- podélně rozkrojené lilky bez konců nakrojíme šikmými zářezy v dužině a pokapeme olejem, pečeme na 190°C do změknutí (cca 45 minut - záleží na tom,...
více o Melitzanosalata - řecký lilkový předkrm
Kkorpus:
- nastrouháme mrkev
- smícháme se všemi ingrediencemi na korpus
- vylijeme do kulaté (průměr 28 cm) vysypané formy a pečeme v předehřáté...
více o Mrkvový dort s hřebíčkem
Brokolici si nachystáme na růžičky, dáme vařit do osolené vody a vaříme do měkka. Těstoviny (nejlépe široké nudle - tagliatelle) uvaříme dle návodu....
více o Brokolicové tagliatelle
Na másle si orestujeme cibulku a přidáme kuřecí játra.
Až jsou játra skoro dozlatova, přidáme bílé víno, počkáme pár minutek, až se nám odpaří alkohol...
více o Domácí kuřecí paštika
Cibulku nakrájíme nadrobno a spolu se všemi ingrediencemi smícháme, dochutíme solí, pepřem a pár kapkami citronu a můžeme podávat.
Nejlépe servírovat...
více o Tuňáková pomazánka s kukuřicí
Na pánvi si zahřejte olej a přidejte cibuli, česnek, mrkev a celer, za stálého míchání (6 minut) počkejte, dokud zelenina nezměkne. Přilijte víno a...
více o Kuřecí zapečené s rajčaty a mozzarellou
Dýni si nakrájím i se slupkou na menší kostičky, které zlehka opražím na másle. Zaliji horkou vodou a vařím do měkka.
Až je dýně měkká rozmixuji...
více o Krém z dýně hókaidó
Cibulku nakrájím na drobné kousky. Mrkev, salám a nakládačky nastrouhám na jemném struhadle, vše smíchám.
Ochutím ďábelským kořením, solí, pepřem,...
více o Mrkvovo-salámová pomazánka
Špagety uvaříme dle návodu na obalu a odstavíme.
Orestujeme si cibuli a přidáme mleté maso, osmažíme, osolíme, opepříme a přidáme rajčata. Směs...
více o Zapečené špagety s mletým masem
Pekáč vymažeme sádlem nebo vytřeme olejem. Do pekáče nasypeme hrubě pokrájené cibule a nasekaný zázvor. Na ně naskládáme dobře nasolené, okmínované...
více o Pečené vepřové ocásky (nejen) s bramborami
Na trošce oleje osmažíme větší pokrájenou cibuli dorůžova, přidáme na kostky pokrájené, osolené a opepřené krůtí maso a smažíme do zlatova. Pak...
více o Bylinkový krůtí guláš se žampiony
Fazolky krátce spaříme ve vroucí osolené vodě a scedíme. Maso pokrájíme na plátky, po stranách nakrojíme, aby se při smažení nezkroutilo, naklepeme,...
více o Přírodní plátek s fazolkami
Uvařené brambory doměkka scedíme, rozšťoucháme a necháme trochu zchladnout. Pak přidáme vejce, sůl a tolik mouky, abychom měli kompaktní vláčné těsto,...
více o Bramborové placky s dipem z řepy
Na rozpálené pánvi s troškou oleje si zprudka (nerozdusit!) osmažíme pokrájenou cuketu, cibuli a papriku dozlatova, kterou na závěr smažení ochutíme...
více o Bezmasá (nejen) zeleninová směs
Brambory nastrouháme na jemném struhadle do mísy. Pokud mají brambory hodně šťávy, slijeme ji. Přidáme vejce, nastrouhaný česnek, pepř, majoránku, a...
více o Bramboráky se zelnou směsí
Maso pokrájíme na nudličky či kostky, osolíme, opepříme a na oleji osmažíme dozlatova. Do výpeku dáme (jen velmi krátce!) osmažit uzenou sušenou...
více o Masovo-papriková směs
Brambory pro dva oloupeme, pokrájíme a uvaříme v osolené vodě doměkka, scedíme.
Libovolnou, námi oblíbenou sezónní zeleninu (fazolky, papriky, cukety....
více o Chalupářova vepřovka s bramborem a zeleninou
Vepřový bůček pokrájíme na slabší (cca 1 cm) plátky, které dáme na plech, osolíme, zaprášíme paprikou, okořeníme dle chuti chilli pastou, česnekem,...
více o Kořeněný paprikový bok
Na malém množství tuku osmažíme na pánvi drobně pokrájenou papriku a slaninu. Na konci smažení přidáme krátce osmažit nastrouhaný stroužek nebo dva...
více o Těstovinová smaženice
Množství záleží na počtu osob.
Vepřový bůček můžeme použít s kůží (bude se nám hůř krájet, ale více křupat) nebo bez kůže.
Bůček pokrájíme ostrým...
více o Vepřové chipsy
Na rozpuštěném másle s olejem osmažíme cibuli dorůžova. Fazolky krátce spaříme v osolené vodě, scedíme. Po osmažení cibuli zaprášíme moukou a za...
více o Fazolky na smetaně s koprem - sladkokyselé
Na rozpuštěném másle s olejem osmažíme směs zeleniny se sušenými houbami, které jsme v dlaních promnuli na menší kousky. Po osmažení přidáme...
více o Zeleninová bramboračka
Romadur nastrouháme do misky (stačí nastrouhat jen tvrdší povrch, zbytek rozmačkáme vidličkou). Přidáme pokrájenou bílou část z jarní (lahůdkové)...
více o Jednoduchá pomazánka s Romadurem
Mouku smícháme v míse se solí a citronovou kůrou, uprostřed uděláme důlek, do něj rozdrobíme droždí, na droždí nasypeme vanilkový cukr a zalijeme...
více o Jablečné / Hruškové kynuté knedlíky
Mléko si metličkou vyšleháme s moukou, solí a vejci. Směs necháme stát a odpočívat cca půl hodiny. Pak na rozpáleném oleji smažíme tenké slabé placky...
více o Palačinky se zelnou směsí
Krkovičku mírně naklepeme a po stranách na několika místech nařízneme, aby se nám při smažení, pečení či grilování nekroutila.
Z oleje, papriky,...
více o Gurmánská krkovička
Segedín:
Na trošce tuku osmažíme dorůžova pokrájenou cibuli. K cibuli přidáme na kostky pokrájený osolený a opepřený bůček, rozmáčknutý česnek,...
více o Segedín s knedlíkem po našem
Není lžíce jako lžíce a tak se množství krupičky může o něco málo lišit (dáváme rovné, nikoliv přeplněné), ale to se dá dost dobře regulovat drobným...
více o Jemná krupicová kaše - pohádka mládí
Oloupanou uvařenou řepu nastrouháme do mísy na jemném struhadle společně s česnekem, osolíme, opepříme a dobře promícháme. Pak už jen vmícháme...
více o Česneková pomazánka z červené řepy
Cibuli na trošce oleje nebo na másle osmažíme dorůžova. Přidáme krátce osmažit i pokrájenou slaninu s česnekem. Do směsi vmícháme špenát, osolíme,...
více o Jednoduché špenátové špecle
Mléko (jeden litr) se solí uvedeme k varu. Rýži přebereme, propláchneme a přidáme do mléka společně s máslem, vanilkovým cukrem a citronovou kůrou....
více o Hruškový / Jablečný rýžový nákyp
Mouky smícháme v míse se solí a uprostřed uděláme důlek, do kterého dáme žloutek, rozdrobíme kostku droždí, kterou posypeme cukrem a zalijeme mlékem....
více o Škvarkové placky s jogurtem
Panna cotta: mléko + vanilka = svařit, mezitím si necháme želatinu nabobtnat, smetanu + cukr + sůl = vyšlehat.
Až bude mléko svařené, necháme trochu...
více o Panna cotta s ostružinovou omáčkou
Na rozpáleném tuku osmažíme pokrájenou cibuli dorůžova. Pak vložíme osmažit z obou stran i naklepané a po stranách nakrojené, osolené a opepřené...
více o Bylinkové kotlety na houbách
Mleté maso ochutíme námi oblíbenou kořenící směsí a solí nebo pepřem, česnekem, majoránkou. Přidáme vejce, vodu, bílou jemně nasekanou část cibulek a...
více o Cibulkové karbanátky (sekaná)
Lilek omyjeme a nakrájíme na kostičky. Kuřecí nakrájíme na kousky, můžeme použít jak prsní, tak stehenní. Maso jemně nasolíme.
Přípravíme si pánev o...
více o Dušený lilek s kuřecími kousky a sýrem
Plátky krkovice naklepeme, po stranách na několika místech nakrojíme, aby se nám nekroutily při smažení, osolíme, opepříme a zprudka na rozpálené...
více o Papriková krkovička
Palice česneku rozložíme na stroužky, které oloupeme.
Plátky masa nebo medailonky naklepeme, po stranách nakrojíme, aby se při smažení nekroutily,...
více o Česneková minutka
Pokrájenou slaninu osmažíme společně s cibulí dorůžova. Přidáme maso, vše promícháme a smažíme do té doby, než se nám vysmaží přebytečná šťáva z masa...
více o Mleté maso se zeleninou II.
Rýži si přebereme, propláchneme a dáme do hrnce s vroucím mlékem (cca 1,2 litru), solí a máslem (cca 50 gramů). Za občasného a později za stálého...
více o Jednoduchá mléčná rýže / rýžová kaše
Mouku nasypeme do mísy a smícháme s moučkovým cukrem a solí. Uprostřed uděláme důlek, do něj rozklepneme vejce, rozdrobíme droždí, nasypeme vanilkový...
více o Angreštové / rybízové knedlíky
Mouku nasypeme do mísy, smícháme s moučkovým cukrem a solí. Uprostřed mouky uděláme důlek, do něj rozklepneme vejce, rozdrobíme droždí, přisypeme...
více o Malinové / ostružinové knedlíky
1. Troubu předehřejeme na 190°C.
2. Smícháme mouku s kypřícím práškem a solí.
3. Vejce vyšleháme do pěny, přidáme cukr, kafe, vanilkovou esenci a...
více o Sušenky brownies
Mléko dáme vařit se solí, vanilkovým a krupicovým cukrem. Přebranou rýži propláchneme a nasypeme do horkého mléka. Za stálého míchání vaříme do měkka,...
více o Jednoduchý rýžový nákyp se švestkami
Bramborákové těsto si můžeme připravit podle svého osvědčeného receptu a nemusíme se striktně držet uvedeného receptu. Někdo zahušťuje strouhankou,...
více o Kuře pečené na bramboráku
Mouku nasypeme do mísy. Přisypeme vanilkový cukr, sůl, citronovou kůru a promícháme. Uprostřed uděláme důlek, do něj rozdrobíme droždí, přisypeme...
více o Švestkové buchty s drobenkou