Ať už se chystáte strouháte jablíčka do štrúdlu, koláče, salátu nebo je jen chcete nakrájet na měsíčky dětem k svačině, budete muset bojovat s jejich téměř okamžitým hnědnutím. Jak mu zabránit a jablíčka udržet krásně svěží a čerstvá? Máme pro vás pár praktických tipů.
Proč vlastně jablíčka a hrušky po rozkrojení hnědnou? Na vině je v dužině obsažený enzym, který reaguje s kyslíkem, jde o tzv. proces oxidace. A i když nahnědlá dužina není nijak zdravotně závadná, nevypadá vůbec chutně. Především děti po takovém jablíčku obvykle nesáhnou. Hnědnutí se ale dá účinně zabránit a není to žádná věda.
Nejčastější radou je citronová šťáva. Jablíčka s ní můžete pokapat nebo třeba jen povrch řezu přetřít rozpůleným citronem. Stejně účinné je i ponořit nakrájená jablíčka do mísy studené okyselené vody (přidejte ¼ hrnku citrónové šťávy, 2 lžičky octa nebo 500 mg rozdrcených tablet vitaminu C na každé 4 hrnky studené vody).
Pokud vám nakyslá chuť jablek vadí, ponořte jablíčka do slaného roztoku. Sůl je přírodní konzervační látka a pomůže vám udržet jablka hezky světlá. Stačí asi půl lžičky soli na hrnek vody. Jablka v něm nechte namočené asi 5-10 minut a pak je ledovou vodou důkladně omyjte. Sůl zakonzervuje jejich povrch, na chuti ji ale nepoznáte.
Použít můžete také perlivou limonádu, nejlepší je citronová, pomerančová nebo třeba zázvorová. Nakrájená jablíčka dejte do mísy a sladkým bublinkovým nápojem je zalijte. Nechte je v něm asi 3-5 minut a potom je osušte. Můžete je i omýt, ale dělat to nemusíte.
Když chcete jablka použít na pečení nebo vaření, můžete je zblanšírovat. Deaktivujete tak enzymy, které způsobují oxidaci, a tím zabráníte zhnědnutí. Jablka nakrájejte na kousky, vhoďte je asi na 3 -5 minut do vařící vody a potom je ihned přendejte do vody ledové.
Omrzel vás štrúdl? Recepty na 6 sťavnatých a voňavých moučníků z jablek najdete ZDE.
Brambory dobře omyjeme, pozdní vykartáčkujeme a dáme vařit do osolené vody téměř doměkka. Po uvaření scedíme, necháme částečně zchladnout a opatrně... více o Zapečené mačkané brambory
Žebra dáme vařit do vody s novým kořením, pepřem a bobkovým listem doměkka. Vývar pak scedíme a maso z žeber obereme. Na lžíci másla si osmažíme hrubě... více o Zelňačka z uzených žeber
Brokolici omyjeme, rozdělíme na růžičky a uvaříme v osolené vodě na skus. Poté jí na cedníku necháme okapat. Cibuli oloupeme, drobně pokrájíme a na... více o Brokolice na mozeček po našem
Řapíky celeru používáme zásadně čerstvé, křehké a křupavé. Pokud použijeme starší, seschlé a gumové, budeme tahat z pusy vlákna řapíků, které nám... více o Smažený řapíkatý celer
Šalotky nakrájejte na proužky, česnek na tenké plátky. Hřbet ze všech stran osolte a opepřete. Pak jej poprašte hladkou moukou a zprudka zatáhněte na... více o Králičí hřbet v hořčičné omáčce
V míse (nejlépe pomocí robota) šlehejte smetanu, vejce a oba cukry do pěny. Pak zapracujte mouku s práškem do pečiva. Obě části formy na beránka... více o Beránek ze šlehačky
Základ tvoří zelí, které nakrouháme, mrkev nastrouháme na hrubším struhadle a cibuli nakrájíme na půlkolečka nebo klidně na kostičky. Pro obměnu... více o Kvašený zeleninový salát Pickles
Vejce, cukr, vanilkový cukr a olej vyšleháme do pěny, poté přidáme polohrubou mouku smíchanou s práškem do pečiva, lžičku skořice, půl lžičky kakaa a... více o Cuketová buchta se skořicí
Do mísy nasypeme mouku, uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, přisypeme cukr a zalijeme polovinou mléka. Trochu promícháme a necháme... více o Buchty (bulky) nejen se zelím -
Začneme těstem. Smícháme dohromady všechny ingredience na těsto, poté necháme chvilku vychladit, cca1-2 hodiny. Dáme hřát mléko, hodíme do mléka bílou... více o Americký koláč s třešněmi a pudingem
Citrony by měly být v BIO kvalitě, protože jejich kůra není chemicky ošetřená a právě tu potřebujeme. Citrony omyjte a škrabkou na brambory oloupejte... více o Ginger Beer - zázvorová limonáda
Na oleji nebo másle necháme zesklovatět drobně pokrájenou cibuli, ke kterou dáme osmažit na kostky (nudličky) pokrájené a osolené maso dle vlastního... více o Masové kostky (nudličky) v paprikovo-smetanové omáčce "Paprikáš"
Pokud nám vadí střívko na uzenině, špekáčky oloupeme. Poté hluboko prořízneme, ale nedokrojíme. Špekáčky uvnitř opepříme, potřeme hořčicí (může být i... více o Hořčicoví utopenci se zelím
Vyšleháme vejce s cukrem do pěny, asi 5 minut, přidáme Heru (rozpuštěnou v mikrovlnce, ale ne horkou!), kakao a rozšleháme, dále vsypeme rozdrcené... více o Buchta na doma
Vše smícháme v misce a pak naložíme např. do šálků a vložíme do mikrovlnné trouby na 6 minut (800 W).... více o Housky (DUKAN)
Rozehřejte troubu na 170°C. Dortovou formu vyložte pečícím papírem. Ušlehejte tuhý sníh z bílků. Žloutky s DIA mandlovou pastou ušlehejte do světlé... více o Mandlový dort DIA
Na oleji osmahneme cibulku dozlatova, pak přidáme mleté maso a necháme opéct, dokud pěkně nezhnědne. Přidáme koření, bylinky, rajčata, kostičku a... více o Mleté maso po marocku
Náplň: na malém množství oleje (sádla) osmažíme dozlatova pokrájenou cibuli, pak přidáme pokrájené uzené nebo pečené maso, osolíme a opepříme, necháme... více o Bramborové knedlíky plněné cibulovo-masovou směsí
V misce smícháme všechny sypké ingredience a v druhé misce smícháme všechny tekuté. Poté promícháme dohromady a nalijeme do skleněné nádoby nebo... více o Buchta z mikrovlnky
Všechny oříšky nasekejte. Dvě třetiny rozehřátého másla promíchejte s ořechy, medem, vejci, solí a kardamomem. Troubu předehřejte na 150 °C, těsto... více o Baklava s ořechy
Vejce uvaříme natvrdo a dáme vychladnout. Pak je buď nakrájíme na malé kousky, anebo můžeme použít protlačovací sítko na brambory. Přidáme lučinu a... více o Vajíčková pomazánka z lučiny
Brambory oloupeme, drobně pokrájíme, dáme vařit do osolené vody společně s očištěnými a pokrájenými fazolkami doměkka. K uvařeným bramborám a fazolkám... více o Smetanová koprová polévka s fazolkami a vejcem
Papriku omyjeme, vykrojíme jádřinec a nakrájíme na proužky. Cibuli nakrájíme na kolečka. V pánvi rozehřejeme trochu olivového oleje, přidáme papriku,... více o Červená čočka se zeleninou (salát)
Vývar uvaříme tak, jak jsme zvyklí. Použít můžeme jakýkoliv, i zeleninový, bez masa. Zeleninu vařenou s masem buď v polévce necháme (pokrájenou) nebo... více o Vývar s rýžovými knedlíčky
Formu na biskupský chlebíček vyložíme peč. papírem, poklademe angl. slaninou, na to rozložíme ještě naplocho rozříznuté kuřecí řízky (můžeme je ještě... více o Rychlá kuřecí roláda z řízků
Rozpusťte čokoládu s olejem. V míse třete žloutky s polovinou cukru do světlé pěny. Přidejte máslo a čokoládu a nakonec opatrně vmíchejte tuhý sníh z... více o Tmavý čokoládový koláč
Na oleji osmažíme cibulku do zlatova, přidáme máslo a na větší kostičky (1 cm) mrkev. Chvíli mícháme, potom přidáme červenou papriku na kousky, mletou... více o Rychlé chilli fazole
Listové těsto vyválíme do formy jako na pizzu, přičemž nadzvedneme okraje. Posypeme polovinou strouhaného sýra. Na půlkolečka nakrájený pórek,... více o Slaný koláč s pórkem
Čokoládu a ořechy nakrájíme na drobné kousky. Heru utřeme s cukrem, hnědým cukrem a vejci do pěny. Přikápneme vanilkové aroma. Přidáme prosátou mouku... více o Americké čokoládové cookies
Uvaříme fazole do měkka. Mrkev a brambory ošistíme, nakrájíme na kostičky a orestujeme na másle. Zalijeme vodou, a vaříme do měkka. Po uvaření... více o Vynikající zeleninová polévka
Mleté maso osolíme, opepříme, přidáme vajíčko, trochu zahustíme strouhankou. Vymastíme formu SRNČÍ HŘBET. Dvěmi třetinami masové směsi vyložíme formu.... více o Úžasná "roláda" z mletého masa v "srnčím hřbetě"
Kuřecí prsíčka nakrájíme na kusky, posypeme grilovacím kořením a orestujeme nas oleji. Až je maso orestované, slejeme olej, přidáme teplou vodu a... více o Kuřecí kousky s nivou a smetanovou omáčkou
Uvedené ingredience důkladně! promícháme, nalijeme do lehce vymazané, kokosem vysypané silikonové formy na biskupský chlebíček (může být i jiná forma... více o Řezy z mikrovlnky
Z konzervy vylejeme vodu, do mísy dáme tuňáka, zakapeme olivovým olejem, pokapeme citronem, přidáme jemně nasekanou cibulku (já používám elektrické... více o Tuňáková pomazánka IV.
Z přísad vypracujeme těsto. Vyválíme ho a vložíme do dortové formy, přičemž vyložíme dno a boky do výšky 4 cm. Na dno položíme obě oplatky, posypeme... více o Rebarborový dort II.
Na oleji osmažíme cibulku, zeleninu, zasypeme kořením a zalejeme trochou vody, zasypeme kuskusem, chvilku osmažíme a zalejeme asi dvěma hrnky vody.... více o Kuskus s tofu
Umícháme těsto, dáme do dortové formy a na několika místech proícháme vidličkou. Rebarboru očistíme, nakrájíme na kostičky, smícháme s cukrem a dáme... více o Rebarborový koláč s rumovým karamelem
V malé míse rozmícháme kvasnice, cukr a 50 ml teplého mléka. Promícháme, až se vše rozpustí. Zakryjeme čistou utěrkou a necháme odpočnout 15 minut. Ve... více o Turecký chléb Ramadan Pide (Ramazan Pidesi)
Vepřovou panenku nakrájíme na plátečky, jemně naklepeme, osolíme. Z jedné strany opepříme a potřeme hořčicí. Dáme nejdřív nenamazanou stranou zprudka... více o Nejjednodušší panenka
Máslo utřeme s cukrem, přidáme postupně vejce, pak mouku s práškem do pečiva a nakonec koňak a čokoládu. Pečeme asi hodinu na 175 °C.... více o Čokoládová bábovka s vaječným koňakem
Žloutky a cukr třeme do husté pěny (ručně nebo v robotu). Plech vyložíme pečícím papírem a z hmoty na něj děláme lžičkou malé hromádky, které se... více o Žloutkové penízky
Maso potřeme solí, urovnáme (natlačíme) do hrnce. Za 3-4 dny zalijeme připraveným nálevem aby bylo potopené. Zatížíme a necháme uložené v chladu 15-20... více o Domácí uzený bůček, plec, ramínko, kýta
Do studené vody dáme vařit maso, aby vývar byl silný. Pak maso vyjmeme, do vývaru dáme utřený česnek se solí a koření, přidáme na proužky nakrájenou... více o Česneková polévka III.
Kroupy propláchneme a ve větším množství vody vaříme doměkka. Cibuli nadrobno pokrájíme a osmahneme, přidáme hrubě posekaný česnek, předem namočené... více o Vánoční jihočeský kuba
Maso orestujeme na velké pánvi, všechnu zeleninu pomeleme na masovém strojku, přidáme Deko a asi 90 minut dusíme do zhoustnutí. Nakonec směs osolíme,... více o Ďábelská pomazánka na topinky
Z vlažného mléka, droždí a cukru připravíme kvásek, který necháme vykynout. Vykynutý kvásek vlijeme do proseté mouky, přidáme zbytek cukru, sůl,... více o Valašské koláče - Frgále
Hovězí maso nakrájíme na malé kostky a vložíme do dvou litrů studené vody. Vaříme do poloměka, pak přidáme na kostičky nakrájené vepřové maso.... více o Boršč
Maso pomeleme, přidáme cibuli, česnek, vymačkané žemle, vegetu, sůl, vejce a hladkou mouku. Vše smícháme a dobře propracujeme. Vytvarujeme menší šišky... více o Lahůdková sekaná
Smísíme 500 g mouky, kypřící prášek, 150 g cukru, celá vejce a nasekanou heru. Jemné těsto zabalíme do fólie a uložíme na 30 minut do chladničky.... více o Rybízový žmolenkový koláč
Krajíčky chleba diagonálně nakrájíme na trojúhelníky. V hlubokém talíři rozkvedláme vejce se solí. Do druhého talíře nasypeme mouku. Kousky chleba... více o Opečené toasty s mozzarellou