Kýtu pokrájíme na plátky, které naklepeme a po stranách nakrojíme. Popřípadě můžeme pokrájet na kostičky či nudličky. Osolíme, opepříme a trochu...
více o Dušená kmínová kýta na špeku
Máslo rozpustíme, přidáme olej a na nudličky pokrájenou kapustu. Smažíme do povadnutí za občasného promíchání. Poté přidáme česnek, muškátový květ,...
více o Kapustová polévka s drožďovými knedlíčky
Nesolené a nepražené arašídy nejdříve opražte na sucho. Můžete použít buď pánev nebo je upražit na plechu v troubě. Na pánvi budou opražené během pár...
více o Arašídové máslo
V hrnci zahřejte kondenzované slazené mléko a rozehřejte v něm čokoládu. Poté nechte trochu vychladnout.
Lískové oříšky opražte v troubě vyhřáté na...
více o Domácí nutella
Mleté maso dáme do mísy, ochutíme kari kořením dle chuti, solí nebo sojovou omáčkou, přidáme jemně pokrájenou cibuli a vejce a dobře promícháme. Směs...
více o Dýňová omáčka s mletým masem
Drobně pokrájenou cibuli osmažíme s pokrájenou slaninou dosklovata. Pokud máme slaninu libovou, přidáme i trochu oleje. Po osmažení přidáme nasekaný...
více o Cizrnová polévka - vydatná
V silnějších plátcích kotlet (může být i kýta, plec či krkovička) opatrně prokrojíme hlubokou kapsu, kterou osolíme, opepříme a naplníme tvarůžky....
více o Olomoucké kotlety (kapsy)
Kotlety (mohou být i s kostí) naklepeme, po stranách nakrojíme, osolíme, opepříme, posypeme paprikou a obalíme v hladké mouce.
Cibuli pokrájíme a na...
více o Dušené kotlety na paprice
Nadrobno nakrajenou cibuli osmazime do zlatova, na to dame maso na vetsi kostky zatahnout.
Posypeme korenim (chilli, paprika, kmin)
Jakmile se zacne...
více o Guláš
Karbanátky: mleté maso dáme do mísy, přidáme pokrájenou cibuli, jemně nasekaný česnek, vejce, sojovou omáčku a koření dle chuti. Pokud máme koření...
více o Burgery po našem
Na oleji osmažíme dosklovata velkou pokrájenou cibuli, ke které následně přidáme maso. To během smažení rozebereme vařečkou na kousky a osmažíme...
více o Mleté maso s řapíkatým celerem
Na másle osmažíme dosklovata pokrájenou cibuli, ke které přisypeme pokrájený řapíkatý celer a pokrájenou mrkev a ještě krátce smažíme za občasného...
více o Krémová polévka z řapíkatého celeru
Řepu omyjeme a uvaříme v osolené vodě doměkka nebo ji můžeme zabalit do alobalu a upéct v troubě na roštu třeba s kuřetem nebo jiným masem, které...
více o Jednohubky / chlebíčky s červenou řepou
Celer oloupeme, pokrájíme na 1 - 1,5 cm plátky a povaříme v osolené vodě na skus. Můžeme vařit i ve vodě s citronovou šťávou nebo místo soli můžeme...
více o Celer smažený v kořeněné tempuře
Mleté maso dáme do mísy, přidáme vejce, protlak, nasekaná rajčata, jemně pokrájenou cibuli, osolíme a okořeníme dle chuti. Vše důkladně promícháme,...
více o Rajčatové šišky
Očištěné suché sádlo pokrájíme na kostky cca 1,5 - 2 cm. Sádlo v celku krájíme nejprve na pruhy, které se pak na kostky zhruba stejně velké, dobře a...
více o Škvarkové sádlo
Sádlo pokrájíme na kostičky zhruba stejně velké a dáme do kastrolu. Tam ho zahříváme na teplotu cca 120 stupňů (více není vhodné, škvaříme zvolna) a...
více o Pepanovo sádlo se špekem a cibulkou
Mletá směs: na trošce oleje osmažíme pokrájenou cibuli dozlatova, přidáme maso a smažíme za stálého míchání, dokud se nám kousky masa od sebe neoddělí...
více o Gnocchi se zelím a mletým masem
Na drobně pokrájeném špeku si osmažíme pokrájenou cibuli dosklovata. Přidáme na nudličky pokrájené osolené a opepřené maso a koření. Smažíme dozlatova...
více o Vepřové maso s celerem
Drobně pokrájenou slaninu necháme osmažit společně s cibulí. Pokud máme slaninu hodně libovou, přidáme pod cibuli trochu oleje nebo másla. Po osmažení...
více o Fazolová polévka se slaninou
Na rozpuštěném másle si osmažíme drobně pokrájenou cibuli, do které rozdrobíme droždí, které necháme rozpustit na kašičku. Přisypeme mouku a za...
více o Drožďová polévka s houbami a quinoou
Na plátky pokrájený salám ještě drobně pokrájíme a v hrnci z něj necháme uvolnit tuk, který nám poslouží k osmažení zeleniny. Pokud ho bude málo,...
více o Salámová česnečka se zeleninou
Na jemně pokrájeném špeku či oleji osmažíme drobně pokrájenou cibuli. Přidáme mleté maso, které během smažení od sebe oddělíme vařečkou nebo...
více o Fazolová směs s mletým masem
Brambory vařené ve slupce necháme zchladit, pokrájíme je na kostičky a dáme do mísy. Oloupaný celer s mrkví uvařený ve slané vodě také necháme...
více o Bramborovo-celerový salát
Mouku nasypeme se solí do mísy, uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, přisypeme půlku vanilkového cukru, přilijeme trošku vody a...
více o Švestkové knedlíky s povidly
Ve velké míse smíchejte mouku s cukrem, solí a vanilkovým cukrem.
Do mouky udělejte důlek a vlijte do něj vlažné mléko. Rozdrolte do něj droždí a...
více o Povidlové buchty
Předehřejte troubu na 180 °C.
Jablka oloupejte, nakrájejte na měsíčky a zbavte jadřinců. Každý měsíček nakrájejte na několik plátků.
Máslo utřete s...
více o Jablečný koláč ze špaldové mouky
Do mísy nasypte všechny suché ingredience kromě droždí a promíchejte.
Doprostřed udělejte důlek a do něj vlijte teplé mléko a nasypte droždí. Nechte...
více o Špaldová vánočka
Do mísy nasypte mouku, cukr, ořechy a přidejte špetku soli.
Přidejte na plátky nakrájené máslo a rukama nebo pomocí robotu vypracujte hladké těsto....
více o Špaldové vanilkové rohlíčky
Quinou namočíme na 10 minut do studené vody, pak vodu slijeme, zalijeme novou čistou vodou v poměru 1 : 2 = jeden díl quinoa semínek na dva díly vody ...
více o Česnečka z uzeného masa s quinoou
Do mísy nasypte mouku, oba zázvory, skořici, sodu, cukr a sůl.
Přidejte na plátky nakrájené máslo, med a vejce.
Rukama, nebo pomocí robotu, vypracujte...
více o Zázvorové špaldové sušenky
Na rozpuštěném másle s olejem osmažíme na nudličky pokrájenou kapustu, ke které ke konci smažení přisypeme hladkou mouku a nasekaný česnek a ještě...
více o Kapustovo - houbová polévka
Mouku nasypeme do mísy, uprostřed uděláme důlek, do něj rozdrobíme droždí, které posypeme půlkou vanilkového cukru a zalijeme troškou vlažné vody. Vše...
více o Makové knedlíky - kynuté
Vše (kromě salátové okurky) mixujeme dohromady.
Ručně smícháme umixovanou směs s hrubě nastrouhano salátovou okurkou. Dochutímě solí, pepřem dle chuti...
více o Vajíčkovo - okurková pomazánka EXTRA zdravá
Na trošce rozpáleného oleje osmažíme drobně pokrájenou cibuli dozlatova, přidáme mleté maso a dále smažíme. Za pomocí šťouchadla nebo vařečky, mleté...
více o Adžika směs z mletého masa
Do mísy nastrouháme na hrubém struhadle sýr, přidáme jemně pokrájené uzené maso, opepříme, případně i osolíme, přilijeme trošku mléka, přisypeme...
více o Sýrové karbanátky s uzeným masem
Na másle s olejem osmažíme na kolečka pokrájený pórek, hrubě nastrouhanou mrkev a na plátky pokrájený řapíkatý celer. Přidat můžeme i kousek květáku...
více o Zeleninová polévka s drožďovou zavářkou
Na másle či sádle osmažíme drobně pokrájenou cibuli dozlatova a poté na ní rozdrobíme obě droždí, které za občasného promíchání necháme pozvolna...
více o Drožďová (kvasnicová) pomazánka
Na jemně pokrájeném špeku osmažíme drobně pokrájenou cibuli dozlatova a poté do ní rozdrobíme obě droždí, které necháme pozvolně rozpustit a osmažit....
více o Drožďová (kvasnicová) pomazánka se slaninou
Brambory dáme do misky a hrubě rozšťoucháme, přidáme vejce, rozdrcený nebo nastrouhaný česnek, majoránku, sůl a pepř dle chuti. Přisypeme polohrubou...
více o Bramborovo-houbové karbanátky / placičky
Vejce v míse rozmícháme s nastrouhaným česnekem (nemusíme šetřit), solí, pepřem a bylinkami dle chuti. Přilijeme mléko, přisypeme mouku s kypřidelem a...
více o Houbové lívance
Dvě větší bílé a červené cibule pokrájíme na jemná čtvrt kolečka, která osmažíme na oleji a másle doměkka. Dáme pozor, aby nezhnědla, smažíme jen...
více o Cibulová polévka podle Marušky
Drobně pokrájenou cibuli osmažíme dosklovata na oleji nebo másle a přidáme k ní na drobno pokrájený česnekový bok. Pokud nemáme česnekový bok, můžeme...
více o Rajská polévka (nejen) s fazolemi
Hovězí kližku pokrájíme na kostky 4x4 -5x5 cm a dáme do misky nebo na talíř. Cibuli oloupeme, pokrájíme na kostičky a dáme do stejné misky nebo talíře...
více o Maďarský guláš po našem
Na trošce oleje si osmažíme pokrájenou cibuli dosklovata, ke které pak přidáme krátce osmažit i na plátky pokrájený řapíkatý celer. Do hrnce přisypeme...
více o Krémová polévka z červené řepy
Mleté maso (vepřový a hovězí mix) dáme do mísy, kde ho ochutíme solí, pepřem mletou sladkou paprikou (nejlépe maďarskou) a jemně pokrájenou cibulí....
více o Čevapčiči po našem
Na rozpuštěném másle si necháme rozpustit rozdrobené droždí, ke kterému dle chuti a dle toho do jaké polévky chceme zavářku použít, přidáme dále i...
více o Drožďová zavářka