme na plech, osolíme, dáme péct do trouby dokřupava. Mezitím ohřejeme smetanu, dáme... více o Brambory zapečené se špenátem a sýrem
Maso nakrájíme jako na guláš, na oleji osmahneme do světle růžova nakrájenou cibuli, zasypeme oběma paprikami a přidáme sáček zelí i s vodou. Houby ... více o Maďarská variace
Předehřát troubu na 180 °C. Vymastit máslem asi 23 cm bábovkovou formu a vysypat ji moukou. Vyklepat přebytek mouky. Našlehat máslo do hladka.... více o Bábovka s mákem z Vídeňské kavárny
Ušleháme vejce, cukr, olej, přidáme jogurt, jablka, mléko, mouku, prášek do pečiva. Těsto nalejeme na plech vymazaný a vysypaný polohrubou moukou a... více o Bulharské řezy
Kotlety naklepeme, nařízneme, osolíme, opepříme. Pokud necháváme kost, lehce ji odřízneme od masa a naklademe na vyšší plech nebo pekáček. Na každou... více o Kotletky na leču
Ramu necháme trochu změknout a umícháme s s česnekem a trochou soli, bylinky nasekáme najemno a přimícháme do másla. Necháme vychladit. Používáme na... více o Bylinkové máslo
Na pánvi osmažíme cibuli, přidáme mleté maso, přidáme koření a dusíme ve vlastní šťávě. Po dodušení necháme vychladnout. Ze všech ingrediencí... více o Ravioli s náplní
Předem namočené kroupy dáme do vývaru, přidáme na drobno nakrájenou cibuli, nakrájenou kořenovou zeleninu, opepříme, a uvaříme do měkka. Před... více o Polévka z uzeného masa II.
Kuřecí játra osolíme, opepříme, přidáme oregáno, utřený stroužek česneku, máslo. Podlijeme trošku vodou a dáme péct do vyhřáté trouby na 220 °C. (Já... více o Kuřecí játra "ber nebo běž!"
V míse utřeme změklý tuk s cukrem a vejci a přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Těsto vytvarujeme na vymazaný a vysypaný plech (můžeme... více o Božský koláč
Brambory oloupeme a nastrouháme na jemno. Slijeme vodu, přidáme vejce, sůl, strouhanku a polohrubou mouku, tak aby těsto bylo husté. Strouhanky dát o... více o Chlupaté knedlíky III.
Dno i stěny dortové formy vyložíme piškoty. Do vlažného mléka namočíme želatinu a necháme ji nabobtnat. V míse smícháme jogurt, cukr, rozpuštěnou... více o Jogurtový dort s jahodami
Zeleninový vývar ochutíme šafránem a povaříme. Pak přidáme rýži a několik minut vaříme. Hrnec sejmeme z plotny a 25 minut necháme v teple dojít.... více o Šafránová rýže
Králíka prošpikujeme slaninou a osolíme. Zbytek slaniny nakrájíme na kostičky, rozškvaříme, přidáme sádlo, nakrájený pórek a feferonky. Chvíli... více o Králík po cikánsku