Očištěná játra obalíme v opepřené mouce. Na pánvi rozehřejeme olej a máslo, když začne pěnit vložíme játra a opečeme po obou stranách.
Opečená játra...
více o játra na tymiánu
Nakrájenou slaninu rozpustíme na pánvi.Přidáme nadrobno překrájené zelí a česnek. Necháme zchladnout. Nastrouháme brambory, přidáme zelí, koření,...
více o Zelňáky z brambor
Na rozpuštěném sádle orestujeme nakrájenou cibuli se salámem. Přidáme zelí, česnek a dochutíme solí a pepřem. Těstoviny uvaříme v osolené vodě do...
více o Těstoviny se zelím - kysaným
Na oleji restujeme nakrájenou cibuli, až zesklovatí. Zpěníme kari a přidáme nahrubo nakrájené zelí. Ochutíme vegetou, krátce podusíme a zjemníme...
více o Těstoviny se zelím III.
Na oleji opečeme nadrobno nakrájenou slaninu. Když slanina zesklovatí, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a na plátky nakrájené stroužky česneku....
více o Cikánský guláš III.
Chléb i zeleninu necháme společně uvařit, prolisujeme, přidáme koření a nakonec zlepšime rozšlehaným vejcem a rozškvařenou slaninou. Dochutíme solí a...
více o Chlebová polévka s vejcem
Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka. Na pánvi rozehřejeme lžíci oleje. Na něj vsypeme kolečka cibule, mleté maso, rajčatový protlak a vše mírně...
více o Fazolová s mletým masem
Cibuli nakrájíme na kolečka a zpěníme na másle. Když zesklovatí, přidáme nastrouhaný celer a zalijeme vodou. Vaříme dokud celer nezměkne. Pak přidáme...
více o Celerová polévka VI.
Na sádle zpěníme nakrájenou cibuli a česnek, osmahneme hrubě posekané škvarky nebo maso. Odstavíme, přidáme předem uvařené kroupy, krevní tučnici,...
více o Krvavý prejt
1. Rozdrobíme droždí a s cukrem i trochou mouky rozmícháme ve 100 ml vlažného mléka. Necháme kynout asi 15 min. Poté kvásek smícháme se zbylou moukou,...
více o Chlebové placky se sýrem a olivami
Do osoleného žloutku z jednoho vejce přikapáváme za stálého mícháni olej tak dlouho, až vznikne hustá majonéza.
Druhé vejce uvaříme natvrdo, oloupeme...
více o Studená vaječná omáčka
Do osoleného žloutku přikapáváme za stálého míchání olej tak dlouho, až vznikne hustá majonéza.
Křen očistíme a nastrouháme na jemném struhadle a...
více o Studená křenová omáčka
Zelné listy omyjeme a spaříme vařící vodou, necháme okapat.
Orestujeme cibuli a česnek, přidáme mleté maso, sůl, pepř a rajský protlak. Rýži...
více o Cikánovo zelné závitky
Pekáč vymastíme sádlem, nakrájíme brambory na plátky, posolíme, okořeníme, přidáme vegetu, na plátky nakrájený česnek a posypeme kmínem
Na takto...
více o Cikánovo žebírko s plackami
Uvařené brambory rozkrojíme a vydlabeme. To, co jsme vydlabali, smícháme se solí, pepřem nastrouhanou nivou, kysanou smetanou, spařenými rajčaty,...
více o Plněné brambory IV.
Uvařené brambory rozkrojíme a vydlabeme. To, co jsme vydlabali z brambor, smícháme se solí, pepřem, 20% nastrouhaným sýrem, jogurtem, spařenými...
více o Plněné brambory I.
Maso si upravíme do tvaru plátu a důkladně ho osolíme.
Uvaříme si 0,2 l vývaru z uzeného masa a uvařené uzené nakrájíme na kostičky. Smícháme si...
více o Velikonoční roláda s nádivkou
Omyté slovenské papriky opečeme na oleji dozlatova. Osolíme je, přiklopíme poklicí a asi 3 minuty dusíme.
Na poslední minutu vymačkáme na papriky...
více o Pečené papriky s česnekem
Dno pekáče pokryjeme zelím, které posypeme cukrem a kořením. položíme kuře naplněné nádivkou a pečeme přikryté cca 50 minut. Potom odkryjeme a...
více o Kuře s nádivkou na kysaném zelí
Brambory nastrouháme, přidáme vejce, mouku, namočené houby, krupici, majoránku, osolíme.
Zamícháme těsto lžící a vykrajujeme na půl lžíce knedlíčky a...
více o Chlupaté houbové knedle se zelím
Brambory uvaříme a vychladlé nastrouháme na hrubém struhadle. Na sádle osmažíme na kostičky nakrájenou slaninu, přidáme rozmačkaný česnek, nastrouhané...
více o Bramborový prejt
Z tohoto množství upečeme dvě veky (10 porcí).
Z vlažného mléka, cukru, droždí a lžíce mouky uděláme hustší těstíčko (kvásek) a necháme je na teplém...
více o Veka z bramborového těsta
Do 500g mouky přidáme kvásek z 25g droždí, po lžičce cukru, soli, vlažné vody a z trochy mouky. Vypracujeme těsto, které necháme asi 2 hodiny kynout....
více o Bramborová pizza III.
Nejprve nakrájíme rohlíky na kostičky. Potom oloupeme syrové brambory, nastrouháme na silnějším struhadle, přidáme vejce, sůl, solamyl a vmícháme...
více o chlupté knedlíky
V míse třeme 30g másla se solí, po částech přidáváme a zatřeme tvaroh, vejce a pak střídavě mléko a mouku. Vláčné těsto lehce vyválíme v placku,...
více o ovocné knedlíky tvarohové II.
Večer nakrájíme na kostky pečivo a salám, sýr nahrubo nastrouháme a vše promícháme s vejci rozšlehanými s trochou mléka. Směs osolíme, opepříme,...
více o Slaná zemlbába
Syrové i uvařené brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Přidáme škvarky, sádlo, zalijeme horkým mlékem a necháme vychladnout. Pak...
více o bramborový kynutý koláč
Oloupané brambory nastrouháme a smícháme se smetanou. Těsto nalijeme do vymaštěné formy a dáme péct na 30 minut.. Rajčata a čedar nakrájíme na kolečka...
více o bramborový koláč s čedarem
Do teplého mléka vmícháme rozdrobené kvasnice a necháme v teple kynout. Potom zpracujeme s vlažnými nastrouhanými brambory, moukou prosátou se solí,...
více o Bramborové langoše II.
Vepřové dobře opereme, opálíme chlupy a vaříme v osolené vodě doměkka. Měkké maso obereme z kostí a umeleme na masovém strojku. Rovněž umeleme syrová...
více o prejt
Na oleji orestujeme najemno krájenou cibulku, odstavíme a přimícháme jemně krájený česnek a oregano. Necháme vychladnout a zapracujeme do mletého masa...
více o italské masové knedlíčky
Omyté slovenské papriky opečeme na oleji dozlatova. Osolíme je, přiklopíme poklicí a asi 3 minuty dusíme. Na poslední minutu vymačkáme na papriky...
více o Papriky na česneku
Nastrohané brambory smícháme s moukou,solí,vejcem a pepřem ,dáme do cukrářského pytliku a do fritáku dávkujeme po kouskách.Smažíme do zlatova....
více o Bramborové pusinky II.
Pekáč vymažeme a na dně vytvoříme vrstvu z brambor pokrájených na plátky – použijeme asi polovinu všech brambor. Osolíme, přidáme nakrájenou cibuli,...
více o Zapečené brambory s uzeným masem
Oloupané brambory nakrájíme na tenčí plátky. Cibuli nakrájíme najemno a nivu na kostičky.
Vezmeme zapékací mísu a na dno nalijeme melinko oleje. Poté...
více o Zapékané brambory s cibulí
Makrelu pečlivě vykostíme a umeleme. Změklé máslo utřeme do pěny, přidáme umletou makrelu, nadrobno nakrájenou cibuli, okurku a kapary.
Pomazánku...
více o pomazánka z makrely - francouzská
Makrelu zbavíme kostí a rozsekáme ji na drobné kousky. Cibuli nakrájíme najemno, přidáme rybu, máslo dochutíme hořčicí a jemně posekanými vařenými...
více o Pomazánka z uzené makrely
Maso nakrájíme na nudličky a na oleji opečeme ze všech stran, případně použijeme vařené maso z polévky.
Maso rozmixujeme s cibulí, osolíme, opepříme a...
více o pomazánka - z krůtího masa
8 větších syrových brambor umeleme na masovém strojku, vodu nesléváme. Přidáme vejce, trochu soli, polohrubé mouky tolik, aby těsto bylo hustější, ne...
více o halušky s pomazánkou z brynzy
Aspik: Sůl rozpustíme ve vodě, přidáme koření, nakrájenou cibuli, cukr, ocet a vše povaříme. Roztok vychladíme asi na 60°C a rozpustíme v něm želatinu...
více o aspik - základní recept
V troše mléka rozšleháme mouku a vmícháme do části vroucího vývaru se zbylým mlékem. Vaříme s přidáním cukru, octa, případně soli. Podle potřeby...
více o Koprovka
Ricottu rozmícháme se všemi surovinami na hladkou omáčku. Podáváme na polití salátů, ke smažené rybě nebo studeným masům...
více o Studená omáčka z kopru k rybě
Na 2/3 dávky tuku zpěníme usekanou cibuli, zaprášíme moukou, osmahneme a zalijeme vývarem. Osolíme. opepříme a povaříme. Na zbytku tuku osmahneme...
více o česneková omáčka k vařenému masu
Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme vývarem a dobře rozšleháme. Přidáme velmi jemně nakrájenou cibuli, šunku, přilijeme víno a vaříme z...
více o Jalovcová omáčka k divočině
Vařené žloutky třeme za postupného přidávání oleje. Když nabudou, přidáme drobně rozsekaný bílek, ochutíme octem, solí, špetkou cukru a pepřem....
více o Omáčka k masům - Salsa verde
Rajčata spaříme a oloupeme. Nakrájíme syrový řapíkatý celer, rajčata, brambory, červenou cibuli a suroviny promícháme s černými olivami.
Zálivkou z...
více o Salát s řapíkatým celerem