Čerstvé nakrájené ovoce bohužel rychle podléhá oxidaci. Zhnědne a nevypadá příliš chutně. Především jablka a hrušky. Jak hnědnutí zabránit? Způsobů je celá řada.
Jablka, banány i brambory po rozkrojení, nastrouhání nebo nakousnutí rychle hnědnou. V buňkách jablka jsou ukryté enzymy a zároveň fenolické sloučeniny (například žlutá barviva favonoidy). Při poškození buňek rozkrojením nebo nastrouháním se enzymy a barviva smíchají a díky přístupu kyslíku se začnou tvořit další sloučeniny hnědé barvy. To se podpisuje na vzhledu i chuti ovoce a brambor.
1. Citronová šťáva
Tím nejznámějším způsobem je asi pokapání řezných ploch citronovou šťávou. Pokud ale máte pokrájeného ovoce větší množství, nebo jen nechcete, aby ovoce bylo kyselé a mělo výraznou citronovou chuť, stačí ho ponořit na chvilku do misky plné ledové vody se lžící čerstvě vymačkané citronové šťávy. Stejně dobře ale funguje i ocet, ať už ten klasický, nebo třeba jablečný.
2) Studená voda se solí
Účinná je i solná koupel připravená ze studené vody, ve které jste rozmíchali špetku soli. Nemějte obavy, na chuti ovoce to pak nepoznáte.
3) Citronová limonáda
Dalším ze způsobů, který využijete například při přípravě ovocného salátu, je ponořit nakrájené ovoce do jakékoliv citronové limonády. Nejenže pak na vzduchu nezhnědne, ale získá navíc příjemně nasládlou ovocnou chuť.
Recept na exotický ovocný salát najdete zde.
Porce filetů osušíme, osolíme, opepříme a naložíme do bílého jogurtu, ochuceného česnekem a zázvorem, přidat můžeme i maličko čerstvě nastrouhané... více o Pikantní jogurtové filé
Mleté maso (vepřový a hovězí mix) dáme do mísy, kde ho ochutíme solí, pepřem mletou sladkou paprikou (nejlépe maďarskou) a jemně pokrájenou cibulí.... více o Čevapčiči po našem
Mouku v míse smíchejte se solí, cukry, práškem do pečiva a přidejte nakrájené studené máslo. Prsty propracujte sypkou drobenku. Formy vymažte máslem a... více o Tvarohový koláč s borůvkami
Kedlubny oloupejte,nakrájejte na plátky a uvařte. Sceďte a pětinu si odložte. Mladé lístky natě překrájejte, ředkvičky nakrájejte na tenké plátky. Ve... více o Hovězí sendvič s nakládanými kedlubnami
Uvařím vývar z masa, které použiju do polévky, nechám maso pořádně rozvařit, pak ho oberu a ještě nadrobno rozkrájím. Ve wok pánvi osmahnu veškerou... více o Pikantní sladkokyselá polévka na pekingský způsob
Fazolový mix s cizrnou (plechovka 425 ml) necháme na cedníku okapat (můžeme propláchnout) a dáme do mísy. Přidáme pokrájené brambory, okurky, cibuli,... více o Bramborovo-fazolový salát
Hovězí kosti vložte do většího hrnce a naplňte vodou. Přiveďte k varu a vařte 8 minu, dokud nahnědlá pěna nevyplave na povrch hladiny. Poté slijte a... více o Vietnamská polévka Pho Bo
Kuřecí díly osolíme (můžeme o trochu více než běžně) a ochutíme buď tymiánem nebo medvědím česnekem. Naskládáme je do pekáčku nebo zapékací mísy, do... více o Bylinkové kuře (králík) pečené na hlívě
Oloupané syrové brambory nastrouháme na jemno. Pokud brambory pouští příliš vody, tak ji odlijeme. Slaninu nakrájíme na malé kostičky a česnek utřeme.... více o Bramboráky se slaninou
Nejdříve si nakrájejte limetky. Jako první odkrojte jeden plátek na ozdobu. Zbytek nakrájejte na měsíčky a dužinu vykrojte. Sklenici naplňte alespoň z... více o (Ne)alkoholické Mojito / Koktejly
Jogurt smícháme v míse s vejci, olejem a cukry, pak vmícháme ořechy, mandle či kokos a nakonec přisypeme mouku s kypřidlem. Vše dobře promícháme,... více o Jednoduchý jogurtový ořechový / kokosový beránek
Maso nakrájíme na plátky nebo kostky, osolíme, opepříme a dáme na dno vymazaného pekáče. Do mísy si nasypeme okapané zelí, které ochutíme česnekem (4... více o Pečené vepřové plátky v debrecínském zelí
Igredience smíchejte v menším hrnci, pomalu přiveďte k varu a nechte probublávat, dokud marináda trochu nezhoustne. Nechte vychladnout. Pak přidejte... více o Ostrá barbecue marináda BBQ
Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny. Přidáme vodu s olejem, mouku s kypřidlem, vše dobře promícháme a nakonec zlehka vmícháme i tuhý sníh z bílků.... více o Ananasovo-kokosová roláda "Piña Colada"
Maso pokrájíme na kostky, které osolíme, dáme do mísy a přidáme nasekaný nebo nastrouhaný česnek, nastrouhaný zázvor, kmín, tymián a dobře promícháme.... více o Bůčkové výpečky se zázvorem, aneb vrabci trochu jinak
Žloutky vyšleháme s cukry do pěny, pak vmícháme změklé máslo (lze i částečně rozpuštěné), tvaroh (pokojová teplota), jemně nastrouhanou citronovou... více o Citronovo-tvarohová buchta
Polohrubou mouku v míse smícháme s vanilkovým cukrem, solí a citronovou kůrou. Ve středu mouky uděláme dolíček, do kterého rozdrobíme kostku droždí,... více o "Buďáky" - švestkové bochánky (buchty)
Do mísy nasypeme polohrubou mouku, uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, posypeme krupicovým cukrem a přilijeme trochu vlažného mléka... více o Kynutý švestkový závin (štrůdl)
Nejprve si upečeme kulatý korpus v předehřáté troubě na 180 °C. Žloutky vyšleháme s cukry do pěny, přidáme olej, vodu, mouku s kypřidlem a dobře... více o Bílý roládový dort
Množství surovin si každý může přizpůsobit podle sebe. Papriky dávám jen asi 1/4 z každé, kuskus "odměřuji" sklenicí (1/3 - 1/2). 1. Na olivovém oleji... více o Kuskus s krabími tyčinkami
Cukr, van.cukr, skořici, celá vejce a olej vyšlehat do husté pěny. Přišlehat mouku s práškem do pečiva a nakonec vařečkou vmíchat dýni a semínka.... více o Dýňový koláč famózní
Z uvedených ingrediencí vytvoříme drobenku (žmolenku), kterou sypeme před pečením na buchty a koláče. Množství je na velký plech.... více o Kokosová žmolenka (drobenka)
Z másla, mouky a cukrů připravíme drobenku. Do vymazané a vysypané formy (28 cm) nasypeme 2/3 drobenky a dobře ji umačkáme (i do okrajů), zbytek... více o Báječný hruškový (jablečný) koláč s tvarohem
Nakrájenou cibulku zpěníme na másle, zasypeme 1 lžící mouky a mletou paprikou a zasmažíme. Přidáme zeleninový vývar, pokrájené kysané zelí, celý pepř,... více o Zelňačka s maďarskou klobásou
Máslo utřeme s jedním celým vejcem a jedním žloutkem. Přidáme utřený česnek, sůl a bylinky. Nakonec přidáváme strouhanku - konzistence těstíčka by... více o Knedlíčky s bylinkami ze strouhanky
Troubu předehřejte na 200 °C. Olej rozehřejte ve velké pánvi a osmažte na něm na slabé plátky nakrájenou cuketu, cibulku a na kostičky nakrájený lilek... více o Slaný koláč se špenátem a kozím sýrem
Z ingrediencí na spodní těsto vypracujeme hladké těsto, které rozválíme na pečícím papíru (velikost velkého plechu) na slabý plát. Na těsto nasypeme... více o Křehké jablkovo-tvarohové řezy
Uvařené těstoviny smícháme s pokrájenými jablky a rozinkami. Žloutky utřeme s cukrem (dle chuti a kyselosti jablek), vmícháme tvaroh, mléko, pudink,... více o Jablečné těstoviny s tvarohem
Tmavou tvarohovou náplň umícháme ze všech ingrediencí na náplň. Žloutky ušleháme s cukry do pěny, pak přidáme rozehřátý tuk, tvaroh, mouku a prášek do... více o Bábovka tvarohovo-tvarohová :-)
Sáčky s rýží uvaříme v osolené (špetka) vodě doměkka. Mezitím polovinu jahod pokrájíme na kousky a prosypeme cukrem. Sáčky s rýží vyjmeme a horkou... více o Sladká rýže s jahodami
Mouky je někdy potřeba trochu více, podle velikosti vajec a druhu mouky. Vše v míse smícháme v pevné a pružné těsto, necháme v lednici odležet. Během... více o Octové těsto místo listového
Těsto připravíme z polohrubé mouky, kvásku (droždí, vlažné mléko, trošku cukru, mléko se může mírně zahřát, aby kvásek vzešel a pak to celé přidáme do... více o Tvarohové koláče
Všechny ingredience rozsekáme v robotu na jemnou fáš, kterou vložíme do mikroténového sáčku. Ustřihneme růžek tak, aby otvor měl průměr cca 1,5 cm a... více o Kuřecí noky do polévky
Tuk utřeme s cukrem a s vejci. Poté přidáme mléko a vzešlý kvásek a cit. kůru. Nakonec přidáme mouku se solí. Mouky dáváme tolik, až je těsto tužší... více o Kynuté těsto na Buchty, Záviny, Koláče, Rohlíky...
V hrnci na oleji osmahneme lehce na jemno nakrájenou cibuli.Potom poprášíme moukou a občas mícháme, než směs lehce zhnědne. Přidáme špenát zalijeme... více o Výborný špenátek
Nakrájet tofu na kostičky, osolit a zakapat sójovkou, nechat chvíli odležet. Na oleji orestovat cibulku a pak přidat brokolici, chvíli osmahnout a... více o Brokolice s uzeným tofu
Do misky dáme celá vejce a nahrubo nastrouhanou cihlu, zalijeme mlékem a přidáme polohrubou mouku. Pořádně zamícháme, přidáme muškátový květ a sůl.... více o Sýrový nákyp II.
Zpracovat těsto a nechat asi 2 hodiny odstát. Potom rozdělit na 8 bochníků. Každý rozválet na kruh a potřít rozpuštěným máslem. Kruh rozdělit rádýlkem... více o Slaní šneci II.
Na polovinu plechu dáme papír na pečení, vymažeme a vysypeme. Špenát jemně posekáme a smícháme se žloutky, sněhem z bílků, moukou, utřeným česnekem a... více o Slavnostní špenátová roláda s lososem
Z mouky, tuku a smetany vypracujeme těsto a necháme ho v chladničce 2-3 hod. rozležet. Potom ho vyválíme 1/2 cm silné, mírně posypeme práškovým... více o Smetanové tyčinky
Bílky vyšleháme do pěny, pak přidáváme cukr a pomulu vmícháváme mouku. Pak přidáme celé lískové oříšky, celé mandle, celé vlašské ořechy, pořádně... více o Bílkový chlebíček II.
Maso nakrájíme na plátky, které opečeme na oleji. Osolíme a opepříme. Polovinu masa z pánve (opečeného) vyjmeme do zapékací mísy, a na prázdné místo v... více o Alfédovy panenky
Brambory uvaříme v osolené vodě. Na pánvi na oleji osmahneme cibulku, přídáme slaninu, kterou lehce osmažíme. Poté přidáme uvařené brambory a opečeme... více o Chalupářské brambory
Smíchat mouku s práškem do pečiva a do perníku, s cukrem a kakaem. Přidat vejce, mléko a olej. Med, nastrouhaná jablka a ořechy tam být nemusí, ale... více o Jindřiščin perník
Na pánvi opečeme na nudličky nakrájenou anglickou slaninu, přidáme pokrájené a okořeněné kuřecí maso. Když je maso z poloviny hotové, přidáme... více o Široké nudle s kuřecím masem a nivou
Náplň: špenát očistíme a několik minut povaříme. Scedíme, dobře vymačkáme a posekáme. Na rozehřátém olivovém oleji zpěníme nadrobno pokrájenou cibuli... více o Cannelloni se špenátem
Omytou cuketu nastrouháme nahrubo. Dáme ji do mísy a přidáme žloutky, cukr, olej, mletý mák a promícháme. Postupně přidáváme mléko a mouku smíchanou s... více o Cuketový makovec
Do větší salátové mísy úhledně narovnáme očištěné listy salátu, na plátky nakrájená rajčata a vejce, na proužky nakrájené, semen zbavené papriky,... více o Hlávkový míchaný salát s tuňákem
Na sádle zpěníme cibuli, vložíme na kostky nakrájené maso, osolíme, podlijeme pivem a dusíme s pepřem a kmínem. Nakonec necháme vydusit šťávu,... více o Vepřové maso na kmínu a pivu
v hlubší pánvi necháme rozpustit olej, šunku nakrájenou na kostičky dáme orestovat do pánve, přidáme na kolečka nakrájený pórek, který podlijeme... více o Italské těstoviny