Brambory a řepu nakrájíme na malé kostičky. Rozehřejeme máslo a řepu s brambory v něm promícháme. Přidáme osolenou vodu a vaříme do změknutí. V...
více o Polévka z řepy
Tradiční francouzská bageta je náročná na přípravu, co se času týká. Ovšem pokud chcete dosáhnout perfektního výsledku, nelze čas nijak ošidit....
více o Francouzská bageta
Mleté maso dáme do mísy, přidáme nastrouhané nebo rozmixované rohlíky, které zalijeme mlékem. Přidáme vejce, pepř, sůl, česnek, tymián, rozmarýn a...
více o Bylinkové šištičky (karbanátky)
Do mísy nasypeme mouky s cukry a solí, promícháme, uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, přidáme žloutky, rum, vlažné mléko a máslo....
více o Buchty, koláče, záviny se „šimlem“
Brambory a dýni nakrájíme na stejné kousky a dáme vařit do vody společně s nastrouhaným zázvorem. Osolíme a uvaříme doměkka.
Scedíme, přidáme máslo,...
více o Bramborovo-dýňové pyré
Příprava špízu:
Nakrájíme si vepřové a kuřecí maso na malé kousky, potom si nakrájíme sýr a šunkový salám. Připravíme si špejle a začneme na každou...
více o Maso na špízu s bramborami a tatarkou
Pokrájené brambory dáme do hrnce, zalijeme vývarem (cca 400 ml), přidáme pokrájenou cuketu (dýni), sůl, muškátový květ a vaříme doměkka. Po uvaření...
více o Cuketová (dýňová) polévka se sýrem
Kozí rohy omyjeme, stopky neodkrajujeme, pouze zkrátíme. Rohy naskládáme do čistých sklenic, nejlépe širších, protože se do nich lépe zkroucené...
více o Kozí (beraní) rohy - sterilované
Rýži propláchneme a dáme vařit obvyklým způsobem, jen přidáme do vody kromě soli ještě kari koření (dobrá je směs kari + česnek).
Mezitím nakrájíme...
více o Kari rizoto s kuřecím masem a kukuřicí
Brambory nastrouháme nebo rozmačkáme do mísy, přidáme jemně nastrouhaný sýr (výraznější je lepší), zasypeme moukou s kypřidly, solí (s tou opatrně,...
více o Bramborovo-sýrové placičky nebo vafle
Cuketu, špekáčky, papriku, cibuli, slaninu (lze i lilek, dýni, patizon, kukuřici, hlívu...) pokrájíme na zhruba stejně velké kousky, kolečka, dílky a...
více o (nejen) Cuketové špízy
Mouku smícháme s cukry, solí a kypřidlem. Přidáme olej, vejce a mléko. Vše řádně promícháme, těsto nalijeme do vymazaného a vysypaného vyššího plechu...
více o Borůvkový koláč II. - jednoduchý a výborný
Základní verze: zakysanou smetanu dáme do misky, přidáme pokrájené tvarůžky (syrečky), promícháme, nandáme do sklenice a necháme v chladnu alespoň dva...
více o Smetanové tvarůžky (syrečky)
Nálev svařit a nechat lehce vychladnout. Hříbky pokrájet, dát do hrnce, zalít vodou a nechat povařit cca 5 minut, po uvaření scedit a pořádně...
více o Hřibová čalamáda tety Liduš
Kuře zbavené vnitřností omyjte a potřete olivovým olejem - budete potřebovat asi polovinu uvedeného množství.
Všechno koření rozmělněte v hmoždíři ...
více o Kořeněné pečené kuře s pečenými bramborami
Sýr nastrouháme najemno, salám nahrubo, starší rohlíky rozmixujeme nebo nastrouháme na hrubém struhadle. Vše v míse promícháme, přidáme mléko s vejci,...
více o Smažák bez prskání - sýrové placičky
Na sádle nebo oleji necháme společně s pokrájenými párky zesklovatět cibuli, přidáme nastrouhanou zeleninu a ještě krátce smažíme. Přidáme osmažit na...
více o Frankfurtská polévka s hlívou
Droždí rozdrobíme do misky, zasypeme troškou cukru, OPATRNĚ zalijeme trochou vody a na teplém místě necháme odpočinout.
Máslo, zbytek cukru a vajíčka...
více o Bezlepkový mazanec
Červenou řepu a mrkev oloupeme a nastrouháme do velké mísy, potom omyjeme a nakrájíme nadrobno čínský salát, osolíme, opepříme a máme hotovo....
více o Ruský salát
V jedné misce smíchejte mouku a papriku. V druhé misce rozšlehejte vejce se solí a mlékem.
Cuketu omyjte, nakrájejte na plátky 0,5-1 cm široké. Obalte...
více o Cuketové smaženky
Smícháme zakysanou smetanu, vajíčka a rozpuštěné máslo. Do této směsi všleháme mouku prosátou s kypřicím práškem, solí a pepřem.
Do tuhého těsta...
více o Muffiny s klobáskou a jarní cibulkou
Hrášek krátce povařte v zeleninovém vývaru. Přidejte na plátky nakrájený stroužek česneku a rozmixujte tyčovým mixérem. Dochuťte solí a pepřem,...
více o Hrášková polévka - jednoduchá
Na rozehřátý olej přidáme cibuli. Mícháme ji tak dlouho, dokud úplně nezhnědne (pozor - nesmí být černá). Poté přidáme na menší kostičky nakrájené...
více o Vepřová omáčka s žampiony
Na oleji zpěníme cibuli a přidáme na kostičky nakrájený Gothajský salám (můžete nahradit buřtem, párkem, klobáskou...). Dále přidáme masox, červenou...
více o Buřtguláš trochu jinak
Zeleninu nakrájíme na kostky, přidáme česnek, jogurty, bryndzu, jalapeňos, poté dochutíme a konzumujeme s pečivem. :o)...
více o Slovensko-mexický salát
Papričky omyjte a nechte oschnout nebo vysušte papírovou utěrkou. Na pánev nalijte olivový olej (asi 0,5 - 1 cm) a nechte rozehřát. Když je olej...
více o Papričky Padrón - tapas
Vepřové maso a slaninu nakrájejte na kostky. Na oleji orestujte nakrájenou cibuli, nasekaný česnek a slaninu. Přidejte maso, osolte, opepřete a...
více o Vepřový kotlík s fazolemi
Smíchejte v misce olej s uvedeným kořením a naložte do něj játra. U drůbežích stačí několik hodin marinování, u vepřových bych je nechala déle. Dejte...
více o Játra na gril
Dáme vařit rýži.
Orestujeme cibuli, se kterou necháme podusit zeleninu a houby, okořeníme podravkou.
Přidáme uvařenou rýži, promícháme.
Smetanu...
více o Krémové rizoto s houbami
Uvaříme brambory. Vychladlé je nakrájíme na kostky.
Cibuli osmahneme, přidáme brambory, okořeníme a restujeme do zezlátnutí. Poté je přendáme do...
více o Brambory s tuňákem
Dáme si vařit těstoviny.
Na pánvičce rozpálíme trochu oleje, na kterém osmahneme cibuli a maso, které okořeníme dle chuti (já použila koření na kuře),...
více o Bohatý pekáček s masem a květákem
Mouku, cukr, sůl a droždí dejte do mísy. Poté zalijte droždí mlékem, následně chvilku počkejte. Dále přidejte kůru z citrónu, máslo a med.
Nyní rukama...
více o Pocky
Očištěnou rebarboru nakrájíme na kostičky, zasypeme cukrem a necháme ji pustit šťávu.
Z uvedených přísad zpracujeme těsto, těsně před pečením ho...
více o Rebarborový koláč s pudingem
Do mouky přidáme sůl, žloutky a rozpuštěnou vychladlou heru. Vymícháme a přidáme kvásek, připravený z mléka, cukru a droždí. Těsto vymícháme dohladka...
více o Borůvkové vdolečky
Lilek nakrájíme na centimetrové plátky, osolíme a necháme stranou, až se vysráží přebytečná voda. Následně je otřeme papírovým ubrouskem od vody. Poté...
více o Těstoviny Alla norma
Dáme si vařit rýži. Filé nakrájíme na kostky, hodíme do misky, kde promícháme s kořením na ryby. Na oleji osmahneme cibulku, přidáme filé, orestujeme....
více o Rýže se špenátem a rybou
Nerozmrazený hrášek vaříme 4-6 minut ve vývaru a rozšleháme či rozmixujeme. Těstoviny uvaříme v osolené vodě. Šunku nakrájíme, bazalku opereme,...
více o Těstoviny s hráškovým pyré
V hrnci na oleji orestujte nasekanou šalotku s česnekem, přidejte polovinu svazku bazalky, rajčata, protlak, sůl a pepř. Promíchejte a vařte na mírném...
více o Pappa al pomodoro (rajčatová polévka)
Větší brambory omyjeme ve slupce, vysušíme a rovnoměrně po celé bramboře uděláme dírky vidličkou. Poté brambory potřeme ze všech stran olejem (kůrka...
více o "Anglické" brambory se sýrovou omáčkou
Cuketu najemno nastrouháme, vodu nevymačkáváme. Cibuli nakrájíme a orestujeme na oleji. Poté přidáme cuketu, kterou poté osolíme, opepříme, případně...
více o Pikantní cuketové lasagne
Kroupy dáme do mísy, přidáme pokrájené brambory, cibuli, plátky klobásy, česnek, lečo (asi 3/4 litru), smetanu, osolíme a opepříme. Vše dobře...
více o "Krupník" - kroupy s klobásou a lečem
Maso opatrně prokrojíme, ale nedokrojíme, uděláme do něj hlubokou kapsu. Osolíme. Do plátku šunky zabalíme čtvrtku mozzarelly s cca třemi lístky...
více o Kapsy s mozzarellou a bazalkou - minutka
Těstoviny uvaříme dle návodu v osolené vodě se lžící oleje, pak scedíme a smícháme s houbovou směsí.
Mezitím si připravíme houbovou směs: plátky...
více o Houbařské těstoviny II.
Předvařený květák scedíme, necháme okapat, hrubě pokrájíme. Na másle osmažíme cibuli dosklovata, přidáme pokrájenou hlívu, česnek a slaninu, nejprve...
více o Hlíva s květákem na mozeček nebo zapečená
Cuketu nastrouháme do mísy, smícháme s nastrouhaným česnekem, majoránkou, drobně pokrájenou uzeninou, opepříme, osolíme a promícháme. Necháme odležet...
více o Cuketové placičky (nejen) s vločkami