Houbaři jim přezdívají modráci. Při nakrojení, otlačení nebo jiném narušení dužiny totiž barva z původně žlutavé či červenavé okamžitě přejde do tmavě modré až černé, což je způsobeno velmi rychlou oxidací. Jde nejčastěji o hřiby kováře, koloděje a modračku. Jak ale docílit toho, aby nakrájené houby nezměnily barvu omáčky či polévky?
Vzhledem k tomu, že tyto hřiby zabarvují pokrmy do černa, byly již našimi předky využívány v sušené podobě k přípravě černého kuby, typického vánočního jídla. Ne vždy je ale takové zabarvení pokrmu žádoucí. Třeba v takové kulajdě nebo smetanové houbové omáčce. Jak tomu tedy předejít? Stačí, když houby budete krájet v ruce přímo nad vroucí vodou a ihned je házet přímo do vody, aby nestačili zmodrat. Nakonec je sceďte a přidejte do omáčky nebo polévky, kterou budete ještě tepelně upravovat.
Pozor!
Při přípravě je třeba všechny modrající houby, především hřiba kováře, který je za syrova mírně jedovatý, dostatečně tepelně upravit po dobu alespoň 20 - 25 minut, jinak mohou způsobit zažívací obtíže jako bolesti břicha nebo zvracení. Především po pokrmem s hřibem kolodějem se zase nedoporučuje konzumovat alkohol, tato kombinace totiž způsobuje prudkou nevolnost.
Praktické tipy, jak zpracovat houby, jak je sušit, zamrazit a co z nich uvařit, najdete ZDE.
Čočku propláchneme a necháme alespoň 1 hodinu máčet ve vodě, poté scedíme. V hrnci rozpálíme máslo na střední teplotu. Přidáme cibuli a restujeme do... více o Čočková polévka
Na dno pekáče vložíme cibuli a česnek a podlijeme vodou. Kůži na koleni nakrájíme na čtverečky. Rozmícháme si koření gyros a grilovací v oleji a... více o Pečené vepřové koleno
Vepřové maso nakrájíme na plátky, naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme hořčicí, položíme plátek šunky a sýru a zavineme (spíchneme párátkem nebo... více o Plněná vepřová rolka
Šalotky nakrájejte na proužky, česnek na tenké plátky. Hřbet ze všech stran osolte a opepřete. Pak jej poprašte hladkou moukou a zprudka zatáhněte na... více o Králičí hřbet v hořčičné omáčce
1. Všechny ingredience kromě oleje smícháme. Vznikne řídké těsto. 2. Sběračku těsta smažíme na oleji (na fotografii jsou lívance). 3. Podáváme se... více o Babiččiny palačinky
Na pánvi rozehřejeme olej (může být i normální). Potom přidáme na kostičky nakrájenou cibuli, papriku a rozmačkaný česnek a za občasného promíchání... více o Tortilly s fazolovou směsí
Na másle osmažíme cibuli dosklovata, přisypeme hrášek, přidáme rozmáčknutý česnek a krátce osmažíme. Pak přilijeme vývar, zaklopíme a vaříme do... více o Hrášková polévka - sýrová
Mouku smícháme se solí a uprostřed uděláme důlek, do kterého nasypeme vanilkový cukr a rozdrobíme droždí. Zalijeme polovinou vody a mírně cukr s... více o Jednoduché třešňové / višňové knedlíky
Žloutky vyšleháme s cukry do pěny, přidáme vlažné máslo, promícháme a zalijeme smetanou. Přisypeme mouku s kypřidlem a kůrou, dobře promícháme a... více o Jednoduchý jahodový koláč II.
Maso dle vlastního výběru pokrájíme na nudličky (lze pokrájet i na medailonky), osolíme, okořeníme a na trošce oleje za občasného promíchání osmažíme... více o Masové nudličky se sýrovým přelivem
Všechny suroviny důkladně smícháme v míse a nalijeme do formiček (pokud budete používat papírové doporučuji dát třeba 2 na sebe pro větší stabilitu, a... více o Ořechové fit muffiny
Na sádle nebo oleji necháme společně s pokrájenými párky zesklovatět cibuli, přidáme nastrouhanou zeleninu a ještě krátce smažíme. Přidáme osmažit na... více o Frankfurtská polévka s hlívou
Pokrájenou slaninu dáme do kastrolu, přidáme pokrájenou cibuli a osmažíme dosklovata. Přidáme na větší kostky pokrájené hovězí maso (na guláš), které... více o Dušené hovězí na pivu s mrkví
Olomoucké tvarůžky nastrouháme na hrubém struhadle a smícháme s mascarpone. Pak je na každém z nás, jakou příchuť pomazánky zvolí. Buď do pomazánky... více o Olomoucká pomazánka s mascarpone - zdravě a chutně
Cibuli nakrájíme na kostičky, mrkev a celer nastrouháme a spolu s cibulí orestujeme na olivovém oleji ve větším hrnci. Rajčata spaříme horkou vodou,... více o Rajská polévka se špeclemi
* cibuli nakrájíme najemno a dáme do misky * maso nakrájíme na kostičky, smícháme s cibulí a přidáme koření * na rozpálené pánvi orestujeme maso s... více o Rychlá tortilla
Žlouky vyšleháme s cukry do pěny, vmícháme máslo, mléko, čokoládu, mouku s kypřidlem a dobře promícháme. Pak vmícháme zlehka sníh z bílků ušlehaný se... více o Banánovo-čokoládový vláčný koláč
Rozetřeme tvaroh, přidáme 4 žloutky, rozdělané kvasnice a 4 lžíce vlažné sladké smetany. Vypracujeme s moukou, trošku osolíme a děláme koblihy ... více o Tvarohové koblihy IV.
Pokud máte čas, naložte den před vařením kuřecí prsa do halali - kuřecí prsa vložíme do hrnce a zalijeme halali i s nálevem. Pokud se chystáte rovnou... více o Blesková "svíčková" z kuřecích prsou
Sesbírat 750 ks sedmikrásek a 3 vrcholky meduňky, opláchnout vlažnou vodou a namočit do 1 l vody. Přidat 1,5 citrónu nakrájeného na kolečka. Přivést... více o Sedmikráskový med s pomerančem
Z bílků vyšleháme sníh, do kterého zašleháme cukr, poté opatrně vařečkou zapracujeme prosáté kakao se sodou a solí. Těsto opatrně a co nejrovnoměrněji... více o Tvarohový řez
KORPUS (2 plechy): Ušlehat bílky s cukrem dotuha, poté po jednom zašlehávat žloutky, přidat po lžících olej a nakonec ručně zamíchat mouku s práškem... více o Dort "Hlava koně"
Do misky dáme mouku, sůl a cukr a mezitím do vlažného mléka rozdrolíme droždí, které necháme na minutku odstát. Droždí pak dáme do misky společně s... více o Pizza se sýrem
Připravíme si velkou mísu. Buchta velmi dobře kyne. Syrové brambory nastrouhat na jemno, vymačkat a zalít vařícím mlékem, přidáme 2 kostky droždí,... více o Bramborová buchta slaná
Mouku se špetkou soli a změklým máslem zpracujte, poté přidejte 2 vejce a moučkový cukr. Dejte na půl hodiny (nebo na 15 minut do mrazáku) do lednice,... více o Borůvková tartaletka
V mléce se špetkou soli, cukrem, rumem a částí mouky si rozmícháme vejce s droždím, které si necháme rozpustit. Pak přisypeme zbytek mouky, zamícháme... více o Makové lívance
Veškeré ingredience nadávkujeme do šejkru plného ledu a vše důkladně prošejkrujeme, poté přelijeme do vychlazené sklenice, ozdobíme a přidáme brčko. *... více o Whiskey Sour - koktejl
Do pomazánkového másla nasypeme cca lžičku (rovnou) koření ZAZIKY, důkladně zamícháme vidličkou, ochutnáme a popřípadě ještě přidáme koření. Pozor -... více o Jednohubky nebo chlebíčky se ,,Zaziky,,
V mouce uděláme důlek nalijem trochu mléka přidáme cukr a kasnice.Necháme vzejít kvásek,pak přidáme zbytek mléka a olej a vypracujem těsto které... více o Vdolky paní Slávky
Do vymaštěného pekáčku rozložíme polovinu očištěných na tenší plátky nakrájených brambor. Osolíme, opepříme a rozložíme polovinu kysaného zelí.... více o Zapékané kysané zelí
Den předem uvaříme Salko 1-1 1/2 hodiny. Žloutky + cukr + vodu vymícháme do pěny, ořechy, strouhanku, mouku a prášek do pečiva smícháme a po trošce... více o Karamelové řezy od Gizky
Pergamenový papír rozložím na klasický velký pekáč (plech s vysokým okrajem). Na něj nasypu nastrouhaná jablka (pozor nesladit!) a do jablek namíchám... více o Obrácená buchta z jablek
Některým lidem se může zdát příprava řízků tak jednoduchá a jasná, že jeho recept je zbytečné zveřejňovat či rozvádět, věřte ovšem, že řízek není jako... více o "Wiener Schnitzel" á la šéfkuchař
Nejdříve osmahneme na tuku nakrájenou cibuli, pak postupně přidáváme pokrájenou klobásu (používám Dračí), mrkev na větší kousky, brambory na čtvrtky,... více o Rychlovka z papiňáku
Pórek nakrájíme na kolečka i se zelenou částí a spaříme vroucí vodou. Scedíme. Do vymazaného pekáče dáme polovinu brambor nakrájených na kolečka,... více o Zapekané brambory s pórkem
Plech si vytřeme máslem, rozválíme si těsto a dáme ho na plech. Mezitím si uvaříme špenát. Poté rovnoměrně nanášíme špenát na listové těsto. Pak... více o Špenátový závin se špenátem, slaninou a sýrem
Maso nakrájíme na nudličky, vložíme do mísy, přidáme trochu oleje, asi dvě lžičky škrobové moučky a tři lžičky koření. Necháme odležet na hodin. Na... více o Rychlá čína
Žloutky třeme s tukem a cukrem do pěny. Přidáme tvaroh, rozinky, kokos, ořechy, dětskou krupičku, prášek do pečiva. Nakonec lehce! zamícháme z bílků... více o Bábovka tvarohovo-kokosová
Kapustu omyjeme ve studené vodě a odtrháme jednotlivé lístečky do hrnce a spaříme horkou vodou. Vaříme v osolené vodě do poloměkka. Pak umeleme na... více o Kapustové karbanátky s uzeninou
Všechny ingredience smícháme a mokrou rukou tvoříme hromádky. Klademe na plech na pečící papír a upečeme v mírnější troubě. Směs na tyto kokosky musí... více o Jednoduché kokosky
Kuřecí maso nakrájíme na kostičky stejně tak i tyčinky a pórek. V pánvi wok rozehřejeme olej, dáme maso, osolíme a opékáme do růžova. Přidáme koření... více o Kuřecí mls
Žloutky a cukr vyšleháme do bělavé pěny a vmícháme 150 g nutelly. Z bílků ušleháme tuhý sníh a střídavě s moukou ho vmícháme do žloutkového krému.... více o Piškotová roláda s nutellou
Ingredience vložíme do pekárny v uvedeném pořadí. Do jednoho rohu nádoby vsypeme sůl, do protějšího cukr. Doprostřed mouky uděláme důlek, do kterého... více o Bílý toastový chléb
Do mléka dáme bobtnat želatinu a zahřejeme na 60 °C. Dno formy vyložíme piškoty a pokropíme šťávou z kompotu. Tvaroh smícháme s pomazánkovým máslem,... více o Tvarohový želatinový dort
Tvaroh smíchám s vanilkovým cukrem a medem. Nakrájím si veku na 1 cm plátky a potřu připraveným tvarohem, přiklopím dva plátky veky k sobě, obalím ve... více o Tvarohové smaženky
Všechny přísady dáme do misky, dobře promícháme a těsto rozetřeme na tukem vymazaný plech a moukou vysypaný plech. Poklademe ovocem, posypeme... více o Fofr bublanina
Všechny přísady dáme do misky, dobře promícháme a nalijeme do dobře vymazané a strouhankou vysypané formy. Pečeme v mírně vyhřáté troubě. Pro... více o Levná a rychlá bábovka
Polovinu listového těsta rozválíme na plech. Těsto poklademe dětskými piškoty, strouhanými jablky a zalijeme uvařeným pudinkem. Z druhé půlky těsta... více o Rychlý moučník
Cibuli nakrájíme na proužky, polovinu usmažíme dozlatova na oleji a zalijeme vodou, přidáme zbytek cibule, bujón, koření a dochutíme vegetou. Vaříme,... více o Cibulačka se sýrem II.
Krevety omyjeme a vyloupeme z krunýřů. Ve velké pánvi rozehřejeme olej a na mírném ohni na něm osmahneme česnek nakrájený na tenké plátky, feferonku... více o Krevety s pikantní omáčkou