• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Vánoce Jedlé dárky
  • Recepty.cz
  • Pomocníci
  • Rady a tipy
  • Aby jablka nezhnědla

Aby jablka nezhnědla

Aby jablka nezhnědla

Ať už se chystáte strouháte jablíčka do štrúdlu, koláče, salátu nebo je jen chcete nakrájet na měsíčky dětem k svačině, budete muset bojovat s jejich téměř okamžitým hnědnutím. Jak mu zabránit a jablíčka udržet krásně svěží a čerstvá? Máme pro vás pár praktických tipů.

Proč vlastně jablíčka a hrušky po rozkrojení hnědnou? Na vině je v dužině obsažený enzym, který reaguje s kyslíkem, jde o tzv. proces oxidace. A i když nahnědlá dužina není nijak zdravotně závadná, nevypadá vůbec chutně. Především děti po takovém jablíčku obvykle nesáhnou. Hnědnutí se ale dá účinně zabránit a není to žádná věda.

Nejčastější radou je citronová šťáva. Jablíčka s ní můžete pokapat nebo třeba jen povrch řezu přetřít rozpůleným citronem. Stejně účinné je i ponořit nakrájená jablíčka do mísy studené okyselené vody (přidejte ¼ hrnku citrónové šťávy, 2 lžičky octa nebo 500 mg rozdrcených tablet vitaminu C na každé 4 hrnky studené vody).

Pokud vám nakyslá chuť jablek vadí, ponořte jablíčka do slaného roztoku. Sůl je přírodní konzervační látka a pomůže vám udržet jablka hezky světlá. Stačí asi půl lžičky soli na hrnek vody. Jablka v něm nechte namočené asi 5-10 minut a pak je ledovou vodou důkladně omyjte. Sůl zakonzervuje jejich povrch, na chuti ji ale nepoznáte.

Použít můžete také perlivou limonádu, nejlepší je citronová, pomerančová nebo třeba zázvorová. Nakrájená jablíčka dejte do mísy a sladkým bublinkovým nápojem je zalijte. Nechte je v něm asi 3-5 minut a potom je osušte. Můžete je i omýt, ale dělat to nemusíte.

Když chcete jablka použít na pečení nebo vaření, můžete je zblanšírovat. Deaktivujete tak enzymy, které způsobují oxidaci, a tím zabráníte zhnědnutí. Jablka nakrájejte na kousky, vhoďte je asi na 3 -5 minut do vařící vody a potom je ihned přendejte do vody ledové.

Omrzel vás štrúdl? Recepty na 6 sťavnatých a voňavých moučníků z jablek najdete ZDE.

Mohlo by vám zachutnat

40 minut
Kapustové drny z pánve

Kapustové drny z pánve

Na nudličky pokrájenou kapustu spaříme v osolené vodě a necháme okapat. Žloutky rozmícháme se smetanou, moukou, česnekem, solí, pepřem a muškátovým... více o Kapustové drny z pánve

60 minut
Vepřové maso s celerem

Vepřové maso s celerem

Na drobně pokrájeném špeku si osmažíme pokrájenou cibuli dosklovata. Přidáme na nudličky pokrájené osolené a opepřené maso a koření. Smažíme dozlatova... více o Vepřové maso s celerem

50 minut
Čočka na kyselo po našem

Čočka na kyselo po našem

Čočku přebereme, propláchneme a nasypeme do hrnce, přilijeme osolený vývar (zeleninový, hovězí, z uzeného masa...), rozmáčknutý česnek, přivedeme k... více o Čočka na kyselo po našem

10 minut
(Ne)alkoholické Mojito / Koktejly

(Ne)alkoholické Mojito / Koktejly

Nejdříve si nakrájejte limetky. Jako první odkrojte jeden plátek na ozdobu. Zbytek nakrájejte na měsíčky a dužinu vykrojte. Sklenici naplňte alespoň z... více o (Ne)alkoholické Mojito / Koktejly

Dušený listový špenát na slanině

Dušený listový špenát na slanině

Na trošce oleje osmažíme cibuli dosklovata, pak přidáme osmažit pokrájenou slaninu a nakonec ještě na chvilku nastrouhaný česnek. Do směsi nasypeme... více o Dušený listový špenát na slanině

Citronový nebo pomerančový koláč (řez) - křehký a pikantní

Citronový nebo pomerančový koláč (řez…

Těsto: sypké ingredience smícháme v míse, přidáme změklý tuk a vypracujeme těsto, které pak necháme půl hodiny v chladnu odpočinout. Těsto pak... více o Citronový nebo pomerančový koláč (řez) - křehký a pikantní

Jednoduchá francouzská kaše

Jednoduchá francouzská kaše

Pokrájené brambory uvaříme s na kolečka pokrájenou mrkví doměkka v osolené vodě se stroužky česneku. Pokud máme rádi bylinky, můžeme je do hrnce... více o Jednoduchá francouzská kaše

Jablečný cukrový závin (štrúdl) ze sterilovaných jablek

Jablečný cukrový závin (štrúdl) ze…

Listové těsto rozdělíme na dva díly, které vyválíme na pomoučněném stole na dva obdélníkové pláty. Na střed každého plátu naneseme polovinu... více o Jablečný cukrový závin (štrúdl) ze sterilovaných jablek

30 minut
(nejen) Hořčicové řízky

(nejen) Hořčicové řízky

Řízky naklepeme, osolíme, opepříme a po stranách nakrojíme, aby se při smažení nezkroutily. Takto připravené řízky z jedné strany potřeme hořčicí,... více o (nejen) Hořčicové řízky

Rychlá ovocná buchta - koláč

Rychlá ovocná buchta - koláč

Těsto - rozetřeme cukr s vajíčky, postupně přidáme mouku, kypřící prášek, olej, med a vanilkový cukr, promícháme a nalejeme na plech s pečícím papírem... více o Rychlá ovocná buchta - koláč

Fazolová polévka se zakysanou smetanou

Fazolová polévka se zakysanou smetanou

Fazole namočíme přes noc do vody. Druhý den je vaříme do změknutí. Na sádle necháme zesklovatět cibulku, přidáme nakrájenou klobásu a orestujeme,... více o Fazolová polévka se zakysanou smetanou

Plněné papriky ve smetanové omáčce

Plněné papriky ve smetanové omáčce

Papriky očistíme od semínek a naplníme je směsí z mletého masa, vejce, koření, pokrájené cibule, čerstvé strouhanky, dochucené dle chuti solí. Na... více o Plněné papriky ve smetanové omáčce

"Paneláková" buchta

"Paneláková" buchta

Po svaření Hery, cukru, kakaa a vody odlijeme 1/3 na polevu, do které přidáme solamyl a krátce provaříme, tím budeme mít polevu na buchtu, kterou jí... více o "Paneláková" buchta

Cuketové plátky v pivním těstíčku

Cuketové plátky v pivním těstíčku

Množství záleží na počtu strávníků. Cuketu (nejlépe mladou, bez semínek, kterou není nutné loupat) pokrájíme na půlcentimetrové plátky a těsně před... více o Cuketové plátky v pivním těstíčku

20 minut
Špagety se šmakounem a s hořčicí

Špagety se šmakounem a s hořčicí

Dáme si vařit špagety s malou lžičkou olivového oleje. Já osobně je nesolím. Nakrájíme si cibulku a hodíme na pánvičku, bez oleje, pouze s kapičkou... více o Špagety se šmakounem a s hořčicí

45 minut
Kokosové kari s krůtími prsíčky

Kokosové kari s krůtími prsíčky

Celer opláchněte, pomocí malého nože stáhněte tuhá vlákna a řapík nadrobno nakrájejte. Cuketu a okurku opláchněte, podélně rozkrojte a pak nakrájejte... více o Kokosové kari s krůtími prsíčky

60 minut
Palačinkový Dort s ovocem

Palačinkový Dort s ovocem

**Krok 1**: Z přísad připravíme hladké těsto, ze kterého usmažíme na oleji klasické palačinky. Necháme je vychladnout. **Krok 2**: Zatímco palačinky... více o Palačinkový Dort s ovocem

Vepřové maso s paprikou a rajčaty

Vepřové maso s paprikou a rajčaty

Maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostky. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme nadrobno. Rajčata spaříme ve vařící vodě, oloupeme a nakrájíme na... více o Vepřové maso s paprikou a rajčaty

60 minut
Chanso omáčka na špagety

Chanso omáčka na špagety

1) Na oleji zpěníme cibulku. Na zpěněnou cibulku přidáme kuřecí prsíčka nakrájené na kostičky. Prsa orestujeme, podlijeme vodou a necháme dusit asi 30... více o Chanso omáčka na špagety

Kuřecí gyros harmonika - grilovaná

Kuřecí gyros harmonika - grilovaná

Kuřecí maso si pokrájíme na delší proužky, které napíchneme jako harmoniku na předem namočené špejle. Gyros koření si prošleháme se solí, citronovou... více o Kuřecí gyros harmonika - grilovaná

Čokoládovo-tvarohový dort

Čokoládovo-tvarohový dort

Bílky s cukrem vyšleháme na pevný sníh. 50g čokolády rozehřejeme ve vodní lázni. Rozpuštěnou čokoládu vyšleháme se žloutky do pěny. Opatrně přimícháme... více o Čokoládovo-tvarohový dort

Ořechovo-kávové řezy

Ořechovo-kávové řezy

Máslo utřeme s cukrem a žloutky do pěny. Pak vmícháme mouku, kakao, prášek do pečiva a na závěr tuhý sníh z bílků a ořechy. Těsto vlijeme na vymyzaný... více o Ořechovo-kávové řezy

Špagety s kuřecím masem, žampiony a hráškem

Špagety s kuřecím masem, žampiony a…

Těstoviny uvaříme dle návodu na obalu. Mezitím nakrájíme maso na menší, stejně velké kousky které osolíme a opepříme.Cibuli pokrájíme na kostičky,... více o Špagety s kuřecím masem, žampiony a hráškem

Domácí chléb VI.

Domácí chléb VI.

Nejprve si cibuli nakrájíme na kostičky a osmažíme na oleji tak, aby se nám lehce zbarvila dozlatova. Po té si připravíme kvásek z vlažného mléka,... více o Domácí chléb VI.

70 minut
Kotlety s houbovou omáčkou

Kotlety s houbovou omáčkou

Naklepané kotlety potřeme česnekem rozetřeným se solí a citronovou šťávou,opepříme a necháme uležet. Potom maso opečeme. V jiné pánvi rozehřejeme... více o Kotlety s houbovou omáčkou

60 minut
Kuřecí prsa na majolce

Kuřecí prsa na majolce

Kuřecí prsa naklepeme, osolíme a opepříme. Na dno pekáče rozetřeme trochu majolky, nandáme prsa, na to nasypeme na drobno nakrájenou cibuli nebo pórek... více o Kuřecí prsa na majolce

30 minut
Caesar salát jako z restaurace

Caesar salát jako z restaurace

Nejdříve naklepeme, osolíme a opaprikujeme kuřecí prsíčka a dáme péct. Poté nakrájíme Bagety nebo rohlíky na kolečka a dáme do sáčku s trochou oleje a... více o Caesar salát jako z restaurace

Celozrnný chléb z domácí pekárny

Celozrnný chléb z domácí pekárny

V pekárně Siesta program Sprint. Slunečnice, ovesné vločky a dýně předem nasucho opražit na pánvi. Na začátku hnětení pomůžu pekárně těsto promíchat... více o Celozrnný chléb z domácí pekárny

15 minut
Křenová pomazánka na jednohubky

Křenová pomazánka na jednohubky

Nastrouhám sýr, přidám pomazánkové máslo, majolku a křen, ten pomazánku ochutí už ji nesolim, ale říkám dát všeho podle množství kolik budete... více o Křenová pomazánka na jednohubky

Číňan na houbách

Číňan na houbách

Omyjeme a na proužky nakrájíme krutí prsa. Oloupeme cibuli a nakrájíme ji na kolečka a dáme do misky spolu s grilovacím kořením a nakrájeným masem a... více o Číňan na houbách

Sterilovaná paprika v nálevu s olejem

Sterilovaná paprika v nálevu s olejem

Očištěnou papriku nakrájíme podélně na velké kusy (půlky, čtvrtky), naskládáme do sklenic a zalijeme uvařeným nálevem. Zavíčkujeme a sterilujeme 20... více o Sterilovaná paprika v nálevu s olejem

Buřtový salát

Buřtový salát

Salám nebo špekáčky pokrájíme na drobné kousky, stejně tak i rajčata, sýr nahrubo nastrouháme, cibuli posekáme, dost osolíme a opepříme a spojíme... více o Buřtový salát

Buchta alá medovník

Buchta alá medovník

Suroviny na těsto smícháme a vylijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech. Dáme péct do předem vyhřáté touby - 180 °C na 25-35 minut. Krém: z mléka,... více o Buchta alá medovník

25 minut
Oříšková bábovka

Oříšková bábovka

Postupně smíchat všechny suroviny, mléko přidávat až nakonec. Nalít do vymazané a vysypané větší bábovkové formy. Péct v mírně vyhřáté troubě (160 °C... více o Oříšková bábovka

Cuketové matesy II.

Cuketové matesy II.

Oloupanou, vydlabanou cuketu nakrájíme na velikost "bramborových hranolků". Cibuli na jemné půlměsíčky, dáme do mísy, promícháme se lžící soli a... více o Cuketové matesy II.

Rybízový koláč II.

Rybízový koláč II.

Vajíčka utřeme s cukrem do pěny, přidáme ostatní suroviny a dobře zamícháme. Těsto dáme na vymazaný a moukou vysypaný plech. Navrch posypeme rybízem a... více o Rybízový koláč II.

Zapečená bramborová kaše s vejci

Zapečená bramborová kaše s vejci

Oloupané brambory uvaříme, scedíme a rozmačkáme. S máslem a mlékem vymmícháme na hladkou kaši. Zapékací mísu vymažeme, vložíme do ní kaši, zarovnáme a... více o Zapečená bramborová kaše s vejci

Nivová omáčka ke grilovanému masu

Nivová omáčka ke grilovanému masu

Do zakysané smetany rozstrouháme neo rozdrobíme nivu, utřeme česnek, ochutíme vegetou a přidáme podle chuti čerstvé nebo sušené bylinky. Podáváme ke... více o Nivová omáčka ke grilovanému masu

60 minut
Selská směs

Selská směs

Na olej dáme pokrájenou cibuli a nahrubo nastrouhanou mrkev a necháme smažit. Potom přidáme na kostičky nakrájené maso a na proužky nakrájený salám a... více o Selská směs

Klasické kremrole

Klasické kremrole

Kremrole upečeme, jak je popsáno v receptu Kremrole se šlehačkou. Naplníme je bílkovým sněhem, případně lehounce pocukrujeme. Náplň: šleháme bílky se... více o Klasické kremrole

Kuřecí prsíčka Nenasyta

Kuřecí prsíčka Nenasyta

Kuřecí prsíčka naklepeme, osolíme, opepříme, opečeme zprudka na pánvi na trošce oleje. Dáme stranou, aby trochu vychladly. Žampiony oloupeme,... více o Kuřecí prsíčka Nenasyta

15 minut
Caprese

Caprese

Na větší talíř nakrájíme na tenčí plátky mozzarellu, na ní přidáme nakrájená rajčata. Toto polejem olivovým olejem a lehce pokapeme balzamikovým octem... více o Caprese

Boloňské špagety po anglicku

Boloňské špagety po anglicku

Šagety uvařím (do vody přidám máslo). Maso osmahnu do hněda bez oleje, přidáme rozmačkaný česnek, opepřím, osolím, přidám lžičku marmite, zaliji... více o Boloňské špagety po anglicku

Srbský kotlet

Srbský kotlet

Kotlety naklepeme, osolíme a opepříme, posypeme je sladkou mletou paprikou a potřeme každou 1 stroužkem prolisovaného česneku. Kotlety obalíme v... více o Srbský kotlet

Odpalované větrníčky s vanilkovou nápní

Odpalované větrníčky s vanilkovou…

Vodu svaříme s tukem, až se rozpustí. Vsypeme mouku, promícháme a dále mícháme ode dna, až se trochu odpaří voda a těsto se leskne a nelepí se.... více o Odpalované větrníčky s vanilkovou nápní

Kakaovník

Kakaovník

Vše smícháme dohromady, vylejeme do vymazaného a vysypaného plechu a dáme péct. Upečený potřeme polevou a posypem kokosem. Dáme na chvilinku do... více o Kakaovník

Falešné španělské ptáčky

Falešné španělské ptáčky

Maso naklepeme, osolíme, opepříme a silně z obou stran potřeme hořčicí. Na oleji osmahneme dozlatova na kroužky nakrájenou cibuli (hodně - cibule nám... více o Falešné španělské ptáčky

Mleté maso se špenátem

Mleté maso se špenátem

Cibuli s česnekem zpěníme. Přidáme mleté maso, chvilku prosmažíme, přidáme špenát a nakonec přidáme vejce.... více o Mleté maso se špenátem

Vepřové bavorské závitky

Vepřové bavorské závitky

Maso naklepeme, potřeme hořčicí, osolíme, opepříme a posypeme tymiánem. Polovinu slaniny nakrájíme na kostičky a společně s nakrájenou cibulí osmažíme... více o Vepřové bavorské závitky

Pikantní čalamáda

Pikantní čalamáda

Zeleninu pečlivě očistíme a omyjeme. Z paprik odstraníme jádřince a pokrájíme na proužky. Rajčata nakrájíme na plátky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na... více o Pikantní čalamáda

Doporučujeme

30 minut
Kuře ve smetanové omáčce s parmazánem

Kuře ve smetanové omáčce s parmazánem

40 minut
Marry Me Chicken

Marry Me Chicken

90 minut
Perníčky

Perníčky

Poslední sledované recepty

34
Hrnková bábovka s citronovou kůrou a mákem
Hrnková bábovka s…
24
Vepřové s kapustičkami
Vepřové s kapustičkami
23
Vepřové s mrkví, hráškem a bylinkovými bramborami
Vepřové s mrkví, hráškem…
17
Dušené zelí s uzeným masem a cizrnou
Dušené zelí s uzeným…
17
Klasická gulášová polévka
Klasická gulášová polévka

Zajímavé články

Velký tahák na vánoční pečení: Recepty na těsta, náplně i polevy
Velký tahák na vánoční pečení: Recepty na těsta,…
Domácí vánoční likéry: Skvělé sváteční pití, které potěší i jako dárek
Domácí vánoční likéry: Skvělé sváteční pití,…
Velký perníčkový speciál: Recepty na těsta, polevy a spousta rad a tipů, aby se vám vánoční perníčky povedly
Velký perníčkový speciál: Recepty na těsta,…
Jak poznat nejchutnější mandarinky? Dva ověřené tipy a trik, jak udělat z kyselých plodů sladké
Jak poznat nejchutnější mandarinky? Dva ověřené…
Nejhezčí vánoční trhy u nás i za hranicemi: Kam vyrazit na svařák, trdelník a další dobroty?
Nejhezčí vánoční trhy u nás i za hranicemi: Kam…
AHA.cz Račte vstoupit! Gregorová opět nezklamala

Račte vstoupit! Gregorová opět nezklamala

Mimibazar Tipy na vánoční dárky 2025: Inspirace pro celou rodinu

Tipy na vánoční dárky 2025: Inspirace pro celou rodinu

Dáma.cz Tato bunda je ideální na přechodné období: Oblíbila si ji i první dáma! Kde ji už nyní koupíte?

Tato bunda je ideální na přechodné období: Oblíbila si ji i první dáma! Kde ji už nyní koupíte?

Blesk pro ženy Žhavé modely z premiéry Bachelor: Smyslné róby, hluboké výstřihy i sexy detaily

Žhavé modely z premiéry Bachelor: Smyslné róby, hluboké výstřihy i sexy detaily

Ženy.cz Vysoký bodycount: Proč je chlap frajer, a žena levná?

Vysoký bodycount: Proč je chlap frajer, a žena levná?

Blesk.cz Bacheloři Míra a Martin: Život vzhůru nohama! Je to brutální, přiznávají...

Bacheloři Míra a Martin: Život vzhůru nohama! Je to brutální, přiznávají...

SportRevue.cz FOTO: Krásky z ringů aneb 10 nejkrásnějších zápasnic všech dob

FOTO: Krásky z ringů aneb 10 nejkrásnějších zápasnic všech dob

Maminka.cz České maminky se podělily o 60 intimních záběrů, které dokazují, že i v české porodnici lze porodit krásně a s respektem

České maminky se podělily o 60 intimních záběrů, které dokazují, že i v české porodnici lze porodit krásně a s respektem

Blesk Horoskopy Nový díl Eroskopu: Velká erotická předpověď! Rady od sexy řemeslníka...

Nový díl Eroskopu: Velká erotická předpověď! Rady od sexy řemeslníka...

  • Recepty.cz
  • Pomocníci
  • Rady a tipy
  • Aby jablka nezhnědla
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact