Studené brambory nastrouháme na vál, přidáme mouku s krupicí, sůl, vejce a na tuku osmaženou strouhanku. Vypracujeme těsto, utvoříme malé kulaté...
více o Bramborové knedlíky se strouhankou
Den předem vařené brambory nastrouháme na vál, osolíme, přidáme cukr, mouku a rozmícháme těsto, aby bylo jako drobenka. Vymastíme dortovou formu,...
více o Bramborový drobenkový koláč
Cukr utřeme se žloutky a přidáme prolisované brambory. Vmícháme lžíci krupice, špetku soli a hustý sníh z bílků. Nalijeme do vymazané a vysypané...
více o Bramborový dort
Cukr utřeme se žloutky a tukem doběla. Přidáme studené strouhané brambory, mouku, špetku soli, prášek do pečiva, mléko a omyté rozinky. Dobře...
více o Bramborová bábovka
Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a rozšťoucháme nebo prolisujeme. Přidáme k nim vejce, špetku soli, lžíci mouky, sádla a vypracujeme těsto, z...
více o Bramborový džuveč
Oloupané vařené brambory nakrájíme na větší kostičky.
V kastrolu osmažíme na rozpáleném sádle drobně nakrájenou cibuli, zaprášíme moukou, osmahneme,...
více o Brambory na paprice
Medailonky uvaříme dle návodu.Přecedíme a vodu jemně vymačkáme a medailonky rozkrojíme.Osolíme,opepříme a potřeme česnekem.Vložíme plátek cihly a...
více o Řízky ze sojových medailonků
Kuřecí maso nakrájíme na nudličky, osolíme, opepříme, posypeme zázvorem, zakapeme sojovou omáčkou a olivovým olejem a promícháme, necháme odležet....
více o Kuře s ananasem
Květák rozebereme na růžičky a uvaříme v osolené vodě doměkka a necháme ho okapat. Na oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme na kostičky...
více o Květákový paprikáš
V hrnci rozpustíme máslo, přidáme nakrájenou cibuli, zpěníme, vložíme nkrájené houby a podusíme je. Pak zalejeme 1 litrem vody, přidáme bujonové...
více o Sedmikrásková houbovka
Slaninu nakrájíme na malé kostičky, vyškvaříme na lžíci sádla a orestujeme kolečka oloupané cibule. Přisypeme ovesné vločky, osolíme, poprášíme...
více o Čundrácká kaše z ovesných vloček
Očištěné a oprané kousky kapra osolíme a obalíme v hladké mouce. Na drobně rozkrájené a rozškvařené slanině opečeme kousky kapra. Opečené vyndáme a...
více o Kapří guláš s paprikami a rajčaty
Očištěného kapra stáhneme z kůže, nakrájíme na větší kousky, pokapame citronovou šťávou, osolíme a opepříme, necháme 1/2 hodiny odležet. Na pánvi...
více o Kapří guláš s hráškem
Kapra zbaveného kůže rozkrájíme na malé kousky, osolíme, opepříme a opečeme na poloviční dávce oleje.
Na druhé polovině oleje a na slanině zpěníme...
více o Maďarský guláš z kapra
Přebrané, omyté a namočené fazole uvaříme s nadrobno nakrájenou cibulí, česnekem a bobkovým listem ve vodě v níž se namáčely, v závěru vaření osolíme....
více o Kovbojské fazole na slanině
Z droždí cukru a vlažného mléka necháme vzejít kvásek, který vlijeme do mouky smíchané se solí, rozšlehaných žloutků a pokrájeného změklého tuku....
více o Kynuté plněné rohlíčky
Z vlažné vody, cukru a droždí necháme vzejít kvásek, který vlijeme do nepatrně osolené mouky a zaděláme těsto. Necháme pod utěrkou asi půl hodiny...
více o Langoše II.
Z droždí, cukru a trochy mléka zaděláme kvásek a necháme vzejít. Pak vmícháme osolenou mouku s práškem do pečiva, přidáme rozmíchaný jogurt se zbytkem...
více o Langoše po maďarsku
Do mouky dáme droždí rozmíchané s cukrem, vlažné mléko, žloutek a sůl. Vypracujeme vláčné těsto, které necháme dobře vykynout. Mezitím si připravíme...
více o Langoše se zelím
Brokolici uvaříme v osolené vodě do měkka a necháme zchládnout. Párky nakrájíme na kolečka, cibuli na hrubší kostičky. Sýr rozdělíme na poloviny,...
více o Zapečená brokolice II.
Brambory nastrouháme na jemném struhadle, necháme odstát a přebytečnou vodu slijeme. Přidáme mléko, ve kterém jsme rozmíchali vejce, sůl, mouku a...
více o Horácké knedlíky
Cibuli drobně nakrájíme a osmažíme na polovině dávky sádla dorůžova. Přidáme na kostičky krájené housky a osmahneme je.
V mléce rozmícháme vejce,...
více o Krkonošské houbové knedlíky
Z tatarky, hořčice, solamylu, citronové šťávy, piva a koření umícháme marinádu, do které naložíme rybu a necháme do druhého dne odležet. Rybu dáme na...
více o Rumunská ryba
Zeleninu podusíme na másle (případně na vodě). Po změknutí přidáme šunku nakrájenou na kostičky, osmahneme, vmícháme vejce, zamícháme a nakonec...
více o Blesková zeleninová směs
Do pánve (wok) dáme 3 lžíce oleje na kterém orestujeme cibuli. Zaprášíme lžičkou sladké papriky a přidáme mleté maso. Maso promícháme, zakapeme...
více o Omáčka na špagety
Na sádle zpěníme cibuli, přidáme lžíci kari vegety, lžičku papriky a necháme rozpustit, přidáme nakrájený salám na nudličky a osmahneme. Přichutíme...
více o Gothaj po čínsku
Na sádle zpěníme cibuli přidáme droždí a osmažíme dozlatova. Ve vývaru uvaříme ovesné vločky. Do prochladlých vloček vmícháme osmaženou cibuli s...
více o Karbanátky z ovesných vloček s droždím
Do malého množství vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme trochu mouky a připravíme kvásek, který necháme vykynout. Moukou vysypeme mísu, přidáme...
více o Mrkvové knedlíky
Nastrouhanou zeleninu a na hrubo nakrájenou cibuli osmažíme dozlatova na tuku. Přidáme hladkou mouku, osmažíme a přimícháme protlak nebo rajčata....
více o Omáčka z rajčat a zeleniny
Oloupaná rajčata a cibuli jemně nakrájíme, česnek prolisujeme, rozehřejeme olivový olej a cibuli a česnek osmahneme do mírného zhnědnutí, přidáme...
více o Rajčatová omáčka na těstoviny
Z krajíce chleba opatrně vyřízneme střídku, dáme pozor, aby zůstala neporušena. Kůru vložíme do rozehřátého oleje, vklepneme do ní vejce, osolíme a...
více o Volské topinky
Palačinky potřeme kečupem, poklademe plátky salámu, plátkovým sýrem, okořeníme a stočíme do ruličky. Obalíme v trojobalu a smažíme jako řízek....
více o Plněné palačinky
Do rendlíku dáme olej, nakrájenou cibulku a česnek, přidáme bobkový list, hřebíček a pak na kousky pokrájené kuře, pokrájenou slaninu, šunku a klobásu...
více o Andaluská Paella
Kuře vykostíme a maso nakrájíme na menší kousky a osmahneme společně s cibulkou, nakrájenou nadrobno. Přidáme rajčatový protlak, zalijeme vývarem z...
více o Zapékaný vaječný džuveč z kuřat
Cibuli nakrájíme na půlkolečka osmáhneme, k tomu přidáme kuřecí maso nakrájené na nudličky, dáme na rozpáleny tuk, přidáme nakrájený špek, koření a...
více o Nudličky pana hraběte
Kuřecí plátky nakrájíme na tři části. V míse smícháme nasekané chilli papričky, rozetřený česnek, ocet, 3 lžíce sójové omáčky, med a 2 lžíce oleje....
více o Čínská kuřecí prsíčka s rýží
Houby nakrájíme na větší kostky a osmažíme na sádle s cibulí a slaninou, osolíme a přidáme kmín, se solí utřený česnek a mletou papriku, mírně...
více o Houbový guláš II.
Sušené houby namočíme do vody, nejlépe přes noc. Druhý den uvaříme, vývar přecedíme a použijeme pro přípravu omáčky. Na másle zpěníme na jemno...
více o Houbová omáčka s kysanou smetanou
Do hrnce vlijeme vodu, přidáme nakrájenou cibuli, lžičku kmínu a houby a vaříme. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky. Propláchneme je a vhodíme do...
více o Staročeská koprová polévka
Uvaří se slepice i s drůbkami, osmaží se cibulka, přidají se 2 lžíce hl. mouky a udělá se světlá jíška, která se zředí vývarem ze slepice. Přidá se...
více o Kaldoun II.
Z mouky, vody, prášku do pečiva a zelí zpracujeme těsto, ze kterého vytvoříme malé placky, asi 1 cm silné. Ty na pomoučeném plechu upečeme (po obou...
více o zelňák
Kvasnice míchejte v hrníčku s cukrem dokud se nerozpustí.
Mouku dejte do zadělávací mísy, přidejte olej, 1/4 l vody a rozpustěné kvasnice. Těsto...
více o Chléb a housky na příští ráno
Růžičkovou kapustu dobře očištěte a omyjte. Do 3 l vody přidejte sůl a když se začne vařit, vložte růžičkovou kapustu. Vařte ji 8 min. Vodu slijte,...
více o Zapečená růžičková kapusta s uzeninou
Všechny suroviny postupně smíchej - nejdříve suché přísady, pak tekuté.
V kastrolu nebo fritovacím hrnci rozpal olej. Kávovou lžičkou vykrajuj těsto,...
více o Netradiční koblihy aneb Tvarohové střapáče
Dobře omytý pórek nakrájíme na kolečka, bílou část osmahneme na tuku a zelenou dáme vařit do osolené vody. Vývar zahustíme jíškou, přidáme žloutek,...
více o Pórková krémová polévka
Brambory ustrouhám a přecedím přebytečnou vodu. Přimíchám mouku, vejce a tvaroh. Osolím a promísím.
V pekáči rozpustím polovinu másla a vliju těsto....
více o Bramborák Oborský
Maso omyjeme, naklepeme a vložíme do zapékací misky (nejlépe skleněné), kterou předem trochu vymažeme tukem. Přidáme rozdrcený česnek, kari koření a...
více o Alibušské kuře
Maso nakrájíme na kostky asi 1,5x1,5 cm, orestujeme na tuku, okořeníme a osolíme dle chuti. Předem namočené fazole přidáme i s vodou, ve které byly...
více o Fazole podle Chozého