Čerstvé nakrájené ovoce bohužel rychle podléhá oxidaci. Zhnědne a nevypadá příliš chutně. Především jablka a hrušky. Jak hnědnutí zabránit? Způsobů je celá řada.
Jablka, banány i brambory po rozkrojení, nastrouhání nebo nakousnutí rychle hnědnou. V buňkách jablka jsou ukryté enzymy a zároveň fenolické sloučeniny (například žlutá barviva favonoidy). Při poškození buňek rozkrojením nebo nastrouháním se enzymy a barviva smíchají a díky přístupu kyslíku se začnou tvořit další sloučeniny hnědé barvy. To se podpisuje na vzhledu i chuti ovoce a brambor.
1. Citronová šťáva
Tím nejznámějším způsobem je asi pokapání řezných ploch citronovou šťávou. Pokud ale máte pokrájeného ovoce větší množství, nebo jen nechcete, aby ovoce bylo kyselé a mělo výraznou citronovou chuť, stačí ho ponořit na chvilku do misky plné ledové vody se lžící čerstvě vymačkané citronové šťávy. Stejně dobře ale funguje i ocet, ať už ten klasický, nebo třeba jablečný.
2) Studená voda se solí
Účinná je i solná koupel připravená ze studené vody, ve které jste rozmíchali špetku soli. Nemějte obavy, na chuti ovoce to pak nepoznáte.
3) Citronová limonáda
Dalším ze způsobů, který využijete například při přípravě ovocného salátu, je ponořit nakrájené ovoce do jakékoliv citronové limonády. Nejenže pak na vzduchu nezhnědne, ale získá navíc příjemně nasládlou ovocnou chuť.
Recept na exotický ovocný salát najdete zde.
Na kousku másla nebo trošce oleje osmažíme na nudličky pokrájenou slaninu. Pokud je hodně prorostlá, budeme tuku potřebovat minimálně. Na osmaženou... více o Kapustová polévka se slaninou
Černou čočku propláchneme pod tekoucí vodou, dáme do hrnce, zalijeme čistou vodou a vaříme v neosolené vodě cca 25 minut pod poklicí. Vody nedáváme... více o Černá čočka se zeleninou - salát nebo příloha
Mouku nasypeme do mísy, uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, které posypeme cukrem, přilijeme trochu mléka, maličko promícháme na... více o Škvarkové pečivo - housky, šneci, uzly... nejen z remosky
Cibuli nakrájejte na tenké půlměsíčky, osolte a zakápněte 2 lžičkami medu. Poté přidejte na plátky nakrájené okurky, na nudličky nakrájenou 1 snítku... více o Uzenářský maxichleba s cibulovým salátem
Cibuli nakrájíme na jemno, smícháme s mletým masem, solí, pepřem, strouhankou a vejci. Rozprostřeme na slabou vrstvu na alobal. Poklademe plátky sýra... více o Domácí plněná roláda z mletého masa
Na jemně pokrájeném špeku osmažíme pokrájené cibule. Pak přidáme na kostky pokrájené, osolené a opepřené maso. Pokud zvolíme maso kuřecí či krůtí,... více o Guláš s hráškem
-Banány si nakrájíme na kolečka, kiwi na kolečka a pak čtvrtky. -Nachystáme si nádobu, ve které budeme mixovat. Dáme do ní všechno ovoce a úplně... více o Smoothie s Kinder Pinguí
Z mouky, cukru a másla uděláme drobenku. Odebereme jeden hrnek drobenky na posyp a do zbytku zašleháme mléko, vejce a prášek do pečiva. Těsto... více o Tvarohový koláč z drobenky - hrnkový
Zabaione: Připravíme si vodní lázeň, ale misku ještě do vody nevkládáme. Voda by měla mít teplotu kolem 70-80°C. Nesmí vařit. Do misky dáme žloutky a... více o Italské Tiramisu (Florencie)
1. Cuketu opláchneme a nakrájíme na tlustší kolečka (cuketa se pak totiž zpeče). Kolečka rozeskládáme na předem připravený plech. Ještě před "zdobením... více o Cuketová kolečka
Maso pokrájíme na kostky nebo nudličky, osolíme, opepříme a dáme smažit do pánve s trochou rozpáleného oleje. Hned přidáme i pokrájenou uzeninu a na... více o Jednoduché ražničí (špízy) z pánve se smaženou zeleninou
Uvedené množství postačí jednomu pořádnému jedlíkovi nebo dvěma menším. Housky pokrájené na kostičky dáme do mísy, osolíme a ochutíme podle toho k... více o Houskové knedlíky - pečené
Připravte si kuchyňský teploměr. Žloutky o pokojové teplotě pomalu vyšlehejte s vanilkovými semínky z poloviny lusku do vysoké hladké pěny (trvá to... více o Domácí vanilková zmrzlina s mascarpone
Těstoviny uvaříme dle návodu, scedíme a dáme do mísy. Cibuli na oleji osmažíme dosklovata, přidáme osmažit maso, pak osolíme a opepříme a dáme do mísy... více o Špenátové těstoviny se sýrem - zapečené
Postup u obou těst je stejný. Žloutky oddělíme od bílků. Polovinu cukru se žloutky vyšleháme do pěny, z bílků a zbytku cukru vyšleháme pevný sníh. Do... více o Valentýnský řez
Cibuli drobně pokrájíme a na oleji (nejlépe olivovém) osmažíme dosklovata. Přidáme zpěnit nasekaný česnek, přidáme rajčata a olivy (nejsou nutné). Vše... více o Jednoduché rajčatové těstoviny s tuňákem
V kastrolu si na lžíci oleje rozpustíme máslo, které zasypeme moukou a za stálého míchání usmažíme jíšku dorůžova, kterou zalijeme vývarem a dobře... více o Jíšková pórková polévka
Vše důkladně promícháme a vložíme na několik hodin do ledničky.... více o Nutela (DUKAN)
Větší mrkev očistíme, nastrouháme, smícháme se smetanou, mlékem, rumem, cukrem, solí, žloutky, moukou (dle hustoty těstíčka) a kypřidlem. Nakonec... více o Mrkvové lívanečky
Dáme si vařit rýži s curry kořením, bazalkou a provensálským, nezapomeneme osolit. Vaříme cca 15 minut. Nakrájíme si kuřecí maso, stačí půl prsa na... více o Curry rizoto s kuřecím masem a rajčátky
Ravioly připravte podle návodu na obalu. Na omáčku rozehřejte máslo. Zaprašte moukou, osmažte, zalijte studeným mlékem a zvolna povařte asi 15 minut.... více o Sorrentinos, ravioly se sýrovou omáčkou
1. Předehřejte troubu na 200 °C. Listové těsto částečně rozmrazte, jednotlivé plátky naskládejte na plech vyložený pečícím papírem a vyválejte z ních... více o Rychlý jahodový koláč
Na trošce oleje osmažíme cibulku, kostičky slaniny a ke konci i nasekaný česnek. Přidáme fazolky, osolíme a opepříme a směs dáme do připravené... více o Fazolky se slaninou a sýrem - zapékané
Kapustu očistíme, drobně pokrájíme a dáme na rozpuštěné máslo s olejem orestovat. Pak zasypeme moukou, promícháme, zalijeme vodou a povaříme doměkka... více o Krémová kapustovo-sýrová polévka
Maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostky. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme nadrobno. Rajčata spaříme ve vařící vodě, oloupeme a nakrájíme na... více o Vepřové maso s paprikou a rajčaty
Plech na pečení vymažeme máslem (případně použijeme pečící papír). Syrové neloupané brambory krájíme na plátky silné asi 7 mm a klademe na plech.... více o Zapečené brambory s mozzarellou a rajčaty
Hladkou, lesklou, kávovou polevu si připravíme tak, že do cca 20 dkg moučkového cukru přidáme lžičku oleje, po lžičkách přidáváme silnou kávu i s... více o Kávová poleva
Kostky brambor a šalotky povaříme v osolené vodě. Po 8 minutách doplníme růžičky brokolice a dovaříme. Vývar slijeme, přidáme máslo, necháme lehce... více o Bramborové pyré s brokolicí
Na vál si připravíme hladkou mouku, cukr, ostatní koření, jedlou sodu, uděláme důlek a přilijeme med a vejce a vypracujeme tuhé těsto. Těsto vyválíme... více o Medové perníčky od babičky
V míse rozmíchejte mouku s droždím, se solí, s cukrem a máslem. Přilijte mléko a vypracujte hladké těsto. Nechte přikryté kynout asi hodinu. Meruňky... více o Meruňkový koláč se smetanovou peřinou
Salka vaříme v plechovce ve vodní lázni dvě hodiny. Necháme vychladnout (asi dvě hodiny). Ve větší nádobě všechno smícháme. Salko je zkaramelizované -... více o Vaječný koňak bez vajec od Lídy
Všechny suroviny umícháme, rozetřeme na vymaštěný a hrubou moukou vysypaný plech a upečeme. Upečený a vychladlý koláč polijeme čokoládovou polevou.... více o Jednoduchý jablkový koláč
Vo vodě namočené žemle vymačkáme a spolu s játry na jemno umeleme. Máslo dobře vymícháme s vejci a dobře promícháme s játry. Dochutíme mletou červenou... více o Hrnečková paštika
Brambory oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Brokolici rozebereme na menší růžičky. V míse smícháme brambory s brokolicí, přidáme nadrobno pokrájený... více o Smetanovo-nivová brokolice
V kastrolu na rozehřátém oleji zpěníme nakrájenou cibuli a česnek, přisypeme mletou papriku, zamícháme, přidáme rajčatový protlak a zalijeme vývarem,... více o Cizrnový guláš se zeleninou
Kapra rozřízneme na polovinu, očistíme, okořeníme a dáme péci kůží dolů do vymazaného pekáčku. Pečeme zhruba 15 min. při teplotě asi 180-190 °C.... více o Kapr pro paní Jarčuškovou
Nejdříve si oloupeme a nakrájíme cibuli, vepřové maso pokrájíme na kostky. V kastrolu si rozpálíme olej, přidáme cibuli a orestujeme. Poté k ní... více o Vepřový chilli guláš
Syrové brambory nastrouháme na kaši, vybereme co nejvíc vody a toto množství nahradíme mlékem, přidáme vejce, koření, anglickou slaninu nakrájenou na... více o Cmunda na pekáči
Těsto: suroviny zpracujeme a vtlačíme do formiček (košíčků) upečeme při 175 °C asi 10-15 minut. Ořechová náplň: vše smícháme. Utvoříme kuličky, které... více o Košíčky isidor
Plátky po obvodu nařízneme, naklepeme, osolíme, opepříme, poprášíme moukou a prudce opečeme na tuku. Vyjmeme a do tuku po mase přidáme nakrájenou... více o Hovězí na houbách II.
Smícháme těsto a na masovém strojku (dělá se i kokosové) na dýlku ukazováčku děláme banánky (nejširší zubatý-hřeben). Upečeme při 160-180 °C. Pak... více o Banánky I
Kloboučky hub důkladně očistěte a nakrájejte na stejnoměrné proužky. Dejte je do hrnce, zalijte studenou vodou, osolte, přiveďte k varu a na mírném... více o Dršťková polévka z václavek
V masoxu uvaříme nadrobno pokrájené brambory, trošku osolíme. Pak přidáme kysané zelí a nakrájenou klobásku, zamícháme a přidáme přibližně 4 bobkové... více o Rychlá zelňačka
Nejdřív uvaříme těstoviny, mezitím si nakrájíme na nudličky čínské zelí, nastrouháme mrkev a celer - nemusí ho být moc, jen tak pro chuť, nastrouháme... více o Těstovinový salát s lososem
Párky oloupeme, nakrájíme nadrobno a osmahneme na oleji nebo na slanině. Přidáme nahrubo nakrájenou cibuli a česnek, malinko podlijeme vodou a dusíme,... více o Buřty s cibulí
Omyté pstruhy osušíme a uvnitř posolíme, popepříme a okmínujeme. Otvor uzavřeme a spíchneme párátky. Takto připravené pstruhy obalíme v hladké mouce a... více o Pstruh na másle
Řízky naklepeme, osolíme, opepříme, posypeme grilovacím kořením, potřeme je z obou stran olejem a necháme odležet. Potom obalíme ve strouhance ... více o Pečené obložené řízky
Cibuli oloupeme a nahrubo posekáme. Toastový chléb namočíme ve vodě. Mleté maso, cibuli, hořčici, vymačkaný chléb a vejce důkladně prohněteme. Dobře... více o Sekaná se sýrovou kůrčičkou
Máslo utřeme do pěny, přidáme vidličkou rozmělněné sardinky, dobře rozmícháme za postupného přikapávání oleje ze sardinek. Nakonec přidáme drobně... více o Pomazánka ze sardinek
Nivu nastrouháme na jemné nudličky, rozmícháme s jogurtem, drobně posekanou petrželkou a opepříme. Kolečka hermelínu vodorovně rozřízneme na dvě... více o Plněný hermelín