Čerstvý zázvor oloupejte a nastrouhejte ho.
Do hrnce nalijte vodu, přidejte zázvor a agávový sirup. Asi 5 minut povařte. Poté nechte vychladnout....
více o Domácí zázvorovo-citronová limonáda
Hovězí maso nakrájejte na tenké proužky. Osolte ho, opepřete a dejte do mísy. Přidejte kukuřičný škrob, sójovou omáčku a sezamový olej, promíchejte a...
více o Nudle s hovězím masem a hoisin omáčkou
Hnědou čočku den předem propláchněte a namočte do studené vody.
V hrnci rozehřejte trochu oleje a nechte na něm zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli...
více o Čočkové minestrone
24 hodin před vařením namočit zvlášť mandle, meruňky a hrozinky, dohromady asi 200 ml. Sušené švestky namočit na 2-5 hodin, nebo i bez namočení, podle...
více o Muzika, ovocná kaše
V hrnci svařte vodu s cukrem, vymačkanou šťávou z citrusů a kořením. Pak přilijte alkohol a víno a přidejte i nakrájené ovoce. Punč pouze zahřívejte,...
více o Tradiční vánoční punč
Jablka oloupeme a nakrájíme na kostičky. V pánvi rozehřejeme máslo, přidáme cukr, mouku a skořici a zamícháme. Přidáme jablka, podlijeme vodou a...
více o Jablečný bread cake
Umlít ovesné vločky (jemné) šrotovníkem na směs hrubé mouky a krupice (do zásoby). Jemnější směs viz poznámka níže.
Den předem, v 0,5 l nádobě, do 320...
více o Ovesný pudink, základní recept
Zjemnit ovesné pražmo, tlučené v hmoždíři, mletím v mlýnku na mák, na směs hrubé a polohrubé mouky (i do zásoby).
Den předem připravit těsto. V menší...
více o Ovesné pražmové pirožky, základní recept
Předehřejte troubu na 180 °C. Formu vymažte a vysypte hrubou moukou.
Oddělte žloutky a ušlehejte je s oběma cukry. Přidejte mouku s práškem do pečiva...
více o Citronová babeta
Nejprve si připravíme těsto. V míse smícháme mouku, prášek do pečiva a sůl. Rozdrobíme máslo a prsty vytvoříme drobenku. Postupně přidáváme po lžících...
více o Empanadas
Jáhly vyprat 3-4x v čisté vodě, ve sklenici se šroubovacím víčkem, pak scedit přes sítko. V hrnci se silnostěnným dnem ohřát 300 ml nové vody, přidat...
více o Obložený chlum, základní recept
Cibule překrojíme napůl a pak nakrájíme na plátky (půlkolečka). Osmahneme ji zprudka na oleji až do hněda - udělá dobrou chuť. Před koncem přidáme na...
více o Pizza se špenátem, slaninou a vejcem
Umlít kroupy ve šrotovníku, nebo je utlouct v hmoždíři. Lze umlít do zásoby. Krupici namočit ve vodě 2,5 - 12 hodin ve sklenici se šroubovacím víčkem....
více o Hrachové pulmentum naruby, základní recept
Nedovolím si to nazvat Kimchi , ale chutná to rozhodně lépe než většina kupovaných "kimchi" v supermarketech. Variantu z bílého zelí jsem okoukala...
více o fermentované zelí (a la Kimchi)
Rebarboru omyjeme, oloupeme a nakrájíme na kousky.
Do hrnce nalijeme vodu, přivedeme ji k varu, vsypeme rebarboru a povaříme ji do úplného změknutí....
více o Rebarborový sirup s medem a citronem
Listové těsto rozválíme na pomoučené ploše na plát silný asi 3 mm a rádýlkem ho nakrájíme na proužky přibližně 2 cm široké. Jednotlivé proužky těsta...
více o Kremrole
Rýži uvaříme dle návodu.
Na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek na plátky se solí. Přidáme na kostičky nakrájenou červenou papriku a...
více o Náplň do tortill 2
Vejce s cukrem vyšleháme do husté pěny. Ručně vmícháme prosátou hladkou mouku a nakonec olej. Těsto nalijeme do formy a pečeme v troubě vyhřáté na 165...
více o Punčový řez
Smíchat mouku, sůl a 45 ml vody dohromady pro nasáknutí mouky (asi 20 minut). Zamíchat vidličkou vejce. V 95 ml teplé vody rozmíchat cukr a kvasnice....
více o Kukuřičný vdolek kynutý, základní recept
V míse 1-1,2 l smíchat mouku, sůl, skořici, rozpuštěné máslo, žloutky a vodu. Nechat odstát 15 minut. Dále šlehat bílky se 3 zrnky soli 6-7 minut na...
více o Špaldový šmorn (trhanec), základní recept
1 hodinu před vařením smíchat mouky v 0,25 l nádobě. V 0,5 l nádobě v 300 ml studené vody kvedláním rozmíchat z mouk záklechtku. Mouky samy skoro...
více o Vodová ančka (žitná kaše), základní recept
Loupaný hrách namočíme na 5 - 12 hodin do 0,35 l sklenice se studenou vodou. Loupanou rýži namočíme na 0,5 - 12 hodin do sklenice se studenou vodou....
více o Matar dal khichdi falešný, základní recept
Loupanou rýži namočíme na 0,5 - 12 hodin do studené vody. Pouze slijeme vodu přes sítko. Vaříme ze studené vody 850 ml v hrnci se silnějším dnem. Před...
více o Ryžogalo falešné, základní recept
Fazole namočíme na 5-12 hodin do 0,35 l sklenice s vodou. Loupanou rýži namočíme na 30 minut do studené vody, včetně vyprání. 10 minut po namočení...
více o Gallo pinto karibské, základní recept
Zázvor oloupeme a nakrájíme na kousky.
Omyté citrony rozkrojíme a vymačkáme přes dlaň, abychom zachytili pecky.
Veškeré suroviny dáme do misky a...
více o Ginger shot
Ananas oloupeme a nakrájíme na kostičky. Omyté jahody rozkrojíme napůl.
Do džbánu nasypeme ovoce, lístky bazalky, led a přidáme 2 čajové lžičky...
více o Antistresový drink
Omytý citron rozkrojíme a vymačkáme přes dlaň.
Do hrnečku s 0,2 dl horké vody vložíme sáček s čajem a necháme louhovat.
Do džbánu s 1,5l vody přidáme...
více o Detoxikační drink
Namočit přebraný hrách na 5 - 12 hodin, hnědou rýži namočit na 5 - 12 hodin zvlášť. Po namočení vyprat rýži 1x.
Do 600 ml vařící osolené vody nasypat...
více o Riži-piži (rizoto), základní recept
Žloutky s cukrem vyšleháme do pěny, po lžících přidáváme mouku s kypřícím práškem, vodu, ořechy a citronovou kůru. Nakonec vmícháme ušlehaný sníh z...
více o Velký ořechový dort
Špagety v tenké vrstvě namočit v malém množství vody v pekáčku nebo na pečícím plechu na 20 - 30 minut. Déle ne, nepřijaly by sůl z vody.
10 minut po...
více o Progresivní špagety, základní recept
32 hodin před jídlem namočit suchou kukuřici do 200 ml studené vody ve sklenici se šroubovacím víčkem na 12 hodin. Zvětší objem asi na 1,5 násobek....
více o Nixtamalizovaná kukuřice, základní recept
Utlouct ječné kroupy v hmoždíři, nebo je umlít ve šrotovníku. (Lze umlít do zásoby na 2 měsíce). Namočit na 5 - 12 hod ve sklenici se šroubovacím...
více o Ječná kaše s luštěninami, základní recept
Hrách namočíme sypáním do studené vody na 5 - 12 hodin ve sklenici se šroubovacím víčkem. Vypereme 2 x, jednou v nové vodě a sebereme pěnu z hladiny....
více o Jáhlová kaše s hrachem, základní recept
Černou čočku namočte přes noc do vody. Pak ji slijte, vložte do tlakového hrnce s 1,6 l vody, přidejte omyté fazole a 2 lžičky soli. Vařte v tlakovém...
více o Dal Makhani
Do mísy nasypeme mouku, droždí, sůl a kmín a důkladně promícháme. Přilijeme vodu a vypracujeme těsto. Zakryjeme ho utěrkou a necháme 8 - 12 hodin...
více o Domácí chleba bez hnětení
Vejce s cukry vyšleháme do pěny, přilijeme olej s vodou, nakonec vmícháme mouku smíchanou s kypřícím práškem, kakaem a ořechy. Hotové těsto nalijeme...
více o Pribináčkové řezy
Den předem naložte cibuli. Nakrájejte ji na kolečka, dejte do cedníku, spařte vroucí vodou a vložte ji do uzavíratelné sklenice. Do kastrůlku dejte...
více o Marinované cukety s citronovým tvarohem
V rendlíku přivedeme k varu vodu s olejem a špetkou soli. Jakmile se začne směs vařit, vsypeme mouku. Hmotu důkladně mícháme. Když se přestane lepit...
více o Mini věnečky