Ať už se chystáte strouháte jablíčka do štrúdlu, koláče, salátu nebo je jen chcete nakrájet na měsíčky dětem k svačině, budete muset bojovat s jejich téměř okamžitým hnědnutím. Jak mu zabránit a jablíčka udržet krásně svěží a čerstvá? Máme pro vás pár praktických tipů.
Proč vlastně jablíčka a hrušky po rozkrojení hnědnou? Na vině je v dužině obsažený enzym, který reaguje s kyslíkem, jde o tzv. proces oxidace. A i když nahnědlá dužina není nijak zdravotně závadná, nevypadá vůbec chutně. Především děti po takovém jablíčku obvykle nesáhnou. Hnědnutí se ale dá účinně zabránit a není to žádná věda.
Nejčastější radou je citronová šťáva. Jablíčka s ní můžete pokapat nebo třeba jen povrch řezu přetřít rozpůleným citronem. Stejně účinné je i ponořit nakrájená jablíčka do mísy studené okyselené vody (přidejte ¼ hrnku citrónové šťávy, 2 lžičky octa nebo 500 mg rozdrcených tablet vitaminu C na každé 4 hrnky studené vody).
Pokud vám nakyslá chuť jablek vadí, ponořte jablíčka do slaného roztoku. Sůl je přírodní konzervační látka a pomůže vám udržet jablka hezky světlá. Stačí asi půl lžičky soli na hrnek vody. Jablka v něm nechte namočené asi 5-10 minut a pak je ledovou vodou důkladně omyjte. Sůl zakonzervuje jejich povrch, na chuti ji ale nepoznáte.
Použít můžete také perlivou limonádu, nejlepší je citronová, pomerančová nebo třeba zázvorová. Nakrájená jablíčka dejte do mísy a sladkým bublinkovým nápojem je zalijte. Nechte je v něm asi 3-5 minut a potom je osušte. Můžete je i omýt, ale dělat to nemusíte.
Když chcete jablka použít na pečení nebo vaření, můžete je zblanšírovat. Deaktivujete tak enzymy, které způsobují oxidaci, a tím zabráníte zhnědnutí. Jablka nakrájejte na kousky, vhoďte je asi na 3 -5 minut do vařící vody a potom je ihned přendejte do vody ledové.
Omrzel vás štrúdl? Recepty na 6 sťavnatých a voňavých moučníků z jablek najdete ZDE.
Nadrobno nasekanou cibulku a česnek opečte na másle dozlatova, zaprašte moukou a upražte světlou jíšku. Zalijte ji vývarem, přiveďte k varu. 15 minut... více o Hrachová polévka
Mleté vepřové maso smícháme s vajíčkem, kořením Vitana Krkovička s česnekem, solí a nadrobno pokrájenou petrželkou. Z masové směsi tvarujeme válečky,... více o Grilované masové válečky
Do studené vody dáme kousky kuřete a necháme zavařit. Masem nešetříme, aby byl vývar dostatečně silný. Až vystoupí pěna, sebereme ji do misky a potom... více o Kuřecí vývar a omáčka velouté podle Zdeňka Pohlreicha
Na másle s troškou oleje osmažíme dosklovata pokrájený pórek, který následně zasypeme moukou a nasekaným česnekem a ještě krátce osmažíme za stálého... více o Špenátová polévka s pórkem
Já dělám těsto v pekárně na chleba-pokud nemáme uděláme těsto klasickým způsobem.Pokud máme tedy pekárnu tak by tam měl být i program na těsto.... více o Italské těsto a výborná pizza
Omyté a osušené kuřecí maso nakrájíme na nudličky a orestujeme. Po zatažení maso osolíme, opepříme a přidáme na drobno nakrájený pórek. Pokračujeme... více o Vynikající těstovinový salát se špenátem
Rohlíky a maso nakrájejte na kostky. Listy špenátu spařte, propláchněte studenou vodou a nechte okapat na cedníku. V míse zalijte nakrájené rohlíky... více o Nádivkový beránek
Vejce a cukr ušleháme do husté pěny. Postupně přidáme olej, mouku, pudink a prášek do pečiva. Dobře promícháme. Těsto vlijeme do tukem vymazané,... více o Sacher dort
Množství záleží na počtu osob. Vepřový bůček můžeme použít s kůží (bude se nám hůř krájet, ale více křupat) nebo bez kůže. Bůček pokrájíme ostrým... více o Vepřové chipsy
Ovesné vločky namočíme na cca 15 minut do mléka, aby se rychleji uvařily. Do menšího hrnce nalijeme mléko, přidáme špetku soli, přidáme vločky,... více o Kaše z ovesných vloček s krupicí
Na trošce tuku osmažíme dorůžova cibuli, ke které přisypeme osmažit pokrájené špekáčky nebo Gothaj, případně paprikovou klobásu... Po osmažení přidáme... více o Bramborový guláš s baby karotkou
Smícháme vločky, mouku a kokos. V kastrůlku rozehřejeme med, máslo, horkou vodu a sodu. Tekutou část vlijeme do sypké a řádně promícháme. Malou... více o Sušenky z ovesných vloček s kokosem
Na korpus potřebujeme: * Vejce, horká voda, moučkový cukr, olej, hladká mouka, prášek do pečiva * Oddělíme si žloutky od bílků. Žloutky smícháme s... více o Piškotová roláda s čerstvým ovocem
Na oleji nebo másle osmažíme v kastrolu s širokým dnem dosklovata cibuli, pak přidáme osmažit pokrájenou očištěnou cuketu, papriky, mrkev a žampiony.... více o Adžika rýže - zeleninové rizoto
Do hrnce dáme máslo, na kostičky nakrájenou cibuli a mouku. Za stálého míchání restujeme asi 7-10 minut. Připravíme klasickou jíšku. Poté přidáme vodu... více o Polévka z medvědího česneku
Do vlažného mléka přidám droždí, sůl, cukr a dobře promíchám. Vzniklý kvásek smíchám s moukou, přidám vejce a olej. Nakonec do těsta lehce zapracuji... více o Kynutý knedlík z mikrovlnky
Brokolici uvaříme doměkka (nejlépe na páře, aby si zachovala co nejvíce vitamínů), po vychladnutí ji nakrájíme úplně na drobno, přidáme lučinu nebo... více o Barevné pomazánky - Brokolicová
Na kousku másla osmažíme na kolečka pokrájenou cibuli, kterou jsme ještě rozebrali na jednotlivé prstýnky. K cibuli dáme ještě osmažit nudličky... více o Rychlá sedlácká omeleta
Den předem vložte králičí stehna do pekáčku s mořskou solí a maso jí obalte. Přikryjte potravinářskou fólií a dejte do ledničky. Před přípravou pak... více o Králičí stehna pečená velmi pomalu
Vejce vyšleháme s cukrem do husté pěny. Pak přidáme vodu a olej a ještě prošleháme. Vsypeme mouku smíchanou s kypřidlem a kakaem, řádně promícháme a... více o Kakaovo-tvarohový dort
Chřest oloupeme a nakrájíme. Cibuli osmažíme, vložíme do ní chřest, chvíli smažíme. Zalijeme vodou, přidáme na kousky nakrájené brambory a necháme... více o Chřestová polévka II.
Z ingrediencí na palačinky umícháme řidší těstíčko, ze kterého smažíme slabé menší palačinky (z obou stran dozlatova) na pánvi s rozpáleným olejem.... více o Palačinky s jahodovým přelivem
Jahody trošku rozmačkáme v misce, tvaroh nastrouháme, smetanu rozmícháme s troškou mléka - pokud je hodně hustá (můžeme přisladit), plátky knedlíků... více o Jahodové knedlíky-nejrychlejší
Na sádle osmahneme mleté maso, osolíme, opepříme, přidáme rozmačkaný česnek, trošku oregána, rajský protlak a trochu kečupu. Vznikne nám směs - chutí... více o Lasagne á la kamarádka Terka
Vejce s cukrem utřeme a přidáme mouku, prášek do pečiva, kakao, skořici a olej. Přidáme ještě rozinky, ořechy a nakrájená jablka. Dáme na vymazaný a... více o Jablková buchta II
Vše smícháme dohromady, jen z bílků utvoříme sníh, který nakonec přidáme k těstu. Těsto vylijeme na plech s pečícím papírem, poklademe ovocem (švestky... více o Koláč z jogurtů s drobenkou
Polovinu klobásy umeleme na masovém mlýnku. Máslo vyšleháme se syrokrémem a hořčicí a s mletou klobáskou dobře prošleháme. Ochutíme pepřem, podle... více o Klobásová pomazánka
Žloutky, moučkový cukr, černou kávu ušleháme, poté přidáme oříšky, hladkou mouku a hrubou mouku. Vlijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech a dáme... více o Nanukové Řezy podle babičky Marušky
Sardinky rozmačkáme, přidáme máslo, sýr a vymícháme do hladka, pak přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a papriku, ochutíme solí a pepřem.... více o Rybí pomazánka od Moni
Žloutky dobře rozmačkáme vidličkou, a společně s máslem, cukrem, rumem a kokosem vypracujeme hmotu, kterou necháme ztuhnout v chladničce. Potom z ní... více o Kokosová očka
Vodu a cukr uvaříme na sirup. Po odstavení ze sporáku přidáme šťávu z jednoho citronu a necháme vychladnout. Mascarpone vymícháme se 400 g... více o Jahodové tiramisu II.
Z tuňáka slijeme vodu, cibuli nakrájíme na jemno a všechny suroviny dáme do misky. Pořádně promícháme a dochutíme hořčicí, solí a pepřem.... více o Tuňáková pomazánka III.
V misce smícháme na kostičky nakrájený sýr, na kousky nakrájené olivy, utřený česnek a bylinky. Takto upravenou směs naplníme do sklenice od majloky a... více o Nakládaný balkánský sýr III.
Máslo, žloutky a oba cukry ušleháme do pěny, přidáme mouku a sníh z bílků. Nakonec přimícháme rozinky a kůru. Dáme do vymazané a vysypané formy (dávka... více o Jiříkův biskupský chlebíček
Vše smícháme a natřeme (stěrkou) na pečicí papíry na 2 plechy. Pečeme 8-10 minut na 180 °C. Necháme vychladnout a opatrně stáhneme papír. Rozkrojíme... více o Alenčin medovník
Bílky a cukr ušleháme ve vodní lázni na tuhý sníh. Když hmota drží pevně tvar, vyjmeme z horké vody a vložíme do dřezu se studenou vodou. Mírně... více o Sněhové pusinky na váhu
Do větší mísy dáme tvaroh, jogurt, med nebo cukr a umícháme do jednolité hmoty. Přidáme na malé kousky pokrájené ovoce (kompotované nebo čerstvé) a... více o Bomba na letní vedra
Vejce a cukr ušleháme do pěny, pak postupně zašleháváme nastřídačku mouku s pr. do peč., rozpuštěnou heru a šlehačku, těsto rozdělíme na 3 díly. Do... více o Punčové řezy - jako z cukrárny :-)
Maso nakrájíme na kostky, cibuli nadrobno, větší kusy zelí překrájíme. Jednu cibuli osmažíme na na polovině tuku, opečeme maso, osolíme, okořeníme... více o Segedínský guláš maďarské babičky
Na růžičky rozebraný květák vaříme v osolené vodě asi 10 minut, potom přidáme na kostky nakrájené brambory, okořeníme, přidáme lžičku kmínu a vaříme,... více o Květáková polévka II.
Listové těsto rozdělíme na dva díly. Jeden díl rozložíme na vyšší plech. Poklademe nastrouhaná jablka, přidáme vlašské ořechy a rozinky a přisladíme.... více o Jablečná buchta s pudinkem
Vejce s cukrem vyšleháme a přidáme ostatní suroviny. Natřeme na vymazaný a moukou vysypaný plech a pečeme v předehřáté troubě při teplotě asi 190-200... více o Dobrý makovec
Droždí rozmícháme se lžící cukru, dvěma lžícemi mouky a trochou vlažného mléka a necháme na teplém místě vykynout. Změklé máslo napěníme s cukrem,... více o Máslová vánočka
Mouku prosejeme s práškem do pečiva a kakaem. V mléce rozšleháme vejce, cukr a olej a nalijeme do mouky. Důkladně vše promícháme a těsto rozetřeme na... více o Banánový dort
Rajčata nakrájíme na kolečka, sýr na plátky. Talíř obložíme tak, že střídáme kolečka rajčat a plátky sýra. Posypeme lístky bazalky, zalijeme olejem a... více o Salát z mozzarelly a rajčat
Řízky osolíme, okořeníme, naskládáme do pekáčku nebo remosky, poklademe plátky másla, přidáme nakrájený česnek, a na čtvrtky nakrájená oloupaná jablka... více o Česnekové kuřecí nebo krůtí řízky
Uděláme bramborákové těsto a v lívanečníku usmažíme malé bramboráčky. Mezitím připravíme masovou směs: Kuřecí maso nakrájíme na nudličky a orestujeme... více o Tatranské kuře
Sledě zalijeme studenou vodou a 12 hodin máčíme, mezitím vodu 2x vyměníme. Poté ryby vyjmeme, odřízneme hlavy, vykucháme, zbavíme kostí, zalijeme... více o Zavináče
V litru vody uvaříme oloupané brambory se zeleninou, kořením a solí. Zvlášť na tuku osmahneme cibulku, přisypeme mouku a zalijeme podmáslím. Krátce... více o Hodolanská omáčka
Květáky uvaříme v osolené vodě téměř doměkka a jemně rozsekáme. Bílky, mléko a sůl rozšleháme a vmícháme nastrouhaný sýr. Rozsekaný květák dáme do... více o Gratinovaný květák