Vejce vyšleháme s moučkovým cukrem do pěny. Za stálého míchání přidáváme rozpuštěné máslo a smetanu ke šlehání. Prosátou mouku smícháme s kypřícím...
více o Šťavnatý jablečník
Prosátou mouku smícháme se špetkou soli. Droždí se lžičkou krystalového cukru rozmícháme ve vlažném mléku a vlijeme do mouky. Přidáme olej, vejce a...
více o Jablečník s polevou
1) Do vlažné vody si rozdrobíme droždí, přisypeme cukr a necháme vzejít (zhruba 15 minut).
2) Přidáme mouku se solí, olej a vykynutý kvásek.
3) Těsto...
více o Pizza Quattro Formaggi
Toto jídlo je časově náročné, ale velice chutné. Dejte si pozor, abyste měli vše dodělané najednou. Carvery od slova "carve" - porcovat maso.
Maso si...
více o Anglická pečeně (Carvery)
Žloutky utřeme s cukrem do pěny. Přidáme změklé máslo, prosátou mouku s kypřícím práškem, špetku soli a vypracujeme vláčné těsto. Rovnoměrně jej...
více o Koláč s tvarohem a jablky
Očištěnou mrkev nastrouháme a šťávu trochu vymačkáme. Mandle nadrobno nasekáme a nasucho jemně opražíme (pozor, ať nezhořknou) - mám vyzkoušeno, že je...
více o Sladký mrkvový chlebíček
Z bílků ušleháme tuhý sníh. Žloutky vymícháme s polovinou cukru do pěny. Změklé máslo smícháme se zbylým cukrem a postupně vmícháme do žloutkové pěny....
více o Citronové řezy s ořechy a čokoládou
Na rozpálený olej dáme nakrájenou cibuli, kterou osmahneme dozlatova - až hněda (ale nespálit), přidáme maso nakrájené na kostky, které orestujeme a...
více o Kuřecí guláš na černém pivu s knedlíkem
Na oleji zpěníme nakrájenou cibulku a nahrubo nastrouhanou mrkev. Přidáme koření a zalijeme litrem vody, osolíme a vaříme doměkka. Rozmixujeme. Směs...
více o Orientální mrkvová polévka
Špagety uvaříme al dente. Scedíme.
V misce smícháme olej, parmazán a citronovou šťávu na hladkou kašičku. Přidáme ke špagetám a pořádně promícháme....
více o Spaghetti al limone
Brambory oloupeme, rozkrojíme na dvě půlky. Zapékací velkou mísu vymažeme olivovým olejem a vložíme do ní brambory. Dáme péct do změknutí přiklopené...
více o Bramborové lodě
Nejprve si připravíme zmrazený špenát, já ho dávám na pánev, zakápnu troškou vody. Až se plně rozmrazí, vypnu. Nechám vychladnout, poté vymačkám vodu....
více o Slaný listový závin
Na trošce oleje necháme zesklovatět pokrájenou cibuli, ke které přidáme orestovat pokrájenou slaninu (šunku) a ke konci i nastrouhaný česnek. Do hrnce...
více o Fazolkové těstoviny
Rozpustíme máslo v malém kastrolku a přidáme drobně pokrájenou cibuli a pokrájené houby, které necháme krátce podusit.
Do mísy dáme nastrouhané...
více o Houbové karbanátky s pečeným masem
Ovarovou plec ze všech stran nasolíme a necháme přes noc odležet.
Do pekáče dáme pokrájenou cibuli a nasekaný česnek, přidáme cca 1 dcl vývaru nebo...
více o Cibulovo-česneková plec
Maso nakrájíme proti vláknu na menší kousky, osolíme, oprepříme a obalíme v hladké mouce.
Na pánvi rozškvaříme špek nakrájený na kostičky (kdo nemá...
více o Kuřecí prsa na česneku
Játra si nakrájíme a můžeme je namočit do mléka, pokud je chceme měkčí. Dále si nakrájíme na kostičky cibuli, anglickou slaninu, salám.
Na sádlo nebo...
více o Játra na cibulce
Připravíme si hotový vývar a necháme ho vychladnout. Mezitím si ze dvou lžic másla a hladké mouky připravíme v kastrolku tmavou jíšku, kterou zředíme...
více o UHO
Kořenovou zeleninu nakrájíme nadrobno, osmažíme na cca polovině másla dozlatova, zalijeme asi do poloviny hrnce vodou, a přivedeme do mírného varu....
více o Drdličková polévka
Troubu předehřejte na 180 °C. Olej rozpalte ve velké pánvi, nejlépe s nepřilnavým povrchem. Přidejte česnek, houby a slaninu a opékejte 5 minut do...
více o Pečené špenátové rizoto
Uvařenou oloupanou řepu nastrouháme nahrubo a smícháme se zakysanou smetanou. Osolíme a opepříme dle chuti.
Je výborná na čerstvý chléb, jednohubky...
více o Pomazánka z červené řepy III.
Tortellini uvaříme dle návodu.
Očištěnou mrkev nakrájíme na kolečka. Žampiony a cibuli nakrájíme nadrobno. Česnek prolisujeme.
Rozehřejeme máslo....
více o Tortellini se zeleninou
Připravíme si buď čerstvé ovoce, nebo necháme okapat kompotované.
Odměřené množství mouky, cukru, vanilkový cukr a prášek do pečiva nasypeme do jedné ...
více o Rukcuk ovocná buchta
MASOVÁ SMĚS
Maso nakrájíme na kostky, smícháme se solamylem, solí, pepřem, worchesterem a sojovkou. Necháme ho v lednici naložené a mezitím si...
více o Bramboráčky s masovou směsí
Základ zeleninového vývaru:
zelenina – rajčata, paprika, brambory a cibule. Dle chuti a toho, co máme zrovna doma. Pak můžeme přidat i další zeleninu,...
více o Zeleninová polévka se smetanou
Namočené fazole slijte a v nové vodě uvařte doměkka. Nahrubo je rozmixujte s trochou tekutiny, prošlehejte s ořechy, dochuťte, přidejte celer a cibuli...
více o Fazolová polévka (Lobio)
Vejce rozšleháme, osolíme a přidáme mléko, osolíme a opepříme. Usmažíme z nich alespoň 4 omelety. (Mně osobně se vždycky trhají, tak tam přidám...
více o Asijská plněná omeleta
Na oleji zlehka osmažíme cibulku, přihodíme maso, osolíme a opepříme. Asi po 5 minutách přidáme vývar a vaříme, dokud maso nezměkne.
Potom přidáme...
více o Rizoto s vepřovým masem
Uvařené maso nakrájejte na menší kostičky. Do větší mísy dejte pečivo. Zalijte je vlažným vývarem.
V jiné misce spolu utřete žloutky a máslo,...
více o Velikonoční nádivka dle časopisu F.O.O.D.
Špagety dáme do osolené vroucí vody, po změknutí zamícháme a necháme vařit na mírném plameni bez pokličky zhruba 10-12 minut, dokud nebudou al-dente....
více o Špagety s olivami - dražší verze
Rybu osušte, osolte, opepřete a pokapejte citronovou šťávou. Mrkev očistěte a rozkrojte na polovinu, menší nechte celé. Kapustu nasekejte na tenké...
více o Salát z kapusty s treskou
Brambory uvařte i se slupkou doměkka. Vejce vařte v osolené vodě 7 minut.
Poté vše slijte a vychladlé oloupejte a nakrájejte na poloviny. Ve větší...
více o Bramborový salát s vejci
Zelí omyjte a nasekejte na tenké nudličky, cibuli nakrájejte na kolečka. V míse smíchejte s jogurtem, olejem, citronovou šťávou, osolte, opepřete a...
více o Sendviče se šunkou a zelným salátem
Smíchejte ocet s mlékem a nechte "kysnout" asi 5 minut.
Do mísy dejte mouku, cukr, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl a dobře smíchejte. Přidejte...
více o Nadýchané americké lívance
Kuřecí prsa naklepu, rozříznu a naplním nivou, zabalím a propíchám párátky, aby závitky držely. Závitky posolím, opepřím, okořením - koření na kuře....
více o Kuřecí závitek s nivou
Na oleji osmažíme najemno nakrájenou cibuli dozlatova, vložíme na nudličky nakrájené maso, přidáme masox, sůl a pepř. Zalijeme 1/2 - 3/4 litrem vody a...
více o Tabako
Plátky masa osolíme, opepříme a posypeme mletou paprikou, pak ponecháme v chladu.
Nakrájíme si najemno kyselou okurku, cibuli a anglickou slaninu,...
více o Krkovička po cigánsku
1. Nejprve spařte a oloupejte rajčata. Nařízněte je křížem a ponořte je do vařící vody, asi tak na 20-30 sekund. Poté je prudce zchlaďte v ledové vodě...
více o Spaghetti pomodoro
Oškrábeme brambory a nakrájíme je na menší kostky. Vaříme 10 minut v osolené vodě a přidáme pokrájené zelí i s nálevem, takto vaříme dalších 10-20...
více o Maďarská zelná polévka
Uvařené brambory nastrouháme a smícháme s moukou, krupičkou, olejem, solí a vajíčky. Uděláme těsto a vytvoříme 4 pěkné knedlíky.
Dáme je do vroucí...
více o Bramborový knedlík podle norem
Do kastrůlku dejte na 2 minuty vařit rýžové víno, vývar, 50 ml vody, sójovou omáčku, cukr, bobkový list a zázvor. Zahustěte škrobem rozmíchaným v...
více o Terijaki ze svíčkové
Maso nakrájejte na stejně velké plátky, promíchejte s dalšími přísadami a nechte v chladu několik hodin, lépe přes noc, marinovat.
Na kořenicí pastu...
více o Grilované kuře v kokosu
1. Žampiony necháme okapat a poté nakrájíme na proužky, stejně tak pokrájíme salám a vajíčka a vše dáme do mísy.
2. Cibuli nakrájíme na kostičky a...
více o Babiččin žampionový salát
Do velkého hrnce napustíme vodu a vložíme 2 omyté kuřecí čtvrtky, které necháme pod pokličkou 25 minut vařit.
Mezitím si nakrájíme do misky cibuli na...
více o Kuřecí vývar II.
Nakrájíme rajčata na menší kousky a dáme vařit s necelým hrnkem vody, než změknou, zhruba 15 minut. Poté je scedíme a protlak dáme stranou.
Na mírném...
více o Omáčka z čerstvých rajčat
Nejprve oloupeme brambory a dáme je vařit. Trochu je posolíme a vaříme 20 minut. Žampiony pečlivě okrájíme a omyjeme. Potom je nakrájíme na tlustší...
více o Smažené houbové plátky
Z másla, vejce a dalších surovin vypracujte hladké, pevné těsto a zabalené do fólie je nechte asi hodinu v chladu.
Na krém utřete máslo (například v...
více o Křehké sušenky s krémem