• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Pomocníci
  • Rady a tipy
  • Aby nakrájené houby nezmodraly

Aby nakrájené houby nezmodraly

Aby nakrájené houby nezmodraly

Houbaři jim přezdívají modráci. Při nakrojení, otlačení nebo jiném narušení dužiny totiž barva z původně žlutavé či červenavé okamžitě přejde do tmavě modré až černé, což je způsobeno velmi rychlou oxidací. Jde nejčastěji o hřiby kováře, koloděje a modračku. Jak ale docílit toho, aby nakrájené houby nezměnily barvu omáčky či polévky?

Vzhledem k tomu, že tyto hřiby zabarvují pokrmy do černa, byly již našimi předky využívány v sušené podobě k přípravě černého kuby, typického vánočního jídla. Ne vždy je ale takové zabarvení pokrmu žádoucí. Třeba v takové kulajdě nebo smetanové houbové omáčce. Jak tomu tedy předejít? Stačí, když houby budete krájet v ruce přímo nad vroucí vodou a ihned je házet přímo do vody, aby nestačili zmodrat. Nakonec je sceďte a přidejte do omáčky nebo polévky, kterou budete ještě tepelně upravovat.

Pozor!
Při přípravě je třeba všechny modrající houby, především hřiba kováře, který je za syrova mírně jedovatý, dostatečně tepelně upravit po dobu alespoň 20 - 25 minut, jinak mohou způsobit zažívací obtíže jako bolesti břicha nebo zvracení. Především po pokrmem s hřibem kolodějem se zase nedoporučuje konzumovat alkohol, tato kombinace totiž způsobuje prudkou nevolnost.

Praktické tipy, jak zpracovat houby, jak je sušit, zamrazit a co z nich uvařit, najdete ZDE.

Mohlo by vám zachutnat

30 minut
Chlebová polévka

Chlebová polévka

Chleba nakrájejte na malé kostičky a nechte ho vařit ve vývaru zhruba 15 minut. Poté vývar slijte a chleba do něj přepasírujte přes cedník zpět.... více o Chlebová polévka

30 minut
Zaječí paštika s cibulkou

Zaječí paštika s cibulkou

Maso se slaninou nakrájejte na menší kousky. Přidejte 1 cibuli a dvakrát umelte. Vmíchejte máslo, vejce, víno a koňak. Směs osolte, promíchejte s... více o Zaječí paštika s cibulkou

60 minut
Gyros krkovice na cibuli

Gyros krkovice na cibuli

Krkovici potřeme trochou oleje, posypeme gyros kořenící směsí a pokud máme koření bez obsahu soli, tak krkovici před kořeněním ještě nasolíme. Takto... více o Gyros krkovice na cibuli

40 minut
Těstoviny se špenátem a kuřecím masem

Těstoviny se špenátem a kuřecím masem

Těstoviny uvařte tzv. na skus v dostatečném množství osolené vody, do které je dobré přidat trošku olivového oleje. Kuřecí maso nakrájejte na kousky a... více o Těstoviny se špenátem a kuřecím masem

20 minut
Rozmarýnový cheesecake

Rozmarýnový cheesecake

Předehřejte troubu na 180 °C. Formu vyložte pečicím papírem a zvnějška ji obalte alobalem, boky potřete máslem. Rozdrťte sušenky a smíchejte je s... více o Rozmarýnový cheesecake

30 minut
Kouzelný vaječný koňak

Kouzelný vaječný koňak

V hrnci přiveďte k varu smetanu s oběma druhy cukru a nechte je v ní rozpustit. Odstavte. Po vychladnutí vmíchejte rozšlehané žloutky s kondenzovaným... více o Kouzelný vaječný koňak

Babičky škvarkoví šneci

Babičky škvarkoví šneci

Mouky nasypeme do mísy, uprostřed uděláme důlek, do něj rozdrobíme droždí, přidáme žloutek a cukr a přilijeme vlažné mléko, mírně promícháme na... více o Babičky škvarkoví šneci

Pečené kuře s rýží

Pečené kuře s rýží

Oloupanou, drobně pokrájenou cibuli osmažíme na malém množství oleje dozlatova. Přidáme pokrájené pečené kuřecí maso, klidně i s kůží a také trochu... více o Pečené kuře s rýží

Rýžový salát / příloha

Rýžový salát / příloha

Do mísy dáme jemně pokrájenou cibuli, šunku, nastrouhané nebo jemně pokrájené kyselé okurky a vejce, přidáme majolku nebo zakysanou smetanu (lze i půl... více o Rýžový salát / příloha

Bramborovo-špenátová polévka

Bramborovo-špenátová polévka

Na kousku másla osmažíme jemně pokrájenou cibuli dosklovata, přidáme krátce osmažit i nasekaný nebo nastrouhaný česnek. Přidáme mražený listový špenát... více o Bramborovo-špenátová polévka

15 minut
Salát z čínského nebo pekingského zelí s ananasem

Salát z čínského nebo pekingského…

Zelí nakrájíme, krájíme pokud možno jen listy a bílý košťál vyhazujeme nebo schroupeme. Ananas nakrájíme na malinkaté kousíčky a smícháme se zelím.... více o Salát z čínského nebo pekingského zelí s ananasem

Masové nudličky se sýrovým přelivem

Masové nudličky se sýrovým přelivem

Maso dle vlastního výběru pokrájíme na nudličky (lze pokrájet i na medailonky), osolíme, okořeníme a na trošce oleje za občasného promíchání osmažíme... více o Masové nudličky se sýrovým přelivem

Jednoduché karamelové řezy

Jednoduché karamelové řezy

Listová těsta rozválíme na pomoučněném stole na slabé pláty. Jeden o velikosti klasického nízkého plechu a druhý o něco víc, tak, aby nám okraje... více o Jednoduché karamelové řezy

20 minut
Smoothie z červené řepy

Smoothie z červené řepy

Řepu oloupeme a pokrájíme na drobné kousky. Z jablka vykrojíme jádřinec a pokrájíme jej. Pomeranč oloupeme na dužinu a vyřízneme filety. Jahody... více o Smoothie z červené řepy

30 minut
Salát Nicoise

Salát Nicoise

Brambory uvaříme a necháme chladnout. Lusky také uvaříme a opláchneme studenou vodou. Nakrájíme rajčata na čtvrtky, vařená vejce na osminky, olivy dle... více o Salát Nicoise

35 minut
Bramborovo cuketová polévka - smetanová s koprem

Bramborovo cuketová polévka -…

Na oleji a rozpuštěném másle osmažíme jemně krájenou cibuli dosklovata, kterou zaprášíme mokou a uděláme světlou cibulovou jíšku, kterou zalijeme... více o Bramborovo cuketová polévka - smetanová s koprem

(nejen) Tuňáková směs s mozzarellou

(nejen) Tuňáková směs s mozzarellou

Na trošce oleje necháme zesklovatět pokrájenou cibuli, na které osmažíme na plátky pokrájené žampiony. Přidáme pokrájená oloupaná rajčata, česnek a... více o (nejen) Tuňáková směs s mozzarellou

Drožďové knedlíčky - kořeněné

Drožďové knedlíčky - kořeněné

Máslo necháme rozpustit, přidáme rozdrobené droždí, které na mírném plameni za stálého míchání také rozpustíme na hladkou kašičku. Kašičku necháme... více o Drožďové knedlíčky - kořeněné

40 minut
Plněná kuřecí prsa s broskví a feferonkou

Plněná kuřecí prsa s broskví a…

1. Omyjeme prsa, osušíme, nakrojíme na kapsu, osolíme, opepříme. 2. Kapsu vytřeme feferonkou. 3. Do kapsy vkládáme kousky broskví (velikosti dle... více o Plněná kuřecí prsa s broskví a feferonkou

25 minut
Banánové placičky

Banánové placičky

Banány rozmačkejte vidličkou, dokud nevznikne taková kašička. Přisypte vločky a čokoládu a pořádně promíchejte. Na plech dejte pečící papír a dejte na... více o Banánové placičky

30 minut
Americké palačinky s horkými jablky

Americké palačinky s horkými jablky

Nejprve si připravíme těsto na lívanečky: Do mísy dáme prášek do pečiva, mouku, cukr a přidáme špetku soli. V druhé míse si rozšleháme vejce, poté... více o Americké palačinky s horkými jablky

Karbanátky nebo sekaná s česnekovými výhonky

Karbanátky nebo sekaná s česnekovými…

Z mletého masa, drobně pokrájených česnekových výhonků, česneku, cibule, vejce, mléka, soli, pepře a strouhanky vymícháme hladkou hmotu, ze které... více o Karbanátky nebo sekaná s česnekovými výhonky

Vařený krém na dorty, řezy, cukroví

Vařený krém na dorty, řezy, cukroví

Z mléka, žloutků, mouky a cukru uvaříme na mírném ohni hustou kaši, kterou za občasného promíchání, aby se nám nevytvořil škraloup, necháme zchladnout... více o Vařený krém na dorty, řezy, cukroví

Kokosová žmolenka (drobenka)

Kokosová žmolenka (drobenka)

Z uvedených ingrediencí vytvoříme drobenku (žmolenku), kterou sypeme před pečením na buchty a koláče. Množství je na velký plech.... více o Kokosová žmolenka (drobenka)

30 minut
Zavařené houby ve sladkokyselém nálevu

Zavařené houby ve sladkokyselém nálevu

1kg hub, 1 ½ l vody, 3 dkg soli a kys. citronovou (pokud není, tak použít citron) dát vařit cca 15 min. Pak 1 ½ l vody, 2 ½ dcl octa, 3 bobk. listy,... více o Zavařené houby ve sladkokyselém nálevu

Přírodní plátek se šunkou a žampiony

Přírodní plátek se šunkou a žampiony

Množství surovin záleží na počtu strávníků Maso naklepeme, po stranách nařízneme, aby se nekroutilo při smažení, osolíme, opepříme a osmažíme z obou... více o Přírodní plátek se šunkou a žampiony

45 minut
Jablečný koláč (buchta)

Jablečný koláč (buchta)

Buď si utřeme cukr s vejci a pak přidáme mouky, heru.., nebo normálně smícháme mouky, cukr, vejce, tuk (heru) (může být rozpuštěná) s práškem do... více o Jablečný koláč (buchta)

Listové řezy s vanilkovo-nugátovým krémem

Listové řezy s vanilkovo-nugátovým…

Listové těsto si rozdělíme na polovinu. Každou vyválíme na obdélníkový plát,který přeneseme na plech. Každý plát propícháme vidličkou,aby nám nedělal... více o Listové řezy s vanilkovo-nugátovým krémem

60 minut
Amur (ryba) v bylinkovém těstíčku

Amur (ryba) v bylinkovém těstíčku

Rybu rozdělíme na porce, pokapeme citronem, osolíme, opepříme, potřeme rozmačkaným česnekem a necháme asi 30 minut odležet. Z vajec, piva,... více o Amur (ryba) v bylinkovém těstíčku

Klasické palačinky

Klasické palačinky

Smícháme mouku s vejci, solí, cukrem a postupně vmícháme mléko, až je těsto hladké. Pečeme na lehce vymaštené větší pánvi. Jsou výborné se skořicovým... více o Klasické palačinky

Kynuté koláče od maminky

Kynuté koláče od maminky

Do mísy nasypeme oba druhy mouky, přidáme kvasnice, cukr a sůl, přilijeme 250 ml horkého mléka. Necháme kvasnice vykynout. Pozor na sůl, dejte ji na... více o Kynuté koláče od maminky

Česnečka z Vysočiny

Česnečka z Vysočiny

Mrkev a vysočinu orestujeme na oleji - lžíce oleje stačí, vysočina tuk dodá sama, přilijeme litr vody, přidáme brambory, bujon a česnek. Před... více o Česnečka z Vysočiny

Klobásová pomazánka

Klobásová pomazánka

Polovinu klobásy umeleme na masovém mlýnku. Máslo vyšleháme se syrokrémem a hořčicí a s mletou klobáskou dobře prošleháme. Ochutíme pepřem, podle... více o Klobásová pomazánka

Zeleninové placičky II.

Zeleninové placičky II.

Zeleninu očistíme (cuketa se škrábat nemusí) a syrovou nastrouhíme. Dobře vyždímáme šťávu, kterou zelenina pustí. K zelenině přidáme zbylé ingredience... více o Zeleninové placičky II.

Bůčková roláda v alobalu

Bůčková roláda v alobalu

1/2 kg mletého masa, 1 lžíce vegeky, 1/2 lžičky soli, 1 dcl mléka - vše smíchat a nechat v lednici do druhého dne uležet. Na mokrý igelit rozetřít... více o Bůčková roláda v alobalu

Svratecký guláš

Svratecký guláš

Špek nakrájíme na malé kostičky, až se vypeče, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli. Až cibule zesklovatí, přidáme koření, orestujeme maso, zeleninu a... více o Svratecký guláš

60 minut
Velikonoční perníčky - hned měkké

Velikonoční perníčky - hned měkké

Med, cukr, máslo a žloutky dobře promíchat, pak přidat mléko a všechno koření. Znova promíchat, přidat mouku a sníh z bílků. Vše dobře zpracovat,... více o Velikonoční perníčky - hned měkké

20 minut
Salsa guacamole

Salsa guacamole

Dobře uzrálé avokádo oloupeme, vyjmeme pecku a rozetřeme vidličkou. Rajče nakrájíme nadrobno, přidáme nakrájenou cibuli nebo šalotku, 1 lžičku... více o Salsa guacamole

Brambory - cukroví

Brambory - cukroví

Smícháme v těsto, 24 hodin necháme v igelitovém sáčku v chladnu odležet. 1 balíček piškotů slepíme kakaovým krémem, necháme ztuhnout v lednici. Poté... více o Brambory - cukroví

Muffinky

Muffinky

Celá vajíčka vymícháme (nejlépe ručním šlehačem) s krystalovým cukrem a vanilkovým cukrem. Přidáme olej a promícháme. Přidáme jogurty a promícháme.... více o Muffinky

Pudinkový dort z listového těsta a jablky

Pudinkový dort z listového těsta a…

Nastrouhat jablka, smíchat se skořicí, cukrem a rozinkami, vyválet z listového těsta 2 placky, peču v kulaté formě na dort o průměru 24 cm, na dno... více o Pudinkový dort z listového těsta a jablky

Polévka z hlívy ústřičné

Polévka z hlívy ústřičné

Na oleji osmažíme nakrájenou cibuli, přidáme na proužky nakrájenou hlívu, posypeme mletou sladkou paprikou, pokmínujeme, zalejeme vodou, přidáme... více o Polévka z hlívy ústřičné

Zapékaná brokolice

Zapékaná brokolice

Brokolici rozebereme na růžičky a v mírně osolené vodě povaříme asi 3 minuty. Rozmícháme 1 zakysanou smetanu s 4 vejci, osolíme, opepříme. Na... více o Zapékaná brokolice

60 minut
Drůbeží játra mojí mámy

Drůbeží játra mojí mámy

Nadrobno pokrájíme cibuli a zpěníme na oleji. Když zesklovatí, přidáme drůbeží játra (musíme je předem prohlédnout a vyříznout z nich žluč) a trochu... více o Drůbeží játra mojí mámy

Rychlé BE-BE řezy

Rychlé BE-BE řezy

Z mléka a pudinkového prášku uvaříme pudink a necháme vychladnout. V míse vyšleháme máslo s cukrem a postupně zašleháváme pudink, až nám vznikne... více o Rychlé BE-BE řezy

Biftek z mletého masa

Biftek z mletého masa

Mleté maso s nastrouhanými brambory a cibulí smícháme, osolíme, opepříme. Rukama namočenýma v oleji tvarujeme 8 bifteků, které smažíme na rozpáleném... více o Biftek z mletého masa

Špenátové palačinky zapečené

Špenátové palačinky zapečené

Z těsta umícháme těsto a upečeme asi 12 tenkých palačinek, které necháme vychladnout. Špenát dáme vařit do malého množství mléka a asi po 20 minutách... více o Špenátové palačinky zapečené

Vepřová krkovice se šlehačkou

Vepřová krkovice se šlehačkou

Plátky krkovice osolíme a opepříme. Syrové brambory oloupeme a nakrájíme na silnější hranolky, osolíme a dáme do pekáčku. Na brambory rozložíme... více o Vepřová krkovice se šlehačkou

60 minut
Vepřové kari

Vepřové kari

Maso nakrájíme na kostky. Na másle osmažíme nasekanou cibulku, přidáme utřený česnek, ocet a citrónovou šťávu a pražíme. Po chvilce přidáme maso a... více o Vepřové kari

Krůtí ragú s brokolicí

Krůtí ragú s brokolicí

Cibuli a česnek oloupeme, rajčata spaříme, oloupeme a zbavíme semen. Vše pokrájíme na kostičky. Brokolici rozebereme na růžičky. Maso nakrájíme na... více o Krůtí ragú s brokolicí

Doporučujeme

30 minut
Buřtguláš podle časopisu F.O.O.D.

Buřtguláš podle časopisu F.O.O.D.

30 minut
Třešňový kompot

Třešňový kompot

40 minut
Citronové orzo se špenátem

Citronové orzo se špenátem

Poslední sledované recepty

146
Drožďová zavářka
Drožďová zavářka
85
Cuketové hranolky
Cuketové hranolky
56
Rýžový salát / příloha
Rýžový salát / příloha
55
Kapustové měšce na zelenině
Kapustové měšce na…
48
Trojí sladká ovesná kaše
Trojí sladká ovesná kaše

Zajímavé články

Ovocná galetka: Sladkou královnu letních moučníků upečete i bez koláčové formy
Ovocná galetka: Sladkou královnu letních moučníků…
Vepřová panenka na grilu: Recept na šťavnatou večeři
Vepřová panenka na grilu: Recept na šťavnatou…
Jaké je tajemství dokonalé karamelizované cibule? Naučte se ji připravit jako šéfkuchař!
Jaké je tajemství dokonalé karamelizované cibule?…
Zmrzliny podle znamení zvěrokruhu: Jakou mraženou dobrotu vám hvězdy doporučují?
Zmrzliny podle znamení zvěrokruhu: Jakou mraženou…
Rýžové, ramen, skleněné nebo udon: Nejznámější asijské nudle a jak je použít
Rýžové, ramen, skleněné nebo udon: Nejznámější…
AHA.cz Konec s Danielou? Brzobohatý promluvil o další ženě

Konec s Danielou? Brzobohatý promluvil o další ženě

Mimibazar Čtení na léto: Hříšný jako Jesse - erotický román, který tě nenechá spát

Čtení na léto: Hříšný jako Jesse - erotický román, který tě nenechá spát

Dáma.cz Učitelka, děkan, prodejce aut: Kdo jsou a co dělají sourozenci českých celebrit?

Učitelka, děkan, prodejce aut: Kdo jsou a co dělají sourozenci českých celebrit?

Blesk pro ženy Největší hvězdy, které se kdy objevily na karlovarském festivalu: Kdo přijede letos?

Největší hvězdy, které se kdy objevily na karlovarském festivalu: Kdo přijede letos?

Ženy.cz Nejčastější mýty o zubech, které ohrožují zdraví dutiny ústní

Nejčastější mýty o zubech, které ohrožují zdraví dutiny ústní

Blesk.cz Martin Prágr zavzpomínal na pubertu: Stydím se za sebe!

Martin Prágr zavzpomínal na pubertu: Stydím se za sebe!

SportRevue.cz 45 let? Žádný věk! Nejslavnější fotbalová manželka světa je stále šik

45 let? Žádný věk! Nejslavnější fotbalová manželka světa je stále šik

Maminka.cz Princezna Kate se pochlubila zbrusu novými snímky ze soukromí. Podívejte se, jak dovádí s dětmi

Princezna Kate se pochlubila zbrusu novými snímky ze soukromí. Podívejte se, jak dovádí s dětmi

Blesk Horoskopy Osud skrytý v hodině narození: Jste vášnivá, opatrná nebo společenská?

Osud skrytý v hodině narození: Jste vášnivá, opatrná nebo společenská?

  • Recepty.cz
  • Pomocníci
  • Rady a tipy
  • Aby nakrájené houby nezmodraly
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact