Kůži vepřového boku nařízněte do mřížky. Hřebíček spolu se solí smíchejte a nadrťte v hmoždíři a vetřete do kůže.
V troubě rozehřáté na 185 °C pečte v...
více o Pečený bůček
Mouku smíchejte s tymiánem, česnekem, paprikou, solí a pepřem, přidejte pivo a důkladně promíchejte.
Cibule nakrájejte na asi 3 mm silná kolečka a...
více o Cibulové kroužky
Kuřecí maso pokrájíme na menší kostky nebo slabší nudličky, které osolíme a opepříme.
V pánvi s troškou rozpáleného oleje osmažíme za občasného...
více o Tortilla s kuřecím masem a špenátem
Do vlažného mléka dáme cukr a droždí aby trochu vzešlo. Mezitím do nádoby na hnětení dáme, mouky, sůl, kmín, olej.
Do vlažné vody přidáme ocet a pak...
více o Chléb typu Šumava
Kuřecí maso potřete prolisovaným česnekem, pořádně z obou stran osolte a opepřete. V pánvi s kovovou rukojetí zahřejte olej a kuřecí maso na něm z...
více o Salát frisée s fenyklem a kuřetem
Drobné červené řepy zbavte natě a oloupejte. Přiveďte k varu osolenou vodu a řepy do ní vložte. Krátce je povařte, aby změkly, ale zůstaly křupavé....
více o Salát se špenátem a kozím sýrem
Nejdřív připravte citronovou majonézu. Žloutky dejte do vysoké nádoby se lžící citronové šťávy, hořčičným semínkem a špetkou soli. Ponorným mixérem...
více o Ledový salát s okurkou a mátou
Mouku v míse smíchejte se solí, cukry, práškem do pečiva a přidejte nakrájené studené máslo. Prsty propracujte sypkou drobenku. Formy vymažte máslem a...
více o Tvarohový koláč s borůvkami
V široké míse rozložte filety kapra kůží dolů, zalijte je zahřátým octem se solí a nechte 20 minut odležet.
Brambory oloupejte, ale nechte je v celku....
více o Kapr namodro s bramborami
V robotu vyšlehejte změklé máslo s vejci, špetkou soli a cukrem. Přidejte tvaroh a větší část mléka. Míchejte. Postupně přidávejte mouku, ještě když...
více o Knedlíky s borůvkovým žahourem
Na másle orestujte očištěnou a nadrobno nakrájenou kořenovou zeleninu, poté přidejte houby spařené v horké vodě a zalijte vývarem.
Vařte do změknutí...
více o Jihočeská „pucková“ polévka
Na másle orestujte dozlatova nadrobno nasekanou cibuli. Zalijte ji vínem, přidejte šafrán a nechte zredukovat.
Poté vmíchejte nadrobno nakrájené houby...
více o Houbová paštika
Na velké pánvi s troškou oleje dáme smažit zprudka nejprve pokrájenou cuketu (i se slupkou) a papriku. Po osmažení přidáme pokrájený pórek a žampiony...
více o Kuřecí směs se šunkovou klobásou
Plátky krkovice naklepeme, osolíme, opepříme a po stranách nakrojíme, aby se při tepelné úpravě nekroutily. Cibuli osmažíme dosklovata a na ní dáme...
více o Krkovička na hrášku
Šalotky nasekejte najemno, česnek na plátky. Zpěňte na olivovém oleji a přidejte chilli s paprikou. Restujte, dokud šalotka nezměkne. Podlijte vínem a...
více o Sardinky v ostré rajčatové omáčce
Omytou a očištěnou zeleninu s oloupanými jablky zbavených jádřinců a zelenou natí pomeleme na masovém mlýnku a ve velkém hrnci pod poklicí podusíme...
více o Adžika - zeleninová pasta
Krekry namelte na mouku. Podle slanosti přidejte špetku soli a pepř.
Sardinky omyjte, osušte a zbavte hlav. Pak je podélně rozřízněte a vykostěte –...
více o Sardinkové escabeche
Sardinky očistěte a osolte. Cibuli nakrájejte najemno a na oleji opečte, pak v něm rozpusťte papriku a zalijte horkým vývarem. Přidejte bobkový list a...
více o Rossejat
Troubu zapněte na 180 °C, plech vyložte pečicím papírem.
Filety osolte, opepřete a rozložte na plech. Zakápněte je olejem. Bylinky nasekejte a...
více o Terina ze sardinek a paprik
Umíchejte hladký dip a uložte ho do ledničky.
Rybu z obou stran osolte, naložte do jogurtu a nechte alespoň 1 hodinu odpočinout v ledničce.
Mezitím...
více o Smažená treska v bylinkách s chipsy
Brambory důkladně očistěte a uvařte ve slupce. Slijte, osušte, podle velikosti rozčtvrťte nebo rozpulte. Troubu rozehřejte na 200 °C, plech vyložte...
více o Losos a krémové citronové brambory
Brambory oloupejte a v cedníku propláchněte studenou vodou. Osušte je a nakrájejte na silnější hranolky. Smažte je postupně ve vysoké vrstvě pořádně...
více o Fish and chips
Troubu předehřejte na 180 °C, zapékací mísu vymažte kouskem másla.
Kedlubny oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Z kapusty vyřízněte stonky a...
více o Gratinované kedlubny s kapustou
Kedlubny a jablko oloupejte a nakrájejte na tenké plátky, zakapejte pomerančem.
Fenykl nakrájejte natenko (jemné lístky odložte na zálivku). Ředkvičky...
více o Kedlubnový salát s fenyklem
Kedlubny oloupejte, nakrájejte na kostičky. Na másle zpěňte šalotku a kedlubnu, 2 minuty restujte. Přilijte vývar a při nižší teplotě poduste do...
více o Pizza s kedlubnou a chřestem
Kedlubny oloupejte,nakrájejte na plátky a uvařte. Sceďte a pětinu si odložte. Mladé lístky natě překrájejte, ředkvičky nakrájejte na tenké plátky. Ve...
více o Hovězí sendvič s nakládanými kedlubnami
Jáhly uvařte podle návodu na obalu. Z kedluben odkrojte vršek s lístky, zbytek oloupejte a 15 minut je povařte v osolené vodě.
Vyjměte a vnitřek...
více o Plněné kedlubny s cibulovou omáčkou
Vařené brambory ve slupce oloupeme, pokrájíme na plátky či nudličky a dáme do mísy. Použít můžeme i vařené brambory, které nám zbyly od oběda....
více o Bramborový salát s grilovanou zeleninou
Středně velké vychladlé brambory uvařené ve slupce oloupeme, můžeme je přepůlit nebo rozčtvrtit a pokrájíme je na slabé plátky, které dáme do mísy,...
více o Bramborový salát s okurkou a koprem
Vychlazenou očištěnou zeleninu krájíme na malé kousky, plátky, nudličky (nestrouhat!) a začneme zelím, které dáme pokrájené do mísy, zasypeme cukrem,...
více o Zelný salát se zeleninou
Podle návodu na obalu uvařte rýži a načechrejte ji vidličkou. Vejce uvařte natvrdo. Překrájené fazolky uvařte v osolené vodě doměkka, slijte je a...
více o Salát Nicoise s rýží
Troubu rozehřejte na 180 °C, plech vyložte pečicím papírem. Pečivo nakrájejte na větší kousky, zastříkněte olejem, osolte a ze všech stran opečte, asi...
více o Salát Caesar
Velká rajčata nakrájejte na plátky, drobná překrojte napůl.
Naskládejte je na talíře, proložte bazalkou a přidejte mozzarellu. Osolte, zakápněte...
více o Salát Caprese
Na pánvi rozehřejte olivový olej a krátce na něm orestujte nahrubo nasekaný česnek. Hned přidejte kuřecí maso nakrájené na menší kousky, dostatečně...
více o Španělská paella krok za krokem
Do kůže očištěné pražmy udělejte lehké zářezy tak, aby se pod ni dostala sůl, pepř i vůně kouře.
Ryby potřete olivovým olejem s nadrceným česnekem,...
více o Pražma na grilu se zeleninou
2 lžíce olivového oleje sůl a pepř 100 ml oleje smíchejte s rozmarýnem, tymiánem, nadrceným česnekem, citronovou kůrou, solí a pepřem.
Kotlety vložte...
více o Jehněčí kotlety na bylinkách
Z oleje, medu, balzamika a chilli vloček umíchejte zálivku.
Sýr halloumi nakrájejte na plátky o tloušťce asi 5 mm a nasucho ogrilujte z obou stran...
více o Halloumi z grilu na salátu
Očištěné krevety naložte s nasekaným koriandrem, mátou, šťávou z limetky a citronu, chilli papričkou, solí, pepřem a 100 ml olivového oleje.
Mezitím...
více o Krevety na grilu
V hrnci rozehřejte olivový olej, vmíchejte na kostičky nakrájené šalotky a mrkev. Osolte, opepřete a 5 minut restujte.
Přidejte nasekaný česnek,...
více o Toskánská fazolová polévka
Žloutek rozšlehejte s drceným česnekem, citronovou šťávou a solí, poté přidejte olivový olej a vyšlehejte majonézu. Na olivovém oleji orestujte...
více o Rybí krém bourride
Na oleji orestujte nahrubo nasekanou cibuli a na plátky nakrájený česnek. Přidejte celá kuřecí prsa, citronovou kůru a papriku, zalijte vývarem a...
více o Citronovo-kuřecí polévka
Chřest oloupejte a 4 minuty vařte v osolené vodě. Sceďte, osušte a obalte v mouce, vejcích se smetanou a strouhance.
Rozehřejte máslo s olejem a...
více o Smažený bílý chřest
Nakrájený chřest povařte minutu ve vroucí vodě a prudce ho zchlaďte.
Maso osolte a opepřete, nakrájejte na kousky a na oleji je orestujte dozlatova....
více o Chřestová omeleta
Očištěný chřest nakrájejte na menší kousky. Pár kousků ze špiček 3 minuty blanšírujte ve vroucí osolené vodě, pak prudce zchlaďte a odložte.
Na másle...
více o Chřestová polévka
Na kousku rozpuštěného másla si osmažíme mrkev a pokrájenou uzeninu dorůžova, kterou po osmažení zaprášíme moukou, promícháme a ještě krátce zasmažíme...
více o Chalupářská hrstková polévka
Rebarboru nakrájejte na 8cm kousky. Smíchejte je s cukrem a šťávou a nechte v pokojové teplotě marinovat.
Máslo vyšlehejte s oběma cukry do pěny a...
více o Koláč z rebarbory
Troubu předehřejte na 200 °C, plech tence vymažte tukem.
Ve velkém kastrolu přiveďte k varu 125 ml vody se solí a máslem. Najednou vsypte prosátou...
více o Větrníčky se šlehačkou a jahodami